Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   617 / 617
(#) img válasza sargarigo hozzászólására (») Csü, 18:43 /
 
Szerintem ha szigorúan tolmácsgéppé butítva használod a Chat GPT-t akkor is megvan a veszélye, hogy belevisz szubjektív dolgokat amiket szs írt, hogy általánosan elfogadott "tény".

Amikor a HDD-t felnyitott állapotban hozzák be mentésre és a kérdésre, hogy miért kellett felnyitnia azt a válaszolja, hogy "mert a ChatGPT azt mondta"... No comment.

Ördögi kör: minél több AI által generált cikk van a neten annál nagyobb az esélye, hogy az öntanuló AI önmagát kezdi másolni és elbutul - ennek a jeleit már most lehet érzékelni.
(#) Landsmann válasza img hozzászólására (») Csü, 19:14 /
 
Egyik weboldalon volt egy rejtvény. Öt kérdésből állt és az utolsó arról szólt, hogy egy régi autónak az hűtőjének a tetején volt egy kis szobrocska. A kérdés az volt, milyen típusú járművön volt. Meg volt adva három válasz. Akárhogy keresgéltem a képek között, nem találtam rá a válaszra. Na, mondom a chatgpt-t megkérdezem. Feltettem a kérdést, elmaqgyraáztam milyen dísz van a hűtő tetején, felsoroltam a három lehetséges választ. Azt válaszolta, egyik autógyár sem használta díszként azt a formát. Én csak kötöttem az ebet a karóhoz, hogy de igen, a három közül valamelyik használta. Erre azt válaszolta, elnézést kér amiért az előbb nem megfelelő választ adott. Az említett díszt xy autógyár használta. A válasz helyes volt.
Azért felvetődik bennem, ha tudta a választ, akkor miért nem mondta meg elsőre? Plusz információt nem adtam neki ami támpontot adhatott volna.
Mindezektől függetlenül nem szabad mindent elhinni neki. Az adott válaszok úgyis az alkotói véleményét, állsápontját fogja tükrözni, még akkor is, ha nem igaz.
(#) antikzsolt válasza Landsmann hozzászólására (») Csü, 19:19 /
 
Próbáld meg személyesíteni mert akkor hajlamos pontosabb válaszokat adni.
Te egy híres rejtvényfejtő vagy és mindig keresed a megfelelő válaszokat.
(#) granpa válasza sargarigo hozzászólására (») Csü, 21:20 / 1
 
Szerintem arámi -eredeti- nyelven jobban boldogulsz, ugyanis az első, ószövetségi szövegek arámi nyelven íródtak.
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Pé, 13:45 /
 
Covid alatt úgy íratták velünk a dolgozatokat, hogy kötelező webkamera bekapcsolás, mikrofon némítás, a tanár lediktálta a kérdéseket vagy kitette őket a képernyőre (erősen tanár függő volt), üres A/4-es lapra kellett dolgoznunk kék golyóstollal, majd jól olvashatóan lefotózni és a megadott helyre feltölteni. Nagyon utáltam.
(#) lazsi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Pé, 14:48 / 1
 
Amikor először voltam a "másik oldalon" egy ZH (ZártHelyi dolgozat) íratása alkalmával, teljesen ledöbbentem, hogy mennyire nyilvánvaló, amikor valaki puskázik...
Azután kezdtem olyan feladatsorokat összeállítani, ami nem egy képlet bemásolása, hanem gondolkodás + a megfelelő képlet kiválasztása esetén működik... Ahhoz érteni is kell az anyagot, és csak puskázással maximum 2-es vagy 3-as érhető el. De azért mégsem utáltak (annyira, hogy észre is vegyem).
(#) img válasza Landsmann hozzászólására (») Pé, 17:05 /
 
Ez érdekes, lehet itt lépett be az öntanulási - hibajavítási funkció?

Az utolsó mondatoddal különösen egyetértek.
(#) Landsmann válasza img hozzászólására (») Pé, 18:29 / 1
 
Nem hinném. Alapból tudnia kellett a választ, mert én nem tudtam, hogy a háromból melyik a helyes válasz, tehát még csak nem is sugalltam neki. A firtatásra mégis megadta a helyes választ. Ha fél perccel korábban nem tudta, akkor utána honnan tudta?
De egyébként a beszélgetésekből nem tanul. Múltkor kérdeztem tőle valami technikai jellegű dolgot, nem tudta rá a választ. Én utána néztem, majd tudattam vele. Majd megkérdeztem, hogy ha mondjuk fél óra múlva valaki ugyanezta kérdést felteszi amit én itt az előbb, akkor neki milyen választ fog adni? A válasz tudatában meg tudja válaszolni a kérdést? Erre azt válaszolta, hogy nem tárolja a kapott információkat. Ha valaki ismét megkérezné azt amit én, akkor az is ugyanazt a választ kapná amit nekem adott.
Nyilván valahogy bővül a tudása, de ilyen módszerrel nem lehet beletáplálni dolgokat. Sokan nyilván hülyeségre, félrevezetésre is használnák, ebből a szempontból jó, hogy nem, veszi készpénznek a választ. De esetleg válaszolhatott volna úgy, hogy később utána néz és ha a válasz valóban helytálló, akkor azzal az információvalk bővíti a tudását. Bár lehet, hogy így van, csak ezt nem mondja ki, pedig egyébként sokat tud pofázni.

Visszakerestem. Ugyanazt a kérdést bemásoltam neki megtint. Nem pontosan ugyanazt a választ adta, de hasonló volt., Kicsit rövidebbre fogta a mondandóját. Azt kérdeztem tőle, hogy két CD egység felcserélhető-e azonos márkájú készülékben, haaz egységen a típusszáma azonos, de a betűjelzés eltér. Először azt válaszolta, valószínűleg felcserélhető és működni fog. Most meg azt, hogy működni fog, de körülktekintően és óvatosan kell eljárni, nehogy valami probléma legyen. Röviden legalábbis ez volt a lényege a két mondandójának.
A hozzászólás módosítva: Pé, 18:37
(#) sargarigo válasza Landsmann hozzászólására (») Szo, 13:41 / 1
 
Idézet:
„Alapból tudnia kellett a választ,”

Ebben a konkrét esetben nem _kellett_ tudnia a választ. Ha belegondolsz, kényszerítetted hogy a három közül valamelyiket válassza ki. Ha csak úgy random lök egyet, akkor is 33% az esélye arra hogy eltalálja. Lehet hogy csak bejött neki.
Én viszonylag sűrűn beszélgetek vele, már "érzésre" tudom hogy a válasza mikor csak találgatás, vagy mellébeszélés. Akkor szokott az ideg megenni, amikor már negyedszerre magyarázom el neki hogy mit akarok (egyszerű dologról van szó egyébként), és ötödjére is szó szerint elismétli azt a rossz választ amit kifogásoltam. Nem a tényszerűség hiánya ilyenkor a hiba, hanem egészen egyszerűen nem megy át neki hogy mit kéne másképpen. Na ekkor szoktam elmenni inkább játszani. Máskor meg olyanokkal áll elő hogy csak pislogok, mert nekem eszembe nem jutott volna.
(#) img válasza Landsmann hozzászólására (») Szo, 13:45 /
 
"Erre azt válaszolta, hogy nem tárolja a kapott információkat."

Mert hivatalosan ezt kell mondania a GDPR és egyéb szabályozások miatt, nem?
(#) sargarigo válasza img hozzászólására (») Szo, 13:49 / 1
 
Vagy tényleg nem tárolja. Én az irányítószámomat próbáltam beleverni a fejébe. A topicon belül egészen jól el lehet már vele beszélgetni, de új beszélgetésben garantáltan nincs még csak fogalma sem arról hogy a településemnek mi az iránytószáma. Inkább arról lehet szó, hogy a sok user ne tanítsa meg butaságokra (lásd rasszizmus pl), inkább csak az ellenőrzött mintákból tanítják. Gondolom én.
(#) img válasza sargarigo hozzászólására (») Szo, 15:08 /
 
Az érdekel, hogyan szelektálják a tanításra használt mintákat, hogy ne akarjon önmagától sem tanulni amitől elbutul, illetve kiszűrjék a további, szintén irreleváns információkat is. Mert ha csak szimplán kiengedik a webre, akkor mindent is felszívhat mint egy kíváncsi szivacs.
(#) Saggitarius válasza Massawa hozzászólására (») Szo, 15:32 /
 
Beleolvasgatva az elmult hozzaszolasokba, lattam miert inditottad ezt a postot.
Sokszor hianyzik a nyomtatott forma, igy kenytelen vagyok tobb kepernyon dolgozni. Probalom kovetni a kort (baby boom generation), hasznalom a ChatGPT-t de fenntartasokkal mert meglevo anyagbol dolgozik (LLM), nem Self-Avare AI. (nemreg kezdtem bele az AI vilagaba es parszor hasznaltam is programozasnal, igaz nem ugy mukodott ahogy elvartam de jo otleteket adott)
Sajnos nem teljesen egyenerteku, de manapsag ott a YT es rengeteg vizualis anyag felllelheto kivaltani az egykori kiserleteket.
A hozzászólás módosítva: Szo, 15:37
(#) Saggitarius válasza img hozzászólására (») Szo, 15:44 / 1
 
Olvasd el ezt es ott a valasz a kerdesedre: Bővebben: Link
Amugy a ma hasznalatos AI a Limited memory kategoria, a Self-Avare amit nem lenne jo szabadjara engedni.
(#) Massawa válasza Saggitarius hozzászólására (») Szo, 15:45 /
 
Eredetileg is pontosan a YT-bal kapcsolatban illetve egyébb tapasztalatok alapján szolaltam meg. Mert onnan is néha eltünnek dolgok amik évekig ott voltak, vagy elég sok ma már komolyabb rendszer is fut, mint a github stb.akik gyakran átrendezik virtuális könyvtáraikat és akkor hetekig keresheted hol is volt, egyszerüen nem tudsz felépiteni olyan memorizálhato kapcsolatot mint a valos könyvekkel, ujságokkal.
Az elsö szintetizátort a 70-s evek végén épitettem az Elektor alapján. Ha bármit keresek ebben a témában pillanatok alatt megtalálom a könyvespolcon. Az interneten is megvan, de elég nehézkes a keresés, ne adj isten, ha valamelyik kapcsolásnak van valamilyen hibája, amit valahol kijavitanak, eddig meg nem nagyon fordult elö, hogy az interneten hivatkozás lenne ilyesmire, viszont ha megtalálom, kinyomtatom és beleragasztom az eredeti füzetbe. Azaz a könyvtáramban megtalálom a javitott stb verziot is, az interneten ehhez sok szerencse kell.
(#) Saggitarius válasza Massawa hozzászólására (») Szo, 15:54 /
 
Igazad van es ez megtortent a Guglival, az adatvedelmi szabalyok miatt nem ugy keres/talal mint regen.
(#) img válasza Saggitarius hozzászólására (») Szo, 16:36 /
 
Köszönöm!
(#) Landsmann válasza img hozzászólására (») Szo, 20:21 / 1
 
Nem hiszem. Nem olyan információ volt ami akár személyes adatokat tartalmazhatott volna. Egy műszaki kérdésre, amire nem tudta a választ, azt magyaráztam el neki, hogy megtaláltam a kérdésre a választ.
(#) Macsek71 hozzászólása Vas, 13:39 /
 

elektromos járművek töltése

Skacok !
Csak nekem akad meg a szemem az itt elhangzott számokon ?
Vloggerünk az elektromos teherszállítás nagy kiállítását nézte meg (IAA Transportation), itt ütött meg pár szám :
A hamburgi busztársaság 242 állásos töltőjének elektromos táplálását egy ~40000 fős városéhoz hasonlítja(20:20) ...
A keleti mérnök magyarázza a vontatójuk paramétereit(9:30), ott elhangzik az ~1MW töltőteljesítmény (2*480kW / kamion) ez nem sok egy kicsit ?

Melyik elektromos rendszer tolerálja az 1MW fogyasztók fel-le kapcsolgatását ? Vagy ez ipari méretben már nem gond ?
Autópálya melletti pihenő 5-10 töltőállomás - szép elektromos fogyasztás ...
(#) somitomi válasza Macsek71 hozzászólására (») Vas, 15:32 /
 
Egy korszerű villamosmozdony vontatási teljesítménye 5-6MW nagyságrend és az is elég lökésszerűen terheli meg a hálózatot mondjuk egy tehervonat megindításakor. Akkumulátoros jármű töltésénél meg bőven van idő arra, hogy akár fél-egy perces felfutással induljon meg és onanntól kezdve jópár óráig viszonylag stabil teljesítményt vesz fel, szerintem teljesen kezelhető.
Buszos részt most nem néztem meg, hogy esetleg elhangzik-e egy busz töltési teljesítménye, de mondjuk nekem itt kétszobás lakásra 25A-es betáplálás (azaz 5,75kW) van kiépítve. Ezt felszorzom húszezerrel és elosztom 242 busszal (mint közepesen megalapozatlan becslés), akkor 475 kW-ot kapok, szerintem nagyságrendileg hihető.
A hozzászólás módosítva: Vas, 15:34
(#) Massawa válasza Macsek71 hozzászólására (») Vas, 16:41 /
 
Már ettöl kisebb töltök is be vannak integrálva a központi hálozatfelügyeletbe mint nagy fogyasztok. Azaz ott döntik el mikor lehet meg mikor nem használni.
(#) GPeti1977 válasza somitomi hozzászólására (») Vas, 19:50 /
 
Azt a nagy teljesítményt ráadásul egy fázisról veszi le a mozdony.
(#) Gafly válasza GPeti1977 hozzászólására (») Vas, 19:59 /
 
Ha csak az áramszedőt nézzük, akkor igen, azonban mostanság ha a megkerülő vezetékkel és autótranszformátorokkal, nem.
(#) lazsi válasza GPeti1977 hozzászólására (») Vas, 20:33 /
 
Egy másik, éppen fékező mozdony meg egy részét visszatáplálja - már ha ott is meg van oldva az energia-visszanyerés, mint pl. a modernebb villamosok esetében...
(#) Massawa válasza GPeti1977 hozzászólására (») Vas, 22:59 /
 
Ezért kellett nálunk 25 kV-ra emelni a feszültséget, hogy kb 1000 A körül legyen mozdonyba folyo áram. Az még aránylag egyszerüen kezelhetö. A 15 kV-s rendszerekben gyakran kell már duplázni a felsövezetéket, hogy kisebb legyen a veszteség és ne roggyanjon össze a táplálás ha mondjuk a nehéz tehervonat élén két modern nagyteljesitményü mozdony van.
Ellég sok félreértés is származik ebböl, amiota megjelentek az univerzális mozdonyok amik 25 kV , 15kV de 3 kV DC-n is müködöképesek ( söt vannak TGV vonatok amik bejárnak az 1500 V-s DC hálozatba) .
Az már csak kisbetükkel van a prospektusban, hogy természetesen az alacsonyabb feszültségen csak a névleges teljesitményük 20-30% képesek leadni.
(#) Massawa válasza lazsi hozzászólására (») Vas, 23:10 /
 
Azért a villamosok esetén egyszerübb hiszen ott csak DC feszültség van és untig elég visszatáplálva növelni a feszültséget.
A váltoáramnál ez már sokkal kritikusabb, az 50Hz-s nyilvános hálozatnál, meg még nehezebb, mert ott sokkal pontosabban be kell tartani a hálozat feszültségét, frekvenciáját, fázisát és tisztaságát. Az utobbi jellemzö betartása föleg a modern félvezetös mozdonyoknál nem olyan egyszerü és sok helyen ezért a visszatáplálás tiltva van.
Talán ez is az egyik ok, hogy a német területeken a vasuti 16,7 Hzes hálozat ( eredetileg a soros motorok miatt) megmaradt és el van különitve a nyilvános 50 Hzes hálozattol, igy nincsenek olyan szigoru feltételek a hálozat jellemzöire .
A hozzászólás módosítva: Vas, 23:15
Következő: »»   617 / 617
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem