Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   988 / 988
(#) huggybear válasza VIM hozzászólására (») Márc 11, 2025 /

Őszintén szólva én nem értek ehhez és nem akarom/merem tudás nélkül átalakítani a hálózatot. A jobb oldali szál a gyári piros, föld jelöléssel ellátott vezeték toldása, a balos pedig az új lámpa vezetéke. Lehet, hogy kellene itt lenni többnek is, sajnos ezt nem tudom G.
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2025
(#) adapter válasza Bakman hozzászólására (») Márc 11, 2025 /

Idézet:
„Az, hogy a vezetékeket elvágó sorkapocs nem tiltott, számomra érthetetlen.”

Számomra is.
A múltkor szerettem volna venni 16-os nyomólemezes sorkapcsot, két villamossági szaküzletben sem tudtak adni nyomólemezest csak ilyen gagyi csavarost....
(#) Joe_001 válasza kadarist hozzászólására (») Sze, 6:34 /

Mert alaméneum, és puha.
(#) kadarist válasza Joe_001 hozzászólására (») Sze, 6:42 /

Az érvéghüvelytől nem lesz keményebb, plusz a rézzel való érintkezést is megkockáztatja a mester.
(#) Ge Lee válasza kadarist hozzászólására (») Sze, 7:56 1 /

Keményebb az valóban nem lesz, csak a hüvely nem engedi hogy a csavarok szétpréseljék. Én vettem pluszban egyet direkt olyan célra, hogy feláldozom egy tesztben. Nem tudtam olyan erőt kifejteni csavarhúzóval, hogy szétnyírjam vele az alu-hüvely párost, pedig olyan szinten lett meghúzva, hogy sírt (nyikorgott) a csavar a menetben.
Annak meg, hogy belül netán hidegfolyással érintkezik a réz és az alu semmi jelentősége nincs, mert ugye akkor lenne, ha a hidegfolyás a két anyag közé vizet zárna be, de azt ugye nem tud, víz nélkül meg a réz/alu köszöni szépen, bármeddig el van, lásd réz magos CPU hűtők és egyebek.

Egyébként, egy szintén felülvizsgáló mondta nekem egyszer, hogy lényegtelen hogy mi a jó meg mi a rossz, ők kötelesek az előírások szerint eljárni, akkor is ha az műszaki szemmel nézve is hülyeség. Azt is mondta az alu kiűzettetése a villanyszerelésből kapcsán, hogy azok 60 éve bizonyítanak, a rézzel meg bajok vannak, ő két okot is említett (merő véletlen pont azokat amikre én is szoktam hivatkozni), az egyik az oxidáció a másik a merevség, ezek miatt van gond a rézzel.
Egyszer már betettem ide ezt a képet, most újra beteszem hogy ne kelljen keresgélni, egyidős kábelek, mindegyik 30-40 éve itt pihent a műhelyben, mindkettőt a fényképezés előtt blankoltam meg mielőtt levágtam belőle egy kb. 15 centis darabot. Az alu tükörfényes, mintha most vettem volna a boltban, a réz meg koromfekete.
(#) tothgyula válasza VIM hozzászólására (») Sze, 17:00 /

T!huggybear!
Ha nem akarsz tűz és áramütést,fordulj szakemberhez.
Ez a látvány több sebből is vérzik.Nincs áram-védőkapcsoló,régi a szerelés,volt-e földelő telepítve? Én mindenképpen áthuzaloznám az elosztót!A munka végeztével pedig ellenőrízni kell a szerelést.Nem fáziskeresővel!
(#) Joe_001 válasza kadarist hozzászólására (») Sze, 20:14 /

Nem, de egy keményebb anyag veszi körbe, ráadásul kívül belül bevonata van a csőnek. Kipróbáltad már?
(#) Bakman válasza Joe_001 hozzászólására (») Csü, 6:31 / 1

Az a baj az ilyen kókányolásokkal (mert lássuk be, az), hogy szakmailag nem védhetőek. Felülvizsgálaton, ne adj Isten tűzeset kivizsgálásakor a "haver is így csinálja évek óta" meg az "én jobban tudom, mint az előírás" nem szokták megállni a helyüket.
(#) Joe_001 válasza Bakman hozzászólására (») Pé, 5:43 /

Tudom, wago, +alupaszta.
(#) kadarist válasza Joe_001 hozzászólására (») Pé, 6:20 /

Az érvéghüvely vékony belsö ónozása könnyen megsérül préseléskor. Nem korrekt megoldás. Évtizedeken keresztül használták, használják a tömör alumíniumot probléma nélkül, én nem hüvelyeznék.
(#) Joe_001 válasza kadarist hozzászólására (») Pé, 6:33 /

Az aluvezetékek miatt kellett "kicsomagolnom" a lakást. Miután bekerült a Hajdu mosógép a kötések folyamatosan sz@rrá égtek, hát igen a főtőszál... meguntam, rézre váltottam.
Attól még az ötlet szerintem jó.
(#) Ge Lee válasza Joe_001 hozzászólására (») Pé, 7:06 /

Amikor elkészült az a ház, a szolgáltató bevitte oda az oszlopról az alu kábelét. Azt hányszor kellett cserélni azóta?
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Pé, 8:03 /

Azoknak a kötése azért olyan jó, mert réz érvéghüvely van rajtuk?
(#) proba válasza Joe_001 hozzászólására (») Pé, 8:57 /

Nekem ezzel egy bajom van, minél több átmenet annál több kontakt hiba. Több eltérő anyag találkozása. Azt sem igen tudom, az alura azt írták, ha nagyon megszorítod, "elfolyik" Azt hogy az érvég ebben megakadályozná, kétlem. Az a másik aggályom, egy tömör vezetőre egy másik nem zsugorodó anyagot ráhúzva a kettő közötti kötés minősége szerintem erősen megkérdőjelezhető. Ha meg a tetejébe még Wagóba is dugják, számomra az már katasztrófa.
Egy régi vágású villanyszerelő rakta össze a házunkat alu vezetékkel. Minden dobozban 5-6cm hosszon összesodorva, olyan a szigetelés, mint telepítéskor, semmi égésnyom, keményedés pedig a fogyasztás nem csökkent nálunk sem. Bontani is csak azért kell, mert akkor még a földelés nem volt divat.
(#) Joe_001 válasza Ge Lee hozzászólására (») Pé, 19:03 /

A ház az 1963 ban készült el, a belső hálózat idejében a merülőforraló, meg a 600Wos vasaló volt a legnagyobb fogyasztó. modern 1,5ös alu MMFAl volt, de érvéghüvely még nem, és forrasztották a sodrott réz vezetéket...
A hozzászólás módosítva: Pé, 19:04
(#) Joe_001 válasza proba hozzászólására (») Pé, 19:08 /

Az alunak nem az elfolyás a baja, hanem pl a tágulása többszörös a réznek és rideg, nem megy vissza. hiába húzod utána egy-két évente nagyobb terhelésnél megég a kötésnél.
(#) proba válasza Joe_001 hozzászólására (») Pé, 20:31 /

Ha így van, akkor az érvég ezen mit segít?
(#) Ge Lee válasza Joe_001 hozzászólására (») Pé, 20:34 / 1

Fussunk neki még egyszer. Nem azt kérdeztem hogy milyen forralót használtál évtizedekkel ezelőtt, meg hogy milyen kábel volt a falban, meg hogy mit forrasztottak vagy sem, hanem hogy akkor 63 óta cserélte-e a szolgáltató az oszlopról bemenő alu kábelt?
(#) mraulajos hozzászólása Szo, 8:10 /

Tápkábel

Hali!
Tudja valaki? Egy bekötési igénynél, lakásba alapból milyen átmérő vezetékkel köt be a szolgáltató? A későbbi bővítésre gondolok. Az alap igény, 3x20A.
(#) Gafly válasza mraulajos hozzászólására (») Szo, 8:20 / 1

Szerintem fordítva ülsz a lovon.
Jól megméretezed, rajzodra, szolgáltató rábólint, minősített villanyszerelő megszereli, és lepecsételi.
Alapvetés: Jó vastag legyen és három fázisra előkészítve.
(#) VIM válasza mraulajos hozzászólására (») Szo, 9:00 /

Szia! Ez valahogy úgy alakul, hogy ha oszlopról kötnek akkor a keresztmetszet attól is függ, hogy milyen távolságra van a tetőtartó. A keresztmetszet a 16mm2-től 25mm2-ig terjed mert ennyi a mérőbe beköthető maximális keresztmetszet alumínium sodrott vezeték esetén.
(#) tothgyula válasza mraulajos hozzászólására (») Szo, 9:04 /

Ha kábellel köt be az Áramszolgáltató,akkor 25mm2-es aluval. De légvezetéknél sem lehet kisebb 16mm2-es-nél.
(#) mraulajos válasza tothgyula hozzászólására (») Szo, 11:58 /

Gafli - VIM - tothgyula Köszönöm!
A jó érvelés: azt hallottam...
Tehát, úgy hallottam, hogy a szolgáltató 25mm2alatt nem köt be. Sem levegőbe, sem földbe. Azzal érvelnek, hogy ha a későbbiekben teljesítmény növelést kér az ügyfél, ki van zárva, hogy ez kábel cserével járjon. (nekik ez jobban megéri így, még 3x16A re is.) Természetesen nem 80A re gondolok.
(#) Joe_001 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szo, 12:58 /

A kötő elemek eleve változtak.
(#) ötfelezős válasza proba hozzászólására (») Szo, 15:44 /

egy tömör vezetőre egy másik nem zsugorodó anyagot ráhúzva a kettő közötti kötés minősége szerintem erősen megkérdőjelezhető
A sajtolás ténye az szerinted nem oszt?
(#) Suba53 válasza tothgyula hozzászólására (») Szo, 16:15 /

Nekem két év huzavona után úgy néz ki, hogy az E-ON végre felszereli a H tarifás mérőt.
Amikor építkeztünk három fázist kértem, 3x16A igénnyel. Most a H tarifára is plusz 3x16A bővítést kértem, kíváncsi leszek, hogy a meglévő légvezetéket meghagyják, vagy cserélik.

Az MVM ügyintézése egy bohózat volt, dilettánsok gyülekezete az a bagázs. Elvesztették, letagadták az elektronikusan beküldött dokumentumaimat, amikről mindről küldtek visszaigazolást a küldéskor. Majd hónapok múlva írják, hogy hiányosak az adatok, küldjem el azt, amit fél évvel korábban már beküldtem. Ez többször is előfordult, de a legröhejesebb az volt, hogy amikor azt írták, hogy nem tudnak szerződést kötni, mert az adott címen nem velem állnak szerződésben.

Mint kiderült ez azért volt, mert korábban az ELMŰ-nél, ahol a szerződést kötöttem, nem írták be a születési adatokat. Majd amikor az MVM átvette a szolgáltatást, ezeket a rovatokat hasra ütésre töltötte ki valamelyik "alkalmas" ügyintéző, ahelyett, hogy megkérdeztek volna, így nem stimmeltek az adatok. Egy vicc az a társaság.
(#) proba válasza ötfelezős hozzászólására (») Szo, 21:22 /

Vannak alternatív kötések, amiket elfogadok, de egy tömör vezetőre egy nálánál lényegesen nagyobb belső átmérőjű vékonyfalú cső, aminek önmagában azért nem sok tartása van, egy olcsó érvégnyomóval összenyomva nem tartozik közéjük.
A hozzászólás módosítva: Szo, 21:24
(#) Joe_001 válasza proba hozzászólására (») Szo, 22:12 /

Nem ezzel kezdődött. A csövet passzendosnak mondták, de hagyjuk.
Következő: »»   988 / 988
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem