Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   240 / 251
(#) proba válasza andyka hozzászólására (») Aug 9, 2024 / 1

Ha rákeresel neten kiadja a honlapját. Ott több telepítési módot is részletez. Az alapján nekem sikerült feltelepíteni, meg egy két primitív összefüggést létrehozni. A gyári készülékeket szerintem gond nélkül felismeri. A tuya zigbee hőmérővel szórakozik csak. ( aztán, mivel nem a sajátom volt a laptop, abba maradt a kísérletezés. )
(#) gaspa válasza pajesz66 hozzászólására (») Aug 10, 2024 / 3

Szia
Azt nem írtad honnan veszed le a felesleges napelem teljesítményt,van itt egy kollégánk jól működő rendszere,aki az inverter után veszi el és DC szabályzott SSR a beavatkozás.Én inkább közvetlen a napelemről,így nem megy át az invertereken az évi 6-8000 kWh felesleg.Ezért csináltam egy ideiglenes kísérletet miként hat ez az inverterre,egy IGBT kapcsol egy meghajtóján keresztül a PWM jellel,egyik oldalon trafós,másik oldalon optós leválasztással.Régebben valami őrült kitalálta,hogy az inverterből kihagyják a trafót,így a fázis bárhol megjelenhet,azóta nekem mindenhol optók lapítanak. A közvetlen villamos fűtés nekem nem szimpatikus,ez télen nem fog menni,most egy 7 m3-es fázisváltós hőmennyiség tárolón dolgozom arduinós vezérléssel,ez a kísérlet ennek része.Ezt nem tudjuk itt kifejteni,emiatt egyszer elhajtottak innen,erre új topikot kell nyitni, rövidesen tízezrek kerülnek ki a szaldóból és szembesülnek vele,"ingyen" adják a villanyukat vagy kezdenek valamit vele.
Az első kép a provizor IGBT vezérlés.
(#) kendre256 válasza gaspa hozzászólására (») Aug 10, 2024 /

Idézet:
„most egy 7 m3-es fázisváltós hőmennyiség tárolón dolgozom”

Csak kíváncsiságból, ebben a tárolóban mennyi energiát lehet tárolni?
(#) gaspa válasza kendre256 hozzászólására (») Aug 10, 2024 /

[off][/off]
Ha felfűtjük 80 fokra,kb 30 fokig tudunk kivenni belőle a víznek megfelelőt,ha fagyásig hűtjük ennek kb. 2.5 szeresét.

jegtarolo.jpg

(#) Atis57 válasza gaspa hozzászólására (») Aug 10, 2024 /

Szia!
Hát vizzel nehézkes --De Glaubersóval(fixirsó ) --csak abból is 4-5tonna kellene....

Ezelőtt a földhő tároló, manapság meg A)komposzt B)homok akkumlátor szokásos a You tubon.
A valóság meg --más?
(#) gaspa válasza Atis57 hozzászólására (») Aug 10, 2024 /

Szia
Ezt a homok dolgot én is átgondoltam,de olyanról is olvastam,hogy vastömböt hevítenek izzásig,szerintem éppen a vízzel kevésbé nehézkes.Azt legalább egyszerű eszközökkel meg lehet valósítani,persze nem lesz sétagalopp.
(#) proli007 válasza gaspa hozzászólására (») Aug 10, 2024 /

(#) proba válasza gaspa hozzászólására (») Aug 10, 2024 /

Nekem ezzel a tárolósdival az a bajom, mikor, és mire. Ha hőenergiaként akarnám tárolni, egyszerűség okán napkollektor, és víz kombóra szavaznék. Esetleg valamiféle számítást, kísérletet végzett valaki, mennyi energiát van értelme egyáltalán tárolni? Gazdaságosan max 1-2 napi fogyasztásra lehet építeni tárolót szerintem hetekre hónapokra nem. Figyelembe véve a keletkezett, és a szükséges energiát, télen 3-4 hónap nulla ( mert ami keletkezik, mehet fűtésre, fogyasztásra) nyáron 3-4 hónapig 3-4kW/nap ( ezt az az esti áramfogyasztás határozza meg , ha a bojler "nappalira" van kötve, lehet még ennyi sem kell) Ezen kívül max a medencét lehet fűteni, de az meg maga a tároló. Ősszel tavasszal van pár nap, amikor nappal keletkezik annyi energia, amiből az esti fűtést ki lehet gazdálkodni. Na ez az a szegmens amit érdemes volna tesztelni. Ha a szaldó megszűnik, az szép bukta. Az összes hő alapon tároló csak 2-3 hónapig ér valamit, bármekkora is. Ezek közül talán a radiátoros fűtés mellé tett puffertartállyal a legkevesebb a macera.
(#) gaspa válasza proba hozzászólására (») Aug 11, 2024 /

Köszönöm a támogató hozzászólásokat,a jobb rálátás miatt mindenkinek válaszolok.10 kW napelem van a tetőn,saját beruházás kb. 2 milla,12 évig voltam szaldóban,kiválóan működött.Most sötét módszerekkel kiraktak a szaldóból,de így is kb. 2 milla pluszban vagyok,tehát nem panaszkodás.Valaki írja" nyáron 3-4 hónapig 3-4kW/nap"(a kW-ra nem térek ki),az első képen látható,hogy valójában ennek több mint 10-szerese 1179 kWh(ennyi kb szept/okt is)és a felesleges vill energiát kell eltárolni!!.A saját beruházásomból előállított 40/80 ezer Ft. értékű vill.energiáért kapnék 5000 forintot.Írja valaki" Ha hőenergiaként akarnám tárolni",én nem akarnám,hanem akarom és ez nagy különbség.Végül a második kép egy jónevű cég kapható,működő változata(kb 8 milla,soha meg nem térül,csak nagy pénzű méregzöldeknek,nekem kb tizede lesz),nem valószínű,hogy egy világcég habókra foglalkozik ezzel a technológiával.
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2024
(#) proba válasza gaspa hozzászólására (») Aug 11, 2024 /

A nyári 3-4kW-ot én írtam, de ez nem a keletkezett energia, hanem amit este-éjszaka-reggel el fogsz belőle nagy valószínűséggel használni. Ha többet tárolsz be, az első nap még sikerül, de másnap már, mivel a tárolód nem üres, nem fog sikerülni.
(#) erbe válasza proba hozzászólására (») Aug 11, 2024 /

Nem fogják komolyan venni a hozzászólásaidat, ha bármi pontatlanság (slendriánság?) van benne. Pl. mikor kW-ot írsz kWh helyett.
(#) kendre256 válasza proba hozzászólására (») Aug 11, 2024 /

7 m3-es vizes tárolóba 490 kWh energia tárolható el, ha max. 90°C-ig fűti fel, és csak 30˚C-ig hűti le. Az azért elég sok, nem könnyű pár nap alatt feltölteni. És nem számoltam hőszivattyúval, meg a fázisváltási energiával, mert akkor bőven 1500 kWh körül lehetne a tárolt energia.
(#) gaspa válasza kendre256 hozzászólására (») Aug 11, 2024 /

Jól látod, 30 fokig csak a vizet keringetem,az alatt megy majd a hőszivattyú fagyásig(amúgy sem szereti a 30 feletti bemenőt).A feltöltéstől nem aggódom aug közepétől okt közepéig bőven lesz kb 2000 kWh napelemekből plusz a KPE csővekből(ha süti a nap).A gyári változat egy tetőre rakott KPE csőkígyóval vesz el energiát a napból és levegőből valamint a földbe beásott 10 m3-es tartály által a földből.Nekem ezek is meglesznek,plusz a napelemek felesleges vill. energiája.
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2024
(#) Atis57 válasza gaspa hozzászólására (») Aug 11, 2024 /

Szia!
Én a 7m3 tartom kicsinek --leirásokban , azért a 20--100m3 -t ajánlják.(tudom mekkora árkülönbség )De ha bővithetőre készited?
(#) gaspa válasza Atis57 hozzászólására (») Aug 11, 2024 /

Szia
Az említett gyári változat 13 kW hőszivattyú felett ajánl egynél több 10 m3-es tartályt és abban nincs napelem energia bevitel.
(#) Atis57 válasza gaspa hozzászólására (») Aug 11, 2024 /

Szia!

S igy vajon hány napig tart ki a hő energia?

Mert a 3--10 nap sokkal célszerűbb (ha van rá fedezet)
(#) gaspa válasza Atis57 hozzászólására (») Aug 12, 2024 /

Szia
Ezt talán a Viessmann-tól kéne kérdezned,de én nem tartom valószínűnek,hogy egy ilyen cég pár napos fűtésre tervezte a rendszert.Rövid becslés szerint,egyszeri felffűtéssel kb 2000 kWh vehető ki belőle,de ha a külső hőmérséklet 0 fok felett van és pláne ha süt a nap már regenerálódik a tároló.
(#) Atis57 válasza gaspa hozzászólására (») Aug 12, 2024 /

Szia!
Az a 2000kWh =7,2GJ-l (ha igaz...s nem reklám )
egy 55m2 szigetelt lakásnak szept-okt./febr---máj hónapokban elég.

Persze ha növeljük a m2-t? Akkor végülis ár/érték arányban jó-e?
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2024
(#) helektro válasza gaspa hozzászólására (») Aug 13, 2024 /

Azért azt ne felejtsd el kiszámolni, hogy mekkora a hővesztesége a tartálynak.
Egy 10m3-es tartály napi hővesztesége kb. 6kW akkor is, ha 25-30cm XPS-el veszed körbe (kb. 0.1W/m2K hőátbocsátási tényező esetén, ill. ~90C°-os víz és ~10C° környezeti hőmérséklet esetén).
(#) gaspa válasza helektro hozzászólására (») Aug 14, 2024 /

Azért ne felejts el ennek a rendszernek részletesebben utána nézni,mert nem kizárólag arról szól amit írtál(az is csak bizonyos fokúlag igaz).A tartály itt nincs szigetelve és +10 fokban simán üzemel,ez egy leginkább fázisváltós módszer.
(#) Villanymozdony hozzászólása Aug 15, 2024 /

Sziasztok!
Adott egy Easun SMH II inverter, mely RS-232 csatlakozóval rendelkezik. A kérdés az, hogy megvalósítható-e valahogy, hogy fokozatmentesen (vagy ha nem, akkor lépcsősen) tudjam vezérelni a töltési teljesítményt? Most nem mint napelem invertert, hanem mint hálózatról működő töltőt szeretném használni.
(#) gaspa válasza Villanymozdony hozzászólására (») Aug 16, 2024 /

Bizonyára alkalmas,én is próbálkoztam,egy régebbi EHE inverternél sikerült is,bár nem minden regisztert találtam meg.Nekem is van egy ilyen Easun,de nem tudtam rácsatlakozni nem ismert a protokoll meg a regiszter kiosztás.Próbálkoztam az Easun magyar forgalmazónál,több fórumon is nyomulnak,de leginkább eladni akarnak,nem segíteni.Azért próbáld meg hátha neked sikerül.Tulajdon képen miért kell ez neked,ezt magától megcsinálja,ha elég az energia max beállított értékkel tölt,a ház fogyasztás elsődleges,ilyenkor visszaveszi a töltést arányosan,de akár az akkuból is pótolja és nem tölt.
(#) Villanymozdony válasza gaspa hozzászólására (») Aug 16, 2024 /

Egy másik inverter által termelt AC egy részét akarom "elrakni" estére. Az erről csak világítás, meg max hűtőszekrény menne akkuról, amikor nem süt a nap.
Nekem az a fura ennél a gyártónál, hogy semmilyen adat nincs arról, hogy valójában ki és hol gyártja kínán belül. Sok rosszat is olvastam róluk külföldi fórumokon, bár nálam eddig semmi meghibásodás nem volt. Viszont az önfogyasztását soknak tartom, ráadásul hiába kapcsol le, sikerült mélykisütésbe vinnie a szerencsére csak kísérletezésre szánt ólomakkumat. Igaz, én aliról vettem jóval olcsóbban, mint amennyiért a forgalmazó adja, így elképzelhető, hogy egy kevésbé jól sikerült darabok egyike.
(#) gaspa válasza Villanymozdony hozzászólására (») Aug 16, 2024 /

Oké értem,valószínüleg külső áramkör kell majd.Én is az Aliról vettem,nekem szépen átkapcsol hálózatra,ha kevés az akku és vissza.
A honlapjukra is írtam,de nem válaszoltak,nem értem ezt az üzletpolitikát,ha már valaki vásárolt bárhol ilyet,azzal már nem törődnek(valószinüleg ezek már nem kínaiak,azok korrektebbek).
(#) pajesz66 válasza gaspa hozzászólására (») Aug 21, 2024 /

Szia!
Bocs a megkésett válaszért...
Szóval az én elképzelésem is az, hogy az inverter után veszem el a teljesítményt. Ez jelenleg egy kicsi(3kW) szigetinverter. Mérem a 230V-os oldala felől a befolyó áramot, majd a vezérlés ezt igyekszik nulla közelében tartani a fűtőbetétek teljesítményszabályzásával, így annyi energiát használ amit az inverteren lévő panelek aktuálisan szolgáltatnak.
Nálam a ház fűtése 3db klímával megoldott, jól működik, a fenti megoldásnak csupán annyi értelme lenne, hogy a radiátorokban legyen némi langyos víz, az közelebb áll a megszokott komfortérzethez a család szerint.
A tavalyi fűtés szezonban ezt már lepróbáltam, 28-30°C-os radiátorhőmérséklet mellett mindenki elégedett volt
A villanykazán lassan elkészül, a fűtőpatronok kapcsolgatására kell megoldást keresnem/építenem.
A jelenlegi elképzelésem:
Inverter 230V=> egyenirányítás=> pwm kapcsolófokozat
A pwm kapcsolófokozatban nem vagyok még biztos, hogy milyen mosfet, vagy IGBT, milyen meghajtással legyen ami stabilan elkapcsolgat 1,5-2kW teljesítményt? A controller inkább egy ESP mint arduinó a WIFI miatt.
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2024
(#) dB_Thunder válasza pajesz66 hozzászólására (») Aug 21, 2024 /

Nem kell ezt túlgondolni!
Optotriac-kal felépített teljesítmény kapcsolás, és hullámcsoport szabályozás.
(#) pajesz66 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Aug 21, 2024 /

Szia!
Szerintem ez nem járható út... ebben az esetben amíg a triak be van kapcsolva az inverteren a teljes 1,5kW terhelés megjelenik függetlenül attól, hogy mekkora teljesítmény érhető el a DC oldalon. A cél az lenne, hogy csak akkora teljesítményt vegyek ki, amekkora éppen aktuálisan rendelkezésre áll a solar oldalon.
(#) erbe válasza pajesz66 hozzászólására (») Aug 21, 2024 /

Idézet:
„az inverteren a teljes 1,5kW terhelés megjelenik függetlenül attól, hogy mekkora teljesítmény érhető el a DC oldalon.”

Fordítva ülsz a lovon.
Bekapcsolva a terhelő ellenállás rákapcsolódik ugyan az áramkörre, de csak annyit tud kivenni, ami megtermelődik.
Emiatt ez a megoldás így nem is igazán jó, hiszen vagy nem tudja teljesíteni az inverter, vagy valahonnan veszi a hiányzó energiát. Hálózat felől, vagy akkuból (ha van). Éppen ennek az optimalizálására taktikáznak a DC áram PWM kapcsolgatásával.
(#) gaspa válasza pajesz66 hozzászólására (») Aug 22, 2024 /

Szia
Most már látom az inverter után akarsz terhelni a felesleggel,"andyka"-nak van hasonló működő szerkezete,egy analóg jellel vezérelhető triakkal működik,(máj 21 és jun 9)-én írt erről.
(#) andyka válasza gaspa hozzászólására (») Aug 26, 2024 / 1

Sziasztok.
Megtisztelő, hogy értékeli valaki amit „eszkabáltam”.
Csak ajánlani tudom, tavasszal kb 2 hónapig ebből fűtöttem szűkösen.
Miből áll, vázlatosan: SDM630 (ami nem olcsó)+ ESP32 (arduinoval) + MCP4728 + analóg jellel vezérelhető triak + 3 x 1KW-os ellenállás + 1000 liter puffer.
Sokan feltették a kérdést, hogy minek annyi meleg víz nyáron, hát egyszerű - „a mosógép nem csuklik a meleg víztől”.
Az SDM630 közvetlen a villamos fogyasztásmérő és az inverter közé van bekötve, csak a pillanatnyi áram „irányt” méri, import vagy export.
Időhiány miatt sajnos még nem teljes a szerelés, nincs integrálva még a hőmérő és a meleg víz bojler sincs bekötve (pedig jól fogott volna a nyáron, majd jövőre), de mindemellett szerintem jól működik. 38-39 -szer olvassa az SDM630 -at percenként és nem vettem észre, hogy a villamos fogyasztásmérő esetleg mérné azt a kevés hibát amikor hirtelen valami nagyobb fogyasztó elindul és az 1500-1600 milli-sec idő alatt a hálózatból fogyasztok.
Apropó, nem vagyok ász a mikrokontrollerek programozásába, emiatt jól jönne ha valaki tökéletesítené (optimizálná maximum sebességre) az arduino kódomat.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2024
Következő: »»   240 / 251
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem