Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock
 
Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   42 / 489
(#) janocsi válasza zolee1209 hozzászólására (») Aug 23, 2008 /
 
Szia!
Köszönöm ez jólesett Zolee1209!
(#) janocsi hozzászólása Aug 24, 2008 /
 
Sziasztok!
Megcsináltam az Big_prop-ot 220V-os erős magnómotorral is. A motor 3 tekercses, segédfázissal használt. Nagyon gyorsan pörgette, a fordulat igen jó lett volna. Viszont, nem annyira tetszett a múködése, mert vándorol a poziciója előre-hátra. Állandóan jusztirozni kellett. (A hálózati freki nem stabil). Visszatértem a szabályozható DC motorokhoz. Néhány kép róla...
(#) janocsi hozzászólása Aug 25, 2008 /
 
Sziasztok!
A 220V váltófesszel müködő Big_prop mechanikai felépítése kimaradt az előzőböl. Szinte mindenféle motor-kisérletnél ezt az ideiglenes módszert alkalmazom.
Csatolom az állományt.
(#) Last_Scout válasza janocsi hozzászólására (») Aug 25, 2008 /
 
ááá hogy ezen meg van spórolva a feladat legszebb része a tekercselés
(#) Kicsa válasza janocsi hozzászólására (») Aug 25, 2008 /
 
Hát hallod! Gratulálok! Esetléeg képet tudnál csinálni magáról a karról is képet? A terv ugyan az mint a 'sima' óránál csak itt nagyobb a kar? Bocsi ha leírtad már vhol csak én most látom ezt a Big projektet először itt...
Köszi szépen
(#) janocsi válasza Last_Scout hozzászólására (») Aug 25, 2008 /
 
Szia Last_Scout!
Ezek nem végleges eszközök, kisérletezem. Különben meg Neked lett igazad... 3-fázisú az a magnómotor, de az sem vált be, a DC szerintem jobb. Egy érdekes megfigyelésem lett. A DC motorok ha erősebbek sokkal könnyeben forgatják a lapátot, mint az épphogy megfelelő teljesítményű motor. Itt 20W-ra van szüksék a meghajtáshoz, és nem melegszik semmi tuézottan.
(#) Last_Scout válasza janocsi hozzászólására (») Aug 25, 2008 /
 
Azért ez nem annyira nagyon meglepő dolog... sajnálatos módon annak a meghajtásához is kell befektetni energiát, ami egyébként tökéletesen ki van egyensúlyozva, és csapágyazva van... Nem is beszélve a felgyorsításról...

De hamár ide irogatok, hadd kérdezzem már meg tőletek, hogy mekkora fordulat szükséges minimum ahhoz, hogy szépen látszon a kép? Meg hogy van e valakinek valami köze a programhoz, vagy csak a kapcsolást építgetitek? mert érdekelne az is, hogy aképpontok közt ki van e kapcsolva a led nagyon kicsi időre, vagy rgötn a következő képpont jön?
(#) janocsi válasza Last_Scout hozzászólására (») Aug 25, 2008 /
 
Szia!
Úgy értettem, hogy a nagyobb teljesítményű DC motor sokkal könnyebben kezeli az eszközt, vagyis, mig egy -6-10W-os videofejmotor (2A/13V), küzködik, izzik a meghajtő IC, addig egy ilyen 20W körüli motor 12V/1.5A-al vigan meghajtja a lapátot különösebb erőlködés nélkül.
Ide teszem a KICSA álltal kért képeket is.
(#) janocsi hozzászólása Aug 25, 2008 /
 
Szia Last_Scout!
Az eddigi építgetések szerintem még nem igazán elegendőek (4. órám), messzemenő elméleti fejtegetésekhez.
Az a tapasztalatom, hogy kb. 1000-1200F/min (megmérve , de nem pontosan, optikai számlálóval), az a minimális fordulatszám, ahol villogva látszanak a kiírások.
Erős motorral 1500F/min az 25 fordulat/sec, igen jó képet lehet látni. Most ez müködik nálam is. A legjobb úgy 1800F/min lenne, ahol másodpercenként 30 fordulattal teljesen álló képet lehet csinálni, nem villog!
Ehez igen komoly mechanizmusra volna szükség, ezen dolgozom tovább.
A propeller programnak ez nem része, Neked kell gyorsan pörgetni, ö csak számlál és inicializál.
(#) Kicsa válasza janocsi hozzászólására (») Aug 25, 2008 /
 
Köszi szépen a képeket!
Elég meggyőzőek! Szép munka...
én is most építem az órámat,tul képpen kész csak a picek hiányzonak de gond van az égtővel..nah mind1. Szóval ez tényleg szép nagy óra
(#) Last_Scout válasza janocsi hozzászólására (») Aug 25, 2008 /
 
azért van elképzelésem arról, hogy mihez van köze a programnak, és mihez nincsen
4. óra? ezt nem értem.. eladásra csinálod, vagy mi? Vagy még nem működnek?
(#) Tom025 hozzászólása Aug 26, 2008 /
 
Sziasztok!

Janocsi, jól néz ki a nagy órád, és ötletes a feszátvitel is. Kérdés: Miből bontottál ki, vagy csináltál ennyi jó kis "szén"kefét? És ugye nem mondod komolyan hogy kézzel rajzolt nyákra csináltad? Minden elismerésem hozzá...

Volt itt kérdés, hogy a képpontok között ki van-e kapcsolva a led: Nos, igen. Összefüggő vonalat nem tud húzni az óra, minden vonal egymás utáni pöttyökből áll. Azaz nagyjából összefügg, de látszik hogy pontokból van. Talán a külső körön húz egy vonalat az eredeti változat, de ezt én nem tudom megmondani, mert nekem a külső kört másodperckijelzésre használó változat van, ez viszont szintén csak pöttyöket rak.

Viszont azzal vitatkoznék, hogy a videófej motor nem bírja.. Nekem azzal van, és igenis bírja, nem izzik a meghajtó IC, csak normális mértékben meleg. Mondjuk én 18V-ról hajtom a motort, így nagyobb teljesítményt tud leadni... És normál 5mm-es ledekkel készült órát forgat...
(#) janocsi válasza Last_Scout hozzászólására (») Aug 26, 2008 /
 
Szia!
Nem eladásra csinálok órákat, bár folyton macerálnak hogy csinálj nekem is egyet... Szeretek kisérletezgetni, ezért nem igazán felyezek be semmit sem rendesen. Ha már müködik félre js teszem, kezdek egy újjabba.
Itt van az eddig készitett óráimról néhány kép.
Megvallom, a legjobban az első órám "szeretem", mert azzal szenvedtem a legtovább. Az videófejmotorral müködik, 5mm-es ledekkel, 125mm a sugár. Nagyon szépen megy 1500F/min-el, de egy kis szélzaja már van. Ez most a faliórám. A többit kiváncsiságból raktam össze, de a big_prop-on kívül, egy sem lett olyan jó, mint az első.
Ime az órák:

Oraim_1-4.rar
    
(#) janocsi válasza Tom025 hozzászólására (») Aug 26, 2008 /
 
Szia Tom025!
Igen. Az 5mm-es ledekkel, és 250mm átmérőben szépen megy a videófej-motor. Van akinek 400mm-es átmérőben is szépen dolgozik a videófel-motor..
Nálam is ezzel megy az első órám. De a 600mm-es átmérőben készült Big_propellert már nem tudtam vele meghajtani. Az volt a tervem, hogy a nagy propellert is ilyen motorral hajtom meg. Müködött is vele néhány percig, de le kellett állítanom a túlzott melegedése miatt.
Kell az a videómotor még egy másik órához, nem akartam tönkretenni.
- Kézzel van a nyák kirajzolva, és kettő darabból áll.
Kimaratás után lett egyben szerelve.
- Azok a "szénkefék" csak érintkezők, be nen épitett aranyozott ISA SLOT-ból vannak kitermelve. Én még anno hosszú lábakkal kaptam öket. De szerintem jó, régi jelfogókból is a rugalmas mozgó érintkező.
(#) Kicsa hozzászólása Aug 26, 2008 /
 
Szevasztok!
Lenne egy olyan problémám hogy a fet ami a bázison van,szerintem folyamatosan nyit. Az álló tekercsem nagyon melegszik. Ez mitől lehet? Elvileg a pic működik mert kamerában például az index ledet látom világítani...
Az álló tekercs egyik kivezetését leválasztottam. Ekkor nem melegszik semmi rendellenesen,a pic lábán (9esen) 3.25 V ot mérek forgó propeller esetén egyenáram mérő állásban és 6.5 Vot váltóáram mérő állásban.Ha lekapcsolom a távvezérlővel a forgást akkor ezen értékek 0.97 és 1.8 Vra módosulnak. Kérdéem ohgy ekkor nem 0-nak kellene lennie? Vagy ilyenkor csökkenti a kitöltési tényeztő de nem 0ra?
A fet kimeneti pontja és a táp között forgó propellernél egyenáram mérő állásban 13.7 Vot mérek a 2 tekercskivezetés között,váltóáram mérésben 0-t.
Álló propellernél pedig 14.25 V van egyen, és szintén 0 váltó beállításnál. Hol lehet a hiba?
előre is köszöönöm szépen
Üdv Kicsa
(#) janocsi válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 26, 2008 /
 
Szia Kicsa!
Erre majd Vicsys tud megválaszolni neked igazán.
Azért próbálj meg egy 5-10 Ohmos ellenállást az állórész tekercs és a FET közé rakni, legalább 2-5W-os legyen. Valószinü, hogy nagyon sok, (67%) a kitöltési tényező, emiatt melegszik a tekercs. Amikor áll az óra, "stand-by" állapotba kerül és egy kevés áramnak ekkor is kell folyni a forgótrafón, hogy ne "felejtsen" az óra. Ilyenkor kis kitöltési tényezővel müködik a bázis á.k. (7-18%) körül. Ha nem jól müködik igy sem, módositani kell a kitöltési tényezőket bázslprogramban. (bazis.asm!) Erre itt a topikban is találsz már leírást, alkalmazást.
(#) Kicsa válasza janocsi hozzászólására (») Aug 26, 2008 /
 
Jó rendben,szerintem jön majd vicsys aztán akkor majd talán tud segíteni. A másik problémám a kiegyensúlyozás. Csatolok 3 képet,így sikerült megoldani. Látszik hogy mind a hossztengelyre,mint pedig a felfogatási pontra ki van súlyozva de így is nagyon üt. Hogy lehet még súlyozni? Sajnos közelebb rakni nem tudom a propellert...
(#) Kicsa válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 26, 2008 /
 
Illetve lenne még1 kérdésem : Ha bedugom a konnektorba...felpörög a venti. Távival lekapcsolom és újra fel...pörög megint. Itt már kellene kijelzésnek lennie? Hogyan tudom ellenőrizni a forgórészen a feszültséget?
Mert ugye forog...
Üdv
(#) vicsys válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 26, 2008 /
 
Idézet:
„Vagy ilyenkor csökkenti a kitöltési tényeztő de nem 0ra?”
Persze, hogy nem 0-ra. Janocsi jól írta, különben elfelejtené az időt...
Igen, lehet játszani a kitöltési tényezővel... Nemrég valaki (bocs de nem emlékezek) csatolt egy jól moddolt base.hexet.
Én speciel egy szivószálra ültetem a motor tengelyét és úgy súlyozom ólom lemezzel.
Idézet:
„Távival lekapcsolom és újra fel...pörög megint.”
Ha lekapcsolod távival nem áll le??
(#) Kicsa válasza vicsys hozzászólására (») Aug 26, 2008 /
 
Jó értem,akkor eszerint elvileg jól működik a pic...
Viszont a máűsik részét nem értem,miért forrósodik a tekercs meg graetz is...mintha zárlat lenne...de ha leveszem akkor ok.
A távis dolgot úgy értettem hogy gombbal kikapcsolom...megáll és utána újra bekapcsolom. Csak egy led sem világít-villan fel...ilyen szinten semmi életjel.
A súlyozással nemtudom mit tegyek,mind2 tengelyére szimmetrikus,ki van súlyozva,nem billen le a csavarfejről de mégis nagyon üt.Én vékony réz csőbe dugtam bele és jónak tűnik a súlyozás de üt. Nem lehet az erős mágnes miatt? Mert ahoigy a helyén kézzel forgatom,élrzem ahogy beugrik 1-1 pozícióba határozottan...0.72A-es a motor.
Üdv Kicsa
(#) vicsys válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 26, 2008 /
 
Visszatérő és rendszeres gond a fototranya. Nézd meg nincs-e véletlenül fordítva beszerelve. Illetve, ha okés, akkor növeld meg a soros ellenállás értékét.
(#) Kicsa válasza vicsys hozzászólására (») Aug 26, 2008 /
 
Sajnos ilyen idétlen tokú..fekete négyzetes...egy fehér pötty van rajta. Sajnos bekötést nem találtam hozzá,akkor lehet hogy megfordítom..hátha...vagy lehet hogy akkor már meg is halt? egy próbát azért megér...
BPW41 a típusa egyébként
(#) janocsi válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 27, 2008 /
 
Szia Kicsa!
Az a fehér pötty valószinüen a katód kivezetés jelzése. Ennek kellene menni a GND-re. A másik a PIC 6-os lábán van. Ki tudod próbálni egy egyszerü Ohm mérövel úgy, hogy egy izzólámpa felé tartod, és látod a müszeren hogyab változik az ellenállása, ha közelitesz a lámpához. Ilyenkor megnézed melyik a +/- kivezetés, hová csatlalotik az optóhoz. (A + az anódon)
- Én úgy szoktam megmérni a propelleren a feszültségeket, hogy egyszerüen fogom a lapátot, nem engedem felpörögni... Ha igy kipányvázod, egy rövid ideig semmi baj sem lesz, és mérhetsz mindeféle feszt rajta. (Ventis megoldásoknál!)
Másik módja elegánsabb, (szakszerübb), ha lekötöd addig a hajtómotor egyik végét.

(#) vicsys válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 27, 2008 /
 
Háááát, nem tudom... Ez egy PIN fotodióda, nagyon kis áramokkal... De próba-cseresznye.
(#) janocsi válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 27, 2008 /
 
Szia Kicsa!
Van a topikban egy kirgyensúlyozási hozzászólás hozzáértő szakembertöl: 45. oldal, Sendi.
Olvasd el türelmesen, és azszerint próbáld megoldani. A melegedés az a nagy áramfelvétel jellemzője. Mindenképp köss egy 5-10 Ohm-os, 2-5W-os ellenállást a FET és a primer tekercs közé, mielőtt elszáll valami. - Az hogy a motor állórésze szakaszosan fogja a forgórészt, azt helyesen teszi, ott nincs probléma. Az volna a jó, ha ezt sürübben tudná.
Elég nagy lehet az a motor, és láttam egy nagyonszép kör-körös tekercset elkészítve a forgórészen, hibátlannak tünik.

(#) Sendi válasza janocsi hozzászólására (») Aug 27, 2008 /
 
Helló Mindenkinek.

Köszönöm a bókot.
Az én órámon 100Ft-s (az érme, és nem a papír)
állva marad felpörgés közben.
Természetesen, ha van kérdés szívesen válaszolok.

Köszönettel
(#) Kicsa válasza janocsi hozzászólására (») Aug 28, 2008 /
 
Sziasztok!
Ebben a HSZben válaszolnék mindenkinek.

janocsi!
Így van,a lekötéses módon méregettem. Sajnos a fototranya a kisebbik gond,nincs elég feszültségem.A tranya egyébként...nem a kivezetésnél van a pötty hanem középen... : de mindegy is,veszek led tokozásút,ott egyértelmű a bekötés. Ehhez esetleg valami típusszámot tudtok adni? Ami jó lenne ide.
Egyébként Ohm mérővel mérve a polaritás mindegy,működni viszont működik.

A motor elég nagy igen,a régi motorokkal szenvedtem hogy nem pörög fel...ez leráz még az asztalról is mindent...0.7A 12V. Elvileg ezt az áramot a 2941es szabályzó vígan viszi..pláne ekkora bordával.A tekercs..hát igen,igyekeztem szépre készíteni,hasonló az állórész is csak azt nem tudom hogy elég közel van egymáshoz a kettő,vagy sem.
A kiegyensúlyozást megnézem,viszont ezt az ellenállást fixre kell bekötni vagy ezen lehet pl szoftveresen állítani,ha így működik?

vicsys ! Írtad hogy pin fotodióda..ez nem tudom mit jelent,a próba cseresznye jó ötlet de nem megy,bár a hibalistán beelőz a nincs feszültség téma,tehát lehet hogy jól van bekötve csak nincs kakaó.A probléma elvileg kiderül, lsd lentebb.

Sendi ! Átnézem a leírásod,ha kérdés van akkor írok mindenképp.

Szóval akkor úgy nézem, hogy elsődleges gond a feszültség...Tom025 kollégának volt egy remek ötlete amit holnap igyekszem kipróbálni. Egy strobi áramkörre kötni egy extra fehér ledet...esetleg infraledet és azzal bombázni a fototranyát miközben a forgórészre közvetlenül a tekercs becsatlakozáshoz feszültséget adni manuálisan. (Természetesen a motor lekötve.) Ekkor elvileg el kell indulnia ha a propelleren minden rendben van...és akkor ezzel el is dől hogy a tekercsemmel mi a helyzet.
Nos jelentkezem hogyha van valami fejlemény.

Köszönöm szépen Mindenkinek a segítséget!

Üdv Kicsa
(#) Kicsa válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 28, 2008 /
 
Sziasztok!
Kezd éledezni az órám!
Csak egy szót mondok : Tekercs.
Megcsináltam Tom025 ötletét..fototranyára strobi infraleddel + közvetlen feszültség a propellerre...és működik. Össze vissza villogás de szerintem ez jó lesz.A távival tudom kapcsolni a külső 2 ledet is. Tehát akkor a propeller elvileg jó. A fototranya jó.A tekercs...nem jut át elég feszültség. Ezen kellene bütykölni valamit.
Szívesen fogadok minden ötletet.


Sendi!

Lenne a kiegyensúlyozottsággal egy nagy problémám.Nevezetesen hogy nem jó. Elolvastam a cikkedet és felmerült egy kérdés.
Képek
Itt van néhány kép,nézd meg légyszíves. Nekem sikerült kiegyensúlyoznom így a propellert de nagyon üt.Menet közben eldurrantottam a puffer kondit,ha jól értem írásod akkor az is a lényeg hogy ha a nyák a 'szint' akkor alatta és felette is ugyan annyi tömegű alkatrész legyen. Ennek okán a pufferkondit már úgy forrasztottam be hogy lefele néz...az smd oldalon van. De így még rosszabb lett a dolog.Mit tudok teni? Fúrjak néhány lyukat össze vissza és próbálkozzak csavarokkal?
köszi szépen mindenkinek!
Üdv Kicsa
(#) janocsi válasza Kicsa hozzászólására (») Aug 28, 2008 /
 
Szia Kicsa!
Ennek igazán örülök!
- De csak nem akarod azt a szép tekercset lebontani? Meg kell valahogy mentened!
Mennyi a kettő között a távolság? Nálam 1-1.5mm. De 2mm-es réssel is müködik még rendesen.
Ha megvan a bazis.hex-hez tartozó bazis.asm, akkor nézd át, majdnem az elején vannak a kitöltésre vonatkozó adatok megadva hexaban. Nézd át, és jegyezd fel, majd írd meg. Valószinü, hogy módosítani kell, akkor tudunk segiteni itt a fórumban sokan értenek ehez. Egyébként, nálam 8-10W-ot tud a forgótrafó 15V-on, ennyi kell a propellernek hogy elég "fényes" legyen.
(#) Kicsa válasza janocsi hozzászólására (») Aug 28, 2008 /
 
Szia!
Nem nem akarom lebontani,nem is lehetne. A szélső menetek pillanatragasztóval vannak rögzítve...A rét nem tudom,kb 1 mm van a tekercs és a csévetest között..a csévetest fa...kb 4 mm vastagságú. Tehát akkor túl nagy a hézag...Ezt lehet valahogy javítani? Értem itt az álló tekercs gerjesztését..valahogy trükközni vele...
A bázis.asm sajnos nincs meg,Tom025től kaptam az ő módosított verzióját,csak a hex van meg.
Üdv
Következő: »»   42 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem