Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Lapozás: OK   17 / 72
(#) cleetus válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Semmi sem melegedett.,a tranzisztorok
jók.
(#) cleetus válasza cleetus hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Viszont felfedeztem egy lehetséges zárlatot,lehet hogy az volt a baja,már akkor gyanús volt,amikor raktam be az alkatrészeket,és én okos,nem mértem rá.Holnap majd megnézem,ez volt e a baja.

Megszűntettem a zárlatnak vélt dolgot,de nem sokat segített.Szólni szól, egy 200w-os izzó szála egy picit pirosodik,semmi sem melegszik az áramkörben.Az árammérő 0.2 ampert mutat.Ha a nyugalmi áram potiját állítgatom,kismérrtékben változik az áramfelvétel,ilyen 1-2 mA-es léptékben,de ha növelem az értékeét,akkor egy idő után elkezd a hangszóró membránja ki-be járkálni,ha nincs rajta jel.Az egyik 100 ohmos ellenállás egy picit meleg, a másik semennyire.Fogalmam sincs,mi lehet a hiba.Még annyit,hogy a féltápfeszt sem tudom beállítani,az egész kint van a kondin.
Kérlek segítsetek! Nagyon zavar,hogy nem működik!
(#) magery válasza cleetus hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Melyik nyákot csináltad meg? Egy képet tudnál csinálni a beültetési oldalról?
(#) cleetus válasza magery hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

ezt itt
lapközépen

Én a nyáktervre gondoltam, nem az áramköri rajzra.
(#) CIROKL válasza cleetus hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Szedd ki az összes tranyót ellenőrizd mind? Majd tüzetesen ellenőrizd a beültetést , meg nem árt az ellenálásokat is végignézni.Elképzelhető az előző zárlatod igencsak oda tolt valamyelyik alkatelemnek?De ha tudsz tegyél föl róla egy képet hátha többet látunk?

Rögtön az első oldal első hozzászólásában van,de itt a linkje
ez az

Az akotó által megtervezett panel az ? a sima amelyik nem tartalmazza a tápot ? Akkor ha mindent rendbe tettél bele ennek elsőre kellene működni , ezt már többen is megépítettük és első bekapcsra működik! Ez az a panel?

DoZ.JPG

(#) cleetus válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Ez az,a nyákot átnéztem,de semmi hibát nem fedeztem fel rajta.Atz nem gondolnám hibának,hogy 40 v helyett 30-on megy.A bd139-ek újak,nem is voltak használva, a kd-k is jók.A bc 212 is működik.
Már a végtranyókat is átnéztem,hogy jól kötöttem e be,és jók azok is.Sajnos nem todok fotózni a nyákról,nincs itthon fényképező.

Az sokat segítene ha tudnánk hogy mi volt az a zárlat ami az első bekapcskor volt, és már elhárítottál.

A BC212 nincs véletlenül fordítva beültetve?

Nos 30 voltról is kell hogy tudjál nyugalmi áramot beállitani , meg a fétápfeszt is .Ez az erősítő 30 voltos tápfeszről is működőképes . Még mindig csak azt tudom neked ajánlani hogy minden alkatrészt tüzetesen vizsgálj meg ,hangsujjozom mindent ezekutánn , amit írtál hogy volt valamilyen zárlatod? ezért bámi eltudott szálni , ha tudnánk a zárlat helyét ? akkor talán lehetne tudni hogy merre keresd a hibát? A tranzisztorok beültetése a BC ,BD Az jó és a végtranyók ?

az jó helyen van,úgy csináltam,hogy ne lehessen másképpen beültetni.Az a lehetséges zárlatforrás abból keletkezhetett,hogy amikor rajzoltam a lemezre a nyákot,akkor az alkoholos filcet véletlen hozzáérintettem egy másik vezetősávhoz,és maratás után nem vettem észre azokat az apró kis rézcsíkokat(tényleg nagyon vékonyak voltak) amik összekötődhettek.Azokat eltávolítva sem volt nagy változás.
Átnéztem még egyszer a végtranyók bekötését,és javítotam a hibákat,de egyik tranyónak sem lett baja.Bekapcsoltam megint az erősítőt,de mostmár semmi áramot sem vesz fel.Gyanítom,hogy a bc 212 meghalt.Azt megnézem.
(#) vendelkiraly válasza cleetus hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

A 100 Ohmos ellenállások akkor szoktak melegedni, ha a tranzisztorok rosszak!
Szerintem is vedd ki a tranzisztorokat és műszerrel (mondjuk diódavizsgálóval) nézd meg őket. A BC212 is könnyen fel lehet cserélni. Pláne, hogy a Motorola cég más lábkiosztást használ, mint a többi, de nem hiszem hogy ez lenne a baj. A BD139-et is nézd meg. Ha Alkotó nyákját csináltad meg, akkor valami gyakorlati bekötési hiba lehet csak.
A képen láthatod a tranzisztorok lábkiosztásait!

A panelon van egy átkötés azt beletetted? Jobbra a Bd előtt?

023.JPG

(#) cleetus válasza (») Dec 14, 2008 /

Megtaláltam egy lehetséges hibát,az én bc 212-mnek másképp van a lábkiosztása.És miután a megfelelő helyre akartram hajlítani a lábait,le is tört az egyik tőből.Kipróbálom egy bc 303-mal,hogy működik e az áramkör.Jó ötlet lenne?Mert nincs itthon több 212-m.

Esetleg BC556, BC559, BC560 nincs otthon?
A BC303-al is működnie kell szerintem!
(#) CIROKL válasza vendelkiraly hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Mindeggy miaz csak p s legyen , de bc 556 az jó

(#) cleetus válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Gyanúsak a potik,amiket baraktam....

"Minden gyanús, ami nem gyanús"

Ellenőrizd át az egészet, sokszor fatális hülyeségeken szokott elmenni a dolog.
(#) cleetus válasza vendelkiraly hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Nem tudok rájönni a probléma okára.Mostmár annyit elértem,hogy sercegjen,ha a bemetére hozzáérek,és ad valami zörejt,de az áramot továbbra sem tudom állítani,se semmit.Torzítva,nagyon halkan hallok valamit,de azt csak a gépemből jövő hangnak az áthallatszódása.Kezdem feladni.Komolyan,tanácstalan vagyok.

Esetleg tudnál készíteni olyan képekett, amin jól látszik a panel és az alkatrészek. Bár a kép alapján nehéz gyógyatani, de hátha valamit észreveszünk.
A köv lépés, az szerintem, hogy mindent kiszedsz a panelből és "új" alkatrészekkel megépíted az egyik csatornát. De előbb jó lenne látni képeket róla.
Ha jól látom te Budapesti vagy!
Ha sehogy se jön össze az élesztés esetleg találkozhatnánk bár nem lesz sok időm, de egy órát rászánhatok.
(#) bakos13gab válasza cleetus hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Még egyszer nézd meg a lábkiosztást, mert ilyet nekem is produkált, felcserélt lábakkal, én mindig 2x lerajzolom, hogy mit hova hogy. A kapcsolás jó, dehát valami a panelon nem kóser, fog a rajzot és a panelt és mondjuk a bemenettől indulva hasonlítsd át pontról pontra a kapcsolást és a kész panelt. Nekem így sikerült már ezt azt elhárítani, nem olyan soka za alkatrész, tehát nem egy hosszadalmas dolog, ha ez alapján jó akkor tuti valami alkatrész hibás. tranyókat cseréltél már, lehet, hogy az ellenállások rosszak, cseréld ki az összeset, vagy mérj rájuk egyesével...
az áthallatszó sercegés alaján nekem a bemeneti tranzisztor gyanús...

Osztom bakos13qab Hozzászólását

Nulladik lépésként a panel nyákoldalát hasolítsd össze egy kinyomtatott Alkotós rajzzal. Filctollas technikával könnyen máshova lehet húzni egy vonalat. Én is így jártam, de szerencsére időbe észrevettem. Maratásnál könnyen maradhat sorjás rész, ami nem maródik le és zárlatot okozhat.
Az alkatrészeket sorba vizsgáld át. Érdemes dióda vizsgálóval megmérni a tranzisztorok lábait. Viszonyításhoz használj egy jó szűz alkatrészt. Ha kell forraszd ki az egyik lábát és úgy mérj rá mindenre. De vigyázz a forrasztással, mert többet árthatsz vele.
Kiocsatoló kondenzátornak milyet használsz?
(#) cleetus válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Találtam egy ellenállást,amit nem jó helyre forrasztottam, a kifúrásnál eltoltam a helyet. És három ellenállásértéket is elnéztem,4.7 helyett 2.2-kellett volna odaraknom.2.7-esem nincs
MOstmár szól,izzón keresztülnagyjjából lehet állítgatni a nyugalmiját,de a féltápfesz továbbra sem tetszik neki.A végratranyók nem melegednek,csak a bc 139-esek egy kcsit.bár ez szerintem az izzónak tulajdonítható,ez 200w-os.Még a halkságának a bc 303-at okolom.Sokkal jobb a hangulatom,van még remény.
(#) cleetus válasza vendelkiraly hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

kicsatolókondi 3300µF 80v
A nyákom jó,csak én vagyok a béna.

Hát előfordul, hogy az ember elnézi. A lényeg ,hogy valami már lesz. Viszont a kapcsolási rajzon feltüntett értékeket tessék betartani! :nezze: Főleg, ha először építi az ember. Kicsatolónak inkább 4700-at ajánlok. Hány ohmos a hangszóró?

És izzó nélkül majdnem megvan a féltápfesz a kimeneten!
Haladok...
Következő: »»   17 / 72
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem