Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Sziasztok!
Kezdek teljesen beleőrülni ebbe a fűtőfesz dologba... A PY88-nak 26v kell,az ECC85-nek 6,3 és a GU50-nek 12,6 :no: Akkor egy mono GU50 SE-nek elég 1db PY88-as cső? És 26 helyett nem elégszik meg 24voltal?Még legjobb esetben is 3 táptrafóval tudnám megoldani(belevéve az anódfeszt) ![]()
Szia Ricsi!
Egy utasan semmiképp ne egyenirányíts! Annyira azért nem ad ám rossz eredményt a félvezető dióda sem. A másik, hogy - ha megnézel egy régi rádiórajzot - azt látod, hogy az egyencsőnek (az EZ80(81)-nek is külön fűtőtekercset csináltak, és sok esetben összekötötték a katódot, és az egyik fűtésvezetéket (értelemszerűen a 3-4 lábat). Csinálj előtte (ha van kedved) egy ECC85 - EL84 (6P14P) projektet. Ott csak 6,3V kell.
Kimenőtrafónak használhatok egy 220/25v-os toroid trafót is?
![]()
Megnéztem SM85B csévéje max. 50mm/10mm , de még inkább kevesebb hasznos hellyel rendelkezik.
Ha az adatokat az eladó reklámjából vetted , akkor ellenőrizd , mert hamis ..láttam én is amit írt , de annak semmi köze a valósághoz , esetleg cséve nélkül ??
Sziasztok!
Szereztem egy régi csöves rádiót. Kapcsolási rajzot keresek, hozzá! A neten találtam, hozzá képet, valahogy így néz ki: Bővebben: Link 1-2wos erősítőt szeretnék építeni belőle. Most viszonylag jól szól, csak eléggé torz a hangja, ha van ötletetek hogyan lehet feljavítatni, annak is örülök. ![]()
Szevasztok, visszajöttem!
Szerintem kár lenne belőle bár mit is csinálni, főleg erősítőt ( de lehet félreértelek ). Köbzoli: Azért ennyire ne siess ![]()
Szét ne szedd !!! Ez ahoz túl szép! Én felajánlok cserébe egy 1-3W-os sztereó erősítőhöz anyagot mindent ha kell. E/PCl86 és hasonlókra gondoltam.Írj ha megfelel.
Igazábol csak azért szerettem volna csöves egyenirányítást,mert akkor 3 csőben gyönyörködhetnék 2 helyett.
Mindenképp szeretnék a GU50-nél maradni,mert nagyon szép,nagy,könnyen beszerezhető,és olcsó is. Megfordult a fejemben a varázsszem is.Biztos nagyon feldobná az erősítőt.Találltam egy EM80-as kapcsolást:itt Ezt be lehet kötni az ECC85 és a GU50 közé?
Azért annyira nem szép mint a képen, mert koszos, meg az aranyozás is kopott, de szerintem ki lehet pucolni. Nem akarom én tönkretenni, csak egy picit rendbehozni. Sajna csak a Mr1-et fogja azt is csak éjfélig, meg egy két külföldi adót. Viszont már az elkók megkophattak, mert elég brummos, ezért szeretnék egy rajzot, ha van valakinek, s ez mintha rámodulálódna a hangjelre torzításként...
Hello
én is a GU-50 projektet csinálom, mind3 cső (ECC 85, GU-50, PY88) fűtéséhez egy 24V 100 W-os toroidot használok, és egy saját tervezésű áteresztőtranzisztoros táppal állítom elő a 24V ból a 6,3, 12,6 és a 26 V-ot, és még a -45 V előfeszt is ![]() üdv
Hello!
A tápkapcsolást nagyon megköszönném. ![]()
Az első 3képen mi az az izé
![]() ![]() Az utolsó képen is van egy rádió?,jó léenne bekötni.... Bocsi az offért,csak lehet,valami nagy kincs(nem hiszem),amit nem szabad szétszedni(az első kütyü).
Vegyél fel msn-re és megbeszéljük a fűtéstápot.
üdv ![]()
végülis elbírja,de én inkább az EZ 81est ajánlanám.a 80-ast inkább úgy érdemes alkalmazni,h csak külön a meghajtócsövek anódját"szolgáltassa.de ez attól is függ,mekkora nyug.áramra lövöd be a GU-t.a 80-as jóval nagyobb fesz-t ejt magán(nagyobb belső ellenállás).egy darabig biztos megy de hamarabb elpusztulhat.más gond is van... csöves egyenir.esetén mindenképp KÜLÖN,jól szigetelt fűtőtekercset kell készíteni az egyencsőnek! mivel az egyencső katódjáról veszed le a +tápfeszt,az erősítőcsövek fűtőkörét viszont mindenképp testelni kell valahogy,ezért az egyencső katód-fűtőszál közötti oxidrétegére rákerül a teljes anódfesz,amit az általában(értsd:SOHA)nem bír ki!előbb-utóbb átüt,s akkor-->kuka.tehát:külön fűtéstekercs-nincs jobb +oldás.
(Ja,azt olvastam).
Akkor jól gondoltam,hogy valami rádió lehet.Igazából szét is szedném,meg nem is.Nem tudom,a börzéken mit kaphatnék érte...(még egy börzén se voltam).A trafója és a két ECC85 kéne belőle a GU50 SE-hez. /Ha valaki ad érte egy anód-fűtőfesz trafót a GU50-hez,két ECC85-öt(vagy kiveszem belőle)+amit akar,adhat(csövek foglalatok...)az viheti,de ne bontsa szét,csinálja meg. :yes:/ ![]()
Huh,ez még kicsit bonyolult nekem.Szerintem egyenlőre maradok a diódahídnál.
Esetleg tudsz/tudtok segíteni ebben a varázsszemesBővebben: Link témában a GU50-hez.Hogy lehetne megoldani? Idézet: „,ezért az egyencső katód-fűtőszál közötti oxidrétegére rákerül a teljes anódfesz,amit az általában(értsd:SOHA)nem bír ki!előbb-utóbb átüt,s akkor-->kuka” Nem KUKA! Irány Müszi gyűjteményébe ![]() ![]() ![]() Csövet SZENTSÉGTÖRÉS kukába dobni :yes:
A k.trafó szigetelésére többféle anyag is kínálkozik.az első az ún.transzformátorpapír,v.triflexil-fólia,ez két réteg spec.papír,közötte vékony műanyag fólia,színe kékes-szürkés,vastagsága úgy 0.1mm.a másik világos barnás-sárga,fényes felületű műanyag fólia,jellegzetes bakelitszaga van,nevét nem tudom,ez is kiváló,de kicsit vastagabb.beszerzésük néha nehézkes.ha semmi ilyet nem tudunk szerezni,végső soron megfelel a házt.boltokban kapható 5cm széles barna dobozragasztó szalag(havannabarna).én is ezt használtam.kényszermegoldásként esetleg szóba jöhet még az öntapadós (sima,fehér)tapéta is.viszont vigyázni kell,mert bizonyos ragasztóanyagok olyan komponenseket is tartalmaznak,melyek(évek alatt)megtámadják a huzal zománcszigetelését!a barna ragasztószalagot ki lehet egészíteni +egy réteg sima fehér papírral,ezen nem csúszik el a huzal,és jól látszik,ha kereszteztük a meneteket.ha a kellő szigetelőanyag is rendelkezésre áll,szükség van még egy fontos eszközre...igen,a tekercselőgépre.ez egy külön fejezet lesz.
![]()
JA,bocsi,EZ nem ugrott be,
![]() ![]()
Szóval maga a gép...ezt el kell készíteni,v készíttetni,esetleg kölcsönkérni,ha van kitől.egy ügyeskezű lakatos egy délelőtt összepattintja,ám egy pár trafóért-nyilván-felesleges.de kézben ne is próbáljunk tekerni-értelmetlen.lényeges:jó trafót készíteni csak 1:1-es,vagyis áttétel NÉLKÜLI gépen lehet.így tudjuk legjobban érzékelni a huzal megfelelő feszítését.tök felesleges tehát agyalni motoros hajtású bonyolult mechanizmusokon.egy a lényeg:15-18cm hosszú,8-10mm átmérőjű menetes rudat kell ellátni egy hajtókarral,és forgathatóan rögzíteni.ennyi,és nem több!az persze nem árt,ha a rúd csapágyazva van,de pontos illesztésnél nem kötelező.a törzs lehet egy darab 15cm hosszú 40X80-as zártszelvényből.alul egy menetes csavarral asztal szélére rögzíthetőre készíteni,mint pl.egy mákdarálót.és kész.két dolog okvetlenül kell a gépre:egy számlálószerkezet,mely lehet mechanikus is,ha kellően pontos.ezer menetnél néhányat tévedhet.és egy fék,hogy sorszigetelés közben rögzíteni lehessen a csévét.ha mindez együtt van,akár hozzá is foghatunk elkészíteni a kimenőtrafónkat.-->folyt.köv.
Én azért szivesebben tekernék egy olyan géppel amin beállítom a huzal vastagságát, meg a cséve hosszát és autómatikusan beáll a huzalfeszítés, meg a huzalvezetés, hogy szépen egymás mellé tekerje a meneteket. Nomeg a menetszámot, és autómatikusan leállna ha feltekerte.... De "szegény ember vízzel főz": Én aksisfúróval szoktam tekerni. kivágok három lapot olyan nyákból amiből az alkatrészeket már kimentettem. kettőt a két szélére egyet meg bele a cséve közeoébe. Ezek középpontosan ki vannak fúrva, és egy hosszú csavarral, vagy menetesszárral össze vannak húzva. A csavart befogom az aksisfúróba, és már pörgeti is a csévét. A számlálást számológéppel oldottam meg, ahogy azt itt olvastam valakitől. egy kapcsoló van az "=" (egyenlő) gombra kötve, amit 1 kis pöcök minden fordulatnál megnyom, csak be kell írni: "0+1" és minden fordulatnál hozzáad 1-et.
Nagyon szuper,már mind a három részt kimentettem a gépre.Várom a folytatást
![]()
Na ezért mondom én, hogy nem kell szidni a BEAG-EAG erősítőket, nem annyira igénytelenek, meg vannak azok rendesen csinálva, csak hát csúnyák kicsit...
Át kell építeni és kész! ![]()
találtam itthon egy 8,4 cm2-es trafókészletet.Serintetek arra készíthetek kimenőt a Müszi féle gu50-se hez?
![]()
Csinálhatsz, de a kis keresztmetszet miatt alsó frekin nem tudsz csak kb. 5-6 wattot levenni. De ha gitárhoz kell akkor kicsivel többet. Olyan 12 cm2 kéne hogy a hifi szerinti alsó frekit tudja 10W-on.
Szerintem jó lesz ha nincs más. Az egyik kimenőm 10cm2 alatt van.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |