Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » UV-s NYÁK levilágító készítése
Lapozás: OK   38 / 136
(#) WaRL0 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 7, 2008 /

Csak azert akartam igy mert 8ledre van csinalva a levilagitom ! ..De akkor max 1 led csak a "semmibe" fog vilagittani ! Koszi a segitseget ! Es ha 3mat kapcsolok sorba es 12V tapfeszol fog menni akor hany ohmost legyen az a ellenalas ?
Koszi
(#) kaqkk válasza WaRL0 hozzászólására (») Dec 7, 2008 /

csinálhatod 4*2 kombinációval is !
az oldal tetején van a számító progi !
de írd le a ledeid adatait és hogy hány db-lesz sorbakötve és leírom neked milyen ellenállás kell
(#) kaqkk válasza WaRL0 hozzászólására (») Dec 7, 2008 /

kiszámoltam ha 2 lesz sorba akkor a számított
300 ohm 1/4 w ha 3 akkor 150ohm
de ezek az értékek nem biztos hogy beszerezhetők
ezért ( a program) 330-és 180 ohm ot javasol
(#) WaRL0 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 7, 2008 /

Koszi! Ha lessz egy kis penzem ledekre akkor veszek ujakat es akkor veszek 330ohmos ellenallasokat is !
(#) agressiv válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 7, 2008 /

Pausz papírt használunk most, de az az igazság, hogy 1 vagy 2 réteget mind1 mert rossz lessz. Régebben átlátszó fóliát használtunk de az sem volt jobb, talán még rosszabb is.
(#) Zoli_bácsi válasza agressiv hozzászólására (») Dec 7, 2008 /

agressiv!

Írj már légyszives néhány paramétert a levilágítóról, hátha tudok segíteni. (Teljesítmény, világítási távolság, cső, vagy LED, vagy egyéb UV lámpa tipusa, Világítási idő)

Kösz.

Üdv.
(#) agressiv válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Dec 7, 2008 /

Ilyen lámpát használok 250W-os 40cm-ről 5 perc pausz papírra nyomtatott rajz.

Én köszönöm a segítséget! :worship:

Van olyan technikai infó a lámpáról, ogy Milyen, illetve hány nanométres a kibocsátott fény?
(#) Sir-Nyeteg válasza agressiv hozzászólására (») Dec 7, 2008 /

Ez olyan mint az arcszoláriumok, nem sok UV-t tartalmaz. Működik, de kell hozzá sokszor tíz perc, hogy ezzel jó legyen. Erre utal az is hogy fóliával sem ment a dolog.
Idézet:
„Valami ipari UV lámpánk van”
Jéé a linken meg csecsemőknek írják.

Szerintem.

Valószínüleg több idő kell.

Valószínű, hogy ebben UV-C tipusú lámpa van. Az pedig nagyjából 240nm. A mi lámpánknak UV-B kell hogy legyen, ami 360-370nm. Vegyél egy UV-A neoncsövet, és próbáld ki. Akár kompaktot, ahhoz csak foglalat kell. Később, meg lehet fejleszteni. Ja, és lehetőleg BL típusú legyen. Szerintem ezzel a lámpával van a bibi.
(#) Zoli_bácsi válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Dec 7, 2008 /

Fordítva. UV-A kell. 370nm
(#) agressiv válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Dec 8, 2008 /

Jahh én is meglepődtem, hogy ez ilyen gyógyítólámpa
azt hittem valami ipari célra van kitalálva

Mindenesetre msot éppen világítok hagyom jó sokáig ameddig csak lehet és meglátjuk mi lessz
(#) kaqkk válasza agressiv hozzászólására (») Dec 8, 2008 /

Egyébbként nekem most készült el teljesen a levilágítóm
belekerült a pices időzítő és elkészült az előlap is

(#) Sir-Nyeteg válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 8, 2008 /

SSSSzzzzzéééééppppppppp
Hány kg? mennyit eszik százon?
mennyi idő?
Mennyibe került?
(#) Zoli_bácsi válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 8, 2008 /

Jajj de kis pofás cucc lett! sok örömöt hozzá!
(#) kaqkk válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Dec 8, 2008 /

'10*8w kb 5kg 4.5perc Hogy menyibe került nem számoltam mert egyrészét a csöveknek úgy kaptam cserébe de aztán vettem is (ha minden a boltból jött volna) kb egy huszasba-lenne
(#) kaqkk válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 9, 2008 /

Az előlapon a"lámpa" rajza mellett az a kis fekete pont
egy üvegszálas fényvezető ,és jelzi az uv jelenlétét
ha világít a neon kék fény látszik rajta
(#) anonym1s hozzászólása Dec 17, 2008 /

Nekem megmarta a lakkozott helyen is. Nem tudom hogy az volt a baj hogy tul sokaig vilagitottam es esetleg atvilagitott a fekete festeken (3 reteg normal papir etolajjal atitatva), vagy keves ideig vilagitottam es sokaig volt a natriumos furdoben emiatt pedig tul vekony maradt a lakk reteg amit a vasklorid mar elintezett. Mi lehet a baj?
(#) Sir-Nyeteg válasza anonym1s hozzászólására (») Dec 17, 2008 /

Valószínűleg a második eset!
Általában megfelelő levilágítási idővel, és megfelelő töménységű előhívóval (ezt töményebbre szoktuk keverni az ajánlottnál jóval) pár másodperc alatt előhívódik a mintázat.
Sok lesz a 3 réteg! Próbáld meg fóliával, vagy csak pl 1 réteggel!
Sok sikert!
(#) p_istvan válasza anonym1s hozzászólására (») Dec 17, 2008 /

Szerintem is alulexponált (világított) volt a nyák.

De amig ki nem kisérletezed a megfelelő világítási időt, maradj az előhvó töménységével és a hívási idővel a "gyári" ajánlásnál.
Szerintem utána is ki lehet várni azt az egy percet...
Mert igy egyértelműen meg tudod állapítani hogy sok vagy kevés a világítás:

Ha az ajánlott töménységgel és idővel nem oldja le teljesen a megvilágított helyeken akkor kevés a megvilágítás (ekkor töményebb hívóval meg lehet probálni előhívni, de könyen túlszaladhatsz az idővel és leszedi azt is amit nem kéne, valószínűleg most is ez történt). Ha viszont a rajzolatot is leszedi, akkor túl sok volt a megvilágítás vagy a fedetséggel van baj.

A tömény előhívó nagyon könyen lekapja a nem világított részeket, nagyon könyen el lehet rontani a hívást vele, még jó levilágítással is, én tömény előhívóval (tesco gazdaságos lefolyótisztító) tisztítom le maratás után a fotólakkot és egy melegvizes öblítésen kívűl mást már nem is használok utána a forrasztásig.

Papír helyett használj pauszt, 20Ft az A4 darabja és jó lézernyomtatóval, megfelelő beállításokkal elég egy rétegben alkalmazni és nem kell semmivel bekenni!
Nekem a fólia kevésbé vált be, rosszabbúl tapad rá a festék a nyomtatás során és ezért több hiba is van a nyomtatványon, meg drágább és nehezebb megfelelő minőséget beszerezni.

Üdv: P István
(#) anonym1s hozzászólása Dec 18, 2008 /

1-2 retegu papirt siman atvilagit a lampam, ha a legsotetebbre allitom a nyomtatot akkor is. A 3 retegu papirt is csak akkor nem vilagitja at ha minden papirt tobbszor is visszarakok a nyomtatoba, szoval hogy egy papiron tobb retegu festek legyen.
Sajna nincs lezer nyomtatom, csak tintas.

Errol a pausz papirrol tudnal belinkelni egy kepet? Nem tudom hogy nez ki, meg sosem hallottam rola. Illetve itt a forumon mar tobbszor is olvastam rola, de fogalmam sincs milyen az.

Akkor azt mondjatok, hogy ha eleg sotet a rajzolat, akkor nem szamit ha tul sokaig vilagitom?
(#) kaqkk válasza anonym1s hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Én sima papírra 1* nyomtattam és minden kenőcs
olaj nélkül 10 percig világítottam (az uv s nyáklevilágító
készítése témában fent van a próba eredménye )
tökéletes nyák készült ! nemértem tintasugaras nyomtatóval miért kell 2* 3* nyomtatni és még ebből 3db ot egymásra rakni ? Ez a megoldás hogy több lapot egymásra csak És kizárólag! a lézer nyomtatókhoz kell!
egy lap 1 * nyomtatva még keeni sem kell ! Próbáld ki ,
meg fogsz lepődni ! a végeredmény azért nem lett jó mert egyáltalán nem ment át uv a sok papíron aztán az előhívó
töménységet növelve már mindent lehozott !
(#) p_istvan válasza anonym1s hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

A pauszt régebben műszaki razokhoz használták (a jó mechanikai tulajtonságai miatt), szép vékony vonalat lehetett húzni tussal rá. Opálosan áttetsző, kézbe kell venni, képen nem sokat mutat, de mellékelek egyet UV Leddekkel megvilágítva.
Menj be egy papír-írószer botba és ott biztos adnak neked.

Lehet hogy tintasugarashoz is jó lesz, mert kevésbé áztatja el a tinta.

Valóban, ha elég sötét a rajzolat, jobban eviseli a túlvilágítást, de legjobb kikisérletezni az optimális időt, mert vékony vonalaknál alávílágíthat, ha túl sokáig van levilágítva és nem fekszik rendesen a nyákra a rajz. Lehtőleg tintás oldalával kell ráhelyezni (ennek megfelelően kell nyomtatni).

DSC00075.JPG

(#) p_istvan válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

A lézernyomtatóval kapcsolatban nekem más a véleményem, egy normális lézerrel is simám elég egy réteg, még a melékeltnél sokal finomabb rajzolat esetén is.

(egy kis HP laserjet1018-at használok)

DSC00074.JPG

(#) anonym1s válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Azert kell mert mint mondtam 1-2 lapot siman atvilagitott a lampam a nyomtatott reszeken. Bar ezt csak ugy ellenoriztem hogy a lampa ele raktam es lattam hogy atszurodik a nyomtatott reszeken is a feny. 3 papir tobbszorosen nyomtatva, mar nem szurodott at de majd csinalok egy probat egyetlen reteg papirral. Az elohivo suruseget meg egyaltalan nem noveltem, sot, olyan higra van hagyva, hogy kell neki 20 perc mire leszedi a vilagitott helyeken.
Csinaltam rola kepet.
A DSC00779.JPG viszonylag jol sikerult, a masik meg az alamart.

p_istvan!

Kossz a kepet!
(#) p_istvan válasza anonym1s hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Ha 20 perc kell neki, akkor tényleg kevés volt a megvilágítás.
Normál töménységgel, egy - másfél perc kell, ha rendesen meg volt világítva.

A szem érzékenysége nem lineáris, és hogy mennyi fény szűrődik át, az szabad szemmel nézve nem igazán mérvadó, ha csak nem tényleg nagyobb festék hiány van.

Legjobb ha kipróbálod, egész kicsi próbadarabokon.

(#) anonym1s hozzászólása Dec 18, 2008 /

Na ujabb kepek.
Mindkettot ma este csinaltam. A nagyobb panel, 3 retegu papir, minden reteg tobbszorosen nyomtatott, 20 perc vilagitas. A kisebb, 1 retegu egyszer nyomtatott papir, 10 perc vilagitas. A vilagitas ugyanazzal a lampaval tortent ugyanolyan (kb. 3cm) tavolsagbol.
A kisebbet kivettem hamarabb a maratobol, mert mar latszott hogy nem marad meg rajta semmi minta, de a nagyobbat is eleg jol megmarta a lakkozott reszeken.
Nem lehet hogy megiscsak az a baj, a lampam atvilagitja a nyomtatott reszeket is?
Csinaltam egy kepet a lampamrol is. Kb. mennyi ideig kell ezzel vilagitani hogy rendesen meg legyen vilagitva, viszont ne marjon ala?
(#) Zoli_bácsi válasza anonym1s hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

szerintem hagyd a papírt. Nekem egyáltalán nem vált be olyan trágya lett a nyák, hogy borzasztó. Szerintem a fólia az amivel normálisan és esztétikusan el lehet készíteni.

foto_nyak.jpg

(#) Sir-Nyeteg válasza anonym1s hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Levilágítási idővel próbálkozz!
1: ahol le kell jönnie, ott lejött!
2: ahol nem kéne ott is eléggé lejött
Ebből az következik, hogy túl sokat világítasz.
Ha 3 lapot teszel egymásra, és a kontraszt megvan, csak lejön mindenhol, akkor kevesebb idővel kell próbálkozni. Esetleg nagyobb távolsággal a fénycsőtöl.
Csinálj időtesztet, kezdd sztem egy papírral. Ehhez kell egy kb 1*5cm-s nyák. Sokan írták már: 4cm-t letakarsz, (esetleg szigszalag) 1cm-t világítasz 2 percig. Aztán eltolod még egy cm-t, ezt is két percig világítod, így lesz egy 2 és egy 4 perces részed, és így tovább.
Te esetedben tegyél mindig rá egy fehér lapot is.

Remélem érthető volt. Előhívás után ebből kiderül, hogy lehet h akár elég lenne kevesebb idő is, pl 5-6 perc.

PICT0002.JPG

(#) p_istvan válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Dec 19, 2008 /

Vagy az is következhet belőle hogy túl kevés a világítás és túl sokáig volt az előhívó oldatban (az írta hogy 20! perc) Az előhvó a nem megvilágított lakkot is oldja, csak kisebb mértékben, ezért kritikus a hívási idő betartása.

Az 5-6 perc fehér papíron kereszűl, és egyszerre mindjárt három rétegben?!

A tesztben igazad van, de én mondjuk: 15, 20, 25, 30 percel kisérleteznék "egy" fehér papíron keresztűl és addig növelném a világítási időt, amíg a szabvány töménységű előhívó egy- másfél perc alatt le nem tudja szedni a megvilágított részt, és utána kell a maratást is megnézni.

(Fólia vagy legalább pausz csak jobb lenne)

Jól megkeverjük a névtelen kollégát...
Következő: »»   38 / 136
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem