Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   1162 / 1163
(#) Skori hozzászólása Csü, 18:59 /

Win11

Adott két darab, kb. egyforma PC i5-7500T procival 16G RAM-al.
Az egyikben SATA SSD-van, és Win7 van rajta, ezt többnyire tv-re kötve használom médialejátszónak, de mindenféle program telepítve van rajta, így majdnem bármire jó.
A másikat nemrég vettem, ebben NVME SSD van, Win11-el. Egyelőre ismerkedem vele. Hihetlen mennyiségű számomra felesleges sallang van ebben a windowsban, némely beállítás eléggé körülményes de végülis megoldható benne szinte minden - tehát meg tudnám szokni a használatát. Meg aztán vannak mindenféle testreszabást segítő egyszerű kis programok.
Viszont ami probléma, hogy drasztikusan lassúbb mint a Win7-et futtató társa (a sokkal gyorsabb SSD ellenére) persze nem használhatatlan, de a másik után zavaró... minden program lassabban indul el, működés közben már elfogadható ezek reakcióideje, (de akkor is érezhetően lassúbb). Feltételezem, hogy a sok felesleges sallang, elemzés, indexelés, meg a fene tudja mi mindent futtat még a háttérben, és ezek okozhatják a lassulást. Gondolom ezeket szépen ki is lehetne gyomlálni - csakhogy az rengeteg idő. Van erre valamilyen ügyes célprogram, amivel ez könnyen elvégezhető, és ami kb ismeri is, hogy mit érdemes kidobni...?
(#) Laci66 válasza Gombszem hozzászólására (») Pé, 5:01 /

Sziasztok!
Mindenkinek Köszönöm a segítő hozzászólását!
Próbálkoztam lemezkarbantartóval, töredezettségmentesítővel és a nagyméretű mappák keresésével is. Érdekes hogy a gép (rendszergazdaként) megtagadta a hozzáférést azt hiszem
pont a Cache mappánál ami baromi nagy volt. Bedühödtem hogy a saját gépemhez nem férhetek hozzá ezért---RADÍR. Formáztam a "C"-t és újratelepítettem a Win 7-et.
Viszont kibővítettem 80Gb-ről 200Gb-ra hogy lassabban fogyjon el a tárhely.
(#) Ge Lee válasza Laci66 hozzászólására (») Pé, 7:16 /

Emiatt kár volt újra telepíteni, kívülről hozzá tudtál volna férni. Bebootolsz pendrive-ról vagy lemezről, onnan elindítasz egy tcmd-t és azt a fájlt törlöd a C-ről amelyiket csak akarod. A hirens meg hasonlók erre is jók.
(#) Gombszem válasza Laci66 hozzászólására (») Pé, 7:21 /

A Cache mappákat a CCleaner kipucolja. A WinSxs felesleges tartalmát semmi más, csak a dism futtatása a jelzett kapcsolókkal. Pontosabban vannak fizetős programok, amik ugyanezt megteszik, de a Win sajátja is megteszi ingyen a command futtatásával.
A fájlkezelők alkalmatlanok erre.
(#) Doky586 válasza Laci66 hozzászólására (») Pé, 7:39 /

Nem viccből írtam mivel férsz hozzá.

Minden telepítés után ilyenek a jogosultságok. Ez már nem win98..!

"Formáztam" --> tehát most elrontottad. Mert telepíteni nem így kell. Hanem így.
(#) img válasza Gombszem hozzászólására (») Pé, 7:59 / 1

"A Cache mappákat a CCleaner kipucolja."

Ezt a videót láttad már? Csak erős idegzetűeknek mert szókimondó szöveg!

A videót nem én készítettem, de a tartalmával (a cikornyás megfogalmazáson kívül) egyetértek.
A hozzászólás módosítva: Pé, 8:01
(#) Laci66 válasza Doky586 hozzászólására (») Pé, 11:12 /

Szia!
A "tehát most elrontottad" még nem biztos.
Jelenleg ua gépről vagyok fent, tehát az OS működik. Most rakosgatom vissza a felhasználói programokat. Eddig ami nem működik az az AVC free verziója, azzal most semmit nem tudok letölteni. Jelenleg engedélyeztem az Update-t, hátha összeszed valamit ami a működéshez kell.
Most valami DLL-t hiányol. Néztem img videóját is és elgondolkoztam a HD sentinelen...
Ha tényleg ennyire meggyötri a meghajtókat inkább eltávolítom.
Na, folytatom a visszatelepítéseket még 5-6 progi hátravan.
Az AVC helyett tudtok ajánlani valami ingyenes letöltő-konvertáló programot?
(#) Gombszem válasza Doky586 hozzászólására (») Pé, 20:18 /

Idézet:
„Ezt a videót láttad már?”

Megnéztem. Az együtt induló programokról beszél, és annak a káros hatássáról. Igaza van, nem szabad használni az opciót. De ettől még a tisztító funkció jó. Erről nem beszélt.
Mellesleg a fazon számomra unszimpatikus, nem csak a stílusa miatt. okosnak képzeli magát de egy angol nevet képtelen kiejteni. Szerintem egy szót sem tu angolul. Nem kötelező, de az arca jó nagy.

A CCleaner "Egyéni tisztítás" funkcióját nagyon régen használom, sosem volt gond vele. De csak azt, semmi mást. Ezt ajánlottam.
(#) img válasza Gombszem hozzászólására (») Szo, 10:07 /

"De ettől még a tisztító funkció jó. Erről nem beszélt."

De beszélt: fontos dll-eket vagy más függőségeket is töröl és ezért nem tudnak utána egyes programok elindulni, vagy hiba lép fel a működésükben.
(#) morgo válasza Skori hozzászólására (») Szo, 11:11 / 1

Van aki már megtette ezeket. Lásd: Tiny11, vagy Windows X-lite.
(#) Skori válasza morgo hozzászólására (») Szo, 12:25 /

Igen, köszönöm, ezeket a projekteket megtaláltam én is. A tiny11 sajna nem tud magyarul ill. problémás magyarítani. Ami úgy tűnik, hogy beválik, az a Win11Debloat. Ez defaultban is eltávolít, egy halom szemetet, de részletesen is konfigurálható ha valaki szeretné. Érezhetően gyorsabb lett a rendszerem, még kigyomláltam pár dolgot "kézzel", és a WinaeroTweaker is sok beállításban segített, így már majdnem olyan gyors mint a Win7. Most már csak akkor érezhető a különbség ha kimondottam figyelek rá, hogy mi mennyi idő alatt indul. Már csak pár apróság van, amit meg kellene oldani. Pl. a beépített Defender előszeretettel kotorászik a helyi hálózaton is, és szeretne a szerveremről (NAS-ról) is eltávolítani ezt-azt, amit viszont én nem szeretnék, hogy eltávolítson . Viszont a beállításaiban csak mappánként lehet megadni, hogy merre ne turkáljon. Olyan beállítást nem találtam, hogy csak a helyi PC-n keressen vírust (és a LAN-on ne)... Szerencsére számítottam erre, és a szerverre olyan felhasználóval csatlakoztam fel, aminek kizárólag olvasási joga van - de azért jó lenne ha nem az egyik saját PC-mtől kellene megvédenem az itthoni NAS-t... Persze le is tilthatnán a Defendert, de azt egyelőre nem akarom, mert szükség van azért némi védelemre, csak korrektül kellene tudni konfigurálni..
A hozzászólás módosítva: Szo, 12:28
(#) img válasza Skori hozzászólására (») Szo, 13:49 /

Amit sokan nem tudnak, hogy (a fejlesztő saját bevallása szerint: le is írja a weboldalán) a a Tiny 10 és 11 azért nem küldik el a Microsoftnak a telemetria adatokat, mert neki (NTDEV-nek, a fejlesztőnek) küldik el. Szóval csak csínján velük.
(#) morgo válasza Skori hozzászólására (») Szo, 15:27 /

Nekem nem volt gondom a magyarítással, simán leszedte és telepítette. A Defender meg nálam ki van kapcsolva, sok hordozható programba beleköt. Ma már nem használom a fent említett verziókat kisebb problémák miatt.
(#) Gombszem válasza img hozzászólására (») Szo, 15:40 /

Alap beállításban nem töröl ilyesmit. Aki olyan hülye, hogy ész nélkül mindenhova pipát tesz, az úgy járt. De ilyen alapon törölheti ugyanezeket a fájlkezelővel is.

Minden Windows Utility program ilyen. Ha valaki használja, legyen észnél, vagy ne használja. Persze van olyan, amit én sem használnék soha (pl. Ashampoo), de van néhány, ami komoly segítség. Nekem pl. a Win10 Prof naprakészen kb. 15 GB. És nem 50-70 GB, mit sokaknál. Könnyebb is partíciót menteni, tárolni.
(#) Doky586 válasza Gombszem hozzászólására (») Szo, 16:16 / 1

A gyári Win10 Prof is 20 GB alatt marad.
Nyertél 3GB-ot a 2000GB lemezen..
(#) img válasza Gombszem hozzászólására (») Szo, 16:45 /

Nem mindenki ért hozzá, egy mezei felhasználó nem tudja, hogy mit nem szabad törölnie, aztán csak pislog amikor a gépen nem indul valami, vagy éppen maga a gép sem.

Intézőből nehezebb törölnie mert ahhoz előbb meg kell keresnie, ez viszont automatikusan csinálja.
(#) Régi motoros hozzászólása Szo, 17:45 /

Broadcom BT?

Estét...
Próbálok rájönni hogy az alábbi eszköz mi lehet:

BTHENUM\{a82efa21-ae5c-3dde-9bbc-f16da7b16c5a}_VID&00010046_PID&1200
BTHENUM\{a82efa21-ae5c-3dde-9bbc-f16da7b16c5a}_LOCALMFG&000a

de nem igazán találok konkrét típust.

Addig jutottam, hogy elvileg egy Broadcom Bluetooth USB dongle, de konkrét típusszámot nem tudtam kideríteni. Így drivert se nagyon találok hozzá. Pár BT drivert már kipróbáltam, ami elvileg a HWID alapján jó lenne, de mégsem működött, maradt a sárga felkiáltójel az eszközkezelőben.

Az eszköz egy Teclast T65Max tabletben van. Win7 -hez lenne szükség driverre.

Szerintetek mi lehet?
(#) Régi motoros hozzászólása Szo, 18:09 /

WiFi speed?

Másik kérdésem, nem nagyon szoktam WiFi -n netezni, lévén, hogy az asztali gép kábelen lóg.
De egy 1000/40 mbps -os neten a 2.4GHz -es frekvencián mennyire számít jó értéknek az 50 mbps -os letöltés amit a Teclast produkál? Kábelen hozza a 900+ mbps -os sebességet természetesen.
A hozzászólás módosítva: Szo, 18:12
(#) pipi válasza Régi motoros hozzászólására (») Szo, 18:19 /

Hali!
Szerintem előbb tisztázni kell egyrészt a wifi router milyen sebességet tud, másrészt a cuccosban milyen sebességű wifi kártya van. Utána lehet elmélkedni ki is a lassú vagy telített a sáv....
(#) Régi motoros válasza pipi hozzászólására (») Szo, 18:55 /

Elvileg Arris-Commscope TG3442De a router típusa. A tabletben mi van arról nem sok fogalmam van.
Meg azt sem tudom, hogy kellene kideríteni. Viszont nem azt jelentettemm ki, hogy lassú lenne.
A hozzászólás módosítva: Szo, 18:56
(#) Laci66 válasza Laci66 hozzászólására (») Vas, 5:46 /

Sziasztok!
Már fut az AVC -is. Lényegében sikerült mindent visszatelepítenem amit használni szoktam.
Találtam viszont a NET-en egy alkalmazást amiről a véleményeteket kérném hogy érdemes lehet-e
feltelepítenem? Mellékelt kép.
És szerintetek a HDD Sentinelt eltávolítsam a gépről? Indításkor tényleg eléggé lassítja a gépet, de ha ez árt is a HDD-nek akkor inkább nem használom.

Névtelen.jpg

(#) bbb válasza Laci66 hozzászólására (») Vas, 6:25 /

Eszembe nem jutna ilyen driverbooster és társai használata. Amihez létezik windows illesztőprogram, azt meg lehet találni ezek nélkül is, csak jó helyen kell keresni és utána nem lesz tele szeméttel a géped. Hiába van egyik gyártótól a géped, más gyártó is rakta más gépébe ugyan azt a hardverelemet, letöltheted attól is az illesztőt hozzá. Ugyanakkor esélyes, hogy a hardver készítőjének a honlapján is van hozzá nem brandingelt illesztőprogram.
Az ilyen driverbooster féle cucc csak arra jó, hogy amiket ők összegyűjtöttek és megtuningoltak egy kis saját "extrával", azt tolják a képedbe. Mindeközben a háttérben ki tudja mit tesz még fel neked és semmi nem garantálja, hogy amit feltett, az működni is fog.
(#) Laci66 válasza bbb hozzászólására (») Vas, 6:43 /

Szia!
Kösz a választ, éppen ezért kérdeztem mert ismeretlen progikat nem szivesen telepítek.
Hiába a "lustaság fél egészség" a "Samu" nyomtatómhoz inkább megkeresem a drivert sk.
Gondolom az Everestről is ez a véleményed...
A hozzászólás módosítva: Vas, 6:45
(#) bbb válasza Laci66 hozzászólására (») Vas, 8:36 /

Most teljesen őszintén. Mi a fenének ilyennel teleszemetelni a géped?
(#) Doky586 válasza Laci66 hozzászólására (») Vas, 11:00 /

"szerintetek a HDD Sentinelt eltávolítsam a gépről?"
Ne. Havonta 1x jó ránézni. Beállításoknál az automatikus indítás elől vedd ki a pipát.
(#) Udvari Zsombor válasza Laci66 hozzászólására (») Vas, 11:15 / 1

Nehogy feltegyél ilyesmi szemeteket, ilyen driver frissítőket sose telepítünk, mert gond lehet belőle!
(#) adapter válasza bbb hozzászólására (») Vas, 19:41 /

Ha már kínlódtatok velem egy kis epilógus:
(A többieknek is):
A probléma megoldódni látszik, az ÜFSZ -nál letiltattam az IPv6-ot. Most nincs timeout...
Sebességek mindenhol ugyanazok, csak most megy minden, szóval ma legalábbis nem találkoztam a problémával...
(#) Gombszem hozzászólása Vas, 20:38 /

Firefox - Facebook

A Firefox alatt Facebook rendben működik, kivéve a "Tetszik" fölött megjelenő ikon kínálatból csak az első kettő látszik, a többinek a helye üres. Az egeret ezekre ráhúzva az ikon szövege látszik. Ha az üres helyre kattintok, a like megjelenik. A hiba csak mostanában jelentkezik. Tettem próbákat,minden esetben jelentkezett a hiba:
1. Firefox csökkentett (hibaelhárítási) módban
2. Régebbi verziók (1 éves, 2 éves), csökkentett módban is

Az MS Edge és a Google Chrome alatt nem csinálja ezt a hibát a Facebook.
Nálatok van ilyen hiba? Mi lehet az oka?

FF.jpg

(#) Suba53 válasza Gombszem hozzászólására (») Vas, 23:15 /

Ha firefoxról akarom indítani a facebookot, mindig kéri, hogy igazoljam, hogy emberi lény vagyok.
Operában, Chromban nem kéri ezt az igazolást, simán belép.
(#) bbb válasza Suba53 hozzászólására (») 6:34 /

Ez utóbbi sütibeállítás lesz. Szerintem Gombszem esetében is egy cache törlés esetleg megoldhatja a problémát.
Következő: »»   1162 / 1163
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem