Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Be-/kikapcsoló nyomógombbal
Lapozás: OK   36 / 36
(#) Massawa válasza Fész hozzászólására (») Feb 10, 2024 /

Akkor keress egy TTL osztot. Annak bemenetére adhatod az 5 Voltos impulzusokat. ( jobb a GND), és a 2-s oszto minden második impulzusra változik. Természetesen jol kell szürni a bementet,:mert az osztok hajlamosak a zavarra is billeni.
(#) proli007 válasza Fész hozzászólására (») Feb 10, 2024 /

Hello! itt megtalálod. Dióda nem kell, 5V-ról táplálod és a tranyó-tól már nem kell. A bázisánál ott lesz az 5V-os jel.
(#) Fész válasza proli007 hozzászólására (») Feb 10, 2024 /

Köszönöm mindenkinek!
proli007 javaslatát kipróbálom.
(#) nagyegyhazi hozzászólása Nov 2, 2024 /

BE-KI kapcsolás nyomógombbal hiba

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni a következő kapcsolási rajzzal kapcsolatban.

Megépítettem a nyomógombos relé kapcsolást piros/zöld LED-es visszajelzéssel. A nyomógombok tartalmazzák a LED-ek előtét ellenállását.
A relék a 12VDC rákapcsolása után rögtön behúznak és a nyomógombok megnyomására semmit sem csinálnak. Kérlek segítsetek, abban mit rontottam el.
(#) proli007 válasza nagyegyhazi hozzászólására (») Nov 2, 2024 / 1

Hello!
A kapcsolás akkor nem működik a nyomógombra, ha a C5 (C7) nincs beépítve, vagy nem 100nF. Mert abban tárolódik az átváltáshoz szükséges energia.
- Ha húz a relé, próbáld meg a BS170 Drain-Source pontját rövidrezárni. Akkor át kell hogy váltson a relé és úgy is kell hogy maradjon.
- Ha ejtve van a relé, akkor zárd rövidre a BS170 Gate-Source lábát és meg kell hogy húzzon a relé és úgy is kell hogy maradjon.
- Ha ez is megy, akkor már csak a C5 (C7) kondit és az R3 (R6) 1Mohm-ot kell megvizsgálni.
(#) Karesz 50 válasza nagyegyhazi hozzászólására (») Nov 3, 2024 / 1

A BS170 valami megmagyarázhatatlan okból szeret tönkremenni beforrasztáskor (talán a páka sztatikus töltése okozza?). Forrasztás előtt rövidre szoktam zárni a lábait. Bedugom a nyákba, a fólia oldal felől fogóval összecsavarom a három lábat és azután forrasztom be.
(#) nagyegyhazi válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 3, 2024 / 1

Köszönöm a segítséget. Az egyik BS170 adta meg magát, pont az amelyiket próbáltam.
(#) proli007 válasza nagyegyhazi hozzászólására (») Nov 3, 2024 /

Én nem tudom, én még nem tettem tönkre BS-t. Pedig dugdostam mát sokszor próbapanelbe, nem kímélve. Nem tudom mi lehet az oka, minden esetre áramkörbe. meg "susogós gatyába" nem forrasztunk alkatrészt. Nekem minden esetre nem tűnt pusztulósnak. Igaz, nekem még eredeti Fet-ek vannak. Aranydrótot utoljára DualGate Fet-en láttam, valahol meg is van, mert be sem mertem forrasztani a "kincset".
(#) Karesz 50 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 4, 2024 /

Nem tudom. Én olyan régen vettem 100 db-ot amikor még szóba sem jöhetett, hogy hamisítvány lehetne (ritkán használom, még még mindig meg van a fele). Leföldeltem magam, a csuklómhoz a nyákot, nem voltam műszálasban, a pákát felfűtöttem és kikapcsoltam a forrasztás idejére - és így is tönkrement háromból legalább egy. És olyan furmányosan, hogy továbbra is működött az áramkör (mc előerősítő) csak a munkapontokból és Ugs feszből lehetett megállapítani, hogy a BS170 gate-je átütött. Akkor próbáltam ki, hogy rövidre zárom a három lábat forrasztás előtt és így nem volt velük gond többé.
De volt már erről szó valamelyik topikban régebben. Akadtak akik azt állították, hogy velük még sosem fordult elő ilyen, mások meg szintén jártak már így - mint a mostani példa is ezt mutatja. Valószínűleg gyártótól függ... nem tudok utána járni.
(#) KBal76 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 4, 2024 /

Lehet hogy páratartalomtól, meg macskától is függ. Az én macskám olyan statikus, hogy rendesen pattog a szôre amikor simogatva van. Frász is kerülget amikor valami műszakibb cucc körül tekereg, de még nem sütötte rá magát semmire.
De ESD érzékeny cuccot gyártó üzemekben direkt tartanak adott páratartalmat is emiatt (meg dokumentálják is).
(#) proli007 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 4, 2024 /

Az tény, hogy könyvben láttam elektronmikroszkópos képet, ahol látszott az elektrosztatikus kisülések kráterei. És még nem volt "rossz" a félvezető. Bár én még BS-t nem használtam "munkapontba". Amúgy ez DFet aztán hogy ez jelent-e valamit ebből a szempontból azt nem tudom. Szerintem a "nagy Fet-ekben" van valami védelem integrálva. Mer nem hallani, hogy tapizástól megpusztultak volna. De a gyártástechnológia, nem a mi pályánk..
(#) Skori válasza Karesz 50 hozzászólására (») Nov 4, 2024 / 1

A BS170 egy kimondottan érzékeny tipus. Ment már tönkre olyan áramkörben is ahol a határon üzemelt, azaz vagy még éppen nem volt, vagy nem volt jelentősen túllépve a maximális GS feszültsége, és egy idő után átütött. Semmilyen más típusnál nem tapasztaltam hasonlót, sőt általában többet kibírnak mint az adatlapon megadott értékek.
Következő: »»   36 / 36
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem