Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fényorgona

Témaindító: G-Lex, idő: Feb 4, 2006
Lapozás: OK   44 / 44
(#) elvis76 válasza proli007 hozzászólására (») Csü, 18:28 /

Sajnos én nem tudom mit lenne érdemes mérni.
Ha hirtelen visszakapcsolom nem működik. Ha pár másodperc után kapcsolom vissza, akkor újra jó pár másodpercig.
Mi lenne az a két elvi hiba a rajzon? Leellenőrizném, hogy úgy van-e valójában megépítve.
(#) proli007 válasza elvis76 hozzászólására (») Csü, 18:41 /

Akkor talán még is, a "túlmelegedés" lehetne hiba.
Első körben az Ic feszültségeit kellene megmérni, mikor még működik, és amikor már nem. De csak azokat a lábakat, amire kötve is van valami.
- A hiba, hogy a C9 és R11 közötti átkötés az a valóságban nem lehetne.
- A második, hogy szerintem az R3 nem az Ic kimenetéről megy a GND-re, hanem a kimenet és a C10 között kellene hogy legyen.
- Ami még nem tetszik, hogy a C8-al nincs sorba valami kisebb értékű de 1..2W-os ellenállás. Mert így a hálózati tranziensek, tönkretehetik a zénernek használt T4 tranyót. Egyébként a C8-at túl nagynak találom. Szerintem az csak 1uF.
(#) elvis76 válasza proli007 hozzászólására (») Csü, 22:57 /

A C8 valóban csak 1uF. Viszont a többit leellenőriztem és úgy van ahogy a rajzon. Tehát:
- C9 össze van kötve R21-el (gondolom elírás az R11).
- R3 az IC OUT2 és a GND között van.
- C8-al nincs sorba kötve semmi.

Lemértem az IC lábakon a feszültségeket:
VCC1 és VCC2 kb. 58V-ig megy fel
IN1+, IN1-, IN2+, IN2-, OUT1, OUT2 pedig mind 23V környékére
Ezeket az értékeket kb. 7-8 sec alatt érik el, addigra a villogás is megszűnik.
Kikapcsolás után kb. 50-60 sec után mennek 1V alá.
(#) elektroncso válasza elvis76 hozzászólására (») Csü, 23:22 /

Idézet:
VCC1 és VCC2 kb. 58V-ig megy fel”

Itt a baj, az rengeteg. Az uA747C max. 36V-ot visel el. Az IC már jó eséllyel beledöglött. Ki kell deríteni hogy a táp miért szaladt meg. Bár szerintem az van amit Proli007 írt.
Idézet:
„Mert így a hálózati tranziensek, tönkretehetik a zénernek használt T4 tranyót.”

Gondolom az megszakadt és így megszaladt a belső táp.
(#) elvis76 válasza elektroncso hozzászólására (») Pé, 0:43 /

Ha az IC tönkrement, attól még működhet rövid ideig?

A T4 állapotát hogy lehetne vizsgálni? Esetleg az IC működését?
(#) proli007 válasza elvis76 hozzászólására (») Pé, 6:51 /

Most hogy olvasom mit írsz látom össze-vissza írtam a pozíciószámokat, mert ide-oda lapoztam.
Na de még egyszer..
- A C11-nek az R8-ra kell hogy menjen. Így az első fokozat, 23-szoros erősítésű neminvertáló.
- A C10-el sorba kell lenni egy ellenállásnak, mert úgy lesz belőle egy invertáló erősítő. (Gondoltam, hogy ez az R3, de ezek szerint nem.)
- Az, hogy a C8-al nincs sorba semmi az nem szép, kivét ha az L1-nek van ohm-os ellenállása és nem csak nagyfrekis zavarszűrő. Létezett anno olyan REMIX kondi, amiben bent volt egy ellenállás is, de én 100..220nF-nál nagyobbat nem láttam a C223-as tokban.

Az Ic tápja nem lehetne 58V, mert a maximum a +-22V (44V) és gondolom "LM747C" van benne, ami +-18V. Így nem csoda ha letérdel az Ic.
Ezek szerint a T4 BD 139 már is meghibásodott. Mert a tápban alapvetően, ennek a bázis-emitter diódájának lavinafeszültségét használják zénerdiódának, de ennek jellemző értéke 8..10V közötti szokott lenni. (Mondjuk én BD-t nem mértem, de az 58V-ot kizártnak tartom.)

Minden esetre én ezt nem így oldottam volna meg, hanem úgy hogy a BD139 emitterét a GND-re kötöttem volna, a kollektorát a VCC+-ra és a bázis-kollektor közé, egy 12V-oz zénert.
Ekkor a BC/Zéner kombó, egy teljesítmény zénert alkot, aminek béketűrése sokkal nagyobb, mint a bázis-emitter lavinának.
(#) elektroncso válasza elvis76 hozzászólására (») Pé, 8:06 /

A T4-et dióda méréssel könnyen tesztelheted, a bázis-emiter és a bázis-kollektor között kell diódát mérni úgy hogy a multiméter piros zsinórja van a bázison. Azaz a "dióda" katódja az az emiter és a kollektor. A kapott értéknek kb. 600mV körül kellene lennie elvileg.
Szerintem szakadást fogsz mérni...
(#) elvis76 válasza elektroncso hozzászólására (») Pé, 10:40 /

Kivettem és kimértem, szakadás mindkettő.

Akkor első körben kicserélném a T4-et. Viszont ezzel az a gond, hogy a BD139 típus nem pontos, csak ez lett a rajzba beírva. Honnan tudhatom meg hogy milyen pontosan ez a tranzisztor vagy hogy milyen lenne jó ebbe a kapcsolásba?
Nem szeretném átvariálni az áramkört csak úgy megjavítani, ahogy eddig (40 évig) működött. Úgy tudom, hogy a VCC+ 12.2V volt, mikor még jól működött.
(#) dB_Thunder válasza elvis76 hozzászólására (») Pé, 12:36 /

Idézet:
„milyen lenne jó ebbe a kapcsolásba?”

Idézet:
„Úgy tudom, hogy a VCC+ 12.2V volt,”

Oda egy zéner dióda illene, szerencsétlen B-E átmenetet is arra használták! Nem túl korrekt a kapcsolás, és nem csak ez a része.. Jó lenne a C8 előtt némi rezisztencia is.. mondjuk 22ohm/5W.
Próbálj ki egy 1N5349B-t, az 5W, hasraütésre elégnek kellene lennie!
(#) elvis76 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Szo, 15:45 /

Kicseréltem a T4-et a 12V-os zénerre. A VCC+ most újra 12V és úgy tűnik az IC is megmaradt, mert működik vele a fényorgona. Köszönöm!
A T4 pontos típusát egyébként lehetetlen volt megállapítani, mert nem volt rajta felirat.

Raktam egy ellenállást a C8 elé is, ahogy javasoltátok.
(#) elvis76 válasza proli007 hozzászólására (») Szo, 15:46 /

Idézet:
„- A C11-nek az R8-ra kell hogy menjen. Így az első fokozat, 23-szoros erősítésű neminvertáló.”

Igen, ez így van. A rajzon rosszul szerepel.

Idézet:
„- A C10-el sorba kell lenni egy ellenállásnak, mert úgy lesz belőle egy invertáló erősítő. (Gondoltam, hogy ez az R3, de ezek szerint nem.)”

Ezek viszont így volt eredetileg a kapcsolásban.

A többit megcsináltam, ahogy írtam és működik! Köszönöm a segítséget!
(#) proli007 válasza elvis76 hozzászólására (») Szo, 16:17 /

Oké! De azért én még mindig tartom az állításomat. Mert ha nincs a C10-el sorba semmi, akkor a második fokozat, egy differenciáló erősítő lenne, aminek nincs helye hangfrekvenciás erősítőben. És felhívnám a figyelmedet, hogy a rajzon nincs R2! És szerintem az van sorba a C10-el. Feltehetően vagy 18k (mint az első fokozatnál is) vagy 10k. Mert 18k-val a két fokozat, egy 44dB-es erősítőt alkot. Ami kb. Jó is a mikrofonhoz.
(#) elvis76 válasza proli007 hozzászólására (») 8:33 /

Rendben, köszi! Megvizsgálom még ezt a részt, csak most egyelőre összeraktam, hogy tudjam használni.

Egyébként ha az uA747C IC a túlfeszültség miatt elromlott, akkor egyáltalán nem működne és nem is villogna a lámpa vagy okozhat teljesítmény romlást, gyengébb működést is?
(#) proli007 válasza elvis76 hozzászólására (») 14:26 /

Arra hogy túlfeszültséget kap valami, nincs katalógus adat. A maximumok vannak, amin belül garantált a működés. Ezen kívül bármi elromolhat, megváltozhat. Azt nem lehet deffiniálni.
De ellenőrizni simán tudod, már ha csak a munkapontot megméred az OPA kimenetén, megtudod hogy működik-e. Részben, mert a kimeneteken akkora feszültségnek kell lenini, mint az R9/R6 közös pontján. És a bemenetek között nem lehet feszültség különbség.
Ha ez rendben, akkor várhatóan működik.
Másik, pedig hogy ez egy hangfrekvenciás erősítő, kb. 40..44dB erősítéssel. Ez kb 100Hz és 10kHz között tudnia kell.
A "teljesítmény romlás és gyengébb működés", nem műszaki paraméter, tehát nem mérhető és viszonyítható adat.
Következő: »»   44 / 44
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem