Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   377 / 3994
(#) Frankye válasza Bulldog1796 hozzászólására (») Jan 8, 2009 /

Egyet, igaz, csak rövid ideig...
(#) maTaKee hozzászólása Jan 8, 2009 /

Üdv!
Van egy pár kijelzőm (LED, közös A), találtam hozzá adatlapot, de rossz! Az lenne a kérdésem, hogy ami az adatlapban vannak jelölések (A,F,E,D,C,G,B) azok mit jelölnek? Azt tudom, hogy elkezd világítani az egyik "csík", de mit jelentenek?
(#) Sir-Nyeteg válasza maTaKee hozzászólására (») Jan 8, 2009 /

... csak számozás, lehetne 1-2-3 is
(#) Sir-Nyeteg válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 8, 2009 /

Akkor helyesbítek,
Idézet:
„... csak számozás, lehetne 1-2-3 is”
mindegyiknél azonos.
Erre gondoltam eredetileg.
(#) kobold válasza maTaKee hozzászólására (») Jan 8, 2009 /

A szegmensek kivezetései. Ha állítva magad elé teszed, legfölül van az A, aztán óramutató járásával megegyezően körbejárva B ... F, végül a középső vízszintes szegmens a G. Legalábbis, ha hétszegmenses a kijelződ.
(#) maTaKee válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 8, 2009 /

Köszönöm, mindkettőtöknek!

Bocs, 3-ótoknak
(#) wg_kezdo válasza besi99 hozzászólására (») Jan 8, 2009 /

Ez egy nyomtató motorja volt.
Léptetőmotor, csak az adatlap szerint unipoláris a valóságban meg 4 vezetéke van és ahogy próbálgattam nagyon úgy tűnt, hogy bipoláris.
Bekötéséről sehol nem találtam infót.
M35SP-7T
Jó lenne nekem sima motornak csak hát ha bipoláris akkor a két H-Híd nagyon sok helyet foglal.
(#) Szebence hozzászólása Jan 8, 2009 /

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hohy melyik file-t kell beégetni a pic-be a kövezkezőkből? (csatolmány)

a2.c -re és a2.hex-re gondolok...

Ugye egyértelmű ez a hex-es, hogy azt kellene, de nem tudom mi ez a másik, de azt meg tudom nyitni notepad-dal és az is egy komplett programnak tűnik. A hex-et nem tudom megnyitni. Nem én égetem, hanem egy másik HE-s, ezért érdeklődöm, hogy ne rossz legyen beleégetve...

(A kapcsolásnak, aminek a pic a lelke a következő lenne a feladata:
Laser show-nak motorvezrlője lenne. Egy kapcsolóval lehet állítani autómata és manuális motorvezérlés között, manuálba 3 poti segítségével én állítom a sebességet, viszont autómata állásban a pic generál véletlenszerű ábrákat, gondolom más-más impulzusokat ad ki a motorokra.)

Ezeknek tudatában melyiket lehet beégetni?
(#) vicsys válasza Szebence hozzászólására (») Jan 8, 2009 /

Nem nagyon tudsz mást beégetni mint a hex file. A c pedig maga forráskód-azaz a megírt program. Ez utobbi van lefordítva hex-be.
(#) Szebence válasza vicsys hozzászólására (») Jan 8, 2009 /

Oké, nagyon szépen köszönöm a gyors választ!
Egyátalán nem vagyok jártas a mikrokontrollerekben és a programjaikban, ezért nem tudtam. A hex file-t már sikerült tegnap beleégetni, de a biztonság kedvéért rákérdeztek, hogy biztos ezt kellett-e
Köszi mégegyszer!
(#) besi99 válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jan 8, 2009 /

Ha kérdezel infót adj. Ugy tünt, hogy egy böhöm motor
(#) Flatlander válasza proli007 hozzászólására (») Jan 8, 2009 /

Hát sajna nem toroid trafó!És azért lenne közel csak mert egy pc tápba akarom beletenni mert pont elfér és így elég kicsi lenne az egész... Nah de majd kiderül
(#) wg_kezdo válasza besi99 hozzászólására (») Jan 8, 2009 /

Igazad van, adtam infót egy előző hsz-ben, de sajnos rossz pozícióba került így senki sem válaszolt.

Ilyenkor hatásos, ha újra felteszem a kérdést ezt viszont a moderátorok nem nézik jó szemmel így át kell fogalmazni a kérdést.

Szóval a kérdés még mindig az, hogy az adatlap hibás vagy én vagyok tudatlan?
(#) dzsinh hozzászólása Jan 9, 2009 /

Tisztelt Pákások! Segítséget kérek, mert megunva a pillanatforrasztóval való küzködést vettem egy hőelemes pákát és megépítettem a mellékelt terv szerinti (innen vettem) tápegységet, pontosan, precizen. Nem is volt semmi probléma, a táp azonnal működött, amig el nem érte az éppen beállított értéket.
A baj ezután kezdődött, mert az erősítőből az optocsatolóra másodpercenként több kikapcsolás és bekapcsoló feszültség (kb. 2,9V) érkezett. Miután a negatív ágat valóságos földel földeltem, a kapcsolás gyakorisága másodpercenként egyre csökkent. Ennél tovább nem jutottam.
Nem tudom mi okozza a problémát? Lehet, hogy a hőelem van túl közel a fűtőszálhoz? (A hőelemről érkező feszültséget tizedmilivolton belül stabilan tartja) Lehet hogy az erősítő hiszterézisét kellene növelni, egy nagyobb kondenzátor beépítésével?
Nem tudom másnak is volt e ilyen problémája, de ha tud valaki megoldást, előre is köszönöm.
(#) Frankye válasza dzsinh hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Nem biztos, csak egy tipp:
A hőelem túl érzékeny lehet, ezért valahol állítani kellene az erősítő érzékenységén, vagy a bejövő jel tehetetlenségét kellene megnövelni.
Mondom, nem biztos, csak egy tipp.
(#) rannek hozzászólása Jan 9, 2009 /

Sziasztok! Lenne egy kis problémám.Most van egy hallgatóm de nagyon rövid...jack dugós szóval az lenne a kérdésem hogy meglehet e valahogy hosszabbítani.Vagy van e ilyen átalakító.Hogy hosszabb legyen.Előre is köszi.
(#) zolika59 válasza rannek hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

IGEN!! Minden kérdésedre.
(#) hapro válasza dzsinh hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Szerintem ez normális jelenség.
Már ha jól értelmezem amit írsz.
Ugye az van, hogy bekapcsolod, fűt mint atom, és ahogy közelít a beállított hőfokhoz, úgy egyre gyakrabban kapcsolgat ki-be.
Ezzel tartja hőfokon a pákát hogy ki - be kapcsolja annak fűtését.
De most ismét átolvasva amit írtál nem is nagyon értem mit is szeretnél.
Azt hogy ne kapcsolgasson ki-be olyan gyorsan?
mert ha igen, akkor építs egy állítható feszültségű tápot és azzal állandó feszültség és persze hőmérséklet alatt tarthatod a pákádat, és nem fog soha se kikapcsolni meg bekapcsolni, csak amikor te akarod.
(#) rannek válasza zolika59 hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

köszi és megkérdezhetem hogy mi annak a neve?
(#) hapro válasza rannek hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

X méretű Jack dugó hosszabító.
És X méter hosszú.
(#) rannek válasza hapro hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

nagyon szépen köszi.Esetleg tudnál mondani szabvány méreteket?mert gondolom ha azt mondom 2,498491 métert kérek olyan nincs.

3 féle Jack dugó méretről tudok az egyik a 6,3, valószínű neked ettől kisebb van, 3,5, és 2,5

Az egyik felén aljzat legyen, a másikon meg dugó.
(#) Imi65 válasza rannek hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Ezzel meg nem lesz gond, ezek kész kábelek. Akkora, amekkorára legyártották. Magad is készíthetsz ilyet, de nem biztos, hogy rentábilis.
(#) rannek válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Hogyan készíthetek?:S

@hapro nekem 3,5 ös van de konkrétan a kábelek hosszára gondoltam

Ez nem ilyen bonyolult dolog mint amilyennek most be van állítva.
Bemész a boltba, és kérsz 3,5-es Jack aljzat-dugós, alias hosszabbító kábelt. Az eladó azt fogja mondani, hogy van ilyen meg ilyen méret, vagy azt, hogy nincs ilyen, és csináljál, mert van kábelem, és lengő aljzatom és dugóm is.
Ha elkészíted, akkor fém aljzatot és dugót vegyél.
A két külön árnyékolst összekööd, és eldöntöd, hogy melyik csatlakozóhoz kötöd a pirosat, és a másikhoz meg a másik színű kábelt.
Ennyi az egész. Utánna multival leellenőrzöd, hogy nincs-e valamelyik érintkezők között zárlat, ott ahol nem kéne, és hogy megfelelő-e a kontakt ott ahol annak kell lennie.
(#) proli007 válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Hello!

Idézet:
„Jó lenne nekem sima motornak csak hát ha bipoláris akkor a két H-Híd nagyon sok helyet foglal.”

Megnézed az "Ez milyen alkatrész?" topikban, hogy Bögyike mit kérdezett, és már két okod is lesz, hogy a szád szélét nyalogasd.

üdv! proli007
(#) rannek hozzászólása Jan 9, 2009 /

Okés köszi szépen midneknek
(#) wg_kezdo válasza proli007 hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Köszi.
A probléma csak az, hogy nem tudom honnan lehetne beszerezni illetve mennyibe kerül.

Igazából egy kis DC motorra lenne szükségem, de sajnos csak egy kupac bipoláris stepper motort sikerült kioperálnom a meglévő "szemétből".
Ezeket viszont nem tudom meghajtani mivel olyan alkatrész halmaz és idő szükséges hozzá, hogy nem éri meg.

Azért körbenézek hátvan van ilyen IC valamelyik video-nyomtató vagy hasonlóban.

Köszönöm az útmutatást.
(#) besi99 válasza dolfin hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

EZ nem mátrix, ez kriksz, kraksz.
Viszont egyszerű dolog
rajzolj 3 vizszintes vonalat, cm-ként, ezek vezetékek
rajzolj 3 függőleges vonalat cm-ként ezek is
keresztezési pontjaikon nem érnek össze
Képzeld el, hogy a függőleges vonalak bármelyikére tudsz adni, mondjuk -4,5v-ot, a vizszintesekre pediga +4,5V-ot,de előbb 220ohmot sorbakötsz az elemmel.
Na most TE találd ki, hogy hova, és hogyan helyezd el a 9 LED-edet, hogy az elemmel egy TETSZÉS SZERINTI példányt ki tudj gyujtani!!!!
Fejlődj:4és 4 drót 16 dióda , 5és 5 drót 25 dióda "címezhető,
Persze nem kell szimmetrikusnak lennie, lehet 4és 7vezeték, akkor :28dióda
(#) besi99 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Most megoldottad a házifeladatát!
Következő: »»   377 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem