Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezeték nélküli gyertya
 
Témaindító: vicsys, idő: Okt 28, 2008
Lapozás: OK   14 / 59
(#) lapose válasza vicsys hozzászólására (») Dec 5, 2008 /
 
OK! Értem.
(#) Hujikolp hozzászólása Dec 5, 2008 /
 
Megvettem a farádos kondit, egy kicsit nagyobb mint gondoltam, de szerintem nem lesz vészes a mérete. 3 voltos 2032-ről előre megtápláltam, sorban egy amper mérővel, hogy azért mégis csak tudjam, hogy mennyi csurog. Amikor már kevesebb mint 1mA folyt, akkor lekapcsoltam. Ez kb 4-5 perc volt. Utána egy ledet kötöttem rá egy 150ohm-ossal, úgy ment egy kis ideig, majd kivettem és fél óráig világított a piros led, igaz a végén már csak pislákolt

Ha lesz időm holnap, akkor beépítem, meg készítek egy újat is.
(#) Frankye válasza vicsys hozzászólására (») Dec 5, 2008 /
 
Idézet:
„Csak Neked súgom öreg barátom, hogy arra senki nem gondolt, hogy más, kilógó végtagommal is tudom kapcsolgatni a tápegységet...”

Naaa! Miket nem írsz le?! Teljesen meg vagyok botránkozva! Vagy Te a lábadra gondoltál?! :hehe:
(#) deguss válasza vicsys hozzászólására (») Dec 5, 2008 /
 
Nagyon ötletes! Gratula!
(#) SALáta hozzászólása Dec 5, 2008 /
 
Sziasztok.
Nekem is működik a Skori-féle kapcsolás.
12 v-ról 6-8 cm rgb leddel, 5 v ról 3 cm rgb leddel igaz a színváltás nem a legtökéletesebb de nem baj.
Én bd 437 et használok, az akadt a kezem ügyébe legelőször. Egy lm 317 és kívülről tudom vezérelni a színváltós led-et , közben rájöttem lehet hogy jobban járok ha veszek kész gyertyát és kiolvasztom a zselét majd elrejtem gyertyadíszítő homokkal (lehet hogy tördelt kvarckristállyal) az elektronikát ha kvarckristály lesz akkor a ledet.
Ha minden jól megy 6 db lesz a fa alatt karácsonyra
a család női tagjainak.
Köszönöm ezt a remek ötletet a fórumnak.
(#) Skori válasza SALáta hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Ha a leddel párhuzamosan kapcsolsz egy további 100nF körüli kondit akkor a szinváltós led kevésbé hülyül meg. (mert amúgy néha tényleg előfordul)
(#) moltam válasza SALáta hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Most ezt nem értem.
Szinváltós led=rgb led?
AZ rgb lednek nem közös anodja v katódja van és szinenkét kulön anód vagy katód?
(#) Frankye válasza moltam hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Nem, ez egy ún. Szivárvány LED. Automatikusan váltogatja a színeit.
(#) moltam válasza Frankye hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Na ilyet még nem láttam.
Már tudom mi fogja az órámat megvilágitani
(#) Frankye válasza moltam hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Bővebben: Link
Nem magyarázom, nézd meg a videóját is.
(#) Skori hozzászólása Dec 6, 2008 /
 
Na, végre eljutottam én is odáig, hogy gyertyát öntsek.
A meghajtóra lehet, hogy lesz néhány további ötletem.
Első körben a tranyó B-E lába közé lehet kapcsolni 1...2nF-os kondit. 8...10V táp felett meredeken megugrik az áramfelvétel, ha ez a kondi benne van akkor kevésbé emelkedik az áram (jobb marad a hatásfok), illetve a bázisellenállást is lehet emelni 22...33kohm-ra.
(#) Szebence válasza Skori hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Nekem nagyon jól sikerült a gyertyám. Mindent úgy csináltam ahogy azt a kapcsolási rajzodon van. 9V-ról kicsivel több mint 11cm volt a hatótáv durván 53mm átmérőjű tekercsekkel.

Esetleg a későbbiekben lesz olyan módosítás, hgy a gyertyában lenne egy nagyobb kondi azt fel lehetne tölteni így induktivitás általá és a gyertyában lévő led mondjuk világítana 1 órán keresztül... utána meg megint fel kellene tölteni...
(#) Attila86 válasza Szebence hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Az nem jó, mert még ráfogják hogy elem van benne. Szerintem úgy a jó hogyha csak akkor világít ha a talapzat felett van a gyertya.
(#) Szebence válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Nekem azért lenn jó így, mert nem kellene állandóan bedugva lennie a dugasztápomnak (mert jelen pillanatban arról tudom csak működtetni) másik nyomós érvem pedig az lenne, hogy ha feltölteném a kondit és világítana egy 30-40 percig az jó hangulatvilágítás lenne és autómatikusan "kikapcsolna" és bárhová vihetem, nem kell az adónak a közelben lennie.
(#) deguss válasza Szebence hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Ez kivitelezhetetlen esztétikusan.
Ha csak 5mA-t eszik egyetlen LED 3.6V-ról, a 30 perces világításhoz egy elméletileg (C=I*t/U) 2.5 Farádos kondenzátor kéne, gyakorlatilag mivel nem tudod kivenni az összes töltés, úgy 4 Farád kéne.
(#) Skori hozzászólása Dec 6, 2008 /
 
A nagykapacitású kondik élettartama véges (pár év), az 1F-os memóriához való kondik ilyen terhelésnél lehet, hogy csak hónapokog bírják.
Az összes többi alkatrésznek n*10....n*100év az élettartama. Ezek után inkább azt ajánlanám, hogy az adó részt járasd akksiról, vagy kondiról (mert abban könnyebb kicserélni, ha megadja magát)
(#) deguss válasza Skori hozzászólására (») Dec 6, 2008 /
 
Skori, egy kérdésem lenne hozzád:

Te pontosan mekkora frekvenciára tervezted a kapcsolást? Az enyém majdnem pontosan 7.5MHz-en megy (rádióamatőr-sáv), a megadott értéktől eltérve voltam kénytelen megépíteni a kapcsolást, a C értéke nálam a 4.7nF helyett 1nF. A kapcsolás nem zavar be a kollegáknak? Ha jól tudom, ők is ezt a frekvenciát használják. Egyáltalán meddig terjed ez az elektromágneses (vagy csak mágneses) hullám, érzékelhető szinten?

A tekercsben 13V körüli maximális feszültséget eredményez a vevőtől 4cm-re, de van egy pont, amit megközelítve hirtelen leesik az átvitt teljesítmény, és ha ennél közelebb megyek, már nem is olyan jó a LED fénye. Mivel lehet ezt magyarázni.
Most készülök elkészíteni egy speciális elrendezésben, majd teszek fel képeket, ha elkészült, de kérdésem, hogy ha kisebb méretben készítem el, d=3cm a tekercseknél, akkor mire figyeljek?
(#) zolee1209 válasza vicsys hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
Nem voltam gépnél, meg kötözködni sem akartam, de tényleg kapcsolgathattad volna egyéb végtagokkal a tápot!

A működése ötletes!
(#) Kovidivi válasza Szebence hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
Erre megoldás, hogy a vevőbe építesz egy NE555-ös időzítő én még azon gondolkodtam, hogy jó lenne, ha zenére villogna a led (an6884-el nagyon egyszerűen megoldható) a probléma az, hogy akkor össze kellene kötni egy zeneforrással... a mikrofonosnál pedig az a probléma, hogy folyamatosan kalibrálni kellene a hangerő függvényében.
(#) moltam válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
Két tekerccsel össze lehet k9tni a zeneforrással csak a nagyfrekistekercs zavarná szerintem.
(#) Skori válasza deguss hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
A kondi értékét és a tekercs méreteit megsaccoltam, ezutám már ebből adódott a 3,5MHz

Ha a csatolás egy bizonyos értéknél nagyobb (kicsi a távolság) akkor a vevő rezgőkör visszahat az oszcillátorra (és akár csökkenhet is a jelszint). Ha más frekin használod akkor a visszacsatolást is annak mefelelően kellene módosítani.

A zavarás miatt nem kell aggódni szerintem, mert nincs a hullámhosszhoz hozzámérhető antenna, inkább csak mágneses térerőt kelt (az elektromos tér nagyon kicsi). Így a hatótávolság is sokkal kisebb (nagyságrendekkel), mintha anntennára csatolnánk ekkora (amúgy is viszonylag kicsi) teljesítményt.
(#) Mickey5 válasza vicsys hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
vicsys írta:
Idézet:
„Jó kérdés... Egy magazinban jelent meg. Hmmm, nem is tudom. Talán ha feltüntetnénk az eredeti szerzőt...”

Minden tiszteletem Topi mesteré, mert Ő valóban zseniális, mindannyian sokat köszönhetünk Neki: álmomban sem jutna eszembe megbántani. De ha Ő közölhette Uwe Nagel óráját a forrás megjelölése nélkül, akkor Te is megoszthatod velünk a kapcsolást (feltüntetve a forrást).
(#) deguss válasza Skori hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
Köszönöm szépen köbzoli és Skori a válaszokat.
Mindent értek, csak ez a "szokatlan" elrendezés nem volt világos számomra, de köszönöm mindkettőtöknek a kielégítő választ. Az antenna dolgot is felfogtam, a visszacsatolás is most világosodott meg számomra.
Amit még kérdezni szeretnék, az a menetszám. Elvileg, ha mindenképpen csak kisebb átmérőre tudok tekercset készíteni a hely miatt, akkor megnövelt menetszámmal (persze szimmetrikusan az adónál), elérhetek azonos teljesítményátvitelt, mivel a mágneses térerősség proporcionálisan növekszik a tekercsen átfolyó árammal. De mivel kisebb átmérőnél a tekercsnek ugyan annyi menetszámmal kisebb lesz induktivitása, ezért kéne több menet?! Vakvágányon vagyok, vagy valamennyire megállja helyét az elméletem.
A legjobb lesz, ha kipróbálom, holnap nekiesek, és beszámolok az eredményeimről.
(#) vizor hozzászólása Dec 8, 2008 /
 
Megcsináltam a Skori féle első verziót, nagyon jó
Csak hirtelen összedobtam, 0.75-ös sodrott, szigetelt rézdrót, 5cm átmérő, minden kondi Stiroflex, BD137 tranzisztor. 5 volton 8cm-nél már világít, asztalon keresztül. 1.5 voltonként növelve kb. 1 cm-el nő a hatótáv, bár 9 voltnál már forró a tranzisztor.

Egy ötlet szilveszterre baráti társaságba: vannak olyan bőr pohártalpak amiket rá lehet húzni a pohár aljára és befér a kettő közé a kapcsolás (és nem is látszik). Asztal alá több meghajtókör, hogy lefedje a teljes területet. Minden pohár alá más színű LED, így mindenki megismeri a sajátját, sötétben is megtalálja

OFF
Nem semmi, már hányféle LED-et találnak ki Eddig volt az egyszínű, 3 lábú kétszínű, egyszínű villogó. Most már van 2 lábú kétszínű (polaritásváltás), 4 lábú RGB, szivárvány, most meg néhány 2 lábú 2 színű (piros,kék) felváltva villogó került a kezembe (tiszta rendőrautó ). Állítólag van 3 lábú polaritáscsereberélős RGB is. Mi jöhet még ? Komplett mátrixos futófény 1 tokban ?
ON
(#) Lánglurkó válasza vizor hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
S már rózsaszín is van
(#) vizor válasza Lánglurkó hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
Nem semmi
(#) kaqkk válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
Lila még nincs a kereskedelemben! Állj rá a gyártására
milliomos leszel! De az ötletért nekem is tolhatnál egy pár % ot!
(#) pittyu hozzászólása Dec 8, 2008 /
 
Én véletlenül a PIC ic re tettem 12 V ot, de csak a fejem lett lila.
(#) Joci77 hozzászólása Dec 8, 2008 /
 
nekem is sikerült 1 házi RGB set öszerakni köszi az ötletet nagyon baba lett
egy 230/12V 100mA AC/DC kis kapcsitápról megy (ez volt kéznél)
(#) Joci77 hozzászólása Dec 8, 2008 /
 
talán..

MOV00558.3GP
    
Következő: »»   14 / 59
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem