Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   23 / 221
(#) Doncso válasza bgsf hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
én is azt tudom mondani mint Hapro mester, nagyban függ a nyugalmi áramtól. Bár szvsz ez kicsi lesz mint atom.
(#) bgsf válasza hapro hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
a tápegység csatornánként 230V/28V AC 150VA. a nyugalmi áramot 1,2A-re tervezem. most kivételesen gyári trafókat használok, mert van ilyenem...
szerintem kipróbálom egy ilyen bordával, aztán leírom mit tapasztaltam. először egy csatornát építek meg. ha szobahőn nem megy feljebb 60-80foknál akkor OK! ha feljebb megy akkor gáz van.
nem gondoltam hogy ekkora fába vágom a fejszém! AB osztályú erősítőnek ez a borda 100W-hoz is elég...
(#) Doncso válasza bgsf hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Nekem kettő darab 50W-os AB osztályosnak a bordája van rajta, ez elegendő......kb 15 percig Az akt-453-asoknak a bordái..
(#) hapro válasza bgsf hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Szerintem a tranyó tokhőmérsékletét mérd, és ne a bordáét, nálam a tokhőmérséklet pár óra járatás után olyan 80-90 fok. A hatalmas felületű hűtés meg közel nincs annyi.
Mondjuk elég f....szul oldottam meg a hűtését, átépítés előtt áll a kicsike, szóval van egy hatalmas L alakba meghajtott kb 40X45cm-es 5mm-es alu lemez, ami egyben a teteje, és hátulja, ahhoz vannak belülről fogatva asszem T profillal a végfokok, amiken ugye a tranyók vannak. Az 5mm-es alun felülről meg 4db nagy hűtőborda van.
(#) lamalas válasza bgsf hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
Nos, A osztalyu erositok eseteben en nem tartom tul szerencsesnek az L idomok hasznalatat, de ha mashogy nem lehet megoldani, akkor OK. Azonban az az L idom amit a hozzaszolasodhoz csatolt kepen latni rendkivul rossz kialakitasu ugyanis a hutobordahoz erintkezo felulet eleg kicsi ami nagyon elonytelen a megfelelo hoatadas szempontjabol. En lehetoleg olyan vegtranyot hasznalnek ilyen bordahoz amelyek kozvetlenul feszerelhetok ra (pl. TO220, TO-3P, stb.) es elkerulnem az L idomot.

A csatolt kepen az en erositom belsejet lathatod. Vegtranyoknak en is olyan tokozast valasztottam amit kozvetlenul a bordara tudtam szerelni. Mindamellett a tranyok kozvetlenul a NYAK-ba vannak forrasztva, es ami meg nagyon jo, hogy az erosito bemenete a leheto legtavolabb kerult a trafotol, nagyon rovid, arnyekolatlan vezetekek is elegendoek bemeneti RCA csatolakozhoz, a tapvezetekek szinten rovidek. Mindennek az eredmenye, hogy meg fejhallgatoval is alig hallhato brummja lett az erositonek, mindosszesen 14700µF-os puffer mellett, mindenfele CLC v. CRC szurest mellozve! A bordak jol ellatjak a feladatukat (a tranyok kozvetlenul rajta csucsulnek). Az erosito hangjarol csak annyit, hogy mar sokakat rabul ejtett ... En valszeg fejhallgato erositonek fogom idovel atalakitani.
(#) bgsf válasza lamalas hozzászólására (») Dec 19, 2008 /
 
igazad van, csinálhattam volna nagyobb felületet is az L alakhoz. mint írtam, még sosem építettem A osztályű erősítőt. kipróbálom ezt, ha jó akkor marad ha nem akkor bontani való. a két felület szilikon bázisú zsirral kiegyenlítve.
amúgy a képen látszik hogy a végtranzisztorok elég közel vannak a bordához. azért nem használtam olyan tranyókat ami közvetlenül a bordára megy, mert a 3055-öst írták jobbnak. ráadásul a QUAD--hoz is ilyen tranyók mennek(vagy a 3442), és az is kb 20W-ig A osztályban szól, csak azután kapcsol át AB osztályba.
En valszeg fejhallgato erositonek fogom idovel atalakitani.[i]
fejhallgató erősítőnek kicsit sokat fogyaszt, nem gondolod? kár eldisszipálni 2X40W-t pár mW-s fejhallgatóra. Bár a Hi-Fi...........
szóval a digitális multiméterem hőfokot is mér. már le van szabva a NYÁK, ki is van nyomtatva. már csak vasalni kell ezerrel, meg maratni (az asszony ne legyen itthon), aztán fúrás, meg forrasztás... remélem a vége nem amperszag lesz!(mert a trafó bírja!)
(#) bgsf válasza bgsf hozzászólására (») Dec 19, 2008 /
 
a vége nem tudom miért lett dőltbetűs, nem tudtam vissza állítani.
(#) bgsf hozzászólása Dec 19, 2008 /
 
és itt a trafó.eredetilaeg 150VA-s 24/26V-s 220V-nál. mivel 230V a fesz ezért most terheletlenül 28,7V a szekunder fesz.
súlya:3,9kg
méretek a képen.

TRAFO2.JPG
    
(#) lamalas válasza bgsf hozzászólására (») Dec 19, 2008 /
 
Idézet:
„... a 3055-öst írták jobbnak”

Ez izles kerdese. En sokfele vegtranyoval megepitettem a 10W-os JLH-t (tobbek kozt 2N3055-el is) aztan megis olyan tokozas mellett maradtam amit kozvetlenul arra a bordara tudtam szerelni ami volt otthon. Hangminosegben szinte alig hallottam kulonbseget a kulonbozo vegtranyok kozott, igy a praktikussag dontott nalam.

Idézet:
„...QUAD--hoz is ilyen tranyók mennek(vagy a 3442), és az is kb 20W-ig A osztályban szól...”

Azt nem tudom mar pontosan, hogy mikor lep be a B osztalyu veg a Quadban, de emlekeim szerint azok amik A osztalyban mukodnek nem a nagy vegtranyok, hanem a kisebb teljesitmenyuek amik szinten a bordan vannak

Idézet:
„...fejhallgató erősítőnek kicsit sokat fogyaszt, nem gondolod? kár eldisszipálni 2X40W-t pár mW-s fejhallgatóra.”

Irtam, hogy atalakitom az erositot ami annyit fog jelenteni elso korben, hogy jelentosen csokkentem a nyugalmi aramot tehat egyaltalan nem fog akkora teljesitmenyt feleslegesen hove alakitani mint a jelenlegi allapotaban. Aztan lehet, hogy kesobb a tapegyseget is kicserelem es uj (kisebb) dobozba kerul az egesz, kisebb hutobordakkal. De most mason dolgozom ...
(#) Imi65 válasza lamalas hozzászólására (») Dec 19, 2008 /
 
A Quad 405-nél a T7 az A osztályú erősítő (munkaellenállása(i) az R30-31). A kimenetre a nagy áram az L2-n érkezik a végtranzisztorokról (T9-10). Az A osztály felől pedig az R37 47 Ohm -on keresztül. Ezen nem megy át 20W....
(#) lamalas válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 19, 2008 /
 
Akkor jol emlekeztem! Koszi a pontositast! Regen volt mar hogy a Quad405-el foglalkoztam
(#) bgsf válasza lamalas hozzászólására (») Dec 19, 2008 /
 
a Quad-nál a 2 BD242 az A osztályú végfok. azért melegszik a QUAD is annyira. kb 20W felett kapcsol át AB osztályba, és onnét 100W-ig meg sem áll.
(#) CIROKL válasza bgsf hozzászólására (») Dec 19, 2008 /
 
Nos ez nem ígyvan nem a 2 darab 242 az A Nézz Utánna! A 4 -es ábra!
(#) Doncso válasza bgsf hozzászólására (») Dec 19, 2008 /
 
Idézet:
„a Quad-nál a 2 BD242 az A osztályú végfok. azért melegszik a QUAD is annyira”

Ekkora sületlenséget. ezeket te olvasod valahonnan? A QUAD melegszik neked rendesen? Egyáltalán nem melegszik a QUAD, csakmint a többi normál AB-osztályos 100W-os végfok, nekem ne mondd, volt QUAD-om nem is egy sőt, házibuliztam vele elég sokáig, az egyik leg strapabíróbb végfokom volt, egyáltalán nem melegedett túlzottan. Csak megtéveszted szegény erre járó fórumozókat.
A bordád pedig lepkepuki egy A osztályhoz, kicsit tényleg értenél hozzá,mint ahogyan eddig hangoztattad, rájönnél te is. Pláne azzal az L idommal.
Ne viccelj már, nézz meg a google ba képeket az A osztályos végfokokról utánna nézegesd a bordát, hát JLH ki fog röhögni ha rányomsz egy ekkora alut, pillanatok alatt felforrósodik, ha egyáltalán át tudja adni a hőt szerencsétlen 3055- a vékony alun keresztül. Olvass csak utánna itt ebben a topicban mekkora fesz és nyugalmi áram mellett mekkora hőt kell elfűtenie szegénynek, ez olyan mintha egy BMW-re tennél egy kis trabi kereket.
(#) bgsf válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 20, 2008 /
 
igazad van! már régen építettem, kb 10 db-ot saját tekercselésű trafóval. azóta sem szóltak hogy nem jó.....pedig a címem ugyanaz.
(#) bgsf válasza Doncso hozzászólására (») Dec 20, 2008 /
 
Idézet:
„A bordád pedig lepkepuki egy A osztályhoz, kicsit tényleg értenél hozzá,mint ahogyan eddig hangoztattad, rájönnél te is. Pláne azzal az L idommal.”
[i]

a hűtőborda felülete meghaladja az 1000 cm2-t csatornánként. az L idom 5mm alu lemezből van és az eredeti NYÁK-hoz van készítve. mivel ott is a NYÁK-ra vannak ültetve a 2N3055-ös végtranyók, gondolom nem folyékony nitrogénnel vitték el róluk a hőt.
gondolom építettél már más áramkört (pl stabilizált táp meg ilyesmi......) ahol szintén teljesítmények mennek a levegőbe. remélem 1000 cm2 elvisz "vacak" 50W-ot.....
mivel 38VX1,2A= 45,6W!
(#) CIROKL válasza bgsf hozzászólására (») Dec 20, 2008 /
 
Vigyázz ezzel a kifejtésseddel :remélem 1000 cm2 elvisz "vacak" 50W-ot.....mivel 38VX1,2A= 45,6W! Eztmár nagyon sokan megették ! Építdsmeg majd saját magad döbbensz a valóságra ?
(#) bgsf válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 20, 2008 /
 
szerinted nem elég 1000 cm2-es borda csatornánként?
most olvastam az eredeti leírást hogy a nyugalmi áram 300mA-1,7A-ig mehet. ez azért már elég széles tartomány. a hűtőborda amit használok egy 30 KW-os tirisztor hűtése volt.
(#) Dióda válasza bgsf hozzászólására (») Dec 20, 2008 /
 
Én is L idommal rögzítetem ami 4mm vastag de 5centi felületű mindkét irányban. Csak én is elrontottam egy picit mert a doboz tetején van a borda. Nekem ment már egész nap is 1,2A-es beállításban 30V-os feszről a kettő egy 29*15*6centis bordán és 70fok volt a borda a tranyó meg majdnem 90fokos volt de folyamatosan bírja ebből jó a to3-as tokozású tranyó. Viszont a hűtésen kívül is van vele más probléma ami még anno összeépítéskor jött nekem elő hogy ha kicsi trafót használ az emberfia akkor érdekesen nincs olyan intenzív mélytartománya valószínű a trafó belső ellenálása beleszólhat ezért nekem egy duplaszekunderes 400W-os van belezuhantva két egyenrángatóval plussz két sörösdoboz méretű 10000mikrós kondival az egész full monoblokk csak a trafómagon lévő primer a trafómag és a doboz amiben közösködnek. Semmi potméter semmi sincs a dobozra lekötve (ergo minden elszigetelve ) mégsincs semmi zaj se brumi se rádió semmi csak ha ráteszem a jelet akkor az szólal meg de hihetetlen dinamikával és tiszta erőteljes hangal.
(#) KD mester hozzászólása Dec 20, 2008 /
 
Megemlíteném, hogy a Quad sehány vattig sem szól A osztályban.

A nagyjelű feszültségerősítő (VAS) A-osztályban működik, mint minden más létező erősítőnél.

Kis jelamplitudónál ez szolgáltatja a kimeneti áramot az R37 jelű 47Ohm-os ellenálláson keresztül.

A végfokozat B-osztályban (igazából már C-osztályban) működik, mivel előfeszültség nélkül üzemel, nincs nyugalmi árama.

Mikor ez a végfok belép és leveszi a terhet az A-osztájú VAS-ról, akkor egy óriási meredekségnövekedés lép fel a kimeneti fokozat karakterisztikájában, hirtelen lecsökken a kimeneti ellenállás, gyakorlatilag terhelt kimenetnél ugrásszerűen megnő az erősítés. Ez az áramnövekedés az L-tekercsen feszültséget indukál a frekvencia függvényében +6dB/dekád meredekséggel növekvő amplitúdóval. A tekercs a visszacsatoló hálózatba van beiktatva, mégpedig úgy, hogy a rajta eső feszültség akkora erősítéscsökkenést okozzon ami kikompenzálja a hibát. A kéthurkú visszacsatoló hálózat első tagja a VAS 120 pF-os miller kondenzátora. Kis áramnál ez a hurok működik -6dB/dekád frekvenciafüggéssel így a tekercs frekvenciafüggő hibajele eredően mindíg akkora hatást gyakorol a kimeneti jelre, hogy kikompenzálja a kapcsolási hibajelet. Mikor belép a végfokozat a kimeneti áram produkálásába,bekapcsol, akkor a tekercsen folyó áram hatására a tekercsen hibafeszültség esik és ez a visszacsatoló hálózatba vezetve kikompenzálja a végfok bekapcsolása által keltett hibajelet. Mindehhez pontos visszacsatoló hálózat ellenállásértékek, pontos miller kondezzátor , pontos kimeneti 47Ohm és pontos 3uH-induktivitás kell, hogy jól történjen meg a hibajelkioltás.
(#) CIROKL válasza bgsf hozzászólására (») Dec 20, 2008 /
 
Az lehet hogy egy 30 KW os tririsztor volt rajta . de itt majd egy fránya kis 2n3055 nagyon megfogja neked izzasztani! Már mondottuk neked ez ide kevés esetleg csatornánként 2-3 darab kellene! ha 1,7 Amp a karod járatni ?természetesen elegendő ! abban az esetben ha a nyugalmit csak 300- 500 Milire állítod? Ezt viszont a próba fogja megmutatni ezt előre csak saccolni lehetséges.Még mindig azt tudom javasolni építsdmeg , ezt a JLH át és utánna majd referálunk a történtekről ! Addig még saját magad megnem tapasztalod a történteket addig csak találgatni tudsz , vagy rákell hogy hagyatkozz a másik ember véleményére!
(#) bgsf válasza bgsf hozzászólására (») Dec 20, 2008 /
 
a furat a hűtőborda közepén M12-s. ebben volt a tirisztor.
(#) hapro válasza bgsf hozzászólására (») Dec 20, 2008 /
 
Te! Értsd már meg, hogy az a bodra nevetséges ehhez a végfokhoz!
De majd rájössz magad is ha itt senkinek nem hiszel.
(#) Doncso válasza bgsf hozzászólására (») Dec 20, 2008 /
 
Hallod, te tényleg ennyire érthetetlen vagy? Véleményt kérsz egy áramkörhöz, miközben hangoztatod hogy te mekkora puska elektroműszerész és ezermester vagy, jó ezzel nincs semmi gond, mert a legprofibbak is kérhetnek véleményt, oké, de az amikor nem értesz valamihez, és a hozzáértők, illetve megépítők mondják neked, hogy KEVÉS lesz, azt nem érted meg?? Elősször azt mondtam számolni kell, akkor azt mondtad próbálni kell, mostmeg hirtelen előkaptad a képletet és ki tudtad számolni mennyit kell elfűtenie a bordának? Fogd már fel hiába volt egy 30KW-os tirisztoré a borda, de annak a hatásfokát ne hasonlítsuk már egy JLH-hoz! Sőt, mondok mást, egyetlen végfokot se hasonlíts fűtés szempontjából az A osztályosokhoz. De tudod mit, engem innentől nem érdekel a lükeséged, építsd meg, használd, aztán majd koppansz egy akkorát, hogy hajahujj. Ha meg te 300mA-es nyugalmira appellálsz nagyot fogsz döbbeni mert nem lesz minősége, 1,2 A-ra nyugodtan számolj!!!
Boldog karácsonyt!

Ha meg idézetet teszel be egy hozzászólásba, és vége az idézetnek akkor nyomd már meg még egyszer az idézet gombot, hogy tudjuk mikor van vége az idézetednek, ne legyen az egész hozzászólásod dőlt betűs. Ez nem olyan nehéz dolog.
Arra meg mindig nem válaszoltál honnan vetted a QUAD-al kapcsolatos őrültségeidet, A-osztály BD242, meg melegedés.pfff
(#) bgsf válasza KD mester hozzászólására (») Dec 20, 2008 /
 
Megemlíteném, hogy a Quad sehány vattig sem szól A osztályban.
A végfokozat B-osztályban (igazából már C-osztályban) működik, mivel előfeszültség nélkül üzemel, nincs nyugalmi árama.
tehát a B osztályú végfok bekapcsolásáig nem szól semmi.... mert ezt írtad.... addig az A osztályú csak csücsül a bordán melegszik de semmit sem csinál. mikor a kimenő jelszint meghalad egy értéket akkor a B osztályú végfok meg ezerrel ontja a powert.
a topic nem a QUAD-ról szól. nem is azt akarok építeni, azt már építettem (2X100W), nekem nyers volt a hangja, nem tetszett. el is adtam rögtön......
a többieknek köszi a tanácsokat. mérem majd a tranyó, meg a borda hőfokát, majd csak "kisül" ( ) valami a végén.
(#) Doncso válasza bgsf hozzászólására (») Dec 20, 2008 /
 
Idézet:
„a topic nem a QUAD-ról szól”


Te hoztad szóba elsőként a QUAD-ot
(#) bgsf válasza Doncso hozzászólására (») Dec 20, 2008 /
 
csak mint pédát, mert abban is kis teljesítményig A osztályú végfok szól. ennyi és nem több.
(#) bgsf válasza Doncso hozzászólására (») Dec 20, 2008 /
 
Ha meg idézetet teszel be egy hozzászólásba, és vége az idézetnek akkor nyomd már meg még egyszer az idézet gombot, hogy tudjuk mikor van vége az idézetednek, ne legyen az egész hozzászólásod dőlt betűs. Ez nem olyan nehéz dolog.
elnézést kértem akkor és ott ahol elkövettem a hibát.
akkor még egyszer:bocs a dőlt betűkért de már nem tudtam visszavonni....bénáztam és kész..... van ilyen.
(#) bgsf válasza Doncso hozzászólására (») Dec 20, 2008 /
 
Arra meg mindig nem válaszoltál honnan vetted a QUAD-al kapcsolatos őrültségeidet, A-osztály BD242, meg melegedés.pfff
innét.........

Quad_405.pdf
    
(#) Doncso válasza bgsf hozzászólására (») Dec 20, 2008 /
 
Hát én ezt végigolvastam, de nem találom azt a részt hogy
Idézet:
„a Quad-nál a 2 BD242 az A osztályú végfok. azért melegszik a QUAD is annyira.”

Meg azt sem ,hogy
Idézet:
„kb 20W felett kapcsol át AB osztályba, és onnét 100W-ig meg sem áll.”


Ezt mutasd már meg légyszives! Mert nem találtam benne.
Köszi!
Következő: »»   23 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem