Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   378 / 3994
(#) besi99 válasza rannek hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Sok helyen kapsz olyat, ami spirálos, lásd telefon.
Alapban 80cm, kinyújtva 2,5m, és némileg rúgózik
csak 3,5-ös szokott lenni
(#) bumburuc hozzászólása Jan 9, 2009 /

Sziasztok!
Szeretnék tanácsot kérni, egy monostabil multivirátort szeretnék készíteni a SEGÉDPROGRAMOK topic alapján. Kérdéseim:a C2. kondenzátornak mennyi az értéke???A másik az hogy szertném valami tranzisztorral védeni az 555. ic-t .Hogyan kellene ezt csinálnom???
Elnézést kérek, hogy egy kicsit off de a multivibrátor méretezése topicon kedd óta várok választ,de hiába.
Üdv. és köszönet ha segítetek.Bumbi.
(#) dolfin válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Igen, köszi.
De a kérdés még mindig az, hogy a 2 pirossal bekarikázott hogyan tud világítani, anélkül hogy a kékkel bekarikázott világítana?
Mertha: + : d és c
- : 1 és 2
akkor a kék is világít, sőt a 4. is ott mellettük.

De ha én pl úgy szeretném ahogy össze van kötve, hogy úgy világítsanak, azt hogy tudom megcsinálni?

Köszi

2.JPG

(#) besi99 válasza besi99 hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Ha pesti vagy,a PAK nevű boltot ajánlom, igaz nagyker, de mondod, hogy micimackó kft. és minden ok
Nagyon sokféle kábele, stb-je van
(#) titi válasza bumburuc hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Hali!
C2: 100nF kerámia
Az alábbi rajz REM bemenetét kösd az IC kimenetére (3. láb)
(Egy modi a helyére rakhatná...köszi!)
(#) WaRL0 hozzászólása Jan 9, 2009 /

Sziasztok azt szeretnem megkerdezni hogy ha megepittem a 555 IC alapkacsolasat es a kimenetere teszek egy BD243 tranyot akkor tobb ledet is rakapcsolhatok ugye?

Es ha ez igy jou akkor nem tudna nekem valaki evvel nyakrajzot keszitteni? Nagyon megkoszonnem

Koszi Sziasztok
(#) besi99 válasza dolfin hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

mert nem kap feszt, igy a kéked nem világít.
az általam említettplusz és minuszokat nem csak egy sorra, vagy oszlopra kötheted, bármelyikre, de a fizikai megvalósításnál előre el kell döntened, hogya sorok, vagy oszlopok lehetnek pl pozitívak; Az utolsó példánál az oszlop mindig üres , vagy pozitiv
(#) semetka hozzászólása Jan 9, 2009 /

Azt szeretném kérdezni hogy autórádióhoz lehet e venni olyan ISO csatlakozót, aminek nincs vezetéke és én tudom rákötni a sarura a vezetéket?
(#) arnd válasza semetka hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Igen!
(#) besi99 válasza besi99 hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

A mátrixot nem elméleti, hanem a gyakorlati oldaláról kell megközelíteni kb300ft.
(#) Müszi válasza WaRL0 hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Miért nem inkább Te látsz hozzá??
Tanulnál is vele, meg egy ilyen egyszerű kis NYák-rajz elkészítése nem tart 10 percnél tovább.
Sprint Layout- egyszerű kis progi, próbáld ki.

üdv
(#) WaRL0 válasza Müszi hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Szia hat ha nem csinal senki nekem akkor csinalok en eddig jo!Csak azt nem tudom hogy az a tranyo jo e lessz oda!
(#) dolfin válasza besi99 hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Ezt értem, ennyire hülye nem vagyok.
Akkor azt mondd meg hogy az adott rajzon az acbd és 1234 közül mire kössek mit, hogy csak a 2 pirossal karikázott világítson?
Mert ha a d-re és c-re kötök +-t és az 1 és 2-re minuszt akkor a kékkel karikázott is világítani fog nem?
ugyanis a d2 vonalon az is kap feszt. Vagy rosszul tudom?

Akkor az a kék vonal nem megoldható ezzel?
És ha nem oldható meg, akkor hogy oldható meg hogy a mátrix betűket formáljon? Mert egy A betű azért bonyolultabb mint a sima ferde vonal
(#) semetka hozzászólása Jan 9, 2009 /

Használ vki fm transmittert?
Én vettem egyet és a + táp közé van beiktatva egy kapcsoló. Amit a műszerfalra kéne felrakni, de én nem akarok. Szerintetek leszívja az akksit ha nem rakom rá a kapcsolót?
(#) moltam válasza dolfin hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Nem fog miért világitana? ahhoz d re az + 2 re a - kéne.1 d 2 c a pirossal bekarikázott.
(#) dolfin válasza moltam hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Mert ott írtam hogy a d az + a 2 az -
"d-re és c-re kötök +-t és az 1 és 2-re minuszt"

Szóval akkor mire kéne mit kötnöm hogy csak az a 2 világítson?
(#) lapose válasza dolfin hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Szia!
Egy ilyen mátrixon bármilyen alakzatot ki lehet rajzolni, de ahhoz időmultiplex rendszerben kell vezérelni!
A szükséges ledeket egymás után kell kigyújtani, és ha ezt elég gyorsan csinálod, a szemed tehetetlensége miatt folyamatosan világítónak látod!
(#) dolfin válasza lapose hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Na végre

Szóval akkor simán nem lehet megoldani, csak egymásutánban, pl soronként vagy oszloponként.

Köszi.
(#) vicsys válasza dolfin hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Bővebben: Link
Lehet, hogy ez segítség...
(#) lapose válasza vicsys hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Szia!

Tökéletes!
(#) dolfin válasza vicsys hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

Köszi

Ez jónak tűnik.
És hány ms-ot érdemes használni?
Egy LED mennyi idő alatt kapcsol be ill ki?

Köszi
Ez tényleg segített.
(#) membran hozzászólása Jan 10, 2009 /

Hello!

Van egy projektoros órám, amit szétszedtem ,hogy ledet cseréljek(amit végül ki sem cseréltem) és összerakás után nem működik a kijelző.Pontosabban be teszem az elemet és felvillan egy pár másodpercre a minden majd csak egy két vonalka marad de az elem kivétel után is ott marad... a gombnyomásokra nem reagál és a projektor sem világít ha hálózatra dugom.
Nem nyúltam benn semmihez igazából.
Tudok vele valamit csinálni?
MI a baja?
Köszi
(#) besi99 válasza membran hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

Szerintem neked kell rájönnöd, te tudod mihez nyúltál.Elem polaritás?
(#) besi99 válasza WaRL0 hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

A tranyó jó, 555 kimenet tranyó bázis közé kb. 220ohm, kollektor a pluszra, és az emitter és a föld közé jöhetnek a LED-ek
Asztalon azért próbáld ki
(#) WaRL0 válasza besi99 hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

Szia.Koszi ...es ha nem tennek ellenalast ? mi tortenne?

Koszi szia
(#) zoly15 hozzászólása Jan 10, 2009 /

Sziasztok!
Megépítettem Ezt a kisütőt.... Működik semmi gond vele...
Csak egy baj van.. Rendkívül érzékeny a más készülékek "beindulására" az azonos fázison....
Magyarul: Be van üzemleve a készülék és ha ara a fázisra akár mit bedugok (rádió forrasztópáka stb...) akkor ő kikapcsolja a kisütést :no:
Mit lehetne ez ellen csinálni? Egyáltalán miért kapcsol ki?
Gondolkoztam azon hogy egy mikró zavarszűrőjét beleteszem a hálótrafó elé de még nem tettem meg.. Szerintetek ez megoldás lenne? Ha nem akkor mit tudok tenni?

Üdv!
(#) zoly15 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

Szia!
Akkor csak jó helyen kapizsgáltam

Most egy csavarbehajtó akku sütök ki, majd közben elkészítem a tápot :yes:
Köszönöm!

Üdv!
(#) WaRL0 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

Koszi akkor lehet hogy nekem mar nincs is ep IC-m otthon
(#) bögyik87 hozzászólása Jan 10, 2009 /

Sziasztok van nekem egy LM393N tipusu icém aszt szeretném meg tudni hogy mit tudnék belőle épiteni
(#) Moderátor hozzászólása bögyik87 hozzászólására (») Jan 10, 2009

Szia
Feltűnt a topic címe? Ez nem a ki mit szeretne építeni! A kezdő kérdésekbe még elférne...

Megtörtént. Frankye
Következő: »»   378 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem