Fórum témák
» Több friss téma |
Persze.
Sufnitunng. Eg vasdoboz az a alapja, benne asszem 6 centis hungarocell szigetelés. Abban vannak az akkuk, legalul egy 2mm alulamezt tettem hogy ne nyomják a hungarocellt. Az alulemezre pillanatragasztóval felragasztva 10 darab porcelán teljesítményellenállás, 24-25 voltál 25 wattot fűtenek. Egy Hestorés kis digitális hőmérő modul + fet kapcsolgatja a fűtést. Eddig -9c fok volt a leghidegebb de tudta tartani +10 fokon az akksikat.
Nem tudom olvastad e már a QR kódot mit dob ki? Talán csak a mellette lévő szöveget.
Esetleg megkérdezheted őket emailben, talán tudnak mondani valamit. Akkupack csere 60V ólom LithiumIonra.Sziasztok!Egy elektromos kerékpárnak nevezett cucc ólmos akkuit szeretném kiváltani lithium ionosra. 5db 12Vos akku, 14Ah. Csúcsban 72V. Jól gondolom, hogy akkor 72V-nál nagyobb végfeszültségű pakkot nem kellene, hogy összeállítsak ? Az 17 Akku sorban. Lehet ilyen pakkot készen venni, vagy jobban járok, ha magam rakom össze ? Köszi.
Elvileg működne, még a saját töltője is jó lenne. Ha tényleeg mmegáll 72 volton a töltőáram.
Csak mindenképp kellene egy 17S BMS balanszerrel. Nem tudom lehet-e készen kapni. A 17S az eléggé ritka, legalábbis én még életemben nem találkoztam ilyennel.
Az enyémnek saját fűtése van, azt fogom beüzemelni csak a feszültség kérdéses, még ki kell számolni. Az ellenállás a pakk oldalán van, az alu lemezek viszik be a hőt.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2024
Kapható.Bővebben: Link
pl:JK Smart Active Balance BMS B1A24S15P - (8S - 24S) - 150A - LiFePO4 / Li-ion Amúgy ezekben az a jó hogy te "programozod" fel. Azaz megadod az aksi típusát, hány cella van benne, kalibrálni is lehet a feszültséget(ajánlott). Sőt a védelmi részt is be lehet állítani. pl mikor szóljon közbe a tál merülés/töltés, hőmérséklet. Na ezt viszont állítani kell legalábbis a lifepo4 esetén. Li-Ion akku élettartama a csökkentett töltés függvényében.Sziasztok.A mobil telefonoknál egy akku védelmi funkció, hogy 80-85%-nál leállítja a töltést. Van erről valami hiteles doksi, hogy miként változik egy Li-Ion akku élettartama a sorozatos töltési ciklusok során a különböző töltöttségi szintekig való sorozatos töltés kisütés hatására? Nyer annyit az akku élettartamban, hogy megérje az e miatti gyakoribb töltés, és az, hogy esetleg kritikus helyzetben hamarabb lemerül? Idézet: „Nyer annyit az akku élettartamban” Itt elég részletesen taglalják ezt a kérdést. A válasz röviden: igen. Idézet: „hogy megérje az e miatti gyakoribb töltés” Abban az esetben, ha neked a hosszabb élettartam a fontosabb, a válasz ismét igen. Akinek fontosabb a hosszabb akkus üzemmód, és ezért inkább elviseli, hogy hamarabb elhasználódik az akku, annak nyilván nem. Aeg töltő hibaSziasztok. Adott egy hibás töltő, semmit nem jelez vissza, a 2 nagy kapcsoló fet nél van 12,8vValaki tudna segíteni, hogyan kell elindításra késztetni. A gyári akksival sem jelez vissza. Köszönöm Akku töltés briggsSziasztok ! Van egy 10.8v Li-ion briggs fűnyíró akku, sajnos nincs meg a töltője, az lenne a kérdésem mivel tudnám tölteni, és mivel tudnám helyettesíteni.
Se típusszám, se egy kép ! Hogy gondolod, hogy majd találgatunk? ...és pl. egy bonyolult működésű 150 dolcsis töltőt lekoppintunk?!
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2024
Topikcím szerintiÉletemben először vettem LiIon akkut, és amiben használom, az tölti is, De elgondolkodtam, hogy ha netán a háromelemes lámpát átalakítanám úgy, hogy beleférjen egy LiIon cella (16850), akkor hogyan is tölteném.Mivel a hűtési nehézségeket el szeretném kerülni, hát erre gondoltam: A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2024
Idézet: Nemrég "upgrade"-eltem egy 3xAAA NiMH elemmel üzemelő fejlámpát, tettem bele egy 103040 akkut és a töltését egy TP4056 IC-vel oldottam meg. Hűtésnek került az IC alá egy kis rézfelület. Kb. 0,5 A-rel megy csak, a kis akkut így is elég hamar feltölti. Hibátlanul üzemel. „ha netán a háromelemes lámpát átalakítanám”
Szerintem is kár vesződni ilyen töltőáramkör barkácsolással, kell venni TP4056 modult (van merülés védelemmel is), itt a Hestoreban is van, vagy még jobb a tp5100 modul (Aliexpress), ez kapcsolóüzemű. mindkét fajta modulon ellenállás cserével beállítható a maximális töltőáram.
A nálunk lévő "unoka" játékainkon az akksit betettem belülre (nem fért az elemtartóba), az akksi egy 2 pólusú hüvelyen ki van vezetve hogy kivűlről tudjam tölteni. Ami játék meg náluk van otthon azokba az akksihoz beépítettem a modult is, így csak rádugják egy teló töltőre.... A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2024
Azzal egyetértek, hogy megvehetem olcsón, és az a legkifizetődőbb -azonban szeretném ezt magam elkészíteni. Tehát a kérdés inkább az, hogy életképes-e az ötlet. A további finomítási javaslatok is érdekesek lennének (ha meg is tudom valósítani, akkor pláne).
Szempont az is, hogy NYÁK-ot nem tudok maratni, tehát "csupaluk NYÁK" alapon furatszerelt alkatrészek lesznek. Ui: most találtam 18500-as akkut is, az pedig bele is fér a lámpába átalakítás nélkül. Tehát egyre inkább érdekel a dolog. A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2024
Szia ez egy anlóg áramgenerátor kicsit felcicomázva.
Ezzel hogyan kerülöd el a hűtési nehézségeket? Pl. 1A-t beállítva legrosszabb esetben 3 voltról indul a cella, az ezzel és bármilyen analóg módszerrel is 9W disszipáció. 500mA-nél a fele de az se kevés. Házilag CC-CV step-downt meg tényleg nem érdemes készíteni, pár 100 forintért lehet beszerezni készen hüvelykujjnyi köröm méretben és 1W alatt lesz a disszipáció. Ha valaki, akkor én szeretek molyolni meg építeni de ezt én szó nélkül megvenném készen. A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2024
Idézet: „Ezzel hogyan kerülöd el a hűtési nehézségeket?” Úgy, hogy kizárólag a 15R/10W ellenállás melegszik érdemben (azért is 10W-osra gondoltam). Igaz, hogy így némileg csökkenő áram lesz a töltés idejével, a töltöttségtől függően, de nem kell tranzisztorhűtéssel foglalkozni. Először valóban tranzisztoros áramkorlátra (áramgenerátorra) gondoltam, az állandó áramot is tudna, csak hűteni kéne a tranzisztort. Ja, azt akartam még: igen, én is kb 5W-nyi melegedesre számítok a 15R-en. A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2024
Ok de akkor miért bonyolítod ennyire?
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2024
Igen, az alapja valóban az, mint amit skicceltél.
A többi hóbelevanc egyrészt a visszajelzést, másrészt a pontos beállíthatóságot szolgálja, nem mellőzve azt sem, hogy (állítólag) a LiIon akkuk a "szintentartást" sem szeretik huzamosan, tehát illik a maximum elérése után elvenni a töltőáramot.
A veszteség az akárhonnan is nézed veszteség.
Teljesen mindegy, hogy tranzisztoron vagy ellenálláson fűtöd el.
Nem is mondtam, hogy nem veszteség.
Csak annyit, hogy azon az ellenállason nem kell külön hűtőfelület, ugy van kialakítva, a 10W-os mindenképp bír 5W-ot magaban. Míg ha a tranzisztoron kene elfűteni, akkor nagy teljesítmenyű tranzisztor kellene, és hűtőborda rá. Kompromisszum mindkettő eset, de számomra emez a kedvezőbbnek tűnő itt.
Az rendben van, de egy TO220 tranzisztor is simán kibír 5-10W -ot,
amin egy pici borda vagy lemezdarab nem nagy kunszt, és lesz egy kb 30°-os tranzisztorod. Ellenben az ellenállással hűtés nélkül lesz egy 60°-os ellenállásod. A számok természetesen nem pontosak, csak írtam valamit. A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2024
Hello! Inkább 110°C..
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2024
Hali!
Nézd meg hogyan is/meddig kell tölteni a li-ion akkut. Valamilyen szinten veszélyes üzem ez az akksi.... Túlmerített cella esetén nem lehet nyomni neki a kakaót, csak pinduri árammal szabad tölteni és mint írtad le is kell kapcsolni a töltést. És máris ott vagyunk hogy megtervezel egy "töltő IC-t". Akkor vedd meg a töltő IC-t és barkácsold fel a próba nyákra Szerintem...
Bármi lehet, én nyilván nem néztem utána. De ha már az ellenállásét felkutattad, egy tranzisztorra felvett grafikont is mellé tehettél volna (lehetőleg nem ilyen gyufás skatulya méretűt ),
hogy lássuk a különbséget (főleg szs). Persze ott már bejön a hűtőfelület mérete...
El kell olvasni a cikket.. De ezen felül is van bizonytalansági tényező, a szellőzés milyensége.
Szs-nek annyiban igaza van, hogy egy ellenállás lehet melegebb mint egy hűtőborda, tehát kisebb felületen/méretben le tudja adni a hőt. De azt is tegyük hozzá, hogy nem tesz neki jót. És ott is számít a szellőzés megoldása. De ha kisit ügyes, akár "ki is forrasztja magát" az áramkörből.
A te esetedben ez automatikusan megtörténik, ha nem hiszed nézz meg egy töltési ciklust árammérővel. Nullára esik le a végén. Az általad megvalósított ellenállásos módszerrel lehet ehhez kell 15-20 óra is vagy több de a vége nulla lesz. Semmi kárt nem okoz ez a módszer sőt, lásd lentebb.
Megint csak saját példám, 360Ah pakkom van. 60-80 amperrel tolja a töltő, ahogy közeledik a beállított 28,4 volthoz, az utolsó 1-2 tized voltnál leesik az áram 15A körülire, ottmarad 30-40 percig, majd félóra alatt lemegy 0,5A alá. Mégegyszer, ez egy 360Ah pakk és nincs float, se kímélő, se utána áramot visszavevő csicsa se semmi extra csak feszültségkorlát. A többit intézi a fizika. Ne 4,2 voltra állítsd a TL431-et hanem 4,08-4,09V közé. Így veszítesz 3-4% kapacitást, cserébe hosszabb lesz a élettartama. Itt a szintentartás lehet hosszabb idejű is, nekem 6 hónapja megy így egy 6cellás 18650 pakk a számítógépem szünetmentes tápjaként. Gyakorlatilag 180 napja 4,09 volton vannak a cellák, egyelőre semmi bajukat nem látom. Az ellenállás miatt amúgy is nagyon picit eső lesz a töltőáram görbe, + a 4,1V maximum, ez megint csak nagyon jó lesz így. Csepptöltés amúgy is kizárva, hisz ha elérte a 4,1 voltot, nulla lesz az áram. A TL431 lehet prellezni fog a végén de majd lenyugszik A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2024
Tanulságos, valóban. Örültem volna, ha egyenest nekem írod, de azért így is láttam
Amelyik ellenállást én néztem, az 80fok hőemelkedést ígér 50%-nál, az is elég sok -de érdekes lesz kísérletnek, mennyire strapabíró. Ui: valószínűleg ahogyan mondtad is: talán kevésbé viseli nehezen, mint egy tranzisztor a 100fokot. És még nézek másfélét is, akár sorban vagy párhuzamosan kötve is. Nem hajt a tatár, nem tegnapra kell. Mindenesetre jótanács volt ez. A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2024
Használj egy 12V/5W-os "drótlábú" izzót. Nem kell Led sem..
Ócó! A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2024
|
Bejelentkezés
Hirdetés |