Fórum témák
» Több friss téma |
Szia Topi az utánn a dcf modul utánn szeretnék érdeklődi amit pár hozzászólással ezelőtt említettél, hogy lessz mostanában, vagy nem érdemes várni rá? Nézegettem a conrad-ost is most 2700 ért van náluk, de jobban érdekelne a tiéd.
Sziasztok!
Egy Conrad DCF77 vevőt NTP-hez (timeserver) kapcsoltam, eszerint: Bővebben: Link Egy RS232 portra kell kötni a vevőt, a tápfeszt is innen kapja, majd a DCD bemenet változása okoz interruptot: az interruptok távolságából következtet a SW, hogy 1. v. 0. Ám, ahogy számitottam is rá, nagyon ritkán sikerül zavarmentesen fogni a jelet, és dekódolni a pontos időt. A vevő gyakorlatilag használhatatlan ebben az alkalmazásban. A topikot most abban a reményben élesztem fel, hogy megbeszéljük: Hogyan tudjuk a maximumot kihozni Mo-on egy DCF vevőből? Tapasztalataim, feltevéseim: - A Conrad vevő nem rossz, elég érzékeny is, de a Mo-i gyenge jel gyakran elvész a zajban. - Segíthetne egy jobb antenna. Van-e tapasztalatok ebben: - nagyobb ferritantenna - keretantenna - esetleg előerősitő -Mennyire érdemes árnyékolni, a PC felé menő kábelt zavarszűrni? - ferritgyűrű, optocsatoló segít? A vevő kimenetére egy LED-et kötve, és figyelve azt látom, hogy a jel ill szünet impulzust gyakran rövid beütések "szennyezik". Ezen az impuzusok miatt jelfeldolgozó szoftver hibás jelet detektál. Valamilyen integráló algoritmussal érzésem szerint elég sokat lehetne javitani az észlelés pontosságán. Most egy RC-taggal próbálom csillapítani a beütések hatásást. - Valaki próbálkozott már ilyennel? Egyébként a radioclkd2 nevű SW elég jó az vétel minőségének megitélésére. Szépen kiirja, mikor volt sikeres a dekódolás. Javaslom a használatát: radioclkd2 Kösz!
Hali
Csatlakozom, én is kíváncsi lennék hogy mikortájt lehet kapni KIT-et.
Ááááá.. Megkérdezem holnap. Mi van már vele!
A cikkem már készvan az RGB-s óráról...
Oké, köszi...
Azt még szabadna megkérdeznem hogy milyen kijelzéssel lesz? LCD vagy szegmenses? A szegmenses kijelzős jobb lenne...
RGB-s óra, tehát RGB LED-ekkel. ~ 70db.
Nem tudom,hogy aktuális-e még a válaszom, de sajna költözés és egyébb prolémák miatt nem tudtam fórumozni. Utólag is elnézést a késésért.
Az antenna impedanciáját nem számoltam. Szerintem nem is annyira lényeges, mivel egy egy nem túl rossz minőségü hangfrekis kábelen is eljut a jel a vevőhöz. Én jelenleg egy vékony 50 ohm-os TZC kábelt használok a levezetéshez. A ferrit amit használtam eg régi csöves rádióból lett kioperálva. Erre tekertem 300 menetet. Vezetéknek litze huzal lenne az ideális, de jó oda a 0,15-ös zománcozott huzal is. Ha jól emlékszem 9mm átmérőjü a ferrit amit használtam. Viszont célszerü minél hosszabb ferritet használni. Azzal kis ferrittel amit készletben adnak nagy eredményt itthon ne várjon senki.
Sziasztok!
Én is belevágok egy DCF77 építésébe. (RT'87/2) A játék pedig arról fog szólni, hogy nem akarok venni hozzá semmit. A már begyűjtött alkatrészekből lesz az egész. Az aktív antennát már összeállítottam, most épp a fazékmagok szétszedésénél tartok. NDK-s Robotron könyvelőgép motorvezérlő áramköréből emeltem ki a 18mm-es fazekakat, az első két tekercsnek való pedig VEF206 -ból bújt ki. A demodulátor IC (TCA440) viszont sehogy sem került elő a kamrából, ezért a rádiók között keresgélve bukkantam a Toshiba TA7640AP-vel épített kétkazettás magnóra. A magnó már rég nincs meg, sem trafó, de a rádiórész érintetlen. (volt) Kitakarítottam belőle a KF tekercseket, ma délután az összes FM részt és a magnó előerősítőt is eltűntetem. A helyi oszcillátor helyett 8MHz-es kvarcoszcit kap két tizes osztóval.
Szia!
Érdeklődnék,hogy mikortól lesz kapható a DCF77-es kitt? köszi
Engem is nagyon érdekelne, hogy mikor lesz! Kíváncsian várom a cikket, és a KIT-et is! Elég régi a téma, de remélem lesz még belőle valami!
DCF vevő témakörben sok hasznos dolog és tapasztalat olvasható . Ehhez további saját tapasztalat .
Több éve működik egy DCF vevőm ami célja a nagy pontosságú időalap előállítása, azon kívül kinyerhető a DCF kód is, de nem használom. A vevőhöz a kisérletek során több típusú ferritet próbáltam ki , kicsit, igazán nagyot (40mm-es átmérővel 100mm hosszal ) , több db "párhuzamos kapcsolással" -de igazán nem vált be. Maradt a régi táskarádiókból származó 10mm x 120-150mm-es változat FET-es előerősítővel, távtáplálással. A csatolt körös keret antennával folytatott kisérletet is végeztem , de végül praktikai okok miatt nem került használatra. ( A többek által hivatkozott RT-ben említett szelektiv erősítő sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket .) A vétel folyamatos, az elmult években javuló mértékű volt a térerő. Az AGC értéken ez jól mérhető. A telepítési hely családi házas környezet, beton falak között nem működik ! Sajnos a közeli (2-3m) PC, TV (főleg a CRT) lehetetlenné teszi a vételt. Az antenna adóra merőlegesre történő állítása csak akkor hoz erdményt, ha legalább néhány uV-nyi jel van. Zajos környezetben nem indikálható meret elfedi. Ha AGC jelnem mérhető,csak az égtáj szerinti beállítás adhat reményt a kísérletezőnek. A komplett DCF órák beton falak közötti működés oka valószinű a terjedés, és az adó rövid idejű teljesítmény növelésben rejlik, amely elegendő az óra szinkronizációjához, amely a következő szinkronizációig kellően pontos marad.
Szia MAGA VAN!
Én egy PIC-es 8 digites frekvenciamérő kalibrálásához "keresem" a DCF-t, mivel a Prága mellett lakó konstruktőr ezt építette bele műszerébe. Nálam 4 emeletes betonház földszintjén két óra működik egymás mellett, (csak a lakás egy szűk területén) s napjában többször is jelzi a DCF-jel vételét. Ezért kérdem mire alapoztad ezt: [quote]A komplett DCF órák beton falak közötti működés oka valószinű a terjedés, és az adó rövid idejű teljesítmény növelésben rejlik, amely elegendő az óra szinkronizációjához. Ha erről van konkrét információd, kérlek oszt meg velem! Érdekelne a "több éve működő egy DCF vevőd ami célja a nagy pontosságú időalap előállítása" is. Home Made, vagy gyártott? Üdv: dpista [quote]
Sziasztok. Valaki kérdezte a vételi térképet.
Sziasztok! Van egy Conrad DCF77 vevőm és egy meteorológiai állomásom, amiből kispórolták a fentebb említett ketyerét. Hogyan tudnám összekombinálni a meteorológiai állomással vagy egy ébresztős rádióval?
Köszönöm a segítséget!
Hello, ha úgy spórolták ki belőle, hogy ott a helye, de nem építették bele a modult, akkor a conrad-ost elvileg bele lehet tenni. Ha nincs benne ilyen funkció, utólag nem tudod beépíteni, mert a dekódolást nem a modul, hanem az óra szoftvere végzi. Inkább építs valami szép dcf-es órát vele. Kommersz dcf ébresztőórát olyan olcsón lehet venni, hogy nincs értelme a bővítésnek :no: Üdv!
Biztos bele lehet építeni mert amikor bekapcsolom a meteorológiai állomást akkor megjelenik a kis ikon, ami jelezné ha szinkronizálna. Sajnos láma vagyok az elektronikában és nem tudom, hogyan kellene összekombinálni! Köszönöm a segítséget!
Szeretném kérdezni, hogy hogyan áll a DCF antenna beszerzése. Szeretnék én is építeni órát, és érdekelne az a majd 2 éve ígért KIT. Lesz-e belőle valami, érdemes-e várni rá.
Köszi Matyi
Sziasztok !
Segitsetek már egy kezdőnek. A DCF vevőmre szeretnék szerelni egy zöld sárga ledet milyen transzisztor és ellánállás kell hozzá és hogy kell bekötni?
Hali!
nagyon kiváncsi lennék már a dcf vevő kitre mert szeretném itthon látni beüzemelve, esetleg nem lehetne már hozzájutni?
Sziasztok!
Van Conrad-féle DCF vevőm. Ugyanakkor szétszedtem már több kommersz DCF-es órát és azokban mind a négy, DCF panelen lévő kivezetés be van kötve. Mi a különbség a Conrad-féle három kivezetéses (tudom, hogy ez is négylábú, de a negyedik az inverz kimenet) DCF vevő és a kész órákban található négykivezetéses vevők között?
Közönséges BC tranzisztor (gyakorlatilag bármelyik jó hozzá) attól függően hogy az invertált vagy a nem invertált kimenetről hajtod PNP vagy NPN.
A leden lévő ellenállással tudod beállítani a LED áramát (10 mA-nél 500R, de szerintem elég 5 mA is, akkor 1k). A bázisra köthetsz pl egy 4,7k-t vagy akkorát hogy a bázis áram ne terhelje agyon a DCF vevő kimenetét. FET-el ez a probléma nincs. (a rajz kicsit gány, de hirtelen ezt sikerült) Arra figyelj, hogy a DCF kimenetére (conrad féle) kell egy felhúzó ellenállás.
Ehhez én is csatlakoznék! Bár ennyi időtávlatból, nem tudom mennyi esély van rá, hogy lesz is belőle valami.
Elcserélnék egy Conrad-os DCF vevőt, valami más kütyüre!
Miért nem építesz vele valamit pl. dcf-es nixie kijelzős órát.
Hali!
Kb. 2008 júli körül elhangzott Topitól hogy lesz egy szuper DCF vevő a Hestoreban, sajna még tavaly nyáron sem jutottunk hozzá pedig már nagyon kellene. .Haverommal csinálunk egy big-big órát és ahhoz kellene nagyon meg a kistestvéréhez is. Fontos lesz a térerő és a pontos működés hogy felügyelet nélkül is ketyegjen, ezért nem kinlódunk a Conrados verzióval. Hamarosan elkészül ( tavasz végére biztos ) akkor majd dobok fel képeket addig legyen titok a mérete
Sziasztok tudnátok nekem abban segíteni, hogy vettem egy DFC 77 es faliorát, de a panel lakásban nem vette a jelet, de ha közel teszem az ablakhoz ott már megtalálta. Az lenne a kérdésem hogy valahogy a ferrit antennát nem lehet felerősíteni benne? Nagyobra cserélni a ferrit rudat, vagy rátenni egy másik antennát vagy valami hobby megoldással lehet erősiteni az antennán?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |