Fórum témák
» Több friss téma |
A mérési pontokat mondod? Egyelőre sehogy mert 0-ra se bírom beállítani... Kicseréltem 2-3 alkatrészt, hogy a rajznak teljesen megfelelő értékek legyenek benne, azóta tiszta hülye...
![]()
Ha összezárod a bemenetet, akkor nullát kell mutatnia.
És tényleg... de asszem akkor most nem értem mi is van... Tudnál kicsit okosítani?
![]()
Miben is kellene okosítani? ha elmondod mit nem értesz megpróbálom elmagyarázni.
![]()
Azt, hogy miért csak akkor áll 0-ra ha - ahogy mondtad - zárom a 2 bemeneti érintkezőt? És miért nem azokat a feszültségeket méri, amiket kellene? (illetve, ha van valami jó ötleted, mivel lehetne neki tápot adni, azt megköszönném... 7660-as IC-t nem kaptam, van 7805 és 7905, de azokkal nem tartja meg a táp az 5 voltokat... illetve 555 is van, mintha azzal is lehetne negatív feszt előállítani; de előbb menjen a ketyere, addig elvagyok a PC táppal is, amíg tesztelgetek
![]()
Az a kérdés, hogy max mennyi feszt szeretnél vele mérni? Azért áll csak akkor nullán, mert ha ha szabadon hagyod, akkor felszed külső jeleket, és ezt méri. Például, ha megfogod a kezeddel a két bemenetet akkor is mér. Valami bemeneti osztó van előtte, vagy nincs semmi, csak úgy adod a bemenetére a feszt? kellene egy osztó a bemenetre és akkor már nullán állna. Valahol én is láttam 555-össel negatív fesz előállítását. Majd megnézem hogy hol.
Köszi a helpet, megoldódni látszik a hiba... Valóban hiányzott egy osztás, betettem egy 10k-s ellenállást és most beáll 0-ra automatikusan, és a feszt is hellyel-közzel jól méri. 4 század plusz eltérés a multiméterhez képest jó?
![]() ![]()
Váltó feszültségről megoldható a dupla táp is. Rajzoltam egy mórickarajzot. Ezt ha megcsinálod és hozzákötöd az 7805 és 7905-höz akkor mennie kell. A váltó feszültség 8V-nál kevesebb nem lehet. A kondik ponttal jelzett végei a pozitívok.
Látod mondtam én, hogy kell egy osztó elé. ![]() ![]()
Kösz hogy szóltál. Azt valahogy mindig elfelejtem.
![]()
Én köszönöm a segítséget!
![]() Arra gondoltam, hogy beteszem a PC-be a tápot meg a mérőt. Igaz, így elveszti mobilitását, de úgyis csak itthon használom, az meg tök designos meg kényelmes, ha a gép elején van pár csati, kijeltő, gomb meg miegymás. ![]() ![]() ![]() Mégegy kéréds: az alábbi táphoz hogy lehetne bekötni volt és ampermérőként is? (kapcsolóval váltva)
Helló
A 12v-ról nem fog menni a 7805 és 7905-ös kombináció. De ha úgy is gépbe akarod rakni, abban úgyis van -5V is. ![]() ![]()
Megköszönném, ha csinálnál egyet az én tápomra is. Néztem már azt a topicot, de kicsit belezavarodtam és most, hogy működik - 2 nap szenvedés után - nem szívesen tenném tönkre 1 mozdulattal... (délután is küzdöttem, folyamatosan -1-et mutatott, úgy, hogy villogott a minusz jel, és el nem tudtam képzelni mi baja)
Kérdés: igaz, hogy a PC tápban van -5 volt, mert egy kiszerelt táppal próbáltam most a cumót, de ha az be van építve és üzemel róla a gép, akkor hogy lehet leszedni róla? Csináljak egy Y-leágazást a megfelelő vezetékekből?
berajzoltam a rajzba, amit felraktál. Egy ellenállás és egy helitrimmer kell még kiegészítésként. Először árammérő állásba kell kapcsolni és a panelműszeren lévő helitrimmerrel beállítani az áramot. Érdemes egy kisebb áramon beállítani és utána ellenőrizni egy nagyobb áramon is. Majd átkapcsolni feszültség mérésre és az utólag beépített 10kOhm-os helitrimmerrel beállítani a feszt is. Ugyanúgy ellenőrizni kell nagyobb feszültségen is, mint az áram beállításnál. ha nem mutatna helyesen nagy értéknél állítani kell rajta, majd megnézni kis értéknél is.
![]() Szerk: A francba rajz már megint lemaradt. ![]()
Köszi szépen!
![]() A táp még félkész állapotban van de remélhetőleg napokon belül meglesz az is, és meglátjuk hogy szuperál együtt a 2. Abból nem lesz gond, ha én megbontom a pc táp vezetékeit? (főleg, hogy ugye azokat kell bántani, amik az alaplapba mennek; ha más lenne, nem zavarna ennyire, de nemtom mennyire érzékeny a lelki világa egy ilyennek...)
Szerintem nem lesz semmi gond a géppel. Én az lcd kijelzőt és ledeket is hajtok a gép tápjáról. Eddig semmi gond nem volt vele.
![]()
Akkor nem aggódom
![]() ![]()
És ebben a bekötésben tudja mutatni azt a feszt, amit és a táp potijaival állítok be, vagy csak a felvettet?
A műszer azt fogja mutatni, amit a bemenetére kötsz. ha a rajzom alapján rákötöd a tápra, akkor azt fogja mutatni, amit a tápon beállítasz. Az teljesen mindegy, hogy a feszültséget honnan kapja.
Bocs hogy eddig nem írtam. Itt vagyok már egy ideje, olvastam is a hsz-edet, de annyi időm sem volt, hogy válaszoljak. teljesen kikészülök ettől a nyák csinálástól. Most készül az első fotózásos nyákom. ![]()
Hülye kérdés volt, sorry... Kicsit gondolkodnom is kéne néha de ez a meleg lefáraszt
![]() Köszi a segítséget ![]() A NYÁK-hoz sok sikert. Én se csináltam még olyat soha, de asszem nem is nagyon vannak most eszközeim hozzá. (a vasalást kéne tökéletesíteni, mert nem mindig megy ![]() Mit építesz épp?
Hát elég off, de egy labortáp készül(ne) ha minden jól megy.
![]() ha bármi kérdésed lenne majd akkor írj. ![]()
Én is tavaly kezdtem a tápot és most csinálgatom, mert egyszerűen nem volt időm. Remélem én is befejezem suli előtt. Épp egy másik PC-t próbálok összerakni, hogy az vegye át a 486-os szerepét (abba nem fért bele a trafó; öcsém kapta egy rakat billentyűzet keretében
![]() (én vettelek fel msn-en, csak hogy tudj róla ![]() Egy kérdésem lenne: az előzőekben mellékelt táp rajzán az van, hogy max 35 volt, de nekem a trafóm vagy 24-et vagy 42-t tud... Nagyon sok neki a 42? Van erre egy topic, tudom, de tavaly óta annyi hozzászólás került bele, hogy nemigen találom az erre vonatkozó infókat ![]()
Sajnos nem tudom, hogy erre a tápra rákötheted-e azt a 42v-os trafót. Talán kérdezd meg a labortápos topicban. Ott vannak okosabbak is és lehet tudják a választ. A rajzon viszont nem szerepel a graetz híd, azt még kell tenni a trafó után. Egyébként ezt építem pont. Holnap összeszerelem és próba. Majd megcsinálom még a panelműszert és mehet a dobozba. Az egyik fele már elkészült és több hónapja remekül üzemel, igaz még nem beépítve.
Hála a jó égnek, hogy péntek van... Honnan a frászból szedek én diódákat?!
![]() Az 1N4007 jó ide? Abból lesz 4 db... Vagy vmi kisebb kéne?
Nemhogy kisebb még nagyobb kéne. megnéztem az adatlapját és csak 1A-t tud. Ez a táp meg 5A-es. ideiglenesen míg kipróbálod jó lesz. De mindenféleképpen tegyél majd bele nagyobbat, vagy egy graezt hidat.
Lehet benne vmi... én csak a feszt néztem hirtelen, azt meg ugye bírja. Fene, nem igazán akar ez nekem összejönni...
![]()
Amíg kipróbálod, hogy megy-e egyáltalán a táp addig oké. majd jövőhéten meg veszel bele normális graetz-et.
![]()
Az lesz
A tápban a potikhoz menő vezetékeknek mennyire kéne vastagnak lenni? Folyhat ott nagy áram, vagy aztok csak szabályoznak?
Oda elég vékony vezeték is. Nincs ott nagy áram.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |