Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ULN2803 kérdések
Témaindító: instantwater, idő: Nov 12, 2008
Témakörök:
Nem azt írtam hogy azt használd , hanem hogy én
azt használom !Viszont a belső kapcsolása szerintem nagyon egyforma .
ok, ccsak javasoltad. nem is vettem kötelezőnek...
a felépítése csont ugyanaz, csak az egyik 7 a másik 8 csatornás. vajon mi vitte rá a tisztelt tervezőt, hogy megcsonkítsa 7 csatornára? helyhiány???
7 szegmenses kijelző meghajtásra gondolt ?
lehet. de ezért külön típust gyártani?
max kihagyott volna 1et a felhasználó. de ez csak olyan 7-seg hez jó aminek a pozitívja közös.... na mindegy, nem a mi feladatunk gondolkodni azon, hogy miért van 2 féle
Sziasztok!
Létezik uln2803 ból pnp-s verzió? már kerestem, de nem találtam semmit. Nekem is 7 segmenses vezérléséhez kellene...
Szia!
A2981 A2982 BA6254FS M54569P MPQ2907A MPQ3906 THAT120 Hogy mennyire kaphatóak azt nem tudom. Viszont itt van sokfajta, csak át kell nyálazni a datasheet-eket: Bővebben: Link
Kérdés 1: egy ULN-el reléket kapcsolgatok. Mondjuk 12V-os reléket. A common lábat direktben a 12V-ra kötöm.
A relé kikapcsolásakor a benne lévő energia a belső diódán keresztül a relé tekercsében kering, amíg el nem enyészik. A relé ULN felőli lába 12.6V feszültségre emelkedik a kikapcsolás után. Mivel ez a láb kikapcsolt állapotban lebeg, tehát nincs a földhöz csatlakoztatva, a 12V-os tápvonalon nincs semmilyen fesz. emelkedés vagy visszafelé folyó áram. Tehát a relé kikapcsolása a tápvonalon nem okoz semmiféle zavart. Ez így korrekt?
Kérdés 2: Egy ULN-ről szeretnék kétféle feszültséget kapcsolni, relékre. 5V-ot és 12V-ot. A common lábat a 12V-ra kötöm.
Ebben az esetben a 12V-os relék kikapcsolásánál ugyan az a helyzet, mint az 1. kérdésben
de az 5V-os relé kikapcsolásakor a 12V-os tápba folyik az 5V-os relé tárolt energiája, vagy annak egy része. Mivel az 5V-os relé ULN felőli lábán 12.6V-ig emelkedik a feszültség, a belső dióda kinyit. Így azonban az 5V-os kikapcsolt relé ULN felőli lába nem lebeg, hanem a 12V-os tápra csatlakozik. A másik lábon ott az 5V, aminek a földje közös a 12V-al. Így a relében tárolt energia a 12V tápba folyik, próbálja megemelni annak feszültségét. ( Egy kis zavart generál a tápvonalon. ) Helyes az elgondolásom?
Sziasztok! Szeretnék egy motorvezlérlő áramkört építeni, ami majd késöbb hozzákötök egy mikrovezérlőhöz. A motor tudjon előre hátra menni és megállni. ehhez elnne szükségem egy hasonló ic-re, mint az ULN2003, 2004. Ezek csak a negatív pólust tudják kapcsolgatni. Ilyesmi kéne nekem a pozitvra, mert nem akarok tranzisztor temetőt! Előre is köszönöm a hozzászólásokat
Ezek között biztosan találsz.
Szia!
Pl.: Bővebben: Link
Sziasztok. A csatolt képpel kapcsolatosan lenne kérdésem. (neten kutattam!)
Az uln2803 bemenetére az lpt port lábait kötjük, amely 5 v feszültséget ad le. A kérdésem az, hogy kell-e ellenállás a 2 közé, és hogy a relé és a kimeneti lábak közé kell-e valami, vagy a kapcsolás így is jól fog működni? ELőre is köszönök minden segítséget.
Szia!
Jó így a rajz. Esetleg, egy-egy diódát lehet párhuzamosan rakni a relétekercsekkel, elméletileg van az ULN-ben, de nem árt, ha van.
Hello!
Az lenne a kérdésem,h minimum mekkora feszültséget kell az ULN lábaira adni,h kapcsoljon? A tápot USB-portról kapja, azzal elméletileg nincs gond! Viszont a lábaira csak 1.17V jut és így nem kapcsol! Próbáltam galvánelemről 4.5V-al simán, jól dolgozik! Üdv!
Üdv.
Léptetőmotorokat szeretnék meghajtani 9V -ról, a tekercseket TTL jelekkel szeretném vezérelni egy PIC16-ossal. Még nem volt dolgom ULN2803-as ICvel, és nem vagyok benne biztos hogy jól értelmeztem a dolgokat. Az első dolog, amit észrevettem, hogy a neten talált kapcsolásokon nem láttam előtét ellenállásokat az IC bemenetén, egyszerűen csak 5V van rákötve. Pl.:ezen a kapcsoláson. Tettem minegyik input lábra 1 kOhm -os ellenállásokat, bár nem tudom, hogy ez mennyire fogja befolyásolni a tranzisztormező működését... Az adatlap szerint akár 30V -ot is rá lehet kötni, csak az áram nem haladhatja meg az 500 mA-t. A másik, amit nem értek, hogy a COMMON lábon van egy dióda, ami miatt elvileg a COM - GND között nem folyhat áram. De akkor miért kell rákötni a motor tápfeszültségét? Károsíthatja az IC-t, ha ez elhagyom? Csatoltam a kapcsolási rajzomat. Idézet: „De akkor miért kell rákötni a motor tápfeszültségét? Károsíthatja az IC-t, ha ez elhagyom?” Igen. Mindegyik kimeneten van egy-egy dióda, ezek közös katódját a meghajtott (induktív) terhelés pozitív tápfeszére kell kötni. (mint a reléknél, motornál is lesz önindukcióból származó ellenétes polaritású fesz, ez ellen védi az IC-t) A bemenetek szabványos LSTTL terhelést képviselnek, tehát nem kellenek az ellenállások. (Egyetlen előnye az IC-nek...) A motorrral sorosan sem hinném, hogy szükség van a 200 ohm-ra, csak veszteségként jelentkezik. Ha védelemként gondoltad, azt inkább a tápegység áramhatárolásával illik megoldani.
Hmm, így már érthető. Köszönöm a segítséget!
Hali!
A napokban vettem egy ULN2803-as IC-t, viszont most teszteléskor nem igazán úgy működik ahogy kellene neki. 4,5V van a COM-GND lábak között, viszont ha egy adott bemenetet aktív állapotra vezérlek (ugyanúgy 4,5V-tal) , akkor a hozzá tartozó kimenet és föld között 600mV jelenik meg csak. Ha egy adott bemenetet pedig földre teszek, akkor a hozzá tartozó kimenet és föld között 100mV jelenik meg. Nem lenne nagy szerepük csupán annyi, hogy ne a mikrokontrollernek kelljen biztosítania a 8 LED_hez szükséges áramot, de ha már megvettem és összerakom a kapcsolást akkor jó lenne nem újrakezdeni a vásárlást. Van esetleg valakinek ötlete, hogy mi lehet a baj?!?! Elég tanácstalanul állok most előtte, mert nem tudom elképzelni mi nem megy. :|
Mellékletben az IC belső felépítésének egy része.
Input: bázis, Output: kollektor, GND: emitter Tehát a LED anódját egy ellenálláson keresztül kösd a + 5V-ra. a katódját az Output-ra, a GND-t pedig a nullára. Ha a bemenetre adsz jelet, kinyit a tranzisztor és a LED katódját lehúzza a nullára.
Üdv!
Úgy van, ahogy Bakman írja. Még annyit, hogy ha csak LED-eket vezérelsz, akkor a common lábat nem fontos bekötni. Ennek relék kapcsolásánál van szerepe, ilyenkor ezt a pozitívra kötve a relék tekercsével párhuzamosan kötött dióda elhagyható. Benne vannak az ULN-ben!
Sziasztok!
Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy be lehet kötni az ULN2803-at olyan módon, hogy két csatornát párhuzamosan kötök? Az áram terhelhetőségét szeretném kicsit növelni ilyen módon. Járható ez az út?
Áram korlátozó ellenállásokkal minden további nélkül megoldható.
Ki tudnád fejteni ezt kicsit bővebben? Pontosan hová kellene tennem ellenállást? Kicsit túrtam ma a netet hátha megtalálom a választ, de az összes kapcsolásban amit találtam, ahol így használják az ULN2803-at mindenhol csak simán öszzekötik a két bemenetet meg a két kimenetet, és ennyi. Tranzisztorok párhuzamos kapcsolásánál olvastam, hogy egy-egy kis értékű ellenállást kell tenni az emitterekre, ezt kellene itt is? Erre gondolsz?
Sziasztok!
Kis segítséget szeretnék kérni. Adott ez a kapcsolás részlet. Amikor 7 szegmenses led kijelzővel teszteltem, akkor tökéletesen működött. (Egyébként egy óra lenne belőle) Most csináltam egy nagyobb kijelzőt ledekből. (Csak egy szegmenset rajzoltam meg.) A gond a következő: a ledek folyamatosan világítanak, amikor magas szint kerül az ULN2803-ra és kisebb fénnyel, amikor alacsony. Asszem ez a jelenség a "lebegés" Kerestem már megoldást, de nem találtam. Mi lehet a baja a kapcsolásnak? Előre is köszi. Üdv: Fulcrum A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2013
Próbáld meg az uln bemeneteit ellenállással 1-10k gnd re húzni (majd a pic "felemeli" amikor kell)
Hello! Például az, hogy a tranyó nem jól van vezérelve. (De ha valamit lerajzolsz, akkor a tápot illik felvázolni, hogyan van összekötve.) A PIC 0/5V-ot ad ki. Mivel a tranyó emittere a +12V-on van, ha a PIC kimenete 5V-on van, akkor is ki van nyitva. Ha meg nullán, csak még jobban.. üdv!
Hello! Bocsánat, de rosszul rajzoltam. Ez a helyes rajz. A kapcsolás is így van megépítve. A táp pedig 12V, ezt kapják a LED-ek és egy 7805-tel van levéveerről a 12 V-ról az 5 volt a PIC-nek. Az ULN 9-es lába pedig a közös testen van.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |