Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Ami kimaradt, kevés, csak 3,6 KW panelem van
Nem szóltam hozzá inkább csak figyeltem a fejleményeket. Eddig bizony nagyon tetszik a dolog és lehet hogy másolom. Esetleg lehet tudni hogy mennyi is volt a vízbe betett energia ami fűtésre lett használva? Jelenleg kicsivel kisebb a rendszerem de bővíteni kell sajnos(2,9kw ami 4.5kw bővítek). Most fele annyi a napelem mint amikor én vettem. Sdm630 létszükségletű a rendszerben? Jelenleg is le van kapcsolva a hálózat és amúgy sem visszatáplálós az inverter. Bár a leírás szerint nem az lesz vagy
Idézet: „„a mosógép nem csuklik a meleg víztől”.” Annyival egészíteném ki, van mosógép, amelyik bizony csuklik... Most egy Whirpool van, ez csak hideg vizes csatlakozású. Ez azt csinálja, hogy ha meleg víz kerül a bemenetére, kiszivattyúzza rögtön. Régebben volt olyan gépünk, aminek két csatlakozója volt, az fel tudta használni a meleg vizet, ez nem...
Az szép... Agyoncsapni való banda akik tervezték, és jóváhagyták is...
![]() Legalább a használatiban fel van ez a kis bibi tüntetve? ![]() Jó, hogy mondod, legközelebb erre is figyelni kell, ha mosógép csere szükséges.
Innen indultam és bejött forma, 15 KW árammal 10 C foknál többet emelt az 1000 liter puffer tartályon. Na ezt mezei modon átszámítva 200 liter-re, amennyi a bojlerem, az 50 C fok.
Na de ennyire nincs szükség soha, nincs számításom 39-40 C foknál jobban felfűteni. Még ha el is pancsoljuk a 200 liter vizet, akkor is marad még másnapra, talán még harmad naprais, elég energia felfűteni a következő 200 litret ha a puffer 80-85 C fokos. Rosszul számoltam ? Az SDM630 azért volt szükséges mert állami támogatással szereltettem és hogy ne babráljak vele (garancia). Így csak beiktattam az SDM630 -at és 1,5 secundumonként tudom kiolvasni a pillanatnyi exportot, vagy éppen az importot.
Nincs ellenérvem a mosógépekkel kapcsolatba, de ha már fönt vannak a tetőn a panelek, a puffer is megvan a fás kazánhoz, akkor miért ne csinálnák vele meleg vizet ? Miért fogyasszam és fizessem a gázat ezért ? Ugy MAX 600 euromba kerűlt a kütyü és nagyon jól teszi a dolgát.
Nálunk a visszatáplált áramot ugy a számlázasi ár majdnem harmadáért számlázzák és csak két év múlva számolják el. Akkor miért ne használjam el az utolsó wattig ha azzal megröviditem a rezsi számlákat ?
Szia!
De jó hogy jelentkeztél! Erről a triakról adnál bővebb infót, esetleg egy típust, hogy mi ez pontosan... Analóg jellel vezérelt fázishasítás ez? A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2024
Eről van szó, mint a sima (időzítéses) triák vezérlésnél ezzel sem kapsz lineáris kimenetet, mindig kell figyelni a telyesítményt és aszerint vezérelni
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2024
Bocsássatok meg, JAVÍTOK, elírtam, nem 600, hanem 240, egyéb számok is jártak a fejembe és .... Tehát 240 euro
Sziasztok!
Megépítettem egy PWM szabályzót, ami 0-2kW-ig tudja változtatni a terhelésen a teljesítményt... Az áramkör teljesen jól működik, viszont a mosfet meghajtásához szükséges 15V-ot előállító áramkört Skori egy korábbi rajzából loptam, viszont kellemetlenül melegszik a FET benne. Hogy lehetne ezt a melegedést csökkenteni? Növeljem meg a 100kOhm értékét? Valami más ötlet?
Szia!
Sajna ez az alap --Ez áteresztő üzemű--igy melegednie kell. (230-15 V x az átfolyó árammal = xx Watt. ) Kapcsoló üzemű változatot kellene választanod?
Kiválthatod kapcsolóüzemű segédtáppal, pl: Bővebben: Link
Vagy egyszerűen csak tegyél egy kicsi hűtőbordát a melegedő FET-re...
Hogy érdemes az invertert beállítani ha hosszú ideig nincs használva az akkumulátor? Jelenleg 3.6v a bulk és a float 3.4v cellánként. Lifepo4.Havona 1-3 napot van használva. 1 hűtő és egy LED lámpa wifi van rajta.
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2024
Üdv!
Tudja valaki Isolar SMH-II 7K inverterhez milyen elsősorban androidos (vagy windows) szoftver létezik?
Ha wifis az inverter akkor pc dessmonitor. Ez a böngészőbe kell beirni. Androidra smartess program
Az wifis. Kipróbálom majd, kösz.
Eljött a nemszeretem idő és emiatt időszerű lett az automata bypass kapcsoló beépítése a rendszerbe. Eddig csak 2 fajtát találtam meg de valahogy a nem megbízható kategóriásba estek. temu bangood nemsemmi és társai tudnátok egy megbízható forrást találni?
16A 1 fázis amit keresek. A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2024
Találtam egy ígéretes és egyszerű megoldást a töltés megoldásra.https://www.energom.hu/MEAN-WELL-NPB-360-48TB-48V-6A-akkumulatortol...t_tabs [off][/off][/url]
A kérdésem az lenne hogy lehet e használni lifepo akksira? Nem írják sajnos. A töltés valahol majd 49v környékére állítanám be.
Az adatlapja szerint állítható a kimenő fesz 40-60V közt, tehát jó lesz Lipo-hoz is, ha a cellaszámot úgy rakod össze, hogy bele férjen a szabályozható tartományba.
Az akkumulátoros rendszer 48v így bele kell hogy férjen. Köszönöm. Akkor megrendelem.
Egy kis infó annak aki az enyémhez hasonló invertert használ, a nagyobbak nem tudom milyenek. Most már egy éve megy, egészen eddig nem mertem rajta használni azt az opciót ami (most jöttem rá) a tökéletes. Eddig az OSO (only solar) módban használtam, mondom ne töltögessen nekem a hálózatból ha éppen nem süt a nap, mert hát akkor mi értelme van a napelemnek. Ez egy olyan inverter aminek 23W körül van üresen a saját fogyasztása, és ezt kizárólag az akkuból veszi, a hálózatból nem vesz fel egy deka áramot sem. Ennél fogva, az OSO beállítással el lehet jutni odáig ha napokon át nem süt a nap, hogy addig merül az akkupakk amíg lekapcsol az inverter és leáll a rendszer, mert a bypass mód alatt sem tölti a hálózatból az akkut, ráadásul a bypass mód nem csak azért nem jó mert a hálózatból fogyasztunk, hanem azért sem, mert ha ilyenkor áramszünet van (és van) akkor nincs szünetmentes áramforrás.
Most kipróbáltam a CSO (solar first) üzemmódot, azt hittem, hogy ez úgy működik, hogy bármikor ha nincs napsütés akkor elkezd a hálózatról is tölteni. Hát nem! Akárki írta ennek a szoftverét az nagyon jól írta meg, mert éjszaka is csak akkor tölt hálózatról, hogy ha már az akkufesz közelíti az bypass-ba kapcsolási értéket, azaz így sem tölt a hálózatból csak éppen annyit, hogy az akkut olyan szinten tartsa, hogy működjön a konverter és ne kapcsoljon bypass-ba, azaz mindig legyen szünetmentesem ha elmenne egy percre az áram. Gratula a kis kínai mérnöknek, vagy annak aki ezt az üzemmódot ilyen jól kitalálta.
Nekem Isolar SPH-3k típus van, abban is van CSO üzemmód, nekem is az van bekapcsolva, amióta üzembe helyeztem.
Nekem rá volt kapcsolva a hálózat folyamatosan, 6 hónap alatt 5 kWh fogyasztást jelzett az inverter elé rakott fogyasztásmérő. Ez kb. 1W-os fogyasztást jelent a hálózat felől. Arra vigyáztam, hogy az akku sose merüljön 30% alá, és a kisütési feszültséget úgy állítottam be, hogy ne kelljen hálózatról töltenie. Ha "sötét" napok voltak, és már lemerülőben volt az akku, akkor a hűtőket leválasztottam a napenergiáról. Május óta 4-5 nap lehetett ilyen. Teljesen feltöltött akku (kb. 7kWh) legalább két napig tudja működtetni a hűtőket.
Szia!
Nálad milyen átlagot fogyasztanak a hűtök? Nálam; 3x éves 1,2kWh/nap, 22 éves 0,8kWh/nap 2 éves 0,72kwh/nap A mosógép szintén 0,75kWh/mosás A világitás meg max.0,3kWh/nap
Három régi kompresszoros egység van, egy kombinált hűtő-fagyasztó és egy fagyasztóláda. Télen 2,5kWh, nyáron 3,5 kWh körül fogyasztanak naponta. Napenergiáról megy még a napkollektor 24V-os keringető szivattyúja,PLC-s vezérlője, routerek, világítás. Ezek mindösszesen 100-120W-ot fogyasztanak maximum, de nem mind állandóan.
Atis57, Kendre256!
Próbálnám elképzelni az említett fogyasztásokat, de nem sikerül értelmeznem a kWh/nap egységet. Hogyan van ez? Esetleg a mérőszám az órára vonatkozik, de szorozni kell 24-el? De ennek mi lenne az értelme? Valami olyasmi lenne jó, ami tényleges adat, mint pl. valamennyi kW naponta (vagy óránként).
Úgy kell elképzelni, hogy a villanyóra (fogyaszásmérő) mondjuk reggel 8-kor 15000 kWh-t mutat. Ha semmi más nincs bekapcsolva, csak a hűtők, akkor a villanyóra másnap reggel 8-kor 15002,5 kWh mutat. 2,5 kWh-val nőtt az elfogyasztott energia egy nap alatt. Ha nem fogyaszt sokat az ember, akkor ez kb. 90 Ft-ba kerül naponta.
Idézet: „Valami olyasmi lenne jó, ami tényleges adat, mint pl. valamennyi kW naponta (vagy óránként).” Olyan nincs, hogy naponta hány kW! Ez ugyanaz, mintha azt mondanád, hogy van egy 100 kW-os autód, az hány kW-os naponta... Egész nap járhatsz vele, akkor sem lesz 100 kW-nál sem nagyobb, sem kisebb a (maximális) teljesítménye. És egy másodpercen keresztül is maximum 100 kW-os. A kW a teljesítmény mértékegysége, a kWh pedig az energiáé. Az autónál a kW azt mutatja, hogy mennyire erős a motor. Egy fűtőtestnél a kW meg azt mutatja, hogy egy szobát milyen gyorsan melegít fel (és mennyire gyorsan pörgeti a villanyórát). Az energia pedig a teljesítmény és az idő szorzata. Az energia az, amiért fizetni kell a villanyszámlában, vagy a benzinkúton, ha sokat használtad a fűtőtestedet, vagy sokat mentél az autóval (jó gyorsan, kihasználva az autó teljesítményét).
Ahogy Atis és Kende írta /nap ez a lényeg. Tehát naponta ennyit fogyaszt.
Egy villanykályha amiben 1kW -os fűtőszál van, az egy óra alatt pontosan 1kWh energiát fogyaszt. Ahány óráig üzemelteted, annyiszor 1kWh lesz a napi fogyasztása. Ha megy 4 óra hosszat, akkor a napi fogyasztás 4kWh lesz. A srácok napra bontva adták meg az eszközök fogyasztását. A hűtő kicsit csalafinta, mert az nem folyamatos üzemeltetésű. Igaz hogy 24 órán keresztül áram alatt van, de a kompresszor benne beki kapcsolgat egész nap. Ugyan úgy kb mint bármi más, amit saját magad kapcsolgatsz egész nap. Ha ismered a bekapcsolt idő tartamát, és az eszköz felvett teljesítményét, ki is tudod számolni mennyi a naponta elfogyasztott energia. Ha a routerre az van írva, hogy 15W, akkor egy óra alatt az 15Wh fogyasztás lesz. És ha nonstopp 0-24 -ben megy, akkor 15Wh*24h = 360Wh lesz egy napi fogyasztása. A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2024
|
Bejelentkezés
Hirdetés |