Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Témaindító: Thom, idő: Márc 14, 2006
Témakörök:
Hali!
Így,hogy nincs benne se a T5 se a T3-as tranyó így a D8-as diódán 2.4V-van szóval miest bekapcsolom az erősítőt egyből világít a peak led. Visszaraktam a T5-ös tranyót, és a T3-as tranyót kicseréltem de nem működik. A tranyók pedig jól vannak.A T3-as tranyó kollektora kapcsolatba van a c2,r7,r9-el.A bázisa r8,d2 és c1-el.Emittere c1-el és a protect és a power diódával, igaz? Egyébként mikor méregettem véletlenül becsúszott a mérőcsúcs a T1-es tranyó kollektora és emittere közé.Akkor a relé behúzott és a protect led kialudt.
Hali
Valaki ezt a koppanás gátlót már megépítette itt közületek? Bővebben: Link Én megépítettem de sajna nem működik, mikor megkapja a tápfeszt abban a pillanatban meghúz a relé Valaki letudná nekem írni hogy, mi hogyan működik ezen vagy melyik alkatrésznek mi a szerepe?
Szia!
Szerintem hibás a rajz! Bekapcsoláskor C2 rövidzár, R12-ön keresztül nyitj a T2-őt, T2 T3 bázisát megpróbálja födrehúzni, ami miatt T3 game over! Többszörösen hibás a rajz!
Hello!
Idézet: „Így,hogy nincs benne se a T5 se a T3-as tranyó így a D8-as diódán 2.4V-van szóval miest bekapcsolom az erősítőt egyből világít a peak led.” Teljesen normális, hiszen a tranyó söntöli a dióda áramát. Ami nem normális, hogy ha a bázis-emittere között nem mértél feszültséget, akkor is nyitva volt a tranyó. (vagy nem jók a méréseid. (jut eszembe, nem is írtad le az utolsókat. Idézet: „.A T3-as tranyó kollektora kapcsolatba van a c2,r7,r9-el.A bázisa r8,d2 és c1-el.Emittere c1-el és a protect és a power diódával, igaz?” Ez pontosan így van, csak amikor kint volt a tranyó, jó feszültségeket mértél, amikor meg bent volt nem mértél jókat. Pedig ha a bázis feszültsége negatív, akkor a tranyónak zárva kellett volna lenni (mint ha ott sem lenne!) Biztos, hogy NPN tranyót használsz és jó bekötéssel? Idézet: „Egyébként mikor méregettem véletlenül becsúszott a mérőcsúcs a T1-es tranyó kollektora és emittere közé.Akkor a relé behúzott és a protect led kialudt.” Teljesen jogos, olyan, mint ha a tranyó nyitva lenne. És ha lenne a C1 kondiban feszültség, akkor az R9-D4 útvonalon ki is nyithatna. De nem írtad, hogy működött a kapcsolás, mikor kint volt a T3. Vagy nem is nézted? Idézet: „Visszaraktam a T5-ös tranyót, és a T3-as tranyót kicseréltem de nem működik.” Hát ez szomorú, mert itt valami egyszerű árulás van! üdv! proli007
Hali!
"(jut eszembe, nem is írtad le az utolsókat." ??? Az ellenállás mérésre gondolsz? Mikor kint volt a T3-as tranyó akkor sem űködött. BC546B tranyók vannak benne.
Hello!
Idézet: „Az ellenállás mérésre gondolsz?” Idézet: „- R12, R13, R14, és D8-on mérhető feszültséget” De ezt hagyhatjuk későbbre is. Idézet: „Mikor kint volt a T3-as tranyó akkor sem űködött.” De akkor kellett volna mérni feszültségeket a T1-T2 körében. üdv! proli007
Szia!
A rajzod túl van bonyolítva és van rajta egy-két érthetelen megoldás.(legalábbis számomra) Szerintem csinálj valami egyszerűbbet. Én a mellékleten látható, tök egyszerű kapcsit használom, és megbízhatóan teszi a dolgát.Leteszteltem egyenfeszültséggel is és kifogástalanul működött.Bátran rá lehet kötni bármilyen hangfalat, mert meg fogja védeni ha neaggyisten meghibásodik a végfok.
Hali
Köszi szépen, holnap majd összemerem próbapanelon és ha minden ok akkor ezt fogom megépíteni! Az előző kapcsolást meg tényleg nem minősíteném, már kb. 2*2mm-es darabokba hever a földön. Köszönöm
Hali!
Ha nincs benne a T3-as tranyó akkor a T1-en Kollektor 39,2V, Bázison 0V, Emitteren 0V. T2-ő Kollektorán 40V, Bázisán 39,2V, Emitterén 38.3V,
Hali! Lenne egy kérdésem olyan problémám van,hogy csináltam egy végfokot és megcsináltam a Reflex RX-500as védelmét és a clip ledd már megvillam -6dB-nél az lehet a baj ,hogy én viztiszta 1,2Volton nyitó leddel csináltam meg Mert csak erre tudok gondolni régebben soha nem volt gondom amikor sima normál leddel csináltam meg!
helló! milyen diódát rakja ide? raktam egyet de csak vibrál a relé. behóz meg elenged jó gyorsan
Hello!
Eddig jó, csak az a kérdés, miért van a T1 bázisában nulla volt? - A T1 nyitásához szükséges áram, az R7-R9-D4 útvonalon érkezik. - Tehát meg kellene így mérni a T4 BE és CE feszültségeit, hátha az húzza le az áramot, mint amikor védelmi működés van, azaz az AMP bemeneten + feszültség van. - Egyúttal megmérhetnéd, hogy a C3-ban, és az AMP bemeneteken, mekkora feszültség van (Kicsit furcsa, hogy az R2 ellenálláson nincs feszültség esés, viszont a relén és a soros 220ohm-on viszont 800mV van, mert elvileg most mind kettőn, a T2 bázisárama folyik keresztül jelenleg. Vagy kissé elmértél valamit. De a lényegen most még nem változtat.) üdv! proli007
Hali!
"nincs benne a T3" A T4 BE 0,6V CE 0V C3 1.2V. Az AMP bemeneten 40,8V. Testhez képest R10 42.4V. R11 1.2V.
Hello!
Idézet: (Az R10-en, csak a C3 1,2V feszültsége jön vissza, tehát itt rend van.)„Testhez képest R10 42.4V” Az alap probléma, onnan ered hogy az AMP bemeneten tápfesz van. Ezért van nyitva a T4 tranyó, és a C3-on az 1,3V feszültség. Mi lehet a gond? - AMP bemenetre feszültség érkezik valahonnan - A relére menő vezeték nem jó helyen van, és ezen érkezik a feszültség - A Clip áramkör felől érkezik, a D6 diódán keresztül. De ehhez a Clip-nek mínusz táp helyett, plusz tápfeszültséget kellene kapnia. - A D6 anódja, vagy az R16 a nyákon nem jó helyre megy. Valahol a tápra van kötve, vagy zárlatos a nyák és a Clip áramkör valahol plusz tápot kap. Így a nyitott D6-on keresztül, jön a feszültség. (egyenlőre, ennek a valószínűsége a legnagyobb. üdv! proli007
Úhh most nagyon boldog vagyok
Működik végre. A relének az eggyik vezetősávja össze ért az AMP bemenettel. De ez ég csak az egyik oldal volt.A másikra kíváncsi vagyok működni fog e. Azt hogyant udom ellenőrizni,hogy letilt e a védelem ha a bemenetre feszütséget kapcsolok? Nagyon de nagyon szépen köszönöm a sok segítséget.
pfff csak nem jó :no:
Visszaraktam a T3-as tranyót és már nem is működik.
Hello!
Ez számomra elég természetes volt, hiszen ezért vetettem ki veled. A T3 tranyónál, még mindig ott van az ellentmondás. Ha bent van a tranyó, ugyan azokat a feszültségeket kellene mérned a lábain (azaz a helyén), mint ha kint van. Ugyan is ha a bázis feszültség nulla, vagy mint itt negatív feszültség, akkor a tranyó zárva van. A kollektorában nem folyhat áram, és a bázis-emitter dióda is zárva van, tehát ott sem folyik áram. Ezért a feszültségeknek ugyan akkorának kellene lenni. Tehát a tranyó, vagy nem jó, vagy rosszul van bekötve az áramkörbe (lábai össze vannak cserélve.) Más eshetőség nem igen marad. Kivétel, ha - a C1 kondi kapacitás vesztes, - fordítva van berakva, - nem jól van beforrasztva, - szakadt a nyák pont ott és így "brummog" a bázis. üdv! proli007
Értem, köszi.
Akkor nekiállok majd a vizsgálatnak.
Működik végre.
Az egyik ellenállás nem jól volt beleforrasztva ami a váltakozófeszültségnél volt 56k.
Hello!
Még a Clip áramkör mérésével adós vagy. Aztán ha minden működik, akkor lehet egy tisztességes nyákot készíteni neki, lévén, hogy ez még is csak az erősítő "biztonsági áramköre". üdv! proli007
Hali!
Ott miket is kellene mérnem? R12, R13, R14, és D8-on mérhető feszültséget??
Hello!
Így van! Aztán, az AMP bemenetet, (amelyiken a dióda is van) felkötni a mínusz tápra (-45V) még egyszer megmérni. üdv! proli007
Sziasztok.
A melléket kapcsoláshoz, csinálne nekem valaki egy nyáktervet? Nekem sajnos nem megy a nyáktervezés. Ha valaki csinálna egyet azt megköszönném. Vagy ha ennél esetleg van jobb ami működik +12Voltrol vagy +60Voltról azis jó. És egy beültetési rajz is jóljönne. Köszönöm szépen. :worship: Bővebben: Link
Szia!
Én a mellékelt védelmet használom.Jó és megbízható, minden szempontból teszteltem.A diódákból én kettő-kettőt tettem bele sorosan hogy az érzékenységét a kívánt szintre csökkentsem.
Ha visszaolvasod a topikot, akkor több hasonló kapcsolást is találsz
Hello!
R12: 0V R13: 24.8V R14:-41 D8:2.4V "Aztán, az AMP bemenetet, (amelyiken a dióda is van) felkötni a mínusz tápra (-45V) még egyszer megmérni." Ezt a kérdésedet nem értem, sorry.
Hello!
Totál káosz! Vagy nem az ellenállások lábain mérted a feszültséget. (pld.: az R13 a bázis-emitter között van, azon 600-700mV-nál nagyobb feszültség nem lehet, kivétel, ha az zárófeszültség, de akkor is behatárolódik kb-7V esetén) Lerajzoltam a szimulátorba, hogyan kellene kinézni a feszültségeknek, mikor az AMP bemeneten (erősítő kimenetén) nulla volt van. A mért értékek, az alkatrészek lábain mérve értendőek!!! A kapcsolási rajz mellett, ott van az áramkör transzfer karakterisztikája, azaz az átviteli függvény, ha az AMP bemeneti feszültség, 0...-45V-ig változik. Az ábra a LEd-en mérhető feszültséget mutatja. Látható, hogy a Clip led addig nem ég, míg az AMP bemenet feszültsége meg nem haladja a -33V-ot. Mert ha az erősítő kimeneti feszültsége megközelíti a tápfeszültséget (közel a túlvezérlési állapot), a Clip Led jelez!! (Ez a kapcsolás, csak az erősítő, negatív csúcsfeszültségét figyeli, a pozitívvel nem foglalkozik.) üdv! proli007
Hai!
Led 0.2V D1:7.8V R12,13,14,15,16:0V C4:42V T1 tranyó C-E:134mV B-E 780mV
Köszi szépen.
PDFben nincs meg neked a panel terv? Beültetési rajz? Külön tápról menne mert a nagy trafón nincs olyan fesz amiből 12Voltot lehetne csinálni.
Ha kinyomtatod azt amit mellékeltem, akkor simán áttudod pontozni, de ha csak nem pont ilyen méretű és lábkiosztású a reléd, akkor sehogy se lesz jó a nyákterv.Ez egy egyszerű kapcsolás tervezd csak meg azt a nyákot!Ezt is be kell gyakorolni. :yes:
Egy ilyen védelemhez tök felesleges külön táp.Hacsak nem valami batárnagy relével akarod megépíteni, bőven jó, ha 2db 2W-os ellenállással leosztod, az akármilyen tápfeszt, teszel rá egy 100µF-os puffert aztán kész Az ellenállásosztó méretezésének nézz utána a neten, de ha nem megy akkor add meg a relé pontos tipusát, meg azt hogy hány V a tápfesz és majd segítek. |
Bejelentkezés
Hirdetés |