Fórum témák
» Több friss téma |
A szivattyún meg tudod nézni, hogy milyen fokozatba van kapcsolva a piros kapcsoló? Az oldalán van az I II III állások. Ha a III-ban van akkor feltételezhetően keveset szállít vagy az előremenő NTC a kazán csövén nem jó értéken detektál.
![]()
Szia, 4-es értéken van, azt tudom állítani a fűtési előremenő vízhófok gombokkal is. Szóval nem az a gondja sajnos. Amikor bekapcsolom és elindul és nincs HMV és fűtés igény akkor mutatja is h mondjuk 38fokos előremenő víz lenne. megjön a termosztáttól az igény el is indul és szépen megy 38 fokon. amikor erre jön egy HMV igény átkapcsol felfűti a tárolót, és amikor visszaáll fűtés üzemmódba akkor érzékeli h a termosztáttól van igény el is indítja a keringetést, de a vízhővok nem 38 hanem csak 33-34 fok és szépen lassan csökken. nem tudom mennyi idő után térne észhez mikor kapcsol lángot. csinálok egy kikapcs-bekapcsot és megy a rendes hőfokon. Kicsit olyan mintha valami alapállapotra állna előremenő vízhőfokra vagy nem tudom...
Idézet: „nem tudom mennyi idő után térne észhez mikor kapcsol lángot” Lehet, hogy csak ki kellene várnod. Szerintem elképzelhető, hogy előbb-utóbb beindul. Mennyit vártál eddig? A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2025
Azt nem tudom, hogy ez a működés üzemszerű e vagy neked csak most tűnt fel, hogy HMV után mindig ez történik az előremenő hőmérséklettel. Amíg a tartály vize melegszik addig a fűtés vize hűl a hőleadó felületeken. Az előremenő az 38°C-ra van állítva és szerintem az a késedelmi idő amíg a tartály vize melegszik addig számottevő hűlés megy végbe és a hőfoklépcső az 20°C. A HMV utáni váltásnál a készülék szivattyúja a maradék hővel együtt keringetést végez és a visszatérő ekkor már számottevően kisebb hőmérsékletű amit a hőfokmérőn le is lehet olvasni. Majd amikor stagnál ill. eléri a hőfoklépcső alsó értékét a víz hőmérséklete majd akkor ráfűt. Az áramkimaradásnál ez prioritást jelent hogy ha megjön a feszültség akkor azonnal emeli a fűtési előremenő hőmérsékletet.
![]() Baxi Duo tec 40 kW memóriakulcs EEPROM tartalomSziasztok,Van egy Baxi Duo Tech kazán amivel - hogy is fogalmazzak - taknyosra szivattuk már magunkat. A kazán spontán megáll láng 128 lángvesztéssel állítólag akkor amikor a HMV-t modulálja lefelé. Mindene (hőcserélők, tűztér, kémény) ki lett takarítva, újra lett kalibrálva. Volt benne cserélve panel, elektróda és gázszelep is (igaz ez utóbbi csak pofára azonosra). Ventit még nem cseréltünk, de működőnek tűnik. A tulaj elmondása szerint újkorában (cca. 10 éve) volt egy garanciális gázszelep csere a kazán 2 éves korában mert mint kiderült volt valami kavarás ami miatt angol (gondolom más nyomásra tervezett) gázszelep volt benne. Ami felbüffent bennem az az, hogy van ebben az easyservice EEPROM benne. Ez tartalmazza ugye a kazán adatait (ugyanaz a panel megy többféle teljesítményű készülékbe, illetve a kalibárciós/egyéb paramétereket). Namost ha ez eredetileg angol kazán volt, akkor sanszos, hogy ez az EEPROM-ban el van tárolva. Nincs véletlenül valakinek mentése ilyen készülékek EEPROM tartalmáról? Esetleg nincs valakinek Bertelli PST diag toolja ezekhez? https://www.bertelli-partners.it/en/pst/31
Köszi a válaszokat. Ma majd figyelem és megnézem h ráindít-e egy idő után. Az tűnt fel h ezekben a hidegebb napokon amikor ez a 38 fok lenne az előremenő, már 31 fokon ment csak. Jelentkezem mire jutok
Ha a kinti enyhe hőmérsékletet veszi figyelembe a vezérlő akkor ezek szerint elegendő azzal az előremenő hőmérséklettel fenntartani a benti hőmérsékletet és ezt addig tarja fenn amíg nem lesz szükség az emeltebb vagy maximális előremenő értékre.
![]() immergas victrix exaSziasztok!Immergas Vicrtix Exa kombi gázkazánnal kapcsolatban lenne kérdésem. Indításkor nem indul el a szivattyú és E27 (elégtelen keringés) hibajelet ad, néha 3-4 naponta, máskor 1 hónap után. Éves karbantartás során jeleztem, de szervízesnek nem sikerült megoldani a problémát. Lehet, hogy hmv- fűtés kör váltószeleppel van a gond?
Szia! Azt esetleg megfigyelted e, hogy a hibakóddal együtt a szivattyún milyen LED-ek világítanak amikor nem akar elindulni?
![]()
Egyszer sikerült lefigyelnem: nem világított egyik LED sem a szivattyún. Olyan, mintha nem indulna el a szivattyú és begyújt a kazán, utána persze azonnal túlmelegszik, mert nincs áramlás. Ezért gondoltam arra, hogy a váltószelep nem megy el végállásba és nem indul a szivattyú.
E27 hibajel után ki kell húznom a konnektorból, majd újra bedugni, utána fortyogva indul a rendszer, mert a hibánál felforrt a víz.
A vezérlését, vezérlőjét nem ismerem de ha egyik LED sem világít a szivattyún az szerintem nem kap táplálást a panelról. A panelen (ha jól láttam) van négy kisebb relé amik felismerhetőek, hogy azok, mert egymás mellett van három relé is de le vannak takarva egy QR kódos címkével és ezek mellet is van egy szintén matricázott "blokk" ami alatt nem ismerhető fel, hogy azok szintén relék volnának e. Ha a leállást resetelni lehet akkor a relék között előfordul, hogy van egy bipoláris darab ami nem akar váltani és a törléssel az állapotváltás helyreáll. Amit meg tudtam nézni paneleket azokon nem lehet felismerni a feliratokat, hogy melyik relé melyik funkciót tölti be de szerintem az fel van ott mellette tüntetve. Ha a szivattyú főáramköri csatlakozóját visszaköveted a fólia (nyák) oldalon akkor felirat nélkül is meg lehet találni. Bővebben: Link .... és lehet is méricskélni, hogy a reléje kap e táplálást vagy nem vagy ha húz a relé de az érintkezői nem adnak át. Abba viszont nem gondoltam bele, hogy a PWM ellenőrizné le a szivattyút és csak akkor engedné azt bekapcsolni ha feltételek teljesültek a vezérlő részére.
![]()
Köszi az infokat. Szervíz alapból szivattyút cserélne méreg drágán, de szerintem nem azzal van a probléma, inkább az van, hogy nem kap áramot néha, ami lehet a relé miatt. Üzemmódot is váltottam a szivattyún, most CP3 állásban van, így még ritkábban jön elő a hiba, de sajnos előjön kb havonta.
Junkers gázkazán manualSziasztok!Tudna valaki segíteni? Junkers ZSR 11-3KE 23 S 0092 gázkazánhoz kerek manuált. Az enyém valahogy eltünt. A segítségeteket előre is köszönöm! Attila
Szia! Nem tudom, hogy ez mennyire kerek a számodra de jó szerével csak német nyelvűeket lehet találni de szerintem az is értelmezhető. Ha elárulod, hogy mi a probléma a készülékeddel talán előbb rád talál a segítség.
![]() Beretta Super Exclusve 24Sziasztok! Van egy Beretta Super Exclusve 24 gázkazánom. Ami teljesen jól müködik, fűtésben és melegvíz készitésben is. Annyi a baj vele, hogy ha kinyitom a vízcsapot 8-10 másodperc múlva gyújtja a kazánt. A víznyomás megvan, nyitott vízcsapból ömlik a víz. Mi lehet a gondja? Köszönöm.
Szia! Köszi a választ! Én is ezeket találtam. Elvileg nincs hibája a készüléknek. Én úgy kaptam, lecserélték másra. Ki szeretném próbálni. Tudom, ez így nem tejesen szabályos, de egyenlőre csak kipróbálás szintjén, aztán kiderül mi lesz vele marad egyben, vagy bontás. Ehhez kellett a doksi.
Szia! Köszi a választ! Én is ezeket találtam. Elvileg nincs hibája a készüléknek. Én úgy kaptam, lecserélték másra. Ki szeretném próbálni. Tudom, ez így nem tejesen szabályos, de egyenlőre csak kipróbálás szintjén, aztán kiderül mi lesz vele marad egyben, vagy bontás. Ehhez kellett a doksi.
Egy barátomnak kéne külső hőmérséklet érzékelőt csinálni egy Ariston Cares S24 kazánhoz. Kerestem a neten, hogy milyen való hozzá (nem az alkatrész típusát, hanem a gyári megoldást), de nem találtam még azt sem. Ha olyan kell hozzá, mint anno a mienkhez, akkor nem gond, az már 6 éve működik szépen. De ahogy látom, nincs ez a kazán a felsorolt típusok között...
Valaki esetleg rakott már ilyenhez, esetleg belenézett, hogy mi van benne? Fondital alkatrészÜdv!Nem teljesen ide illő, de szeretnék pár alkatrészt vásárolni antea KC24-hez (elektróda, 1-2db tömítés) , de sehol nem találok a gyári robbantott ábra szerinti szám alapján. Hol lehetne ezeket megvenni?
Fondital kazánhoz nem tudsz alkatrészt venni.Csak szerviz számára elérhetőek az alkatrészek.
Esetleg ebay.
Ezvolt a fura nekem is. Kint természetesen találtam mindent, nem csak ebay, ott eladó. Gondolom itthon amúgy is klasszisokkal drágább lenne minden.
Annyi kiderült, hogy az EVO és a ONE szériához való kell hozzá, azaz a 3318588. Ez elvileg 10k-s, de van ahol valószínűleg tévesen 5k-nak írják. Tehát biztosan nem jó hozzá a Clas Premium 1k (KTY81-122).
Ahol kinyitva látszik, ott vagy ki van öntve fekete műgyantával, vagy a panel alsó oldalán van és azért nem látszik. A KTY sorozatból nincs 10k-s, úgyhogy más gyártmánnyal oldották meg. Sőt néhol elég ködösen fogalmaznak, hogy talán ez nem is csak egy sima hőrézékelő, hanem elektronika is lenne benne és kommunikál? Nincs valakinek ilyen? Mérhető a 10k körüli ellenállás rajta? A hozzászólás módosítva: Pé, 9:17
Nincs túl nagy választék PTC-ből, főleg 10k-sból. Az egyetlen amit találtam a TMP61, ami arányosan hasonló karakterisztikájú, mint a KTY81-122 1k-sban.
Az is lehet, hogy itt váltottak NTC-re, vagy itt már tényleg nem egy passzív alkatrész a külső érzékelő... ![]() Nincs valakinek egy 3318588-ja, hogy rámérne? Megnézni elvileg nem tudja, mert ki van öntve...
Szia!Szétkaptam a kazánom (genius one 24) ugyanilyen érzékelő van kint felszerelve és +1 cesius fok van rajt most,ha lehúzom és megmérem 31KOhm mindegyik irányba mérve!Biztos ennyi mert megmértem egy másik műszerrel is!Valószínű szerintem,hogy az is a BUS-ra van akasztva nem analog (én is annak gondoltam).ITT olcsóbb.
A hozzászólás módosítva: Pé, 16:03
Nem tudom a PTC honnan jött, de az összes doksiban NTC van írva.
Én 99%-ban csak 10K-s NTC-val találkoztam eddig.
A belső NTC mi a kazánvíz előmenő és visszatérőt méri az 10K NTC ez is biztos mert mértem,cseréltem (új volt a kazán rossz az előremenő NTC).Én sem találkoztam PTC-vel igaz nem sok kazánt javítok csak ismerősöknek..Külső és szobatermosztát esetén lehet,hogy van PTC is ezt nem tudom.
Hello! Ez bizony egy mezei 10k termisztor.
Megjelöltem a 25°C és a 0°C-on mért értéket. Gázkazán begyújtási problémaSziasztok! Hozzá nem értőként szeretnék segítséget kérni. Van egy Westen Novadens Boyler 240 típusú készülékem ami begyújtáskor elég hangosan lobbant be, bár néha sikerül neki normálisan, halkan is. Sajnos egyre gyakrabban (akár naponta többször is) előfordul, hogy akkorát robbant, hogy a kazán beremegése miatt a beépített HMV tároló falán lévő lerakódás felszakadozása enyhén befesti a csapból folyó melegvizet is. Hívtam már több szerelőt, de a szokásos karbantartási eljáráson túl nem tudtak mit tenni. A gyújtóelektróda korábban cserélve lett és megfelelően működik is (szép ívet húz), mert a relé kattanása után azonnal begyújt. Szerintem a kazán vagy túl hamar engedi be gázt vagy pedig túl későn kezd el szikráztatni. Nem értem, hogy lehet hasonló környezeti paraméterek mellett ennyire különbözőek a belobbanások. Miért sikerül neki egyszer jól időzítenie és miért vannak teljesen félresikerültek is? Jelenleg a kazán frissen van szervizelve, de a hiba továbbra is fennáll. Próbáltam fórumokban keresni hasonló eseteket, de az ott ismertetett megoldási javaslatokat nem tudtam adaptálni a saját esetemre. Van valakinek ötlete, hogy hol lehet a hiba vagy ismertek olyan szakembert, aki ezt a hibát megnyugtatóan tudná orvosolni? Kíváncsi lennék, hogy a vezérlőpanel rossz, vagy valamelyik érzékelő ad neki fals jelet, vagy pedig valami ettől eltérő szcenárió van.
Eddig csak szobahőmérséklet körüli értéken mértem NTC értékeket bevallom nem néztem a karakterisztikát soha..Meglepett ,hogy ekkora meredeksége van..
![]() A hozzászólás módosítva: Szo, 5:31
Az NTC-nek átlagos meredeksége -3,6%/°C és a kutya itt van elásva, a %-nál. Mert mindig az aktuális értékhez adódik hozzá az új érték, ami állandóan nő (v. csökken). Ezért közel exponenciális az összefüggése a hőfokkal. Ez a rossz oldala is, mert nem lineáris. A jó oldala pedig hogy viszonylag nagy a hőmérséklet változásra az ellenállás változás aránya. Főleg hőmérséklet kapcsolónál használható egyszerűen.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |