Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tranzisztorok helyettesítése
Lapozás: OK   146 / 146
(#) kinaino55 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 2, 2024 /
 
Szia, használhatok esetleg 600V-os alkatrészt, ugye ez 1200Vos?
(#) kadarist válasza kinaino55 hozzászólására (») Aug 2, 2024 /
 
Nem használhatsz, ha 1200V-os volt ott, akkor olyat kell tenni helyette.
(#) Klystron hozzászólása Aug 22, 2024 /
 
Sziasztok !

Az alábbi kazettás magnó áramköreiben szeretném lecserélni a trarzisztorokat. a cél, egy alacsonyabb alapzajszint lenne, hisz 40 éves alkatrészekről van szó, amik - valószínűleg - már fénykorukban sem képviseltek egy magas minőséget. Természetesen "nem akarom megváltani a világot", csak kicsit jobbá tenni.
Jelenleg az alábbi alkatrészek vannak beépítve:
BC 147 b....2 db.
BC 148 b....8 db.
BC 148 c....8 db.
BC 149 c....2 db.
BC 177 a....2 db.
BC 108 b / c....2 db.
BC 158 a....2 db.
BC 413 b / c....2 db.
BC 419 c....2 db.
BC 211 - 10....2 db.
2N2219 a....2 db.
De mellékelem a kapcsolási rajzokat is.
Köszönet, az építő tanácsokért!
(#) kadarist válasza Klystron hozzászólására (») Aug 22, 2024 / 2
 
Szia!
Azok a régi BC-k éppen olyan magas minőséget képviselnek, mint a mostaniak, úgyhogy ha nem tapasztlaz fülsértő zajosodást, akkor ne piszkáld őket.
(#) Suba53 válasza Klystron hozzászólására (») Aug 22, 2024 / 2
 
A BC413 B/C tranzisztorok kifejezetten alacsony zajú eszközök, és ez a paraméterük nem nagyon romlik az idővel, hacsak valamilyen sokkhatás nem érte őket.
Szerintem is értelmetlen dolog csak azért kicserélni az összes tranzisztort, mert "hátha".

Egyébként is korrektül van felépítve. Ha mégis hiszel a mesékben, akkor a legelső BC413 tarnyót cseréld egy annál alacsonyabb zajszintű tranyóra, ha találsz olyat egyáltalán.

Ugyanis egy erősítő lánc zajára a legelső fokozat van a legnagyobb hatással.
Aztán ha nem hallasz különbséget a csere után, ne csodálkozz.
Mert a szalag zaja, amit így sem tudsz eliminálni, nagyságrendekkel nagyobb, mint az erősítő saját zaja.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2024
(#) lazsi válasza Klystron hozzászólására (») Aug 22, 2024 / 1
 
Az előttem szólókhoz kapcsolódóan még azt tenném hozzá, hogy ha egy másik típussal helyettesíted (bármelyiket), akkor annak nem biztos, hogy pontosan ugyanott lesz a "tökéletes" munkapontja, vagyis akár még rosszabb is lehet...

A zajforrás meghatározásához hallottam, de sosem próbáltam!!! egy olyan módszert, hogy fagyasztószprével* le kell fújni egymás után a félvezetőket, és amelyiknél csökken a zaj, az a gyanús. De ha ezt teszed, akkor is érdemes inkább azonos típust beletenni...
* A fagyasztószpré, ha erre vállalkozol, ne legyen vezető anyagú (pl. víz) és ne hagyjon semmilyen maradékot (olaj, stb...), mert azzal tönkreteheted a magnót.


Egyébként még csak nem is állítják róla, hogy "Hi-Fi", tehát ne várj tőle csodákat...
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2024
(#) reloop válasza Klystron hozzászólására (») Aug 22, 2024 / 1
 
Szia! Az axiális elkókat cseréld, ha még nem tetted volna meg!
(#) Klystron hozzászólása Aug 22, 2024 /
 
Köszönöm a válaszokat!
Igazából -mivel egy a szocialista érában készült gépről van szó - nem bízom abban, hogy igazán válogatott alkatrészeket tettek bele.
Sajnos van benne zajos tranzisztor, mert szalag nélkül is nagy a zaj. természetesen az ELKO-k is felülvizsgálatra kerülnek. Tippként kaptam a KSC1845 - öt, amiről - utánaolvasva - nagyon magasztos dolgokat írnak
Pár éve az AKAI 215 D -m is zajjal kűzdött és bizony azon segített a tranzisztorok cseréje.
A fagyaszztósprays módszert még nemhallottam ( a zajos tranzisztorok kiszűrésére oszciloszkóp nélkül ) de másik két módszert igen, de el is felejtettem, hogy mik voltak azok.
Tán az egyik az volt, hogy a kollektort, meg az emittert rövidrezárni és amelyiknél megszűnik a zaj az a bűnös.......vagy valami ilyesmi.
Mivel a magnó jelenleg működik, a kísérletezés után maradéktalanul visszaépíthető...gondolom én!
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2024
(#) Suba53 válasza Klystron hozzászólására (») Aug 22, 2024 /
 
Azért nézz utána a tippeknek, mielőtt készpénznek veszed.
A KSC1845 tipikus ( átlagos ) zajtényezője 7dB. A BC413 átlagos zajtényezője 2dB. Mindkettő kis zajú tranzisztor, de nem mondanám jobbnak a KSC1845-öt a zaj szempontjából.

Ne becsüld le a szocialista érában készült berendezéseket. Azokat is ugyanúgy kiváló szakemberek tervezték, és ugyanúgy hozzáfértek azokhoz a félvezetőkhöz, amikből a világ szerencsésebb felén élők is dolgoztak, hiszen ez nem űrtechnika, meg haditechnika, és ezért nem is voltak COCOM listán.

Mindkét csatorna egyformán zajos, vagy csak az egyik?
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2024
(#) Klystron válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 23, 2024 /
 
Hát igen, ebben a konstellációban elfogadom az érvelésed a szocialista termékek minőségére vonatkozóan. Az én prekoncepcióm azon alapul, hogy nemrég egy Unitra MK125 - öt raktam rendbe magamnak, ami egy Thomson licenc (miért pont Thomson, amikor az sosem híresült el kiváló mechanikáiról ) és ugyan ez a mechanika került az M532SD - be illetve az M531s -be is. Vagyis itt nem nyilvánult meg az igényesseg.
Mindkét csatorna zajos. Az Akai 215D - be is mindkét csatorna zajos volt, míg pl. a DUAL CV80 - as erősítőmben csak az egyik. Itt az előfokban ( mert oda definiáltam a hibát ) a második pár tranzisztor cseréje megszüntette a zajt és innentől nem is bolygattam tovább.
Tehát nem feltétlenül akarok mindenben mindent kicserélni!
Valóban, a fent említett tranzisztorok paramétereit ebben a formában nem néztem meg.
De mi a véleményed a BC413 helyett a BC547C, vagy BC550C - ről?
(#) kadarist válasza Klystron hozzászólására (») Aug 23, 2024 /
 
A BC550C zajtényezője a legrosszabb esetben 10dB is lehet, tehát nem biztos, hogy jobban jársz vele. A BC414-nek viszont stabil 2,5dB az adatlapi értéke, így őt lehet ajánlani, ha mindenképpen cserélni akarsz. Forrás.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2024
(#) Suba53 válasza Klystron hozzászólására (») Aug 23, 2024 /
 
A nosztalgiázáson kívül mi köt még a kazettákhoz?
Önmagában a legsilányabb analóg hanghordozó. Még ha a világ legalacsonyabb, mondjuk ZERO zajú erősítőjével építed meg, akkor is a legzajosabb minden más analóg rendszer közül a mágnesszalag miatt.

Nekem volt egy Hitachi D-550 Hi-Fi kazettás deckem, a nyolcvanas évek elején vettem németországban. Nem kobozták el a vámnál, mert volt egy német kiscsaj, akivel leveleztem, és így elfogadták, hogy ajándék, ezért vámot sem kellett fizetnem.
Imádtam, mert tényleg jó volt. Két görgős meghajtás, három ferrit fej, fogaskerekes hajtómű, stb. Nem volt egy Nakamichi Dragon, de jó volt.
Viszont a szalagzaja még Dolbyval is hallható volt, igaz kevésbé mint a korabeli kommersz kazettás magnóké, de engem zavart mindig, ahogy az LP sercegése pattogása is.
De akkor ezzel kellet együtt élni, mert nem volt jobb. Ma még már eszembe sem jutna bármilyen analóg hanghordozóról hallgatni a kedvenc zenéimet.
(#) Klystron válasza kadarist hozzászólására (») Aug 23, 2024 /
 
Nos, ahogy elhallgatlak benneteket, marad bent a BC413 B/C, ha nem az a bűnös. Sőt, mivel két Unitrát szereztem be és csak egy lesz felélesztve, a másik elektronikája - ami majdnem ugyan az - még megmarad alkatrészbázisnak. Ezt a tranzisztort hagyom utoljára. Ha jól látom, ez az első pár az erősítőfokozatban.
(#) Klystron válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 23, 2024 /
 
Ezek az Unitrák (MK125, M532SD) maximálisan nosztalgikus okokból lettek beszerezve, ez tény.
De ezen kívül régi DUAL cuccokat gyűjtögetek és pl. a DUAL első kazettás deckje a C901, 1973 -ból egy kifejezezzen életteli tiszta sajátfelvételes zenét produkál, annak ellenére, hogy a paraméterei ezt nem indokolják. (pl. cro2 30 - 16000 Hz.) És már akkor tudott oda-visszajátszani/felvenni (forgófej nélkül) automatikus szalagválasztást, szalagkalibrációt.....
Amúgy zenétanalógban egy Technics 1506 - on hallgatok 38 - as sebességen. ott zaj már nrmigen van, de az analóg mégis tesz hozzá valamit, amitől melegebb lesz az egész, annak ellenére, hogy a felvétel Tidalról streamelve, digitális forrásból jön.
Szerintem, amúgy sem létezik életszerűen "zajmentes" zene, mert a koncerteken kiabálnak, a színháztermekben köhögnek, a szabadban meg a madarak csicseregnek, úgyhogy háttérzaj mindig van.
(#) Suba53 válasza Klystron hozzászólására (») Aug 23, 2024 /
 
Idézet:
„Szerintem, amúgy sem létezik életszerűen "zajmentes" zene, mert a koncerteken kiabálnak, a színháztermekben köhögnek, a szabadban meg a madarak csicseregnek, úgyhogy háttérzaj mindig van.”

Igen, ezért készülnek a felvételek stúdiókban, ahol ezek a zavaró tényezők nincsenek jelen. Nem tudom ki hogy van vele, de én ha egy kedvenc zenémet akarom otthon nyugodtan meghallgatni, akkor nem a kiabálós, köhögős, csicsergős, felvételt részesítem előnyben.

Egy koncert élmény teljesen más, az egyedi és megismételhetetlen, és ha pont a kedvenc részedet köhögi, prüszköli szét a mögötted ülő, álló fizető vendég, akkor nem hiszem, hogy elégedett mosollyal bandukolsz hazafelé.
(#) Klystron válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 23, 2024 /
 
Na jó, kicsit eltúloztam, csak a High-End -esekre gondoltam, miszerint az élő zene reprodukálására törekszenek. A stúdió már nem egészen az, de persze jobb is igy.
Következő: »»   146 / 146
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem