Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   80 / 840
(#) Norberto válasza vtsoftware hozzászólására (») Nov 12, 2008 /

A 12-es lábra biztos, hogy nem lehet átírni.
(#) vtsoftware válasza Norberto hozzászólására (») Nov 12, 2008 /

Nemá'
Na mind1, akkor marad az átalakító, plusz a várakozás míg a TQFP IC megjön...
Bár. Így sem olyan rossz. Átalakítóval lesz egy tesztelős ATMega8-am is

Azért köszi
(#) icserny válasza vtsoftware hozzászólására (») Nov 12, 2008 /

Esetleg marad az "eredeti megoldás":
Kép: Hivatkozás
(#) huba válasza vtsoftware hozzászólására (») Nov 12, 2008 /

Ennek az FFT-libjét használva építem a második analizátoromat. Lassan kezd az összedrotozott modell kész lenni. Még előerösítö, vágás meg efektek végleges kidolgozására van szükség. Sajnos idő szükében a tervnél lassabban haladok. :no:
(#) endree hozzászólása Nov 13, 2008 /

Sziasztok!

Tervezek egy kis AT32U3B-es panelt. A panel ki es bemeneteire szeretnek vmi vedelmet tenni statikus toltesek ellen. (ha jol lattam az UC datasheet-je nem ir electrostatic charge protection-rol, tehat nincs benne, vagy megis?)

Van vmi elterjedt megoldas erre (pl. vmi IC, amiben transient supressor tomb van)?
Ti hogyan oldanatok meg a vedelmet?

Valaszokat elore is koszi.
(#) pako válasza endree hozzászólására (») Nov 14, 2008 /

Üdv!
Lehet, hogy hülyeség amit írok, de szerintem egy 100K körüli lehúzó ellenállás megfelelő lenne minden lábnál. Mivel a statikus töltésnek alig van áramerőssége, szinte semmi sem jutna átt az ellenálláson.
(#) icserny válasza endree hozzászólására (») Nov 14, 2008 /

Az ST Microelectronics gyárt ilyen eszközöket. Szerintem ezek használata csak ott indokolt, ahol komolyabb védelem kell (pl. ISDN készülékek digitális csatlakozásainál).

RS-232 vagy USB csatlakozásnál a MAXIM IC-k (pl. MAX232, MAX3420E) már tartalmazzák az ESD védelmet).

Ha pedig a panelről egy digitális portot egy másik (saját) panelre vezetsz át, akkor illendő egy buffer vagy buszmeghajtó IC berakása.
(#) icserny válasza pako hozzászólására (») Nov 14, 2008 /

Jó ötlet, de szerintem ez csak a saját kivezetések feltöltődése ellen hatásos. Egy külső feltöltött kapacitás (pl. kábel csatlakoztatásakor, vagy a kezed odaérintésekor) nem védi meg az érzékeny félvezetőket a túlfeszültségtől, túl lomha.
(#) dakos hozzászólása Nov 14, 2008 /

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. Van nekem a HEstore-ból egy AVR-ISP programozóm és szeretnék egy tartalék vezérlőt programozni hozzá. A kérdésem pedig az, hogy az órajel beállításnál kell e valamit változtatni az AVR Studióban, mert az ATmega8 12MHz kvarcról megy.
Elnézést ha buta a kérdés csak AVR-eknél ez az órajel dolog nekem még zavaros. PIC-eknél egyszerűen programból tudtam beállítani.

Köszi előre is!
üdv.
Ákos
(#) PHARO hozzászólása Nov 14, 2008 /

Sziasztok!

Már végigtúrtam a netet, de nem találtam fordítót. Egy AT89C4051 Atmel- be készült bin file-t szeretnék asm-be konvertálni. Tudna valaki segíteni, hogy melyik programmal lehet megcsinálni?

Előre is köszönöm!
(#) icserny válasza PHARO hozzászólására (») Nov 15, 2008 /

Ez mennyire kompatibilis a 8051-gyel és társaival? Ezek nem jók vajon?

1. Microcontroller Disassemblers 8052/8035/8048/8041/Z80/8080/8085
http://www.8052.com/users/disasm

2. Disassembler for 8051/8052, z80, 8035/8048/8041 , With C source
http://www.programmersheaven.com/download/2371/download.aspx
(#) TavIR-AVR válasza dakos hozzászólására (») Nov 15, 2008 /

(#) vtsoftware válasza icserny hozzászólására (») Nov 16, 2008 /

Neemnem, én ennél valamivel igényesebb dolgot szeretnék összerakni.
Az SMD forrasztás nem akkora akadály.
(#) zsuscsinyo hozzászólása Nov 18, 2008 /

Sziasztok, kezdek kétségbe esni Egymás után halnak be az Atmega8-asaim.. de fogalmam sincs hogy miért, ezt az aranyos kis távirányítót építettem meg, eleinte szépen működött, programozgattam, egyszer csak "megállnak" , a programozó nem látja, feszt kap (5V) zárlat nincs Már egy kicsit nyugtalanító amikor a 3. megy a kukába.. Órajelgenerátorral sem éled, a biztosítékbitekhez nem nyúltam, ha esetleg vetne rá valaki egy pillantást, hátha elkerülte valami a figyelmemet akkor azt megköszönném!

üdv

Zsuscsinyo
(#) TavIR-AVR válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Nov 18, 2008 /

- A Reset lábról a 10k felhúzóellenállás hova lett?
- 6-os láb Vcc miért nincs bekötve?
- 18 AVCC, 21 AGND miért nincs bekötve?
- ARef határeset hogy lebeg. Ide a GND fele javasolt 100nF kondi.
- A tápszűrés 2*100 nF-ja hova lett a stabICről?
- Az M8 Vcc-GND közé a chip mellé 100nF kerámia javasolt...

Programozónak igaz nem az 5szál drótos STK200 van?

(így első nekifutásra...)

(#) zsuscsinyo válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Nov 18, 2008 /

Köszi ezekre mostantól jobban figyelek.

Amugy bufferelt programozóm van, azért nem húztam fel a RESET lábat mert az adatlap szerint van belső felhúzó ellenállás.

AVCC-t és AGND-t miért kell bekötni, miben befolyásolja a működését?

gyakorlatilag a belső analóg rendszerek tápfeszültsége. Azonban átfedés lehet az analóg és a digitális áramköri részek közt is (pl. néhány chip esetén az ADC lábak I/O esetén való használata pl. az AVcc és AGNDről jár).

Tápláb ha nincsen bekötve amúgy meg antennaként szolgál. Mindent képes összeszedni a környezetből...

Ahogy én észrevettem mindig a programozásnál halt el, RESET nem volt felhuzva, lehetséges hogy rosszul kezelte az adatot és amiatt?

Igen. Ha a Reset "lebegett" (TriState előnye), akkor nyugodtan lehet ilyen....
(#) Last_Scout hozzászólása Nov 18, 2008 /

Helló!

Egy egyszerű kérésem lenne, ha valaki nagyon unatkozik feltenne nekem ide egy ATMEGA 64-re lefordított programot HEX-ben, esetleg ASM-ben is, ami semmi mást nem csinál, csak a port a bitjeit kimenetnek állítja, és mondjuk 0xAA -t tesz ki rá?
Ugyanis még sosem programoztam AVR-t, és most egyre jobban szeretnék, csak még nincsen meg a kis panelem hozzá, addig is a TINA nevezetű programmal szeretném kipróbálni, aminek a van ugyan beépített fordítója, de ő maga mintha nem tudná hol vannak az funkció regiszterek, és én hiába írom be a címet, nem történik az amit várok.

Köszönet!
(#) TavIR-AVR válasza Last_Scout hozzászólására (») Nov 18, 2008 /

Bascomból lefordítani?
Minta

Na remek Be**art a programozóm Engem nem szeretnek odafent

Késő van... Tényleg aludni kéne
(#) trudnai válasza zsuscsinyo hozzászólására (») Nov 18, 2008 /

Nem foldelted le a csuklod, vagy forditva kotottel ra valamit, vagy mas fold potencialon voltal, vagy miert?
(#) Last_Scout válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Helló!

Köszi, de ez a basic fordítós téma ez ingyenes? Az assembler szokott ingyenes lenni, és a többi fizetős nem?
(#) icserny válasza Last_Scout hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Méretkorlátos demóverzió.

BASCOM-AVR Demo version.
Limited to 4KB of code.
Limited support is available for the demo.

Honlap: BASCOM-AVR
(#) TavIR-AVR válasza Last_Scout hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

DEMO 4kig fordít. A LED villogtató max pár 100 byte (inicializálások, meg minden vacakkal együtt...

Komplett LCD-s, USB-s hőmérők, Winamp kijelzők a 4kba beleférnek....

Helló!

Hát kipróbáltam, beírtam, beállítottam az általam választott eszköz dolgait, lefordul, lesz belőle HEX, csak nekem ez a Tina még LST file-t is hiányol, az viszont nem keletkezik, és nem is lehet beállítani, hogy legyen, valamint az egész bascom könyvtárban nincsen egyetlen darab LST file sem, és próbáltam a szimulátort is, de az sem igazán működik ahogy eddig tapsztaltam, az odáig megvan, hogy beállítja a porton az irány regisztert, meg egyszer kiteszi az adatot is, de aztán nem történik semmi, és a breakpoint-ra sem áll meg, vagy legalábis nem úgy tűnik, viszont van, hogy eltűnik az a kis nyil, ami jelzi, hogy hol áll a végrehajtás.

Elnézést kívánok, a szimuláció az megy, csak extrém lassúsággal

tudom, 4K-ban sokminden elfér, még egy siemens PLC-ben is
(#) ReFi hozzászólása Nov 19, 2008 /

Megvettem a hestoreban az AVR-ISP kitet + az alkatreszeket a két cikkhez.
Összeraktam , volt egy kis gubanc de mar frankon müködik.

Ott ugye C-be irt programokkal van leirva, de valaki betudna linkelni valamelyik kis progi (pl led villogtatos) assemblybe megirt kodjat? Persze ha nem gond.
Előre is köszönöm.
Következő: »»   80 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem