Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   11 / 246
(#) Safi válasza (Felhasználó 1146) hozzászólására (») Dec 30, 2008 /
 
Köszi a segítségedet , igen, bifiláris tekerést alkalmaztak, a 60MHz miatt ! Közben pótoltam két sorbakötött normál ellenálással, amely igaz nagyfrekisen nem lesz megfelelő, de amugy is kisfrekvenciásan használom a műszert, nekem megfelelő egyelőre.
(#) Ricsi89 hozzászólása Dec 31, 2008 /
 
Helló!
Gondom lenne egy orosz OML-2M szkóppal. A bemenet a dugótól át volt kötve Az Y modul 13-as pontjára. Ezt visszakötöttem az eredeti helyére, de nem csinált semmit. Kicseréltem a három fetet a bemenetnél. A V1 és V2 fet cseréje után már mért is, de az osztó része nem ment. Egy 12V-os trafó jelét már lehetett látni rajta, de elég laposan. Bárhová állítom az osztást semmit sem változik a jel nagysága. Csak a 100-as előosztó kapcsolója megy, de az független a többitől. Kicseréltem a V3-as fetet is, de utána nem volt egyenes a vonal lezárt bemenetnél sem. utána még méregettem és kiderült, hogy teljesen zárlatos a V4 és V10-es tranzisztor. Ezeket is cseréltem ,de semmi változás. Ugyanúgy hullámzik a vonal, és nem megy a feszültségosztó része. eddig tartott az én tudásom, most tőletek kérnék további tanácsot, hogy hogyan folytassam. Rajz itt található róla. Bármilyen segítséget örömmel fogadok.
Üdv: Ricsi
(#) Thomas10100 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 31, 2008 /
 
Helló!

A feszültségek rendben vannak mindenhol? Ahol zárlatos tranyó volt ott nincs rossz ellenállás, vagy dióda?

(#) Imi65 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
Ezzel a szkóppal nekünk is meggyűlt a bajunk. Igaz, nekünk a fűrészgenerátora rakoncátlankodik. Az X-Y erősítők jók. Az Y erősítő erősítését lehet szabályozni a gombokkal. 2 ponton "nyúl bele" a differenciálerősítők emitterkörébe, Szerintem ennek működnie kell, ha a kapcsoló tényleg rákapcsolja az ellenállásokat.
A FET-eket válogattad? Ha megnézed, az egész erősítő szimmetrikus, a FET-csere eléggé szélső helyzetbe is eltolhatja a munkapontokat.
(#) Ricsi89 válasza Thomas10100 hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
Helló!
A tápfeszt megnéztem jók. Minden tranyót kimértem, semmi gond nincs velük. Az ellenállások is jók, és a diódák is. Viszont ami zavar, hogy a V4 és V10 tranyók kollektorán -4V-nak kellene lenni, de ott -10V van. Az emitterükön pedig 0V. A V7 emitterén 9,6V van, a bázisán pedig 9V körül. tehát így ki sem nyit a tranyó. V11 bázisán -3,5V van, az emitterén -0,2V. Valami itt nem stimmel.
Imi65: A FET-eket nem tudtam válogatni, az utolsó darabokat vettem meg, így csak beraktam a régiek helyére. itt olvastam, hogy a 84-es RT leközölte a leírását, azt átnéztem, és ott írták, hogy az R13-as trimmerrel a V3 FET Source lábán 0V-ot kell beállítani. Na de hiába tekergetem a trimmert bárhová semmi nem változik ott. A Drain lábán viszont változik a fesz, ott be lehet állítani a 0V-ot. Lehet, hogy elírták?
(#) Imi65 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 1, 2009 /
 
Itt találsz leírást: Bővebben: Link
Felbecsülhetetlen értékű segítséget kaptunk Proli007 fórumtársunktól. Esetleg, kérjétek meg, elméleti számításaival segítse a munkátokat. Igazán nem rajta múlt, hogy feladtuk a javítást, most Köbzoli fórumtársunk szenved vele.
(#) Thomas10100 hozzászólása Jan 5, 2009 /
 
Sziasztok!

Odáig jutottam hogy van katódfeszültség. De még mindig nincs nagyfeszültség.

A trafó lábán nem kellene szinuszos váltófeszt mérnem? Mert én 0V váltót mérek ott, a láb és a föld között.

Köszönöm
(#) proli007 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
Hello!

Hát igen! Egyetlen hiba, hogy ezt a szkópot még az életben közelről nem láttam.

Viszont az állításokban némi ellenmondást fedezek fel.
- Az természetszerű, hogy elírták a Fet lábát, mert annak Drain-je csatlakozok a V4/V10 differenciál erősítő fokozat bemenetére, ahol nyugalmi azaz alapállapotban nulla voltnak kell lenni, tekintettel arra, hogy a V10 bázisa a GND-re csatlakozik.
- Viszont nem látom kritikus hiányát a Fet-ek összeválogatásának, mert azok nem alkotnak differenciál erősítőt. V2 a bemenő tranzisztor, V3 csak áramgenerátor a V2 forrásában. Hiba legfőképpen abból adódhat, hogy a két tranyó hőegyüttfutása nem egyforma, de azt a küszöbfeszültség és a munkapont fogja legfőképpen meghatározni. Ha itt eltérés lesz, annak a szkóp alapvonalának mászkálása lesz az eredménye. (V1-nek csak védődióda szerep jutott)

Idézet:
„A V7 emitterén 9,6V van, a bázisán pedig 9V körül. tehát így ki sem nyit a tranyó.”


- Ez alapból nem biztos hogy így van, mert ha a tápfeszültség tényleg 10V, akkor szinte jó a munkapont, hiszen a PNP tranyó bázisa 600mV-al alacsonyabb, mint az emittere. Ha az emitter 9,6V-on van, akkor az R14 100ohm-os ellenálláson 4mA áramnak kellene folyni. De ez az áram oszlik két felé, az R17 és R21 ellenállások felé.
- Viszont érdekes, hogy a V11 bázisa -3,5V-on és az emittere -0,2V-on van, akkor annak zárva kellene lenni. De akkor nincs kollektorárama, így mitől van feszültségesés az R10 ellenálláson?

Szóval, probléma az van itt bőven. Régi elvtársaink, nem piskóta alakok voltak. Addig dugdosták a tranyókat-ellenállásokat a készülékekbe, míg majdnem ideális áramköröket hoztak létre. Ez a függőleges erősítő, is jobban hasonlít egy analóg IC belére, csak éppen diszkrét tranyókból felépítve. A rajztechnikájuk, meg már maga a titkosítás.

De visszatérve az áramkörhöz, a szimmetriát kell kutatni az összes differenciál erősítő fokozatokban.
Az RT. cikkben írt működéssel egyetértek, azzal a kivétellel, hogy V5 és V6 ikertranyó pároknak nem áramerősítő, hanem elsősorban áramtükör funkciója van.
A V4 és V10 kollektorában nem lehetne -10V, mert a differenciál erősítőn áthaladó munkaponti áramnak, át kellene haladni a V5 BE szakaszán, és az erősítés választó R3..R5 potencióméterek valamelyikén. Függően attól, melyik erősítési fokozat van kiválasztva (1-2-5).
A legnagyobb eltérés, a V11 munkapontjában van, ami valóban a bemeneti differenciál erősítő fokozat munkapontját hivatott stabilizálni.
A bázisnak -3,9V-on illene lenni, tekintve, hogy az R24/R26 feszültségosztóban elvileg 1mA áram folyik. Ehhez képest az emitternek 650mV-al alacsonyabb értéken kell lenni azaz -4,55V-on. Tehát az R16 ellenálláson 5,45V feszültséget kellene mérni, ami a V11 kollektorában kb. 3mA áramot jelent.
Viszont, ha a V4 és V10 kollektorában -10V van, akkor a V5 és V6 tranyóknak zárva kellene lenni. Akkor mi húzza fel R16 feszültségét, -0,2V-ra?

Szóval ez egy kicsit messzire vezet, de azt javaslom, hogy ezek szerint kellene spekulálni a fokozatban.

üdv! proli007
(#) proli007 válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
Hello!

Jut eszembe, hogy még az ünnepek előtt, "dugipanelen" összeraktam BC182/212 tranyókkal az X generátort. Működött "rendesen", azaz a várakozásoknak megfelelően.
A fűrész amplitúdója mint egy 6V-ra nőt, ha a frekvencia növekedett. Elsődleges oka, a V15 V17 differenciál komparátor nem kellő sebessége volt. Ez idő alatt, a fűrész tovább futott felfelé. Legfőképpen az R27 általam rosszul leolvasott értéke volt a hiba. A V17 bázisában nem négyszögjel volt, hanem valami lassabban növekvő háromszögjel. A 22kohm-os ellenállást 2,2kohm-ra cserélve, sokat javult a helyzet. Még jobb a fokozat futása, ha V15 helyett 2N2369-et alkalmaztam, mint tanácsoltam. V17 sebessége, már megfelelő volt.

Minden esetre, a V1 áramgenerátor tranyó bázisa, közel 5V-ra van állítva a R5/R7 potikon keresztül. Ennek az a következménye, hogy a C2/C5 kondikban a fűrész amplitúdója nem haladhatja meg az 5V-os értéket, mert az áramgenerátor tranyó kollektor feszültsége megszűnik, azaz elfogy az áram. Ez végső soron a fűrész jel torzulásához kell hogy vezessen.
(nálam ez nem volt gond, mert a tranyó referencia feszültségét e Led segítségével modelleztem.)
Hát kb. eddig jutottam.

üdv! proli007
(#) Thomas10100 válasza Thomas10100 hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
És mindezt úgy hogy a sokszorozó nincs rajta
(#) Thomas10100 válasza Thomas10100 hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
Szkóppal rendben van.


Másik kérdésem, honnét szerezzek kondenzátort a sokszorozóba?

500pF/15kV


Diódára megvan a beszezési forrás. De kondi....
(#) cimopata válasza Thomas10100 hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
(#) zolee1209 hozzászólása Jan 6, 2009 /
 
Sziasztok!
Vásároltam egy oszcilloszkópot, típusa:RFT EO 203
Minden szépen működik, egyetlen egy hibája van, ami a következő. Ha a fényerőt egy bizonyos határ fölé emelem, akkor a kijelzőn látható kép X és Y irányban is megnő. Annyi buhera van a készülékben, hogy a fűtés egy kis 5VA-es 2x6V-os puskás- trafóról megy, melynek csak az egyik tekercse van bekötve. Illetve van még benne egy új kondi, gondolom egy eredeti kondi tönkrement. A cső tápegységére gondolok, csak nem tudom, pontosan mi okozhatja?! Azért gondolok a tápra, mert már játszottam szkópcsövekkel, de nem egy kész oszcilloszkópban, ez mégiscsak egy műszer, nem szeretnék minden további nélkül csak úgy belepiszkálni.
(#) proli007 válasza zolee1209 hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Hello!

A hibajelenség arra utal, hogy nagyobb fényerőnél, azaz sugáráramnál a gyorsító feszültség csökken. Így a lassuló elektronokra az eltérítés jobban tud hatni, nagyobb lesz az eltérítés szöge, tehát nagyobb lesz a kép.

(A fűtést is meg kellene nézni, hogy megfelelő-e és vajon miért került bele a trafó pluszba.)

üdv! proli007
(#) Thomas10100 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
üdv.

Jó lett a sokszorozó. Az ellenállásosztó(30Mohm+300kohm) terhelt be.

Most van már kép is. Focus, fényerő, geometria működik.

Viszont csak akkor van kép, ha a trace findert bekapcsolom. Akkor is csak a képernyő tetején van.

És még vizszintes irányban sem tudtam széthúzni teljes méretben, . Függőleges potikra nem reagál.
(#) Ricsi89 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
Helló!
változott a helyzet. Nagyjából megy a szkóp. DE!!!!! Kipróbáltam kis méréshatárnál, hogy pontosan mér-e. 1V-os méréshatárban egy 1,5V-os elemet tettem rá és csak a felét mutatja, mint amennyit kellene. Viszont már nem tudom, hogy mit csináljak. Az előfok részben minden tranyó ki van cserélve. A vonal a kijelzőn, ahogy méréshatárt állítottam össze-vissza mászkált. Volt olyan, hogy a vonal a középvonaltól fentebb nem is lehetett állítani. Kiderült, hogy a 3 trimmerrel, ami az osztó résznél van, azokkal lehet beállítani a szimmetriát a V20 és v23 kollektorán. Így szépen be is tudtam állítani a szimmetriát. Na most mit csináljak. Pont duplázni kellene az erősítést, de nem tudom, hogy hogyan.
(#) Ballage válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
Hát csak nagyon kutyafuttában pofázok bele - úgyhogy lehet, hogy marhaságokat mondok, de pár ötlet:

Ha méréshatárváltásnál megmozdul a sugár, akkor az előosztó felé van valami nemkívánatos egyenáramú kapcsolat (persze a szokásos kontakthibákat leszámítva). Nézd meg, hogy az előosztón (-ban) kószál-e egyenfesz.

Ha nem mér pontosan, az adódhat a tranyók szórásából is, csere után amúgy is kalibrálni kell az Y fokot. Kellene benne lennie egy trimmernek valahol, amivel az erősítést lehet beállítani.

Amúgy eredetivel megegyező típusú tranyókat tettél bele?
(#) proli007 válasza Thomas10100 hozzászólására (») Jan 8, 2009 /
 
Hello!

Valami munkapont hiba van, de erős a gyanúm, hogy valami tápfeszültség gond még van.
Ha jók az emlékeim, a TraceFinder csak arra való, hogy megtaláld a sugarat, ha kint lenne a francba valahol. Tehát ha el lenne tekergetve szélső értékre az eltérítés.

üdv! proli007
(#) Thomas10100 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 8, 2009 /
 
Helló!

A vízszintes eltérítéssel kezdtem, a végfokon végig mentem szkóppal, és már az elején másfajta a jel(viszon a Vpp annyi az elején még), következő szintnél, tök más a jel alak, és itt már nem jó az amplitúdó sem. Az eltéritőn pedig megintcsak más jelalak van, és rosszak az értékek teljesen.

Tápfeszültségek rendben( vagyik a +15V csak 14). 300V, 100V és -45V -15V rendben.
(#) proli007 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 8, 2009 /
 
Hello!

Én a rajz alapján, kissé máshogy látom a dolgot.
- A szkóp bemenetére nem adsz bemeneti jelet, hanem a bemenetet rövidre zárod.
- Ha a KT13-KT14-et rövidre zárod, akkor az R14 külső potival be kellene tudni állítani a sugár függőleges helyzetét. A poti végértékénél egyenlő nagyságú kitérésnek illene lenni, ha a végfokban szimmetria áll fenn.
- Ha a KT1-KT2-őt zárod rövidre, akkor az R15 potival kellene az alapvonalat középre állítani (azaz a szimmetriát), mert ez lenne az offset állítása a bemeneti differenciál erősítőnek. Ezt az állítást, célszerűen a 0,01V-os állásban kellene elvégezni, mert itt a legnagyobb az erősítése a fokozatnak, tehát az offset hiba is itt hat a legjobban.
- Ha most váltogatsz a 0,01V és a 0,1V között, a vonalnak ott kellene maradnia ahol van. Közben a bemenő fokozat erősítése 1:10 között változik.
- Most ha kiveszed a rövidzárat KT1-KT2 közül, az alapvonalat az R13-al ismét középre állíthatod.
- Ha most váltogatod a méréshatárokat, akkor az alapvonalnak legfeljebb fél osztáson belül kellene maradnia.
- A x100 kapcsoló váltására sem mászhat el az alapvonal. Ha igen, akkor a Fet bemeneti körében valami áram folyik.

- Az R3-R4-R5 nem a szimmetria (azaz nullpont) állítására való, hanem a 0,1V-0,2V-0,5V kitérésének kalibrálására. Ha ez rendben van és a 1:10 szorzó is jól működik, akkor a 0,01V-0,02V-0,05V is egyből kalibrálva van.
Tehát a kitérés nagyságát pld. 0,1V állása mellett Az R3-al kell beállítani egész osztásra. És így tovább.
- Természetesen, ha az áramkörben offset hiba van, akkor az erősítés változtatására az alapvonal is változik, hiszen az offset hibát is különböző mértékben fogja erősíteni a fokozat és az kitérést mutat.

- Gondolom kalibráló forrásod nincs, így azt javaslom, készíts egy osztót pld. 100kohm/10kohm/1kohm/110ohm-ból. Akkor az osztóra 20V feszültséget kapcsolva, lesz 20V/2V/0,2V/0,02V feszültséged, amivel két osztás vonalra tudsz kalibrálni.
- Ne feledd ez a szkóp csak saccométer pontosságát is ennek megfelelően kell felfogni.

Hát elviekben ennyivel tudlak segíteni. Remélem a mérések végrehajthatók, mert ezt csak a rajz alapján állítottam. Jó munkát!
üdv! proli007

(#) proli007 válasza Thomas10100 hozzászólására (») Jan 8, 2009 /
 
Hello!

A vízszintes sweep generátor jele megtévesztő lehet, mert az maga is egy impulzus forma. De lehet jobban jársz, ha a vízszintes bemenetre 50HZ-es szinuszt adsz. Annak torzítatlanul és vágatlanul kell eljutni az eltérítő elektródáig. Ilyen alacsony frekin a frekvencia kompenzáló tagok még nem befolyásolják a jelet. A szükséges kitérés nagyságát, meg látod a képernyőn. Nullpontjának is középen kell lenni.

Üdv! proli007
(#) Imi65 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 8, 2009 /
 
Helló!
Köszönjük szépen azt a sok fáradtságot, amit ránk áldoztál. Mint korábban írtam, nem Rajtad múlt, de feladtuk. Köbzolihoz elszállítván "eltűnt" a fény róla (mikor meg szerettem volna mutatni neki, mit produkál, már nem tudtunk fényt "varázsolni" rá), és - a jól hallom - azóta sincs rajta.
Az volt az én bajom is a kis Orosszal, hogy működés közben soha sem láttam még hasonlót. Nehéz így eldönteni, hogy a látottak már hiba, vagy csak konstrukciós hiányosság. Az mindenesetre zavart, hogy millisec tartományban nem adott teljes hosszban vonalat, és az eleje sokkal gyorsabban futott. Szépen látszott a nonlineáris fűrészfeszültség. Mikrosec tartományban pedig "vitte" negatívba a kondifeszt. Ez miatt viszont nem volt indítható.
No, mindegy, Köbzolinak is eljuttattam - kinyomtatva - az igazán jól használható leírásodat, és erre is felhívom a figyelmét. Még egyszer köszönjük Neked a vesződséget, én, és a Jani is.
(#) proli007 válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 8, 2009 /
 
Hello!

Igazán szívesen, és sajnálom, hogy a "műtét sikerült, csak a beteg halt meg"..
De ne aggódjatok, van ennél rosszabb is, mikor az ember küzd, és már minden jó, de a végén az ember leereszti a képcsövet...

üdv! proli007
(#) Thomas10100 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 10, 2009 /
 
Helló!

A vízszintes eltérítés rendbe jött.

Viszont a függőleges sem jó. A képen van a vonal, de a trimmer és a poti is le van csutkára tekerve. A jel amúgy megjelenik a képen(ha a kalibrálót rárakom, vagy éppen megfogom a bemenetet).

De fent van nagyon, az invertálóra meg még feljebb megy.
(#) Ricsi89 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 10, 2009 /
 
Helló!
Nagyjából sikerült beállítani. igaz nem tudom, hogy hogyan, mert apám csinálta. Próbáltuk először úgy, ahogy írtad. Beállítottuk középre, minden méréshatárban ott maradt, csak egy picit mozdult. Viszont teljesen mást mért mindenhol. nagyjából a felét mérte. Ha az erősítést állító trimmerrel beállítottam az adott értékhez, akkor amennyit állítottam felfelé, annyit ment felfelé az alapvonal is. Utána még apám addig állítgatta, míg most egy nagyon keveset csal, és a méréshatárok átváltásánál egy kicsit ugrik csak a vonal. Úgy néz ki, hogy mostmár jó lesz. Már csak le kell árnyékolni a bemeneti részt, mert az árnyékolást elfelejtették visszarakni és kicsit hullámzik a vonal a trafó közelében. Köszi a segítséget.
Üdv: Ricsi
(#) cimopata hozzászólása Jan 10, 2009 /
 
Üdv,

Sikerült rendbe hoznom a szkópomat.

Hibajalenség: Nem volt katódfesz => nem volt kép, illetve halvány kép.

Megoldás: Kerámia szigetelő átvezetett, meg kellett csiszatulni
(#) sk3tch hozzászólása Jan 10, 2009 /
 
Helloka!

Ki tud pesten oszcilloszkop szervizelot aki me'g olcso' is? egyik hibája:
Bővebben: Link
masik meg:
Bővebben: Link

koszi.
(#) Thomas10100 hozzászólása Jan 11, 2009 /
 
Megvan a hiba a függőleges végfokban

Az a spéci ellenállás alsó része szakadt. A 600ohm, ami a végtranyó kollektorára megy.
Bővebben: Link

Honnét szerezzek ilyet?

//A kép csatolva is!//
(#) proli007 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 11, 2009 /
 
Hello!

Igen, azt elfelejtettem írni, hogy ha az erősítés állítás magával viszi a munkapontot (egyéb iránt nem szép dolog de előferdül) akkor sajna ismételten be kell állítani a szimmetriát ect. Na ezt nevezik szépen iterációnak.

üdv! proli007
(#) proli007 válasza Thomas10100 hozzászólására (») Jan 11, 2009 /
 
Hello!

Ha jól látom, ez egy biffilárisan tekercselt ellenállás.
- Szerintem tegyél bele egy indukciószegény típust, és meglátod mi lesz az eredmény.
- Tekerd le a szakadtat, és mérd meg a méterenkénti ellenállását, átmérőjét. Gondolom valami manganinból van. Akkor megpróbálok szerezni hozzá.

üdv! proli007
Következő: »»   11 / 246
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem