Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3994 / 3995
(#) Gafly válasza madzagos hozzászólására (») Jan 12, 2025 /

Érthető, merthogy erre találták ki.

Ezzel a H híddal az a bajom, hogy így mind a négy tranzisztor nyitva van, ebből kettő kicsit, a másik kettő meg nagyon -> zárlat.
Megforgatva a tranzisztorokat nem, csak úgy meg alig jön ki belőle feszültség 5V-ról...

Mekkora a tápfeszültséged?
(#) madzagos válasza Gafly hozzászólására (») Jan 12, 2025 /

5volt.
(#) Gafly válasza madzagos hozzászólására (») Jan 12, 2025 /

Ehhez mit szólsz?
Ha van még két szabad láb a PIC-en, akkor más nem is kell.
Ráadásul nem is egy ökör ára...
(#) madzagos válasza Gafly hozzászólására (») Jan 12, 2025 /

Köszi megtanulmányozom. Ez jó lenne szerintem.
(#) vargham válasza madzagos hozzászólására (») Jan 12, 2025 /

Ha az LM9022-t szeretnéd használni, akkor nézd meg helyette ezt: LM4871 Azt írják több helyen, hogy teljesen egyformák.
(#) malom70 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 12, 2025 /

Köszönöm mindenkinek a tippeket. Zárlatos forgórész miatt tényleg lehet túláram, ill. forgáskor talán fékez is, de már nem emlékszem tanulmányaimból. Másrészt most már el sem indul. Nem pucoltam ki a kommutátor közeit, de próbáltam megmérni a szomszédos érintkezők közti ellenállást. Ez egyenáramon kimérve kb. 0.8 .. 1 Ohm volt mindenhol. Sajnos ebből számomra nem derült ki, hogy van-e menetzárlat, mert túl kicsik az értékek és az érintkezés erejétől függően változnak. Impedanciát kellene mérni, ahhoz meg mondjuk 12V váltó fesz és árammérés kellene. Esetleg az állórész is lehet zárlatos. Szerintem ebből ingyen elvihető cucc lesz, mert pl. a pengéje még jó, és van, akinek az kopik el. A motort megjavítani úgysem tudom. Utoljára Quad405-höz tekertem trafót 1986-ban, kézzel. Ez egy kicsit bonyolultabb lenne...
(#) majkimester válasza vargham hozzászólására (») Jan 13, 2025 / 1

A blokkvázlat szerint tényleg azonos, és külső oszcillátor sem kell neki a bemenetére, mert önrezgővé lehet tenni, mint egy egyszerű opamp-os négyszög generátor. Én így használom.
(#) Adumble hozzászólása Jan 13, 2025 /

IC Reset/Init mit takar?

Sziasztok,
Adott egy 30 éves SONY FH-B500 mini HiFi torony (Más néven SONY HCD-H51). Annak is a CD lejátszója. Áram alatt volt, amikor egy szerencsétlen mellényúlással voltmérővel rátapintottam a CD NYÁK csatlakozójánál a +5 voltra és a Reset feliratú pontra (bejövő vezetékre). Ez a melllékelt kép jobb oldalán a pirossal karikázott csatlakozónál történt. A kép a szintén mellékelt szervízdoksi 19-től 21. oldaláig szereplő kapcsolási rajzon CN704 néven szerepel. (Ez pdf olvasóban a 18. oldal - az egyszerűség kedvéért.)
Namost ez a RESET vezeték az összes IC RESET ill. INIT lábaihoz csatlakozik.
A HiFi torony CD lejátszója ezek után meg se mozdul. (Az eset előtt annyit tudott, hogy a tálcát rendesen mozgatta és a fej próbált fókuszálni.)
Mi történt? Rövidzár, és kilőttem az összes ICT? Kitöröltem mindegyikből a firmware-t?
Vagy esetleg helyrehozható a dolog? Ha igen, hogyan? Egy IC-ben általában mit resetel a reset bemenet?

Előre is köszönöm a segítséget!
Adumble
(#) proli007 válasza Adumble hozzászólására (») Jan 14, 2025 /

Hello! Mivel a Reset az bemenet az összes Ic-n, kivétel a Reset meghajtó LA5601-en, feltételezhetően ezt az Ic-t nyírtad ki. És mivel a kimenet nem tudja lehúzni a Reset vonalat csak fel, most mindenki Reset-ben van.
(#) Jonni válasza Adumble hozzászólására (») Jan 14, 2025 /

Idézet:
„Vagy esetleg helyrehozható a dolog? Ha igen, hogyan?”

A lekönnyebben úgy, ha szerzel egy másik cd modul pcb-t és kicseréled. Igen én is sejtem , hogy nem lehet a sarki közértbe kapni, de talán ha bontódik valahol az jó lehet.
(#) smuller hozzászólása Jan 14, 2025 /

Bekapcsoláskori terhelés elnyújtása

Sziasztok! Az egyik barátomnak van egy amerikai nagy teljesítményű konyhai eszköze, amit trafóról hajt meg. Az a problémája, hogy bekapcsoláskor sok esetben leveri a biztosítéskot az óránál. Tudtok javasolni valami előtét szerkezetet, ami fokozatosan engedi terhelni a hálózatot, mert csak az indítás kritikus? Előre is köszönöm a választ!
(#) Régi motoros válasza smuller hozzászólására (») Jan 14, 2025 /

Üdv! Meg kellene nézni, hogy B -s vagy C -s kismegszakító van e az adott áramkörön amiről táplálja,
hány amper terhelhetőségű, és milyen gépről van szó (pontos paraméterek), valamint milyen trafóról.
Ha ezt tudjuk, lehet tovább okoskodni...
(#) Bakman válasza smuller hozzászólására (») Jan 14, 2025 /

Lágyindítónak hívják azt a szerkezetet, amit keresel. Van külön témája: Áramlökés határoló lágyindító. Az eszköz teljesítménye határozza meg a konkrét kivitelezést.
(#) smuller válasza Régi motoros hozzászólására (») Jan 14, 2025 /

Köszönöm!
(#) smuller válasza Bakman hozzászólására (») Jan 14, 2025 /

Köszönöm!
(#) Adumble válasza proli007 hozzászólására (») Jan 14, 2025 /

Köszönöm! Megpróbálom megmérni a lábain a feszültséget különböző üzemmódokban (rádió/magnó/CD), hogy mutat-e életjeleket.
(#) Adumble válasza Jonni hozzászólására (») Jan 15, 2025 /

Hát igen, 220USD-ért biztos, hogy nem tudok venni másik CD modul pcb-t, csak bontásból jöhet szóba.
proli007 válasza felcsillantott egy reménysugarat. Ha csak az LA5601 ment ki, azt ki tudom cserélni. (Úgy látszik, nem egy gyakori IC, magyarországi találatokat nem is hozott a google... marad a kínai megrendelés.)
(#) Lamprologus válasza Adumble hozzászólására (») Jan 15, 2025 /

Esetleg reset lábat megszakítani, és kézzel kiadni a reset jelet ... próba erejéig, hogy a többi rész működik-e ugy.
(#) nábrok hozzászólása Csü, 8:02 /

Elfüstöltem az elektronikát, menthető?

Sziasztok!

Van egy vezérlő elektronika, aminek van egy 24V-os (jel) kimenete.
Sikeresen rövidre zártam a kimenetet, kis szikra + kis füst lett az eredmény.
Itt lehet látni: https://youtu.be/LsbQclyFXyg?t=11

Van esély szerintetek, hogy csak a tranzisztor ment tönkre?

Köszönettel:
Krisztián
(#) nábrok válasza nábrok hozzászólására (») Csü, 8:34 /

Azt elfelejtettem írni, hogy az elektornika azt az egy kimenenetet leszámítva rendesen működik.
(#) proli007 válasza nábrok hozzászólására (») Csü, 8:40 /

Hello! Igen van esély rá. De miért kell egy álló képet videóként rángatni?
(#) nábrok válasza proli007 hozzászólására (») Csü, 16:00 /

Az elégett alkatrész mellett vannak ugyanolyan tranzisztorok, amik használaton kívüli kimenethez tartoznak.
Elméletileg valamelyiket át lehetne forrasztani a sérült helyére, nem?

(A rángatást nem igazán értem, azért csináltam videót, hogy több szögből minél jobban látni lehessen a környezetet.)
A hozzászólás módosítva: Csü, 16:01
(#) Régi motoros válasza nábrok hozzászólására (») Csü, 17:57 /

Ha visszafelé más nem sérült, akkor igen...
(#) nábrok válasza Régi motoros hozzászólására (») Pé, 20:53 /

Köszönöm mindenkinek a választ.
Ma kicserél(tet)tem, és szerencsére újra működik rendesen
(#) Adumble hozzászólása Szo, 0:21 /

Fluoreszcens Kijelző szegmensek halványodása

Üdvözletem,
érdeklődni szeretnék, hogy a csatolt file-ban látható fluoreszcens kijelzőkön (VFD – Vacuum Fluorescent Display, vagy Fluorescent Indicator Tube - nem tudom a pontos nevét) lehet-e javítani, ha az egyes szegmensek nem azonos fényerejűek már így 30 év után? Vagy a fluoreszkáló réteg kezdi megadni magát, és örüljek, hogy eddig bírta?

Érdemes-e esetleg kicserélni a NYÁKon lévő elkókat? (De gondolom, ha azokkal lenne probléma, akkor az minden szegmenst érintene a kijelzőn.) Mert az egyes szegmensek (vagy szegmens csoportok) pedig egy "Display Control IC" lábaihoz vannak kötve kis hengeres, axiális 220pF kerámia kondenzátorokon keresztül. Azokkal talán nincs gond.

Érdemes-e a régi forrasztások újraforrasztásával próbálkozni? (Az IC-hez nem nyúlnék...)

Valamilyen további diadnosztika segíthet előrébb jutni a kérdésben?

Köszönöm a válaszokat előre is.
Üdv: Adumble
A hozzászólás módosítva: Szo, 0:21
(#) kadarist válasza Adumble hozzászólására (») Szo, 0:37 /

Szia! A többet használt szegmenseknél a fénypor nagyobb mértékben öregszik, amit nem lehet javítani.
(#) Suba53 válasza Adumble hozzászólására (») Szo, 10:27 /

Felejtsd el, és örülj, hogy eddig bírta.
Ezeket a kijelzőket előszeretettel használják bonyolultabb információk kijelzésére, mert egy modulon belül szinte bármilyen alakzatot meg tud jeleníteni.
Viszont sajnos idővel öregszik, csökken a fényereje, vagy a gyakrabban használt szegmensek ki is hunyhatnak. Amíg ezek kurrens cikkek és még gyártják a szerviz alkatrészeket, addig cserével lehet orvosolni, de az ősöreg készülékekhez nehéz találni ilyen modult.
(#) Adumble válasza Suba53 hozzászólására (») Szo, 14:48 /

Köszönöm mindenkinek a válaszát!
Akkor hát abban fogom megtalálni az örömömet, hogy még mindig használható.
(#) madzagos válasza Adumble hozzászólására (») Szo, 15:21 /

Szerintem lehet még ilyen kijelzőt találni bontásból.
(#) Udvari Zsombor válasza bitmixer hozzászólására (») Vas, 23:50 /

Most megpróbáltam egy olyan 5V táppal, ami régen egy Fujifilm fényképező töltője volt: ezzel nyitott elemtartóval (vagyis elemek nélkül) is szépen bekapcsolt és nem hülyéskedett a HP fényképező ‒ 1.5A kimenetű a táp. Az egyetlen hátránya, hogy ezzel csak a konnektor "«borotvazsinór» + táp kábele" körzetében tudok mozogni, nem hordozható.
Sajnos a powerbank-nak semmije sincs meg, ráírva sincs semmi, így nem tudni az adatait, hogy mire lenne képes. Kíváncsiságból megnéztem, az USB töltő, amivel korábban próbálkoztam, csak 1.0A kimenetű. Ebből következtethető, hogy nagyjából valahol 1A és 1.5A között lehet a HP fényképező áramfelvétele, mikor üzemel. Jó lenne, ha valamennyire hordozható lenne, mert pár éve eltávolítottam az infra filtert, így érdekes képeket lehetne lőni vele.
Következő: »»   3994 / 3995
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem