Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » IC azonositók
Sziasztok!
Szeretnek egy olyan topicot ahova az IC-kkel kapcsolatos dolgokat irjuk,mint peldaul az azonositok,stb. Kerestem ilyen jellegu temat de nem talaltam,ha megis lenne ,nyugodtan toroljetek ezt! Az elso kerdes ez lenne: Egy 8 bites(8 be/kimenetu) ismetlo IC -re lenne szuksegem es egy 4 bites inverterre . Hogy van ezeknek az IC-knek az azonositojuk? Van erre valami torvenyszeruseg?Mert pl ott van a 74LS07 ami 6 ismetlot tartalmaz,de a szamokbol sok nem derul ki szamomra ![]()
Nem tudom Te mit értessz ismétlő alatt, feltételezem a meghajtókra (nem invertál) gondolsz.
A 74LS07 IC, 6 db kisáramfelvételű (L), Schottky diódás (S), nyitott kollektoros (OC) teljesítménymeghajtó kaput tartalmaz. De, ha megnézed az adatlapját, minden kiderül. ![]() adatlap A 4 bites, ill. 8bites meghatározásnál valószínű 4, ill. 8 jel invertálására, ill iteljesítmény illesztésre gondoltál. Egy tokban mindíg több kapu van integrálva, nem szükséges mindet használni. ![]() A 74LS04 IC-ben, 6 db kisáramfelvételű (L), Schottky diódás (S) inverter van.
A számozás (mondjuk növekvő jellege) nem rendelhető hozzá funkciókhoz. Csak az adatlap segít, mert egy számmmal odébb már teljesen más jellegű lehet az áramkör.
Nagyobb áramú OC meghajtó pl ULN2003,2803.
Sziasztok!
Igen 'meghajtokra(nem invertal) 'gondolok! Igy irja a konyv amelybol tanulok hogy 'ismetlo' ![]() Ok ha van adatlap,ha mar tudjuk az IC azonositojat,de kerdesem arra vonatkozott,pl.mikor kellene valasztani egy alkalmazashoz egy IC-t,(mondjuk az emlitett inverter),honnan induljunk el?Vagyis honnan lehet azt tudni pl hogy az inverterek milyen azonositok alatt vannak kb,vagy ez teljesen gyarto fuggo? Koszi mindenkinek a valaszokat!
így igaz gyártó/de inkább család/funkció függő TTL/CMOS/analóg/ függő a elnevezésük ... idővel meg belejösz ha már láttá 1 2 3 családfát ICkről funkciójukról ..stb stb ..
Pl analóg -iceknél tl071 1 műverőlkodö tl072 2 műverőlkodö tl074 4 műverőlkodö ezek fetesek tl081 1 műverőlkodö tl082 2 műverőlkodö tl084 4 műverőlkodö ezek aszem meg már mosfetesek tokonként 1 2 4 db van bennük digitálisoknál ez kicsit másképp nézki ![]() oda atlasz kell ... sajna néhány gyártó oldalán vannak funkciók szerint is csoportositva az adott család alkatrészei is. Avagy eggyes összefoglaló pdfekben is tree (fák) szerint vannak leírva a csoportok . Ajánlom esetleg az U.Tietze- Ch.Schenk Analóg és digitális áramkörök(kézi) könyvet(több fősulin alapjegyzet)Annak a fejezetei végén az adott eszközök bizonyos tipusait is megnevezik CMOS/TTL ..stb ..stb családokból ...
IC atlasz / net előkotor.
atlaszban funkciók szerint / tipusszerint is csoportositanak lessé rájuk ás rájösz hogy használhatók TTL / CMOS ic atlaszok ... (hááát nem mai könyvek ezek kb.: 10enX éve nem is jelent meg ilyesmi itthon, avagy nem tudok róla , annó még Magyari Béla rendszerezésében jöttek ki ezek) gyártók oldalain sok sok segítséget kapsz ha vmi funkciójú eszközt keresel legyen az csak 1 inverterke vagy 1 csúcs technológiás kontroller.... pl texasnál : Vagy pl a www.maxim-ic.com oldal annak a főoldalán már ott van a teljes gyártmány/családfa ... minden féle keresési lehetőséggel funkció / tipus / müködési paraméterek (határfreki, tápfesz,áram/teljesitmény ...stb ..stb .. tokozás) ti.com oldal keresoje maxim oldala
Koszonom!
Ugytunik hasznos lesz ez a topic a hozzam hasonlo kezdoknek is.
Nézz el --- erre --- az oldalra. Egy csomó könyv van digitalizált formában fent, többek között IC atlaszok is!
(Különben nagyon jó az egész oldal!!!! Nézz el a humor oldalra is, érdemes!)
Igen frankye be is linkelte azt ahol sok mindent megtalálhatsz ...
![]()
Sokszor nagyon jó, ha legalább rajzon, v. fényképen látod az alkatrészt. Kapcsolók, csatlakozók, stb.
Érdemes az egyes forgalmazók katalógusait is beszerezni. Pl.: RET- től, ha nagyobb tételt rendelsz ingyen kérhetsz (az új, 2005-ös) Kül. kiállításokon szintén érdemes körbenézni: Industria, Magyar Regula Nézd meg ezeket is: www.tme.pl -lengyel www.elfa.se www.soselectronic.hu
Az ELFA katalógust azt én is ajánlanám. Ingyen be lehet szerezni (kivéve posta ktg.). Rengeteg alkatrész van benne, méretek, bekötés, ajánlott kapcsolás. Csak a magyarországi postaköltséget kell fizetni. (500-1000Ft) Amúgy nehéz olvasmány
![]() ![]() ![]() A magyarországi honlapjuk [link=http://www.ageta.hu]http://www.ageta.hu[/link] kb 1-2 hónap mire kiviszik ![]()
Sziasztok!
Probaltam uj temat nyitani de a he szerint sok nyitott temam van ,holott nagyreszuket nem en nyitottam... OCTAL LATCH -el kapcs: A kerdesem az lenne,hogy hasznalhatok HC573 helyett HC373 -at? Adatlap szerint ugy lattam hogy csak labkiosztasban van kulonbseg,de varom a megerositest. Koszonom!
Hogy érted azt, hogy
Idézet: ?! Visszaélt valaki az azonosítóddal?!„nagyreszuket nem en nyitottam” ![]() Témák, amiket a HE fórum motor szerint nyitottál: Digitális hangrögzítés (delay) #1497 Számláló rövidítés-bővítés #1454 Digitális kapcsoló #1369 IC azonosítók #1365 (Jelen téma) 13,5 & 5 Voltos, stabilizált tápegység #1306 Intel P8049H programozás #1299 PIC 12F84 RB§ IN/UOT #1273 PIC 16F84(a) infra -jel feldolgozás #1248 Összesen 8 téma Melyiket nem Te nyitottad? ![]()
Hu akkor elneztem,bocsi.Volt meg egyszer ilyen es rogton aszerint reagaltam ra...
Senki a kerdesemre???please ...
Nyugodtan használhatsz 573 helyett 373- mat, mivel le van írva az 573 mas adatlapjában hogy ugyanazt a funkciót tölti be mindkét ic
Koszi szepen!
Csak most lattam hogy reagaltal a kerdesemre.. Kozben en is kideritettem hogy hasznalhatom.De kell a megerosites! Sajna nekem egy nagyon regi adatlapot sikerult letoltenem,abban meg nem volt emlitve sem semmifele kompatibilitas... Udv. |
Bejelentkezés
Hirdetés |