Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DC-DC konverter
 
Témaindító: Placi84, idő: Nov 10, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   11 / 131
(#) bbb válasza mex hozzászólására (») Aug 22, 2008 /
 
szia!

köszönöm a válaszaid. azt a folytatást is szívesen átolvasom. akár levélben is elküldheted a halalhozo kukac yahoo.com címemre.
(#) mex válasza bbb hozzászólására (») Aug 22, 2008 /
 
Ehh... Most nézem a fet-es rajz is benne van már...
Úgyhogy bocsi,de nincs mit küldenem. Megfontolandó a fet-es alkalmazás is nem melegszik annyira. Szkópod van,esetleg hozzá tudsz férni?
(#) bbb válasza mex hozzászólására (») Aug 23, 2008 /
 
sajnos nincsen, hozzáférni pedig nagyon nehézkes, lévén a suliban van, és amikor legutóbb kértem, hogy szeretnék hozzászabadulni egyhez, akkor elég furcsán néztek rám (mintha két fejem lenne), majd pedig persze szabad garázdálkodást se hagytak nekem, rögtön két másik ember (tanárember) kezdett magyarázni, belebeszélni a dolgokba, majd pedig az egész vége az lett, hogy amit szerettem volna na az nem sikerült, de kaptam egy elég komoly fejtágítást valami egészen más témában

közben szereztem egy másik ugyanilyen nyomtatót, annak a tápjára viszont már csak 0.4A van írva, ugyanakkora feszültség mellett... persze mindezt csak azért szereztem, hogy a dobozolást megkönnyítsem (sajnos a tápegységet bele kell lökni a nyomtatóba, nem valami hagyományos dugasszal találták ki), de apám közölte, hogy nem bonthatom szét, hiszen még jó vicces, hogy állhatok neki mégis dobozkát készíteni az egészhez, ha egyszer elkészül.
(#) gammabuta hozzászólása Aug 29, 2008 /
 
Sziasztok!

Korábban itt kértem segítséget egy step-down-hz amit sikeresen meg is építettem. De most meg nem jól működik

Ime az alakapcsolás ami alapján elkészítettem:
kb. 66%os 'hatékonysággal' dolgozott 15voltról 5Voltra

azaz ha terheltem 5volton 200mA-el (5Vx0.2A= 1watt)
akkor a bemenő 15voltos oldalon csak 100mA-t vett fel.
(15Vx0.1A= 1.5W és 10W/15W= 66%)

Tehát örvendtem vala, de nem volt nekem elég a 66% ezért rendeltem lowESR elkokat.

Ki is cseréltem az alapkapcsolásban megadott 1000mikro 16voltos elkót a kimenő ágon egy lowESR 470mikro 45volto elkóra, azért kisebbre, mert az 1000es mretileg nemfért a dbozkámba és úgysem használom 3 amperen a stepdownt.
Ezen kívül szerintem más nem változtattam és jól cseréltem ki.
Most amikor leteszteltem már második alkalommal azt tapasztaltam, hogy bemenő égon bemegy 15volt és 440mA és kijön 5volt és 80mA.

Ez pedig siralmas, hogy adhat egy stepdown kevesebb ampert ki mint be hisz stepdown?

Nemtudja valaki mi szállhatott el és a lowESR kondi lehet-e a hibás?
Arra is gondoltam, hogy a multiméterem a hibás, de minden mást jól mér és ha elállitódna sem kellene a kissebbet nagyobbnak a nagyobbat kisebbnek mérnije.

Tanácstalan vagyok mit tegyek a stepdownnal mert ez így már egyáltalán nemnevezhető stepdownnak!

(Be 15Vx0.44A = 6watt, ki 5Vx0.08A= 0,4watt az 6% csak, a tizede teljesitmény eltűnik!)
(#) Dudus válasza gammabuta hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
Nem lehet mérési hiba? A kisebb kapacitás miatti szűretlenebb feszültség nem okozhatott gondot a műszerednek?
(#) gammabuta válasza Dudus hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
fe tudja, de miért a bemenő ágon mér többet a kelleténél?
bár az is lehet a kimenő se csak 80mA, első körben nem a multiméterre gyanaxom, de amint lehet kérek kölcsön egyet, csak ugyebár 7vége van...
Most néztem kicsit jobban is melegszik az LM2576 mint szokott, de az is lehet ez már para csak részemről és amúgy is melegedne...

lehet megkérdezem a multis topicban hogy romolhat el egy multiméter ampermérője.... (200mA és 1A határokon mér külön átdugós fajta)... gy hoy egyser jól mér másszor nem...
egyébként a bemenő ágon lévő kondira gyanakszom hogy az a ludas de nem sok teszteszközöm van
(#) Dudus válasza gammabuta hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
Esetleg nem lehet, hogy gerjed az egész? Szkóppal nem tudsz ránézni?
(#) Feri007 válasza gammabuta hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
Milyen diódát használsz?
(#) Ricsi89 hozzászólása Aug 29, 2008 /
 
Helló
Elkellene egy kis segítség. van egy laptop, amiben a procit tápláló inverter nem akar beindulni. nem tudom mi lehet a baja. Ezzel az IC-vel van megcsinálva, de nem tudom miért nem indul be. Lehet hogy valami indító jelre vár vagy valami. ha valaki rá tudna nézni az adatlapjára és tudna valami segítséget adni, annak örülnék nagyon. Már második napja bogarászom az adatlapod, de nem jutottam előrébb.
Előre is kösz!
Üdv: Ricsi
(#) gammabuta válasza Dudus hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
sajna most nem, de lehet a multit néha becsapja a stepdown, most annyit tudtam megfigyelni, hogy a kimeneten lévő eszköz 3 óra alatt töltött fel egy 1200mA-s litium aksit 20%ról 100%ra, tehát elvileg olyan 300mA körül lehetett a kimeneti ampere a stepdownnak (legalábbis az átlag) én meg 80mAt mértem, mondjuk a készülék is felkapcsolhatott a mérésem után nagyobb fokozatba nehéz ezt bemérni.
(#) gammabuta válasza Feri007 hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
Szia,

MBR360 a dióda,
amit az alapkapcsolásban irnak, minden ugyanaz kivéve, hogy a kimeneten 470mikros kondi van most és nem az 1000mikros. Elvileg tudtommap ha nem 3amperen használom hanem 500mA alatt a stedownt nemiskell a nagy kondi amit a példában irnak, bár az is lehet én tudom rosszul és visszakéne tenni a nagyobb kapacitásút!
(#) bbalazs_ válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 29, 2008 /
 
A kulso kapcsoloelemeket ellenorizd le elsokent.
Lasd meg: FET-ek.
Aztan lehet nezegetni a kis SMD biztositekokat is. Szepen el vannak szorva az alaplapon altalaban, de ha nem indul be egyaltalan semmi, akkor a tap kozeleben levoket keresd.
(#) Ricsi89 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Aug 30, 2008 /
 
Helló
A fetek jók. A gép elindul, minden feszültsége meg van, csak ez az egy inverter nem akar menni. Pont ez lenne a legfontosabb, mert ez állítja elő a procinak az 1,7V-ot, és ezért nem csinál semmit a gép. Kiváltani viszont elég nehéz lenne, mert kb 20A kell a procinak. Bár nekem már mindegy lenne, hogy hogyan csak tudnák adni neki 1,7V-ot. Az IC egyébként megkapja a tápot. csak nem tudom hogyan lehetne elindítani.
(#) AMD hozzászólása Aug 30, 2008 /
 
Helo!
DC-DC konverterrel elő lehet állítani 0,2 voltból 1,5 voltot?
(#) gammabuta válasza AMD hozzászólására (») Aug 30, 2008 /
 
amennyire én kinyomoztam 0,2voltra nincs stepup konverter, az összes valahol 1.2voltnál indul aerf feszkó bennük 1.2volt kb ezért kell neki indzláshoz annyi, aztán a kimenő ágon mondjuk 5volt kezd beállni (bocsi éncsak 5volt kimenőset néztem eddig nem 1.5öset) akkor már 0.8volt bemenőtől is tud működni.

Nekem is 0,2-0,5ből kellett nagyobb, de nem sikerült még megoldanom stepuppal.

De lehet van más megldás is mint a stepup ic!
(#) bbalazs_ válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 30, 2008 /
 
Nezd meg a TELJES dokumentaciot. Ott minden le van irva, az alapjan beazonosithatod a hibat.

Nezd meg az 1.labat, kap-e engedelyezest, illetve nem zarlatos-e a proci (rovidzarvedelem nem kapcsol-e be). Mas gepben megy?
A VID bitek jol allnak? A tablazatbol ellenorizheted.

Es vegso esetben ez az IC is lehet hibas, sajnos...
(#) Ricsi89 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Aug 30, 2008 /
 
Megnéztem, az 1.lábon 0V, és a VID biteknél is szintúgy. A proci nincs benne a gépbe, direkt azért, hogy nehogy valami baja legyen. Nem tudom, hogy annál az engedélyező lábnál mit is kellene kapjon, hogy elinduljon, mert a rajzon, csak egy kondin keresztül testre van kötve. Így indulna el magától. de lehet hogy itt viszont valami más indítja a procit. Már ha valahogy kézzel be tudnám állítani, hogy induláskor bekapcsolja a procit már az is jó lenne.
(#) kisgeri hozzászólása Aug 30, 2008 /
 
Sziasztok!

Szeretném megépíteni az itt található konvertert. Tudom hogy nixie meghajtási célokra több kapcsolás is található it a HE-n, de azok nekem nem alkalmasak. Összesen ugyanis 30mA-re van szükségem a csövek típusai miatt.

Lenne pár kérdésem:
Az alkatrészek paraméterei elég kritikusak, és itthon nem is találtam meg ezeket a típusokat boltok árlistáin.
Mit ajánlanátok a következők helyett?

A leírásból másolok be néhány sort, hogy könnyebb legyen áttekinteni:

1.
"Select the FET for low RDSon, Qg and Coss. The FET I use, an International Rectifier IRFB9N30A, is a good choice as its not too exotic, is reasonably priced, and performs very well in this configuration. An IRF740A (note the "A") will work but is more lossy."

Ebből látom, hogy az IRF740A is működik, de biztos van ennél jobb megoldás is. Mellesleg ebből is csak "A" nélküni verziót találtam itthon.

2.
"D1 needs to have a very fast Mttr, typically < 50nS, but lower if possible. The device I chose, the ST STTA206S has an Mttr of 20nS."

Ennek
itt az adatlapja, 2A -es 600V-os, 20nS-os nagyfeszültségű dióda.

Szóval milyen FET-et és milyen diódát ajánlanátok amit itthon is lehet kapni?

Előre is köszi a válaszokat!
(#) bbalazs_ válasza Ricsi89 hozzászólására (») Aug 30, 2008 /
 
Nezd meg a teljes adatlapot, ott benne van, hogy a 0V jo vagy nem, de szerintem a VID biteknek illene legalabb valami mas kombinacion allni.
A procin rajta van, hany voltot ker, a VID bit tablaban benne van, hogy ahhoz a feszultseghez hogyan kell allniuk a biteknek.
A 0V szerintem jo, mert ha rovidzar van, akkor pici arammal tolti a kondit, ami egy bizonyos ido (feszultseg) utan lekapcsolja a cuccot es ilyenkor csak ujrainditassal lehet 'nullazni' a kondit.
(#) Ricsi89 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Aug 31, 2008 /
 
Néztem már a VID bitekről szóló részt de nekem sem tetszik, hogy mind 0-án áll. A procin sehol sem látom, hogy hány volt is kellene neki. :no: Na majd még ma nekiülök és átnézem az egészet mégegyszer.
(#) Ricsi89 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Szept 1, 2008 /
 
Megint itt.
Tegnap estére azt csináltam, hogy lekötöttem a két fojtótekercs végét a panelról és az egyiken most 0,35V-ot lehet mérni. A másikon viszont semmit. :no: Lehet, hogy tényleg halott az IC. Így viszont valamivel helyettesítenem kellene, hogy elinduljon a gép. Valami vezérlést kellene összerakni a mostani fetekhez, ami stabil feszt tud adni. Erre valami ötlet?
(#) Beca hozzászólása Szept 12, 2008 /
 
Sziasztok!

Egy olyan konverter kapcsolásra lenne szükségem, mely egy ATX-es PC táp +5v standby feszültségéből +12 voltot tudna csinálni.

Előre is köszönöm segítségeteket.
(#) potyo válasza Beca hozzászólására (») Szept 12, 2008 /
 
Pl. az MC34063 adatlapjában is találsz ilyet, de szinte biztos, hogy itt is volt már róla szó.
(#) Beca válasza potyo hozzászólására (») Szept 12, 2008 /
 
Igazad van, tényleg érintették már, bocs. Bár tartok tőle az én tudásom kevés lesz ahhoz, hogy átszámoljam az értékeket a saját igényeimhez...
(#) sniperx hozzászólása Szept 25, 2008 /
 
Üdv mindenkinek!

Dc-Dc step up konverter témában kéne kis segítség, remélem jó helyen járok.
A lényeg: autóban a szivargyújtóról kellene üzemeltetni egy IBM Thinkpad-ot, illetve tölteni onnan.
Az asztali töltője 16V/4,5A-es, ezt kéne előállítani az autóban.
Az is érdekes, hogy a bemeneti fesz 13V-14,4V-ig mozog, mivel az autóban ezek között mocorog az üzemelés függvényében, tehát nem ártana, ha a kimenet stabil lenne.
Köszi a válaszokat előre is!
(#) potyo válasza sniperx hozzászólására (») Szept 25, 2008 /
 
Keresd meg a 19V-ot 12V-ból, vagy valami ilyesmi című témát!
(#) sniperx válasza potyo hozzászólására (») Szept 25, 2008 /
 
Köszi!
(#) MM hozzászólása Nov 14, 2008 /
 
Sziasztok.
Van egy trafóm amiből terheletnül egyenirányítva és pufferelve 22V jön ki. Ha terhelem 2Ael akkor 14V.
Ezt stabilizáltam egy MC34063mas DCDC konverterrel.

A probléma az hogy erősen a hangfrekvenciába esik a működése a berendezésnek és sípol, sziszeg, zug terheléstől függően. És ez elég idegesítő.

Kimértem oszcilosszkoppal, mikor nincs terhelve kb 3Hz! el megy, ha terhelem fél amperrel akkor 3Khz körül.

Gondolkoltam kicsit az egész működésén, és rájöttem azért kicsi a frekvenica mivel 22Vból kell 12őt csinálnia ezért csak ritkánn kell "töltögetni" a tekercset árammal.
(főleg hogy 220uH volt benne)

Mosmár 2db 100uH van párhuzamosan kötve=50uH, de még ígyis elég zajos a kicsike. Viszont ha meg lejjebb megyek a tekercs induktivitásával akkor max terhelésen már hiába ad neki 100kHzet akkor is leesik a feszültség.

A kapcsolásban egy BDX54 PNP darlington tranyóval kapcsolgatom a tekercset, az adatlapban lévő alapkapcsolás szerint.


Alternatív megoldásként probaltam a tekercset kiönteni mivel műgyantám nincs, ezért müanyag ragasztópisztollyal telenyomtam egy kupakot amibe a tekercs volt, szépen kitöltötte, de a hang ugyanugy kijön..


Tippeket trükköket várnék milyen módon lehetne rávenni, hogy üresjáratban (vagy legalább kis terhelésnél) is már a hallható tartományon felül dolgozzon?

DCDC.jpg
    
(#) mex válasza MM hozzászólására (») Nov 14, 2008 /
 
Próbáld meg ferrit anyagú toroidmagra tekerni,és igy kiönteni. A frekitartomány ellen a leirtakon kivül nemigen tudsz mit tenni. Egyáltalán terhelhető a trafód 2amperrel? Soknak tartom ezt a mértékű feszültségesést.
(#) MM válasza mex hozzászólására (») Nov 14, 2008 /
 
Alapból 16,5V AC, 2Ael terhelve meg 13,5V AC.
Pufferelés utána ha nincs terhelve 22V DC, ha terhelem már a pufferelés csak 14Vra birja felnyomni. 6600µF van rajta pedig. De amugy se terhelem csak időszakosan.. Általában olyan 100mAel terhelem az egészet.
Következő: »»   11 / 131
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem