Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Amúgy jó megoldás ez az akkus fúrós dolog Nekem is kellene egy motoros gépet csinálnom, mert a kurbli nem a legjobb, de a számlálóval vagyok gondban! Villanyórából termeltem ki precíz kis szerkezetet, de azt nem lehet nullázni A számológépes megoldás visszafele nem számol, meg ne adj isten kikapcsol, lenulláz....
A "Kurblimon" egy tesla szallagos magno számlálója van, de az két fordulatra számol egyet, alig találtam hozzá megfelelő áttételű fogaskereket
Teljesen szétkaptam a GU50 SE-t. Egy fagyisdobozban vannak a cuccai elemeire bontva. Nyákos lesz a lelkem, a dobozát jól ki fogom lyuggatni a szellőzés érdekében.
Zolikám ....ez nagyon jól néz ki..Remélem az én Gu50-em is elkészül egyszer.Kiváncsi leszek az EM84-es varázsszemre is,képeken is gyönyörű,akkor élőben....
Arra gondoltam,"összeütök" egy rajzot a Müsziéből,az elektroncso.hu-n lévőből,és amit adtál,abból..... Szerintem ritka szar rajz lesz belőlük ,majd felrakom,és értékelitek..... Annyit sikerült megtudnom,hogy trióda üzemben érdemes járatni a GU-t,mert így szebb a hangja,kisebb a torzítása....de sajnos a kimenő teljesítménye is. Ha valaki nagyon unatkozna a börzén( nem valószinű),csinálhatna pár képet,persze ha nem tilos. Na látom mindenki a tekerőjét mutogatja az enyém is mindjárt kész,persze elég fapados(mi az a golyóscsapágy,meg ilyesmi)...de azért pár képet rakok fel róla hétvégén.
Selejtes fúrót tudsz szerezni , fából könnyen összeállítható a váz , fémszerkezeteket azt le kell gyártatni sajnos . Én menetes szárat használtam a cséve felfogatására , négyzet keresztmetszetű a közepe , erre csak rácsúsztatva a fabetét , rúgó rögzíti , könyen cserélhető .Előnye , hogy nem fog elfordulni nagy erő hatására sem , hátrány , hogy a betéteket nezebb megcsinálni hozzá , de jobban rögzíthető , 4-5 db betét legyártva majd minden csévéhez használható , mert pici pótlásokkal , több méretre kiegészíthető .Az egész szár egy mozdulattal kivehető .
Táp SM85 A 22000u 5A 18V , lábpedállal indítható . Az eredeti ford. szabályozó tökéletesen megfelel , csak a csúszó potiját kell kiváltani 1 forgathatóra . Kis fordulaton sem csökken le az ereje és alig melegszik . Számláló nehezebb ügy , megkérdezem , hátha lenne még az ismerősömnek .
Sziasztok!
Megint lett egy kis időm foglalkozni az EL84 PP-vel. Korábban már írtam hogy nagyon tetszik a hangja, de van egy halk, szalagzajhoz hasonló "súgás". Olyan fehér zaj féle ami a jelek szerint a meghajtófokozatból (2. ECC85) származik, mert a bemeneti fázisfordító lekötése után is változatlan. Most annyiban módosult a dolog hogy észrevettem az EL84-ek katódja környékén egy halvány kékes derengést az anódfesz bekapcsolása után. Mitől lehet ez? Gázosak a csövek vagy nagyfrekis gerjedés? A kis 10MHz-es szkópom nem mutat semmi erre utalót és a hanga is rendben van. Az EL84-ek anódveszültsége 295V körül van.
Ez már teljesen kész ?Gyors voltál !
Szép lett és ha a hangja is jó , akkor maradandót alkottál , kár , hogy csak monó .
De az EM80 gyengébben is világít!
Nekem EM84-es van bevilágítja az egész szobát teljes sötétségbe
Már nekem is megvannak a trafó alapjai az el 84pp hez :yes: amúgy a kék derengés egy idő után el fog műlni ha jól tudom az új csöveknél a csőben maradt oxszigénhez van köze javítsatok ki ha rosszul tudom
Ha új csövek lennének... csak sajnos ezek amolyan "guberált" csövek, régi rádiókból.
Ha gázosak akkor nyugodt vagyok mert úgyis most szeretnék beruházni új csövekbe. Ha viszont valamit én baltáztam el (ami nincs kizárva, tekintve a felkészültségemet a témából ) akkor kinyírom az új csöveket is.
Bár én se vagyok egy csöves szaki(majd az akarok lenni) szerintem hogyha működik rendesen és a szkóp se mutat semmi feltűnőt akkor jó építetted meg.
Működik rendesen, nem pattog, nem izzik (mármint az anód meg a rácsok ). Nagyon beleszerettem, most is ez szól az Onkyo helyett pedig még csak mono.
Egyedül ez a halk zaj az ami miatt kicsit gyanakszom. Bár csak "számok között" hallani.
Az valószínűleg csak az alapzaj lesz :yes: sajna a csövek egy része már csak ien kis maci desinges de én ezért is zsretem őket :yes: amúgy nemem is nagyon tetszik az alkotásod
Bocs azt nem tudtam , hogy ilyen régi ......
a kék mázsasúly a lécet tartja.a tekerés is hevenyészett,csak a kép kedvéért dobtam össze.valós trafónál nem művelek ilyet... a luxus nem itt kezdődik
Igazából akkor lepődtem meg, amikor a gitáromat rákötöttem.
Van egy kis 15 wattos félvezetős Marshall kombóm, gyakorolgatáson kívül semmire sem jó de szól. Főképp azt utálom benne hogy akárhogyan állítom a hangszínszabályzókat, a gitár hangszedőinek a hangzása között alig van különbség Mondjuk a hurlábnál lévő humbucker azért kihallatszik a két single-hez képest de ez minden. A kis PP-n viszont szépen elkülönülnek. Igaz hogy nem hajtja ki az erölködőt, de kellemesen lehet vele játszani. Így most már egy csomó ötletem van. Még az is megfordult a fejemben hogy egy-két ilyen építgetős projekt után lehet hogy a kombóból kidobom az IC-s kramancot és belepakolok egy PP-t
Ez a kis masina nem az én gyártmányom(soha nem festeném ilyenre )legelső m.helyemen volt egy tanműhely,s ismertem a szakoktatót.mivel abban az évben a tanulók ÉPPEN tekercselőgépet készítettek szakmai gyakorlat címén,ezekből kaptam egyet.soha nem hittem volna,h ennyire hasznát fogom venni...
a szálvezetés eme módját két-három pár trafó elkészítése után találtam ki,amúgy igencsak fárasztó.
Gory,őszinte részvétem",és drukkolok neked,ha már ennyi munkát fektettél bele!!a kitartásod minden dicséretet megérdemel,mostmár ne add fel! én a gépről egy hétvégén lehoztam a két komplett kimenőt;(egy-egy nap)de akkor reggeltől estig ültem mellette... :wilting: ez ilyen téma.
Egész jó a masinád.motoros hajtással nyilván könnyebb a dolog,cs másképp kell rajta megtanulni,nekem valószínű szokatlan lenne(először).
Itt egy kép a fél asztalnyi erősítőről. (Természetesen deszkamodell )
A fűtést kénytelen vagyok egyenlőre külön trafóról járatni, mert a 6.3V váltó egyenirányítva sajna kevés az LM338-nak, nincs meg a stabil 6.3V-hoz képest a fesz különbség. Szegény stabkockáknak meg majdnem kigyullad a hűtőbordája... Rendes fojtó sincs, ami az anódtápban van egy vicc, csak azért tettem bele hogy valami mégis legyen...
Én is igy jártam, mikkor egyen feszrol akartam futeni a csőveket melegetek mi az álat igaz 8csovet futotem 4 LM317 stab ic-kel, végul maradtam a sima válto fesz melet én hangzásban nem észletem kulonbséget!
Biztos , hogy szokatlan elsőre motorral tekerni , de megszoknád .
Szálvezetős ötleted érdemes lenne kicsit továbbfejleszteni .Arra keresek ötleteket , hogy kigészítsem a vezeték feszességének állítási lehetőségével , huzalvastagságnak megfelelően , ha ez sikerülne , akkor álom lenne vele a tekercselés és az állandó egyenletes feszítés miatt jobb minőségű trafót csinálhatnánk .
Akkor ajánlanám ezt :
Bővebben: Link
Sziasztok, szomorú hír, hogy nem tud szerezni a "GU50-es srác" foglalatot (szerintem legolcsóbban az elektroncsö.hu-n lehet szerezni 650-ért, vagy a börzén), viszont jövő hét szerdára felküld egy bontatlan karton (72 darab) GU50-et Budapestre és kezdődhet a móka!
Hogyha egyszer sok pénzem lesz...(nem, nem érdekel a repülő ) , megyek Barna ismerőséhez, és hozok egy ilyen dobozzal.
Köszi !
Kindulási alapnak nagyon jó , mechanikus kivitelezését kell még átgondolnom .
Sziasztok!
közérdekű: az a trafótekercselő aki a molnár ferenc téren volt elköltözött Inárcsra. A kész trafók ezen túl átvehetők a füvészkert utca 8 szám alatt vagy inárcson. Inárcs gagarin utca 6. Telefonos elérhetőség ha kell valakinek akkor privátban megírom.
Akkor vasmag is csak inárcsról lesz, gondolom.
Szeretném elkérni a trafótekercselő elérhetőségét. Előre is köszi!
KÖZÉRDEKŰ:Budapestiek és pestmegyeieknek.Van Pécelen is trafótekercselő üzem/toroidot nem csinálnak/.
A vezetője ráadásul műszerész beálítottságú, ért a csövesekhez is. Ez egy kis műhely 10-12 emberrel. Én is itt csináltattam a kimenőimet és meg vagyok velük elégedve. Akit érdekel írjon emailt. |
Bejelentkezés
Hirdetés |