Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   26 / 221
(#) Doncso válasza bgsf hozzászólására (») Dec 23, 2008 /
 
Ellentétben a többi nyákommal, a JLH-é nekem se lett fényes, valami átok ül rajta, azt hiszem vagy 4 szer álltam neki vasalgatni és akkor se lett tökéj, mondom így marad.
Kíváncsi vagyok mit szólsz hozzá ha elkészül. A 250g-os tényleg vastag, esetleg próbáld meg egyszer a matrica hátulját, az jó vékony, ár az is akkor jó, ha ahogy kijön a nyomtatóból már vasalod is.
(#) bgsf válasza Doncso hozzászólására (») Dec 23, 2008 /
 
az én nyákom nem hogy nem lett tökély, de annyira ramaty, hogy már szinte szégyellem! nem igaz hogy nem sikerül! de akkor is megizzasztom a hűtőbordámat ezzel az erősítővel! remélem az ünnepek alatt összejön.. a nyák kész, de vacak (enyhén fejeztem ki magam...), a többi adott, már csak össze kell építeni...
ha meg minden összejön akkor jöhet a neheze, a dobozépítés.....(szerintem ez a legtöbb műszerész rémálma...)
apropó! nem tudom van-e már ilyen topic, de valamit kezdeni kell a megépített áramkörökkel. nekem sok minden lett szétbontva, csak mert nem lett hozzá doboz! (aztán meg , mert pont az az áramkör kellett egy pár nap múlva!)
(#) Doncso válasza bgsf hozzászólására (») Dec 23, 2008 /
 
Hát ha dobozolás topicra gondolsz, igen már van, de olyan topic is van ,hogy "Jó lesz még valamire"
(#) bgsf válasza Doncso hozzászólására (») Dec 23, 2008 /
 
utána nézek, mert amíg nem a jelenlegi munkahelyemen dolgoztam mindig a doboz volt a gond. ráadásul errefelé semmilyen elektronikai bolt sincs! (ezt úgy értsd, hogy :egyetlenegysem!) legközelebb csak Miskolc, vagy Nyíregyháza! mindkettő vagy 60-80 Km. ha működik a végfok, akkor a dobozkészítésről is teszek fel hozzászólást és képeket.
(#) bgsf válasza Doncso hozzászólására (») Dec 25, 2008 /
 
te Doncso!
Valamin elfilóztam itt a karácsony alatt. nekem van egy tápom (nem kapcsoló üzemű). és van amikor hajtom 5V1,1A-rel, két napig. a táp bemenő fesz 34V, kimenő 5V/1,1A (bár ez szabályozható, csak egy gyakorlati esetet írok le). lehet hogy nem jól számolok, de itt akkor legalább 29W megy a levegőbe! és 14-16 órás üzem után (aksit töltök vele áramgenerátosan...) sem olyan meleg. éppen hogy a 40 fokot meghaladja (ha mind a két ága megy a tápnak, igaz különböző tehelésen, 50 foknál akkor sem melegebb! a két áteresztő tranyó csak egy hűtőbordán van). pedig a borda nem is túl nagy és a 2db KD-s tranyó van benne.
a tápom bordája felületre kisebb mint amit küldtem a képeken. nem lehet hogy nálatok valami miatt melegszik nagyon a végfok? aláírom hogy egy a osztályú végfok melegszik, de a sipos féle sem ment 60 fok felé, pedig abban 6-8 db 2N3055 ontotta csatornánként a hőt, mégsem lett focipálya nagyságú a borda (ha jól emlékszem, a 420mm/150m méretű hátlap a teljes borda volt (már nincs meg a könyvem, "el ajándékoztam").
a panel meg nem sikerült, de valahogy meggányolom...
Boldog Békés Karácsonyt Mindenkinek! :integet2:
(#) CIROKL válasza bgsf hozzászólására (») Dec 25, 2008 /
 
Szia: Ez jó elmélet de amit írtál saját magad megis adtad rá a választ !Bár ez egy gyakorlati példa :
Idézet:
„(aksit töltök vele áramgenerátosan...)”
Nos ittvan a megoldás a melegedésre , te is tudhatod hogy az akkumlátor töltése az nem folyamatos terhelés!Biztos nem végig a töltés befejezéséig veszi föl azt a 1,1 Amp . Próbáldki a tápod terhelni folyamatos terheléssel kb 1,1 amp egy félnapon keresztül és akkor mérj hőt ?De írod a Sípos féle erősítöben 6-8 végtranyo van , és mégsem melegszik 60 fokra : Nos itt megint van jó példa ezt neked is szintén illene tudni . Még praktikusabb a dolog mivelhogy sok végtranyó van bent, így a hő Ill a tranzisztoronkénti disszipáció még jobb elosztást hoz létre . Bár összeségében a végeredmény annyi , de csak tranzisztoronként a ráeső Ampert kell elfűtenie.Vagyis így a hűtőborda nemfog olyan meleg lenni mintha csak kettő tranzisztorunk lenne?
(#) bgsf válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 25, 2008 /
 
végül is a teljes disszipáció ugyan annyi, nem?
de mindegy! majd ha kipróbálom eldől!
remélem nem melegszik majd annyira, de ha igen akkor jó lesz kaját is melegíteni zene hallgatás közben!
(#) Doncso válasza bgsf hozzászólására (») Dec 25, 2008 /
 
Elgondolkodtató amit mondasz, de nézzünk csak utánna a dolgoknak, "szűk" nyugalmival a JLH elvegetál 40W fűtéssel is, de ezt akár feltornázhatod 70W-ra is és gondolj bele ez több mint a duplája a 29W-nak amit írtál, ráadásul ez folyamatosan fűti a bordát, az akkutöltés azért nem, mivel az akku töltődik, az áramfelvétel csökken, a fűtés is csökket, jaa és a hatásfokról is szót kell ejteni, a JLH-nak köztudottan borzalmas a hatásfoka, de nem is ezért szeretjük, de egy akkutöltőnek már lényegesen jobb. Nekem az a meglátásom, hogy nem csak nekem melegszik a JLH, hanem mindenkinek, de az lesz a legjobb, ha megépíted és tesztelgeted, meglátod fűteni fog mint atom, csak adj neki egy jó 1,5A-es nyugalmit, ott él igazán a végfok. De érdekes a feltevésed.
(#) bgsf válasza Doncso hozzászólására (») Dec 26, 2008 /
 
akkor most idézek!
" a 103. ábrán egy igen egyszerű kapcsolástechnikájú, de kiváló tulajdonságokkal jellemezhető "erősítőkülönlegesség" látható. a T1 előerősítő a T2kollektor-emiter fázisfordító útján hajtja meg a T3-T4 "A" osztályban működő végfokozatot. Ez a fogás azzal a hátránnyal jár ugyan, hogy a végtranzisztorok állandóan nagy árammal működnek (I=0,9...2A), így jelentős mértékben melegednek, de a keresztezési torzítás teljesen megszűnik,és az erősítő torzítása a teljes frekvencia- és teljesítménysávban kisebb 0,1%-nál.
Az ábra szerinti beállításban a végtranzisztorok mindegyike állandó 17W disszipációval üzemel, így feltétlenül egy-egy 100X120mm nagyságú, 3..4mm vastag alulemezre kell felszerelni őket hűtés céljából. A kapcsolás kimeneti teljesítménye a jelzett beállításokban 10W, frekvenciamenete 30Hz...70kHz között egyenes, erősítése 22dB, kimeneti impedanciája kedvezően kicsi, 0,16 Ohm. Nem érzékeny a végtranzisztorok adatainak eltéréseire, de kisebb az elérhető torzítás, ha nagyobb bétájút a T4 (alsó) pozícióban alkalmazzuk. Az áramkör különösebb beszabályozást nem igényel."
ezt nem én találtam ki hanem a hifi erősítők építése c könyvben van leírva.(Hi-Fi erősítők építése, második javított kiadás, Műszaki Könyvkiadó, Budapest 1980. a szerző Sipos Gyula)

jlh.jpg
    
(#) bgsf válasza bgsf hozzászólására (») Dec 26, 2008 /
 
affenébe!
most nézem hogy a képről lemaradt ki is a kapcsolás kiagyalója!
akkor még egyszer a kép!
szerintem a táblázat alsó sorában az ellenállás 1,2 kohm.
logikusan következtetve! nyomdahibák vannak!

jlh02.jpg
    
(#) Doncso válasza bgsf hozzászólására (») Dec 26, 2008 /
 
ez a JLH nem az a JLH, de ha úgy gondolod 17W disszipációja lesz a JLH-d nak, legyen úgy. Majd meglátod, mást nem mondok .
(#) bgsf hozzászólása Dec 26, 2008 /
 
Tehát! Fentebb közölt kis idézet, valamint kép alapján kiderül, hogy a nyugalmi áram a tápfeszültség és a terhelés szoros függvénye. Nem én találtam ki. Lehet hogy inkább ezt a kapcsolást fogom megépíteni! Már csak kíváncsiságból, mert amúgy sem sikerült a másikhoz a panel.
(#) bgsf válasza Doncso hozzászólására (») Dec 26, 2008 /
 
2X17W! Olvass figyelmesen! Tehát 34W a teljes!
És mindkettőhöz kell egyenként a 120X100mm hűtés!
(#) CIROKL válasza bgsf hozzászólására (») Dec 26, 2008 /
 
Figyelj : építsdmármeg ! végre aztán tedd félre a sok elméletet !Lásd a valóságot , próbáld már ki végre aztán jöhet a kiolvasott elmélet kielemzése ? De szerintem ne is halgass senkire , gyorsan dobj össze eggyet és teszteld!
(#) hapro hozzászólása Dec 26, 2008 /
 
hihhhetettlennn
(#) Doncso válasza hapro hozzászólására (») Dec 26, 2008 /
 
óóriási figura!!! :idiota:
(#) bgsf válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 27, 2008 /
 
Idézet:
„gyorsan dobj össze eggyet és teszteld!”

na látod ez az ami itt vidéken nem megy olyan gyorsan! (sárospatak) ami kapcsolást feltettem, az van a legtöbb doksiban amit letöltöttem. megkerestem angol oldalakon az eredeti 1969-s jlh-t, és ez az. van ahol két potméter van benne, egyik a tápközepet, másik a nyugalmi áramot állítja. van ahol ezek fix ellenállás értékek. az utóbbit fogom megépíteni mert talán ez az eredeti. amit megfigyeltem! minden doksiban ugyan az a hiba a nyák terven(TO-3-s változat!) : a T2 bázisa nincs bekötve, és a nyák köszönőviszonyban sincs a kapcsolási rajzzal. erre akkor jöttem rá mikor elkezdtem beültetni a panelt. megterveztem egyet, bár még néhány módosítást kell eszközölnöm a C4 környékén, mert kicsit kisebbet terveztem bele méretileg. itt a nyák beültetéssel, ha gondolod véleményezd! ha valahová nagyobb ellenállás kell akkor szólj. 0,5Wos van mindenhol, de még változtathatok, mert itt januárig meg van halva minden bolt.(alkatrészbolt meg nincs is csak miskolcon vagy nyiregyházán!
(#) Doncso válasza bgsf hozzászólására (») Dec 27, 2008 /
 
Hihetlen figura vagy az már egyszer biztos, annyit mondanék, hogy Hapro-mester nyákja azért köszönőviszonyban van a 2000-es verzióval, ugyanis kinyomtattam, vasaltam, beültettem és most hallgatom, ennyi.
Idézet:
„na látod ez az ami itt vidéken nem megy olyan gyorsan!”

ezt miért mondod ha
Idézet:
„A osztályú végfokot csak azért építek mert minden alkatrész itt hever a fiókokban,”


Néha ellentmondásokba keveredsz, erre figyelj a fórumon mert hiteltelennek fogsz tűnni.
Ez csak egy jótanács nem kötekedés.
Üdv.
(#) bgsf válasza Doncso hozzászólására (») Dec 27, 2008 /
 

Idézet:
„annyit mondanék, hogy Hapro-mester nyákja azért köszönőviszonyban van a 2000-es verzióval”

én nem a 2000-es verziót akarom megépíteni hanem az eredetit! van minden alkatrész a "fiókban", de ez azt jelenti hogy be van építve és bontani kell (TV, videó, monitor, PCtáp, meg miegyebekből!). jobban szeretek új alkatrészekből dolgozni, mert akkor nem kell az alkatrészlábakkal görcsölnöm, meg a kondik sem öregebbek az országútnál (elkók). ráadásul csak tintasugarasom van és még ezt fénymásoltatnom kell! itt meg nem kaptam még 115g-os műnyomót sem, egy oklevél hátuljára fénymásoltattam át a nyákot, de még ilyen vacak fénymásolót nem láttam! 10 másolat lett, de mindegyik fakó, ráadásul az egész alap meg szürke és csíkos. ja! csak ez az egy fénymásoló van itt. miskolcig az út oda-vissza 2600 Ft + a helyi közlekedés. ennyit nem ér meg egy nyák.
eddig nyomdában dolgoztam, és semmi gondot nem jelentett pauszt nyomtatnom és ha szitát készítettem, arról annyi nyákot nyomtattam amennyit akartam tökéletes minőségben. ha gondolod nézd meg a weblapom ITT
csak sajnos elköltöztem és mind ez megszűnt, mint a jó kis műhelyem is..........
szóval! terveztem egy nyákot és véleményt kérnék. nem más után szoktam utánépíteni hanem a saját terveim szerint. legalább is ami a nyákot illeti.
(#) Doncso válasza bgsf hozzászólására (») Dec 27, 2008 /
 
Értelek, de akkor miért nem kérsz meg valakit itt a fórumon, biztos kinyomtatja és elküldi neked, ez nem egy olyan nagy dolog.
(#) lamalas hozzászólása Dec 27, 2008 /
 
Udv,

Fantasztikus, hogy mennyit tudtok "nyavajogni" egy ilyen egyszeru erosito NYAKjaval.

Csatoltam az en JLH erositom NYAKjat es a beultetest.
(#) CIROKL válasza bgsf hozzászólására (») Dec 27, 2008 /
 
Szia . szerinted ! én nem vidéki vagyok ?Ez tényleg nem olyan dolog amiert a JLH ád még nem működik?Elhiheted nekünk sem nincs itthon a fiók mélyén mindenfle alkatrész!De látom még mindig nem elég olvasdmár el rendesen azokat a dokumentációkat !Nem mindenhová elég a0,5 Wattos ellenálás.Tedd bele hátha hang helyett csak füst lessz!Ha a paneled meg írod nemsikerűlt ! akkor ITT egy jó példa , a lamalas panelja . AZTMÁR csak összetudod hozni?
(#) Doncso válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 27, 2008 /
 
Idézet:
„AZTMÁR csak összetudod hozni?”


Csak csak összeáll már az a JLH :zavart2:
(#) bgsf válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 27, 2008 /
 
apám! ilyenre nem is gondoltam....
csak én nem így akarom megépíteni! úgy látom lamas az eredetit pakolta össze. na ezt akarom én is megépíteni (nem a 2000 vagy mit t'om én a hanyas verziót..), csak a rajzon nem volt feltüntetve hová milyen teljesítményű ellenállás kell! ebben kértem segítséget, mert akkor úgy tervezem át a panelt! apropó! senki sem véleményezte a nyák tervemet..... pedig csak ezt kértem.
fentebb pedig leírtam a sipos féle doksit, és hidd el elolvastam, mert begépeltem a teljes szöveget...
(#) Doncso válasza bgsf hozzászólására (») Dec 27, 2008 /
 
Hát én megpróbáltam megnyitni, de az eagle nem igazán akarta, lehet nem is eagle file :nemtudom: .
Lamalas nyákterve szerintem jó, mert olvastam a cikkét, rengeteget kisérletezett vele, nem holmi összehányt munka.
(#) bgsf válasza Doncso hozzászólására (») Dec 27, 2008 /
 
az egyik nyák tervet jpg formátumban raktam fel, a másikat pcb expressben. szerintem az eagle nem nyitja meg.
(#) bgsf hozzászólása Dec 27, 2008 /
 
talán itt még érdemes szétnézni:class A
itt a teljes jlh evolúció követhető a gyökerektől. remélem hasznos....
odass! és itt fel vannak tüntetve az ellenállások teljesítménye is! nah! szép délután áll előttem! panel áttervezés......
(#) bakos13gab válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 27, 2008 /
 
Hello! Nekem jelenleg mindenhol 0,6W-os van és simán bír több órányi terhelést is, igaz ez még nem a végleges változat, de kipróbálni ekkora ellenállásokkal i ki lehet, nekem műxik.
(#) CIROKL válasza bakos13gab hozzászólására (») Dec 27, 2008 /
 
Igen én ezt tudom !csak volt aki nem! Hisz a 0,6 Wattos elég mindenhová!
(#) bgsf válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 27, 2008 /
 
akkor a 0, 5W miért nem, még nem láttam 0,6W-os ellenállásokat! lehet hogy le vagyok maradva, de a szabványos értékek 0,6W-ost nem tartalmaznak....
vagy tévednék? akkor lécci világosítsatok fel!

az én kapcsolásomban pl: R9 1W
Következő: »»   26 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem