Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő inverter javítás
Lapozás: OK   117 / 117
(#) szs válasza Lali24 hozzászólására (») Dec 15, 2024 / 1

Szerintem melege van.
105°C-ost vennék, nem 85-öst.
Az sem árthat, ha épp 450V-ost kapsz.

(Szerencsésebb lett volna a saját topikjába írni)
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2024
(#) tufatofu válasza Lali24 hozzászólására (») Dec 15, 2024 / 1

85 fokos kondit normális cég nem rak inverterbe
(#) NGY válasza Lali24 hozzászólására (») Dec 15, 2024 /

Idézet:
„gyári hibás lehetett, vagy nagy áramot kapott, vagy alul volt-van méretezve?”

Utóbbi.
"Tervezett avultatás".
Gyenge minőségű elektrolit-kondenzátorok közvetlenül a hűtőborda mellett - az ilyen megoldásnak két oka lehet, a másik az ostobaság.
(#) szs válasza NGY hozzászólására (») Dec 15, 2024 /

A "tervezett avulás" egészen más téma. Van olyan, hogy a szokásos életttartam hoz (ameddig a felhasználó szokta használni) tervezik a dolgokat. (Rolls-Royce-n kívül fölösleges 15 évnel továbbra tervezni autót, stb)

Ez valójában csak csapnivalóan kivitelezett dolognak tűnik, kevésbé tervezve bármire is.
(#) NGY válasza szs hozzászólására (») Dec 15, 2024 /

Idézet:
„A "tervezett avulás" egészen más téma”

Talán nem ugyanazt érted alatta.
Ha javasolhatom, nézd meg ezt a filmet a témában.
Itt nem arról van szó, hogy egy autógyártó (jellemzően a japánok kezdtek el ezzel először foglalkozni) egy autó legtöbb alkatrészét úgy tervezi, hogy azok nagyjából egyszerre használódjanak el - aminek amúgy van értelme, de nem az, amire utaltál.

Az "ameddig a felhasználó szokta használni" pedig egy "tyúk vagy a tojás" filozófiai kérdés, mert mi volt előbb, a felhasználók igénye, hogy mindig újabb és újabb cuccokat vegyenek, vagy a fogyasztói társadalom rákfenéje, a cégek folyamatos növekedési (értsd: árbevételi- és profit-) kényszere (avagy mohósága?) által hajtott, a felhasználókra különféle módszerekkel ("agymosó reklámok, hamarabb elhasználódó, [gazdaságosan] nem javítható termékek)) ráerőltetett "dobd el és vegyél másikat" szemléletmód?

Itt a fórumon is számos egyéb témában előkerült már ez, lépten nyomon találkozunk olyan termékekkel, melyeknél egy apró alkatrészen múlik az egész működőképessége, de a javítással senki nem foglalkozik (magunkfajta megszállottakon kívül), mert egyszerűbb másikat venni. És ezt iparágak ki is használják, sőt gerjesztik, globális szinten. Erről (is) szól a hivatkozott film, és én is erre utaltam.

Amúgy igen, a fenti inverteres példa akár lehetne trehány/oktalan tervezés eredménye is, ezért írtam, hogy "az ilyen megoldásnak két oka lehet, a másik az ostobaság". De kevésbé valószínűnek tartom.
(#) Ge Lee válasza Lali24 hozzászólására (») Dec 15, 2024 /

Pontosabb diagnózist a nyákterv azon részének ismeretében lehetne adni, de a kép alapján az egyik ok biztosan az, hogy az a kondi viseli mind közül a legnagyobb impulzusáramot. Ugye, egy ilyen összezsúfolt nyákon nem nagyon lehet több db elkót korrektül párhuzamosan kötni, azaz amelyik a graetz-hez lesz közelebb az fogja a legkevesebb impulzusáramot viselni, amelyik az IGBT-khez van közelebb az meg a legtöbbet, mindig az fog előbb megpusztulni.
Aztán ott van még az, hogy akár gyártási hibás is lehetett az az elkó. A meleg (mármint a külső) nem szokott gondot okozni, mert ha a nyák és a doboz is jól van kialakítva akkor az erős ventilátor amit ezekbe tesznek szinte hidegre hűt mindent. Az enyémben (gyári kínai nyák saját készítésű dobozban) csak langyos szokott lenni minden a hegesztés végeztével.
(#) Lali24 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 15, 2024 /

Na ha megérkeznek az új kondik, és bele teszem akkor jelzem a fejleményeket, hogy fog melegedni.
(#) Ge Lee válasza Lali24 hozzászólására (») Dec 15, 2024 /

Ha van ott körülötte hely akkor annyit tudod lassítani a folyamatot, hogy vagy az utolsó elkó lábára, vagy közvetlenül az IGBT-khez teszel be valami nagyon combos fóliakondit, az MPP a legjobb esetleg az MKP4. Értékre 1-2µF de akár 220nF is segít.
(#) Phile80 válasza Lali24 hozzászólására (») Dec 16, 2024 / 5

Kicsit túlbonyolítja ezt itt mindenki. Több ezer hegesztőgéppel találkoztam már, ugyan ilyen hülyén van tervezve a kínai gépek nagy része, de nincsen probléma velük, mert inkább túlméreteznek dolgokat és a nagy tejesítményű ventilátoros hűtés miatt még az alulméretezettnek tűnő dolgok is működnek.
Vegyük ezt a gépet, max 16A-es primer áramot vehet fel a gép és beletesznek két, feltehetően 32A-es, akár 50A-es diódahidat, amit még hűtőbordákkal és ventilátorral hűtenek. Senki nem hegeszt percekig, maximum 30%-os a bekapcsolási idő, de még az is bőven túlzás a legtöbb esetben. A hegesztőgépek legtöbbet üresjáratban mennek. Aki ilyen gépet vesz, biztosan otthon fog barkácsolni és soha nem hegeszt 100A feletti hegesztőárammal, ami elmegy egy 10A-es megszakítóról is, szóval a két diódahíd és a kondenzátor még langyos sem lesz. Láttam már 100A-es hegesztőgépet 32A-es diódahíddal hűtőborda nélkül, de soha nem találkoztam diódahíd hibával. Működik! A jó mérnöki munkát az különbözteti meg a okoskodástól, hogy a gazdasági szempontokat figyelembe véve építenek egy olyan készüléket, ami megbízható. Olyat még egy hozzá nem értő is tud, hogy pakoljuk bele a legnagyobb teljesítményűt, az biztos jó lesz.
Sok gépben láttam ezt a Capaca nevű kondenzátort, de még egyetlen hibás darabot sem láttam belőle. Általában az van a kínai gyártóknál, hogy ha valami hiba van, akkor egy egész szériára kihat, mivel akkor derül ki a hiba, amikor már eladtak belőle több 100 ezer darabot. Jártam már úgy, hogy 250db hegesztő inverterben kellett cserélnem egy smd kondenzátort, mert mindegyik gép meghibásodott ugyan azzal a hibával, viszont a következő szállítmányban egy hibás darab sem volt.
Az emberek zártszelvényt, szögvasat, laposvasat hegesztenek és szakaszos üzemben, hogy elkerüljék a deformálódást. Ideje sincs felmelegedni szinte egy alkatrésznek sem folyamatos ventilátoros hűtés mellett. Számtalan hegesztőgépben láttam 85 celsius-os kondenzátorokat menni 20 évig hiba nélkül, még kínait is. A tapasztalatom az, hogy a kínai gépek meghibásodásának fő okai, a gyenge minőségű, sokszor gyártási hibás alkatrészek és a hibás forrasztás. Tehát, ha kicseréled a kondenzátorokat, biztosan menni fog hiba nélkül, ha más baja nincs.
(#) proba válasza Lali24 hozzászólására (») Dec 16, 2024 /

Amit hozzátennék, remélem jó helyről rendelted, igaz kisebbeknél értékűeknél , de sokszor abba futok bele, az új rosszabb paraméterekkel rendelkezik, mint amit ki a karok cserélni elővigyázatosságból. ( persze a púposaknál jobbak, de a többivel érdemes összevetni csere előtt. már csak kíváncsiságból..)
(#) dara válasza Phile80 hozzászólására (») Dec 16, 2024 1 /

Ha segíteni akartál volna,elég lett volna az utolsó sort is leírni.Az is biztos hogy telepatikusan átnézted a gépet. Ezért ez a fényezés nem kellett volna a kinai gépekről.Rajtad kívűl csak rossz tapasztalat van mint a legutolsdó sorban,vagy neked is?
Ez azért elég kacifántosra sikerült.Mármintz a hozzászólásod.
(#) mpisti válasza dara hozzászólására (») Kedd, 8:01 /

Sanyi vegyél vissza. Annyi gépet nem is láttál, amennyit a Tamás javított, hiszen szervizes tapasztalatait írta le. Kár belekötni valakibe akit nem ismersz, különösen úgy hogy nem vagy tisztában a szakmai képességeivel.
(#) dara válasza mpisti hozzászólására (») Kedd, 8:45 /

Rendben bocsánat Phile80.
De nekem csak az jött le az írásából hogy cseréld ki a kondit biztos jó lesz.Ez nekem kissé ezoterikus.[quote][/quote] A tapasztalatom az, hogy a kínai gépek meghibásodásának fő okai, a gyenge minőségű, sokszor gyártási hibás alkatrészek és a hibás forrasztás. Tehát, ha kicseréled a kondenzátorokat, biztosan menni fog hiba nélkül, ha más baja nincs.
(#) Phile80 válasza dara hozzászólására (») Kedd, 10:24 / 2

Azért írtam bele egy válaszba mindent amit gondolok az itt olvasottkról, mert nem volt kedvem kitölteni az űrlapot, ami újabban egy új hozzászóláshoz szükséges.
Lépten-nyomon azt olvasom az internet bármilyen felületén, hogy rosszul vannak tervezve a kínai készülékek, ahogy itt is írva volt. A magyar emberek többsége a mai napig nem tudja levetkőzni az oroszoktól felszedett mentelitást, hogy tegyük bele a legnagyobbat, csak az lesz jó. Nem kell a legnagyobbat beletenni! Ezek a gépek működnek és el szerettem volna mondani, hogy a látszat ellenére miért működnek. Nem fényezni akarom a kínai gépeket, de lehet találni megbízható típusokat. Sok kínai gépnek megegyezik a meghibásodási rátája az európai gyártásúakkal. 10ezer darab feletti mennyiséget javítottam a hegesztő inverterekből és elmondhatom, hogy nem a rossz tervezés miatt hibásodnak meg. Lehet új lesz az infó, de az összes kínai gépet amit a világon megtalálsz, azt összesen 3db kínai gyárban gyártják le, milliós tételekben. Szóval valamit nagyon be kell nézni valamelyik mérnöknek, hogy egy rosszul tervezett gép gyártásba kerüljön és milliós tételt gyártsanak le belőle. Persze vannak lecsupaszított gépek is, mert vannak olyan kereskedők, akiket nem érdekel csak az ár, de ha megnézed ezeket a gépeket, a tervezett alkatrész helye ott van, csak nincs beépítve.
A szétrobbant elkóval kapcsolatos gyakorlati tapasztalatom meg az, hogy ha nincs IGBT vagy diódahíd zárlat, akkor a kondi csere után működőképes a gép.
Utólag elénézést kérek, jövőben kétszer át fogom gondolni, hogy mit írok.
Következő: »»   117 / 117
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem