Fórum témák
» Több friss téma |
Én sem ismerem pontosan a jelzést...de ha megnézzük, milyen szimbólumokkal együtt vannak használva (bár ez más szám)...
Google fordítóval:
"Ez a jel (Kölcsönös Elismerési Megállapodás) Ausztrália, Új-Zéland és az Európai Unió közötti kölcsönös elismerésről szóló megállapodást jelzi, hasonlóan a megfelelőségértékelési eljáráshoz." A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2025
Thinkpad dokkoló javításSziasztok!Mai napon a Thinkpad 40AF dokkolóm pattanó hangot adott ki magából és már nem vett fel energiát, nem kapcsol be, enyhe égett szaga is lett. Szétszedtem és a tápcsatlakozó környékén de már a biztosíték után látom hogy egy SMD alkatrész megégett, tönkrement. Az interneten nem találtam hozzá kapcsolási rajzot sajnos. Ahogy látom Q1 es alkatrésznek van feliratozva a panelen többi környéken lévő Q3-4 alkatrészekről azt tudom leolvasni, hogy 7403 GA761P, hogy inverneten látom ez egy FET lenne. Szerintetek meg lehetne próbálni a sérült alkatrészt erre cserélni vagy hogyan lehetne elindulni? Illetve sajnos mivel SMD és nem egy egyszerű ellenállás vagy biztosíték két érinzkezővel így már itthon nem tudom cserélni, tudtok olyan szervízt aki ilyen kis munkával foglalkozik? Vagy itt olyan kollégát aki maszekban válal ilyesmiket? Köszönöm!
Szia!
AON7403 P csatornás FET-ek, amik a 3. képen vannak. A "Q1" pozíción lévő, elcsattant alkatrész nekem szintén FET-nek tűnik, a lábkiosztása alapján. Találkoztam már ilyennel: feltételezhető, hogy egybehegesztette magát az alatta lévő nyák réteggel, így nem lesz olyan egyszerű a javítása mint elsőre látszik mert lehet, hogy több rétegnyi nyákot kell alatta rendbe tenni, illetve valószínű, hogy a gate driverét is vitte magával. Ha szeretnéd, tudok segíteni a javításában (nemsokára jön granpa fórumtárs is egy másik ThinkPad-ért, amit tegnap csináltam meg neki).
Köszönöm! Hát közben megpróbáltam leforrasztani is valóban össze volt olvadva a rézvezetővel.
Szerinted még mindig lehet vele valamit kezdeni vagy, hogy így néz ki már engedjem el?
Ha még nem csináltál ilyet, akkor egyszerűbb ha (budapesti lévén) elhozod vagy elküldöd mert így, fotó alapján ezt nem lehet megítélni: simán lehet rétegek közti zárlat is, ami a képen nem látszik.
![]()
Szerintem én eddig tudtam az eszközeimmel vinni de akkor elvinném vagy elküldöm attól függ hova
![]() Egyeztessünk privátban?
Persze, írhatsz nyugodtan.
![]() A hozzászólás módosítva: Vas, 19:22
Igazad volt granpa laptopjával kapcsolatban mert valóban ThinkPad, bár a tápjának semmi baja.
Alapvetően BIOS tartalom sérülés miatt nem indult el, de ezen kívül is volt mit csinálni vele mert ahhoz, hogy hozzá lehessen férni, szét kellett szedni az egészet az utolsó csavarig, így több dolog is előbukkant amit helyre kellett tenni: - külső íróval beleírtam a legfrissebb BIOS-t, - rutinként cseréltem a CMOS elemet mert kezdett merülni, - megjavítottam a jobb gombos menü beragadt gombját a billentyűzeten, - újrapasztáztam a processzort, - telepítettem a ThrottleStop-ot, ami engedélyezi a CPU-t max. sebességen használni, mert nélküle a Lenovo korlátozása miatt, a 65W-os adapterrel, akku nélkül csak a max. sebesség 2/3-án (2.4 GHz helyett 1.6 GHz-en) hajlandó működni (a 90W-ossal megy teljes sebességen), - esztétikai beavatkozásként pótoltam a borítást az előlap LED-jein, hogy ne vakítsanak, - kipótoltam a hiányzó csavarokat. Így felújítva, nevetve el fog menni még jó pár évig mert jól összerakott kis gép. ![]() A hozzászólás módosítva: Vas, 19:33
köszönöm, ismerős utálatos egy jószág, ezt az egy családot hu de nem szerettem csinálni.
Ennyire szétszedve a proci pasztázás és hűtés az már egy alap dolog. Dolgoztál vele rendesen.
Az az alu árnyékoló lemez egy dologra jó, hogy elvágja az antennék koaxait, és az ember ujját.
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |