Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvenciamérő 1GHz-ig
Lapozás: OK   2 / 8
(#) Doncso válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Szept 5, 2008 /
 
Egyébként meg
Idézet:
„dv,ő az ismerősöm”


Szuper

Idézet:
„a kérésemre tette fel ide a kérdést,mert nem voltam elérhető!!”


Ezt most nem teljesen értem? Milyen kérdésre kérdést
(#) Thowra válasza Doncso hozzászólására (») Szept 5, 2008 /
 
Én kb 30 perce próbáltam utóljára de akkor nem tudtam letölteni.
(#) Doncso válasza Thowra hozzászólására (») Szept 5, 2008 /
 
Akkor itt van parancsolj
(#) Thowra válasza Doncso hozzászólására (») Szept 5, 2008 /
 
A kérdés az, hogy mi lehet a bibi és hogy valaki megépítette e ezt a cuccot, a kérés pedig, hogy kérdezzem meg. A link továbbra se működik nálam, köszönöm a letöltést, mellesleg ezzel se akar működni. MInden sokszor átnézve, átmérve kvarc cserélve de nem működik. Az LCD más áramkörrel ok. Tettem bele másik PIC et is de az eredmény u. az.
(#) Doncso hozzászólása Szept 5, 2008 /
 
a nyák is gondolom mindenhol jó? apropó, vadonat új minden alkatrész? A picet mivel progiztad?
(#) Thowra válasza Doncso hozzászólására (») Szept 5, 2008 /
 
A PIC is új. Egy jdm alapú égetőt használok, ki van egészítve max232 vel és külső táppal. Próbáltam a pic et másik kapcsolásba és ott minden ok. A nyák nem repedt, zárlatos stb. Minden alkatrész új. A fesz stabil labortápról megy. Mivel kifogytunk az ötletekből ezért kérünk segítséget.
(#) Doncso válasza Thowra hozzászólására (») Szept 5, 2008 /
 
Hát a JDM nem egy életbiztosítás, de ha minden jó akkor mennie kell, ellenkezőleg valami nem jó. Tuti valami kis dolog szivat, ilyenkor ez szokott lenni. A kijelzőnek ha adsz tápot akkor megy? Úgyértem a szegmensekre?
(#) Doncso válasza Doncso hozzászólására (») Szept 5, 2008 /
 
Most nézem, a lapon azt írja, hogy kettő féle lábkiosztású SAB ic létezik, te honnan tudod hogy ami az árakörödben van az melyik tipus??
(#) Thowra válasza Doncso hozzászólására (») Szept 6, 2008 /
 
Próbáltam nélküle is de akkor sem mozdul meg, egyetlen villanás sincs.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Szept 8, 2008 /
 
Üdv!!

Hál istennek működik a freki mérő,az érdekessége az,hogy csupán az adó mellé,vagy a közelébe teszem,pontosan kijelzi milyen frekvencián sugároz.Vagy ha csak a cb rádiót bekapcsolom,a szoba másik végéböl is kijelzi,hogy melyik mhz en sugároz.De ha közvetlen az adó kimenetére kötöm össze vissza ugrál.Lehet hogy hülyeséget kérdezek,lehetséges hogy ez antennás freki mérő lenne??Létezik olyan? "This simple counter is useful for frequency measurements of various wireless equipments, especially transmitters, receivers and signal generators in VHF/UHF band" Az a baj nem tudok angolul,de annyi rémlik hogy a wireless,az vezeték nélküli-t jelent.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Szept 8, 2008 /
 
Két képet felteszek róla,még majd be kell építeni
(#) boldivi válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Szept 8, 2008 /
 
Szia!

Gratulálok a frekimérődhöz, nagyon aranyos.
wireless=vezetéknélküli
Tehetsz a bemenetre tekercset is (néhány menet) és azt pl. egy rezgőköri tekercshez közelítve mérheted a frekvenciát vagy lehet a bemenet egy vezetékdarab is, szintén adó közelében - ahogy tapasztaltad is - mérheted a frekvenciát.

Arra azonban ügyelj, hogy az előosztó időnként tönkremehet. Statikus feltöltődés vagy túl nagy jel a bemeneten, esetleg véletlenül olyan helyre ér a mérődrót, ahova nem kéne...

Még annyit, hogy ha kvarcot mérek, akkor a pontos mérés érdekében fontos, hogy a föld is be legyen kötve a mérendő áramkörhöz.
(#) Sanyesz5 válasza boldivi hozzászólására (») Szept 8, 2008 /
 
Köszi!!

Egyenlőre a bedobozolással játszom,le árnyékolom rendesen!
(#) Sanyesz5 hozzászólása Szept 9, 2008 /
 
Dobozolásban nem vagyok vmi jó.sőt utálok dobozolni

Háát,ez ilyenre sikerült!!

P9080255.JPG
    
(#) Kaifas hozzászólása Dec 6, 2008 /
 
Hali!Szeretnék egy frekvenciamérőt építeni a következő paraméterekkel:
freki tartomány:0,1Hz-10MHz
felbontás:0,1Hz
táp:max. 24V
(#) dpeti válasza Kaifas hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
akkor nincs más hátra... építs
(#) Kaifas hozzászólása Dec 6, 2008 /
 
köszi!
Tudna valaki segíteni?Nem igazán vagyok otthon a témában.
(#) Ferkógyerek válasza Kaifas hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Szia!

Mennyire vagy jártas az elektronikában és az építésben?
Ha tudsz mikrovezérlőt programozni és programot írni akkor nem nagy feladat az elektronika része. Ha nem tudsz akkor sincs gond de akkor már bonyolultabb az elektronikája. Legalább két marék IC és egy jó nagy kétoldalas nyák a végeredmény. Vagy ott vannak még a külön erre a feladatra kifejlesztett cél IC-k, de nagyon drágák és nehezen beszerezhetőek.
Ha nem nagyon vagy otthon a témában javaslom inkább gyári műszer beszerzését (akár használtat is).
(#) Kaifas hozzászólása Dec 7, 2008 /
 
Szia!
Az az igazság hogy ez egy iskolai feladat,tehát nem kell megépíteni,megvenni az alkatrészeket stb..,csak az a lényeg h a megadott paraméterek szerint működjön elméletben.Szükség van tápméretezésre,kapcsolási rajzra,alkatrészlistára,beültetési rajzra...
Gondolom ha vannak erre a célra kifejlesztett IC-k akkor könnyebb lehet az építés?!
(#) vicsys válasza Kaifas hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
Szia
Itt van pic nélkül. Ehhez még tervezel egy előosztót és kész.
frequency_counter
Használd a válasz gombot, légyszi!
(#) Kaifas válasza vicsys hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
Köszönöm a kapcsolást.Sajnos nem vagyok otthon a frekvenciamérős témában,előosztót sem tudok tervezni.
Ha ismered a kapcsolás működését és hogy kell előosztót tervezni légyszíves segíts nekem.
(#) Ferkógyerek válasza Kaifas hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
Szia!
Miért nem ezzel kezdted.
Ha csak elmélet akkor az más.
Én az előosztót hanyagolnám ugyanis a 0,1Hz-es felbontáshoz így is 10sec-os mintavételi idő kell, előosztóval pedig 10sec x előosztó osztási aránya.
Mivel csak rajz kell én javasolnám a legalapabb TTL vagy CMOS ICkkel történő megvalósítást mivel ebből lehet a legtöbbet tanulni. Kell egy 8 fokozatu decimális számláló lánc aminek az első helyiértékén lévő IC tudja a 10 MHz-et (pl 74HC, 74HCT tipus).
Kell hozzá 8db BCD/7 szegmenses dekóder ami tároló funkcióval is bír. Egy 10másodperces időalap (kvarc oszcillátor+osztó) és ebből egy vezérlőjeleket előállító áramkör (engedélyezés-átírás-törlés).
Nem írtál semilyen paramétert a bemenő jelre a frekvencián kívűl, de gondolom nem TTL kompatibilis. Tehát kell egy bemenő erősítő/jelformáló áramkör is ami a bemenő jel frekvenciájával azonos frekvenciájú TTL kompatibilis jelet állít elő a 0,1Hz-10MHz tartományban.
Az ilyen tipusu frekvenciamérőre találsz példát pl a Rádiótechnika 93/5-ös számában. A bemenő fokozatra pedig a 2007-es RT évkönyvben.
Ha az egyszerűbb utat választod akkor a 2006-os RT évkönyvben találsz rajzot az ICM7226-os cél IC-vel megvalósított frekvenciamérőhöz.
Ezekhez van részletes működési leírás is, aminek melegen ajánlom a többszöri átolvasását. Mert ha belekérdeznek hogy mi miért van akkor ne csak legyen.
(#) szilva válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Üdv!

Egész délelőtt szenvedek, egy MB501L típusú előosztót akarok beüzemelni, lukacsos próbapanelen összedobtam az adatlapjában szereplő gyári ajánlott kapcsolást, de gerjed. Szkóppal is látszik a kimeneten a gerjedés, frekimérővel pár MHz amit mérek, de állandóan változik. A bemenete pedig egy 75 ohm-os ellenállással le is van zárva, és jelenleg nincs is rajta sehonnan jel, vagy mérővezeték sem. Tudna valaki gyakorlati tanácsot adni az elrendezéshez, esetleg működő panelrajzot mutatni a gerjedésmentes működéshez?
(#) pucuka válasza szilva hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Üdv!
Pont ez a gáz. Ezek még az IC foglalatot sem nagyon szeretik, nemhogy a dugdosóst. A nyákot is úgy tervezd, ahogy a nagyfrekinél szokás, az egyik oldal teleföld, rövid összekötések. Az 1 GHz nem játék, pláne nem impulzus üzemben.
(#) Ktulu válasza szilva hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Szia.
Ket oldalas nyakra epitsd meg. Az egyik telifold legyen.
En U813B-t hasznaltam.
(#) szilva válasza pucuka hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Tudom, hogy nem piskóta az 1GHz, nem is dugdosóson ratam össze, hanem csupaluk forrasztgatóson. Ezért is kérdeztem rá, hogy ha esetleg valakinek lenne biztosan működő elrendezése, akkor inkább használnám azt, mint magam próbáljam feltalálni a spanyol viaszt Egy 10MHz-es frekimérő és egy hasonló határfrekijű analóg szkóp áll rendelkezésemre, valamint átlagos kézimultik.

Csak magát az előosztót akarom egyébként kipróbálni, így semmivel nincs jelenleg összekötve, a kimenetét néztem szkóppal és frekimérővel is. A mellékelt fotókon látszik az elrendezés, ennél "nagyfrekvenciásabb" kivitelezést ilyen panelen nemigen tudtam megvalósítani. Most épp rajzoltam egy másik mütyürt, amin SMD stílusban (nem biztos, hogy lesz minden alkatrész SMD-ben itthon, akkor majd tövig vágott lábakkal hagyományos kerül bele) akarom kipróbálni a dolgot, ráadásul azt tervezem, hogy az IC lábait is levágom a plasztik aljával egy vonalban. Hirtelen egyéb ötletem nincs, a hátoldali teliföldet majd szintén kipróbálom.
(#) pucuka válasza Ktulu hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Így bizony!
(#) pucuka válasza szilva hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Az smd vel könnyebb nagyfrekis cuccos csinálni, de nagyon gondold át az elhelyezéseket. Az előosztót nem árt tagonként árnyékolni, és gondolj arra, hogy valószínűleg kompenzálni kell. (R1*C1 = R2*C2)
(#) szilva válasza Ktulu hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Köszi a tippet, úgy látom, hogy ez kapható is. Ha nem sikerül az MB501-gyel zöld ágra vergődni, elkérhetem a nyáktervet az U813B-hez?
(#) szilva válasza pucuka hozzászólására (») Máj 10, 2009 /
 
Nekem nem probléma, ha ez az osztó egy önálló "modul" lesz, és az áramkör többi részétől elkülönül, valahogy úgy, ahogy Ktulu megvalósítása. Ja és nem is kellene 1GHz, tulajdonképpen az FM sáv (mondjuk max. 150MHz-ig, hogy felső keverésnél az oszcillátort tudjam mérni) kellene jelenleg.
Következő: »»   2 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem