Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   298 / 4002
(#) Frankye válasza vtnagy hozzászólására (») Okt 1, 2008 /

Az attól függ, mire szeretnéd használni. Az, hogy 60VA-es, még elég kevéske infó róla. Tudni kellene, milyen feszültség(ek)et ad le, az(ok) megfelel(nek)-e Neked, és ahhoz képest lehet számolni, hogy bírja-e a terhelést a 60VA leadása mellett.
(#) vtnagy válasza Frankye hozzászólására (») Okt 1, 2008 /

Gondoltam, adódik, hogy 12V-os
Transzformátor toroid 60VA 1x12V ez a neve az üzlet weblapján

Elméletileg 48VA terhelés körül lenne az egész áramkör, így ezért gondoltam a 60VA-esre (meg, mert 50-es nincs).
Nekem úgy tűnik, használható lenne.

Szerinted is?
(#) Frankye válasza vtnagy hozzászólására (») Okt 1, 2008 /

Igen, ha ezek a paraméterek lesznek (az áramkör és a trafó esetében is), akkor nem lesz vele gondod.
Idézet:
„Gondoltam, adódik, hogy 12V-os”

Bocs, nem olvastam vissza az előző hozzászólásaitokat...
(#) vicsys válasza vtnagy hozzászólására (») Okt 1, 2008 /

48W terheléshez elméletileg pont jó a 60VA-es trafó. Hajrá! (ne felejts el a komoly graetzet és puffert sem. Az, hogy +12V-od legyen hogyan oldod meg?)
(#) Frankye válasza vicsys hozzászólására (») Okt 1, 2008 /

Megelőztelek! :beka3:
(#) vtnagy válasza vicsys hozzászólására (») Okt 1, 2008 /

7812-es, meg 7912-es stabIC-vel gondoltam, de kelleni fog nekik hűtőborda, azt tudom.

Az egyenirányításra őt szemeltem ki: Bővebben: Link
Vagy keressek másikat?
Puffernek milyen értéket tudnál ajánlani? 2200µF/50V jó lenne? (A graetz után szándékozom kötni, és 50V elvileg ott úgysem lesz, ezért gondoltam 50V-osra, bár lehet, 25V-os is megfelelne, de nem lesz baj szerintem, ha 50V-os lesz)

Hüm-hüm... A 7812 -ugye tudod, hogy 1A-ral terhelhető...? Elég lesz neked?
A graetz okés, bár én valamilyen felcsavarozhatót ajánlanék. Puffernak meg 4700µF-ot. Apropó! Elég lesz neked az egy szekunder kivezetés?

Frankye! Öregszem, hiába no! Te meg csak fiatalodsz...

Ohh, tényleg 1A-rel terhelhető.. Megint el vagyok kalandozva kicsit

Mit tudnék helyette használni?

Egy szekunder kivezetésnek elvileg elégnek kellene legyen, bár, mint említettem, nem nagyon értek sajna a trafókhoz

Javaslom, ezt azért 1x olvasd el! (Nolám, nem is kell érte messzire menni... )
http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/egyeniranyitok_-_tapegysegek.html
Stab IC-nek pedig az LM338-at javaslom (5A, TO220 tokozás). Igaz, ezt be kell állítani 2 db ellenállással, 12V-ra. Ha tudsz, inkább 2x12V-os trafót vegyél. (persze eggyel is megcsinálható)

Ez a cikk valahogy nem tűnt fel sosem
Köszi!
Trafónak akkor majd 2x12V-osat igyekszem beszerezni.

Egyelőre akkor áttanulmányozom a cikket, utána, ha valamit nem értek, majd visítok

Köszönöm a segítségeket!

Szólj bátran, igyekszünk segíteni.
Másik:
Megkérdeztél valakit az utánépítők közül, hogy mennyit vesz fel +12V-on? Lehet, hogy nem is kell ilyen böszme trafó....

Még nem kérdeztem meg senkit sem, valamiért az eddig elmaradt..
Ha nem felejtem el, akkor megkérdezek valakit, remélem tud majd segíteni.
(#) lapose válasza vtnagy hozzászólására (») Okt 1, 2008 /

Szia!
Aki megépítette ezt az áramkört itt van a fórumon: K1ll3rghost néven! kérd meg mérje le az áramfelvételt, mert szerintem az a 60VA nagyon sok!
Ahogy számoltam van 20 kijelző sorod. Egy UAA három sorba köti a ledeket, és a katalógus szerint 10mA-rel hajtja őket, ez IC-ént 30mA. Tehát a ledek árama 600mA, de ha 1A-t is számolunk az csak 12W! Plusz az integrált áramkörök fogyasztása, de szerintem így sem több 20-25W-nál.
(#) vtnagy válasza lapose hozzászólására (») Okt 1, 2008 /

Rendben, rákérdezek, köszi!

Most kicsit visszaolvastam a témát, és most látom, hogy már egyszer említettétek őt

Szóval beszélek vele
(#) moltam hozzászólása Okt 1, 2008 /

Ez a kapcsolás jó lehet pwm vezérlésre?

pwm.JPG

(#) Szebence válasza lapose hozzászólására (») Okt 1, 2008 /

Írt vtnagy levelet, a többit itt folytassuk, vagy a spektrum analizátoros topicba.

Amúgy max 2 hét és teszem fel a ki mit épített projectbe... Igaz lenne még mit csinálni rajta, de már a videót kezdtem el összevágni, a fejlődéséről, mert ez egy 2 éves project, idő hiányában és egyéb szivességek miatt csak ilyen lassan haladtunk, ugyanis egy barátommal csináltam, nah de majd ezt a ki mit építettben... Lesz pár sorom hozzá Nem egy váratlan meglepetést okozott .)

ui.: Amúgy még nekme is hátra van egy panel fotózása.. mégpedig a biztosítéktartóé... PC tápról üzemeltetem, meg abban van 230-as bizti, de én szeretnék tenni a 12V-ra; -12V-ra és 5V-ra is.
Ezt még én sem tudom hanyas lesz, kb 3-4 napja élesztettem az egészet, illetve már 2 hete, csak problémák adódtak, de 3-4 napja tökéletesen üzemel
(#) lapose válasza Szebence hozzászólására (») Okt 1, 2008 /

Szia!
De ha már működik, akkor PC-tápról is meg tudod mérni az áramfelvételt amikor világítanak a LED-ek.
(#) Szebence válasza lapose hozzászólására (») Okt 1, 2008 /

Igen, tudom
Csak most össze vn rakva, sőt a dobozát is összeszereltem és felraktam a leendő helyére, hogy hogy mutat és ott maradt 3-4 napja, de le kell szednem mert potik nincsenek benne a hangerőszabályzóé, hanem csak átkötéssel van megoldva Meg még van rajta munka, majd holnap max péntek este ha itthon leszek akkor szétszedem.
(#) fourmi hozzászólása Okt 2, 2008 /

Szevasztok! A téma triviális, de én nem tudom, azért kérdezem: mit jelent a mobil telefonnál, hogy kártyafüggetlen, ill. kártyafüggő?
Köszönöm.
(#) Dudus válasza fourmi hozzászólására (») Okt 2, 2008 /

Ha csak egy operátor ( szolgáltató ) SIM kártyáját fogadja el és a többiével nem működik, akkor lock-olt a készülék->Kártyafüggő. Ha bármely szolgáltató kártyájával működik, akkor független.

(#) stampedlipityu hozzászólása Okt 2, 2008 /

Hello mindenki!

Régi számítógépeket bontok, és kíváncsi vagyok, hogy a kábelek, amik a NYÁK lapokra vezetnek, ezüst, vagy csak ónozott réz kábelek. A fémrészek ezüstszínűek, megkaparva enyhén sárgás árnyalalatúak (pont mint az igazi ezüst), de olyat is hallottam már, hogy az csak ónozott réz, amit a könnyebb forrasztás érdekében ónoztak be. Légyszi segítsetek!

pityu
(#) T0m1c hozzászólása Okt 2, 2008 /

Hello szeretnék egy két dologra választ kapni, mellékeltem a kapcsolásiképet és azon bejelöltem a kérdéseimet! pl. (VCC= a pozítív polaritással? vagy azok amiket bejelöltem azok lennének a negatív polaritásúak?)

Válszt előre is kösz!

knight1.gif

(#) Szebence válasza T0m1c hozzászólására (») Okt 2, 2008 /

Igen, ahogy a képen jelölted az úgy jó.
Az a földnek a jele, amit bekarikázgattál.
A VCC-re meg kötöd a pozitív ágat.
(#) zsuscsinyo hozzászólása Okt 2, 2008 /

Sziasztok! Arra lennék kiváncsi, hogy tudnék beüzemelni egy 80W-os HGLi lámpát 2db 40W-os folytóval? Sajnos nincs 80W-os viszont 40-esből egy rakás Ha valaki tud ötletet adni azt megköszönném!
(#) bancsi15 hozzászólása Okt 2, 2008 /

Sziasztok!

Hogyan lehetne stabil,zajmentes 12V-ot előállítani egy műszernek a kocsiban, ahol ugye 12-től egész kb. 14,4 voltig változik a feszültség?

Köszi
Üdv.
(#) Frankye válasza stampedlipityu hozzászólására (») Okt 2, 2008 /

Minden valószínűség szerint csak ónozott rész, de persze biztosra nem mondanám.
(#) moltam válasza bancsi15 hozzászólására (») Okt 2, 2008 /

Vannak ilyen stabkockák amik stabilan tartják a 12v ot csak ki kell keresni a megfelelőt.
(#) Frankye válasza bancsi15 hozzászólására (») Okt 2, 2008 /

Ajaj, ez elég nehéz kérdés!
Mindenképpen kellene egy komoly puffer, meg egy feszstab, valamint egy jó szűrés. (Ja, és akár 12V alá is mehet a feszültség... Szóval "böszme" puffer kellene. Szerintem. :gumicsirke: )
(#) Frankye válasza moltam hozzászólására (») Okt 2, 2008 /

Nagyon keresni nem kell, a 7812 típusok azok. A típusszámban a 78 utal a pozitív tápfesz-szabályozásra, a 12 pedig a feszültségre, vagyis pl. a 7805 -> 5V-os, a 7806 -> 6V-os, stb.)
A baj az, hogy a stabilizátor működéséhez is szükség van némi többlet-feszültség tartalékre, ami kb. 2V.
(#) moltam válasza Frankye hozzászólására (») Okt 2, 2008 /

Na ezt még én sem tudtam kösz az infót!
Következő: »»   298 / 4002
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem