Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   211 / 2208
(#) kocos válasza CHZ hozzászólására (») Aug 13, 2008
Meg se kell mérnem, rá van írva a csévére, hogy R-40, amúgy 96 mm hosszú. 6-8 Watt? de egy 6AS7G triodáit "szembefordítva" elérhető lenne AB osztályban vagy 12-25 watt, nem? Vagy A-osztályban járassam, és úgy jó lehet hozzá az R mag?
(#) kocos hozzászólása Aug 13, 2008
MrBrownak üzenem : Mennek a varázszsemek! secunderről két OA1160-nal egyenirányítva pont elég a jel nekik. mondjuk teljesen nem ér össze a csík, de olyan hangosan meg úgyse hallgatom És kis hangerőn is már látható "kitérése" van
(#) PetAd hozzászólása Aug 13, 2008
Hello
EF80 helyett lehet használni EF184-et és fordítva?
(#) Imi65 válasza PetAd hozzászólására (») Aug 13, 2008
A bekötésük azonos. A 184-es újabb fejlesztésű, talán meredekebb is.
(#) Moszkvai hozzászólása Aug 13, 2008
Hali!
Megtudja valaki nekem mondani, hogy a Müszi féle GU50-es erősítő kimenőtrafója mekkora lemezelt trafóra van kiszámolva?Sűrgős!
(#) dxzo4z válasza ngyzoli hozzászólására (») Aug 13, 2008
Azt hiszem, Ricsi is kérdezte korábban... Csak a megerősítésedet kérném. A "mindig oldalfaltól oldalfalig vinni a huzalt" ugye azt jelenti, hogy mondjuk elindulok a csévén balról jobbra, menet menet mellé kerül, elérem a cséve jobb szélét, s elindulok vissza, azaz a következő sor jobbról balra következik. Magyarul úgy tekerünk, mint ahogy a nyomtató dolgozik, s nem úgy, mint ahogy egy klasszikus írógéppel írunk...

Mellesleg köszi minden kezdő nevében a hasznos tanácsokat!!!
(#) Müszi válasza Moszkvai hozzászólására (») Aug 13, 2008
Nagyobb mint 10cm2.
A kimenő aránya füllel van kiszámolva.

üdv
(#) Moszkvai válasza Müszi hozzászólására (») Aug 13, 2008
A drót miatt is kérdezem, mert gondolom a hosszúsága is számít.A trafós 80-as 90-es vagy 160-ast tud vállalni/gondolom watt-ot jelent/Melyik lenne az kb?
Vagy nem jó a megközelítésem?
(#) PWM hozzászólása Aug 13, 2008
Sziasztok! Tudnátok nekem olyan kapcsolási rajot csatolni amin ecc83-as cső űgy van megcsinálva hogy 5 sávos hangszínszabályzást lehessen vele elérni.
(#) Müszi válasza Moszkvai hozzászólására (») Aug 13, 2008
90-es jó lesz
(#) Moszkvai válasza Müszi hozzászólására (») Aug 13, 2008
Köszönöm!
(#) CHZ válasza kocos hozzászólására (») Aug 13, 2008
Ha csak 1db 6AS7G csövet használsz oldalanként PP-nek kötve , akkor A osztályban 8W -ra saccolom a kivehető teljesítményt , 25W az irreális ...
(#) Moszkvai válasza Müszi hozzászólására (») Aug 13, 2008
Még annyit kérdeznék, hogy a trafó lemezelésnél, elég ha egyoldalról rakják össze?Úgy mint egy folytót?
(#) Imi65 válasza PWM hozzászólására (») Aug 13, 2008
Csak 3 sávosat találtam.

blfpre.gif
    
(#) PetAd válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 13, 2008
Tehát akkor lehet használni EF80-as helyett EF184-est? Csövekhez nem értek ezért kérdezem. EF80 hoz több kapcs rajzot találtam, EF184hez egyet se.
(#) kocos válasza CHZ hozzászólására (») Aug 13, 2008
elírtam, AB osztályban 12-15 wattra saccolom, talán kicsit többre. Mert triodánként 14 W a max anóddisszipáció. De azt mondják, az A osztály jobban szól
(#) kocos válasza PWM hozzászólására (») Aug 13, 2008
MIhez kellene? Hangszer cucchoz? Mert ahhoz lehet kvázi ötsávosat az Imi által beszúrt kapcsolás módosításával ( de minek ?) De lehet equalizert is, mint pl a fendereknél
Bővebben: Link
Csak ehhez kell megcsapolt poti, meg jófajta tekercsek
(#) MrBrown válasza kocos hozzászólására (») Aug 13, 2008
Örömmel hallom, nekem félúton van az EM83-as project. Lehet hogy ha ma este 10-kor hazaérek megiszom egy kávét és finiselek. Olyan hiperdizájn hogy még kémfotokat sem tehetek fel róla.
(#) MrBrown válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 13, 2008
Zolibácsi, a végén mindent meg fogsz érteni és meg is bocsájtasz talán :yes: Előljáróban csak annyit, hogy megdöbbenti és ketté szakítja majd a csöves társadalmat és ezt a hatást jobbnak érzem késleltetni.
Na így már gondolom kevésbé titokzatos.
(#) CHZ válasza kocos hozzászólására (») Aug 13, 2008
Én max. 13W -ról tudok , ha csak egyik triódát hajtjuk , 2 esetén kisebb .
A/B-ben lehet több amit elérhetsz , de ez a vas nem hiszem , hogy elég lesz , megfelelő minőséghez , akkora teljesítménynél .
(#) sturbi válasza CHZ hozzászólására (») Aug 13, 2008
Ha igaz, amit az R 50-es (65 W-os) vasra készített kimenőre írnak, akkor az R40-es (40 W-os) vas jó 25 W-ig PP-ben.
R 50-re azt írja 40 Hz-en 40 W a kivehető teljesítmény, 2*105 mA nyugalmi áram lehet, és ezt hi-end PP kimenőnek írja. A nyugalmi áramoknak viszont pár mA-en belül mindig egyformának kell lenni (ez fontos, mert nincs semmi légrés). Ez miatt lehet, hogy kell beépíteni valami ellenőrző műszert is.
6 Hz -65 Khz között 1 dB-en belüli frekimenetet ígérnek (igaz 4 V eff. bemenőjelnél 5 K-ról hajtva).
mindezt 100 dolcsiért.
Most már azt mondom érdemes megpróbálni, úgy néz ki ez a vas nem igazán zavartatja magát az alacsony frekvenciáktól.
(#) CHZ válasza sturbi hozzászólására (») Aug 13, 2008
Nekem már kész az áttekert R40-es , generátorral méregetve 20Hz simán torzítatlanul átmegy , de teljesítménnyel hajtva még nem próbáltam .
Ngyon jó a magasátvitele is , négyszöges méréseket fentebb mutattam is .
Reménykedem én is , hogy jó lesz , ha elkészül a csöves vég hozzá , akkor többet is tudhatunk róla .
Kételyeim azért vannak mert a gyárilag tekert szerintem nagyobb menetszámot tartalmaz , mint írtam , a 230V 1800-1900 menet közöt van , több menetet is elférne ...
Szórt kapacok és induktivitások szempontjából viszont nagyon jó , csak 4 részre osztott tekercseléssel 40Khz felett kezdett esni a frekimenet 3dB -és esés is kb 60KHz nél kezdődött .
DC R- je is nagyon pici és totál egyforma 2x17 ohm.
Kísérlet miatt csináltam meg , majd beszámolok a további mérésekről.
(#) Imi65 válasza PetAd hozzászólására (») Aug 13, 2008
Ez valószínűleg azért van, mert a csövesek fejlesztése idején még csak az EF80 létezett. Egyébként a TV vevők KF erősítőiben mindkét cső előfordult. A jobb minőségű TV-kben 3 EF80 ért fel egy EF183-184 párral, nagyjából. A paramétereket nézve az EF184 sokkal (kb. 2x) meredekebb. Ez azt jelenti, hogy azonos anódáramváltozást fele bemenő feszültség vált ki. Tehát nagyobb az erősítése. Mindazonáltal az EF184 több műszer kapcsolásában is alkalmazást nyert.
Az is igaz, hogy TV-áramkörökben a két csövet fel lehetett cserélni, valószínű, hogy csak kiélezett (távoli adó vétele) helyzetben mutatkozott volna különbség az EF184 javára. Az is igaz, hogy mindkét cső alkalmazható HF kapcsolásokban, de a mikrofóniájuk jelentős lehet.
(#) Rafaell hozzászólása Aug 13, 2008
Sziasztok! Szeretném megkérdezni, hogy az ECC83-as csőnek illetve foglalatának melyik lesz az 1-es lába? Jól gondolom ahogy bejelöltem, hogy itt is az alján kell nézni a lábakat, (mint a tranyóknál)?
Vagy tévedek?
(#) sturbi válasza Rafaell hozzászólására (») Aug 13, 2008
Jól gondolod, pontosan úgy vannak a lábak, ahogy a képen berajzoltad.
(#) Gory hozzászólása Aug 13, 2008
Földeléssel kapcsolatos kérdésem lenne az összeszereléshez.
Kialakulhat-e valamiféle földhurok, ha a hálózati trafó vasat, és az azt tartó alulapot egy csillagpontba kötöm, ahova a hálózati csatlakozó védőföldelését is? Illetve nem baj-e hogy a kimenők vasa is le van földelve, mivel az is a hálózati trafóval egy alulapra van szerelve?
Szokás-e a hálózati földet közösíteni valahogy a testponttal a szekunder oldalon?
(#) kaszarobert hozzászólása Aug 14, 2008
Tudom nektek ez már lerágott csont, de végre kipucoltam az egy hete szerzett szinfónia rádiómat és helyreraktam ami nem volt a helyén, megigazítottam ami el volt görbülve, és sűrített levegős sprayval portalanítottam+szidol stb
Valami gyanús volt a hangjában, így kikötöttem a beépített hangszórót. Aztán több kisérlet után rátettem a Jam**o hangfalaimat, mert azokról tudtam, hogy kellően érzékenyek, mind közép, mély illetve magas tartományban. A bemenetre rákötöttem az "úttörő" márkájú erősítőmet, és beállítottam, hogy az egyik hangfalból az erősítő közvetlen tranyós hangja, a másikból a továbberősített Ebl21 csöves végfokkal erősített hangja szólt, és rájöttem, hogyha nagyapáinknak is ilyen hangfalaik lettek volna még ma is csöves erősítőket gyártanának


A tranzisztoros oldal picit keményebben, ridegebben, kicsit magasabban mélyebben szólt, ellenben a csöves meg puhább lágyabb kicsit kompresszoros melegebb hangjával rögtön lehengerelt. És ami megdöbbentett a csöves oldalon is rengeteg magashang volt!
A gitár szakszofon+énekhang meg valami csoda, mintha ott lenne melletted a zenész


Kérdés:
A tápban vannak 50 mikros kondik. Üresjáratban van egy kis brumm, amit megszüntetnék, amennyiben lehet. Arra gondoltam, hogy melléjük kötök párhuzamosan egy-egy 100 mikrost. Megtehetem nyugodtan, vagy lehet, hogy indításkor úgy megterheli az EZ80-ast, hogy tönkremehet?

Bővebben: Link
(#) Imi65 válasza kaszarobert hozzászólására (») Aug 14, 2008
Az a baj, hogy elsősorban nem a tápfesz a szűretlen. Bár, ki tudja 40 év alatt mennyit vesztettek a kapacitásukból. Annak idején (még ipari tanulóként) a Pacsirtát is "tuningoltam" 100+100 mikróval, de nem igazán változott semmi. Aztán rájöttem, hogy a bekapcsolás pillanatában már ott a brumm (jelentős része), aminek a hangszíne változik csak a csövek felfűtésével ( azért egy halványat erősödött is). Tehát a hálózati trafó szórta meg a kimenőt. A rádiógyárak - érdekes módon - a hangfrekis végfokozatokat előszeretettel pakolták a hálótrafó mellé. Igaz, hogy a kimenőt elforgatták Pl. hosszába, míg a hálózati keresztbe van, de akkor is megszórja. Az is igaz, hogy a rádió eredeti hangszórókészlete nem "csinált" 50 Hz-en semmit, tehát a probléma ebben a formában nem jelentkezett. Az egy szál ováldinamikustól nem várhattuk el a 10-15k átvitelét, bár a végfok ettől jóval többet tudott. Nem véletlenül alakítottak ki a hátuljára az igényesebb készülékeken - banándugókkal - külső csatlakozási lehetőséget.
Az a baj, hogy semmiképpen nem gyártanának csöves erősítőket. Az emberek igényeit mesterségesen befolyásolják, lassan már igényes tranzisztorosat sem lehet kapni, nemhogy csöveset. Nézz szét egy elektronikai termékeket árusító boltban. Szinte csak a 4-5 cm membránátmérőjű sze...teket árusítják, és a nép viszi, mint a cukrot. Aztán jön a meglepi, ha véletlenül hall egy rendes rendszert.
(#) EcoPityu válasza CHZ hozzászólására (») Aug 14, 2008
Csak nézzétek meg a "kör"-ömet! Párhuzamba kötött SE-ben tud 7w-ot! Triódánként 13w anóddisszipáció!
Egyébként láttam vele csövenként PP-t, 18w-ot hoztak ki belőle.
De ha azt nézzük, hogy egy EL84 12w-ot fűthet el, és egy párral 15w PP lehetséges, akkor ez a 18w nem is annyira irreális..
Az is igaz, hogy kócos egy zenészgyerek, és zenekari cuccnak, mint már annyiszor leírtam, /CRATE/ 4db EL84-el virítottak már az amcsik 50w-ot!!!
Ki kell próbálni!!!
(#) EcoPityu válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 14, 2008
Imrém! Na azért nem voltak olyan rosszak azok a 20cm hosszú szélessávú narancssárga oválok!!!
Nagybátyámnál ilyenekből csináltam egy nagy hangfalat, lenyom mindent... Pedig mind öregebb nálam...
A boltban kapható "erősítőkről" meg annyit, hogy miután az emberünk megunta a 8cm-es hangszóróján hallgatni a kapcsüzemű táppal megtáplált TDA-s IC-jén a zenéjét, akkor kap észbe, hogy kéne valami normális...Látsd ...marson "hangrendszer"
Jobb esetben kap egy házimozi első szettet /valami jobbat/, de erősítőt égen-földön nem talál, csak 7xkevés wattosat...
Hol vannak már a HS 500-ak, az STK-s erősítők (az azért csak a minőséget képviselte)

Egyik ismerősömnél pont most láttam egy párat /HS/, el is irigyeltem tőle!
Következő: »»   211 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem