Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   379 / 3994
(#) HA3GX hozzászólása Jan 10, 2009 /

Sziasztok!

Van egy szabályozható tápegységem, és szeretnék hozzá készíteni egy led kivezérlés jelzőt. Vettem hozzá 4db 7 szegmenses kijelzőt, illetve 2db UAA2022-es IC-t. Találtam egy kapcsolást, de ott csak egy IC van rákötve 2 db kijelzőre. De nekem (persze ha lehetséges) 3-4 kijelzőt hajtsanak meg. Attól függ, hogy ez az IC, hány tized esetleg ezred pontosságig tud dolgozni. Köszönöm a segítséget!
Megjegyzés: Egy régi Beltéri kijelzőjének a panelját vettem meg. Csatolnám a képet, ha nem vitték volna el a fényképezőt...)
(#) c27 hozzászólása Jan 10, 2009 /

Üdv. Kérnék egy kis segítséget, tényleg kezdő vagyok.
Szeretnék csinálni egy fordulatszám számlálót és egy fordulatszám mérőt. Először a könnyebbikkel szeretném kezdeni bár nem tudom melyik lenne az. Lehetőleg olyan dolgokból kéne megcsinálni ami viszonylag könnyen hozzáférhető használt berendezésekből gondolok az ic-re. Eddig már van egy ledes kijelzőm az megfelelne az egyiknek. Tudna valaki segíteni?
A kijelzőről felteszek egy képet, nincs rajta semmi vezérlő csak 3 kivezetés jön ki és csak össze vissza hidalva vannak a ledek. Ez egy számítógépben volt, de hogy mit mutatott azt nem tudom.

1..jpg

(#) besi99 válasza HA3GX hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

Nem oszlik a homály... Ha ledsoros kivezérlésmérőt akarsz, az uaa180, vagy ilyesmi, meg a ledek, minek a 7 szegmenses kijelző
Ha meg digitálist akarsz, és elég a 3ésfél digit, akkor maradj meg a jó öreg 7106, vagy 7107-nél, az egyik 7szegmenses, a másik LCD-s, sőt ezt összeépítve bagóért lehet kapni, mint panelműszer
(#) besi99 válasza c27 hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

Kérdezni is tudni kell. Pl most kérdezek: minek a fordulatszámát akarod számolni; meddig akarod számolni? időben, ill nagyságrendileg?, milyen gyors; hogy lehet hozzáférni a forgó izéhez? Mihez is?
Csak ezek hiányoznak az első kőrben
(#) semetka hozzászólása Jan 10, 2009 /

Kipróáltam az fm transmittert a hifin telefonnal, azt kell mondjam hogy sztem egy kicsit halk. Nem lehet valahogy állítani rajtahogy hangosabb legye??
(#) wasabiattila hozzászólása Jan 10, 2009 /

SZIASZTOK van egy DENON ERŐSÍTŐM AZAZ KAPTAM DE NINCS HOZZÁ TÁVIRÁNYÍTÓ,MIKOR BEKAPCSOLOM ÉG A KIS LED DE NEMREAGÁL SEMMILYEN GOMB LENYOMÁSÁRA,ÁLLÍTÓLAG KÉT GOMBOT EGYSZERE KELL BENYOMVA TARTANI ÉS AKKOR ELINDUL, VALAMI OLYASMIT MONDOTT A VOLT GAZDÁJA HOGY A MEMÓRIÁT ELFELEJTI HA SOKÁIG VAN KIHÚZVA A HÁLÓZATI CSATLAKOZÓ.MITCSINÁLJAK HOGY ÉLETETT LEHELJEK BELE SEGÍTSETEK!!!!

Azt nem tudom. De vagy írsz normálisan, ahogy a többiek, vagy nagyobb baj lesz.
-- kobold
(#) moltam válasza c27 hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

Proci órajel frekit méte ha jóltudom.
(#) wasabiattila válasza wasabiattila hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

Miért milyen bajra gondolsz?
(#) proli007 válasza HA3GX hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

Hello!

Jól írja Besi99 tényleg nagy lehet a homály.
Ez az IC nem egy digit műszer, hanem csak egy soros adatátvitelen keresztül, képes kigyújt 16 Led-ből annyit amennyit akarsz. (egyébként nem rossz dolog nem kell egy hadsereg porta és meghajtó áramkör)
De ez legfőképpen egy mikrokontroller mellé jó, ahol az MCU végzi a digitál-analóg átalakítást annak megfelelően, hogy milyen A/D van benne, vagy milyen van hozzákapcsolva.
Ha nem ez volt a célod, vagy nem érted amit írtam, akkor főleg a legegyszerűbb, ha megfogadod Besi tanácsát.

üdv! proli007
(#) bumburuc válasza titi hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

Szia! Köszi a segítséget!
(#) tolacika hozzászólása Jan 10, 2009 /

Sziasztok, igazából nem vagyok annyira kezdő az elekt.-ban (a naon alapokat vágom).
szeretnék építeni egy "univerzális" áramköri táblát, de nincs anyagom. Mit rakjak bele??? Ilyen kis egyszerű villogó cuccost 4,5v-on.
Lécci adjatok ötleteket
(#) besi99 válasza tolacika hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

Jó a villogó, legalábbbe tudod mutatni, hogy a drótokban történik valami. De az 555-tel csináld.
menj visszafele, és nézz meg minden linket,Az is hasznos.Még én is nézem az idegen forumokban a linkeket,és szoktam találni érdekeset. Pedig 55éve foglalkozom elektronikával.
(#) totti91 hozzászólása Jan 10, 2009 /

sziasztok
szeretnék a sztereó kivezérlésmérőmhöz egy tápot csinálni ami ~12V tehát kb =15,5V lenne és elég ha egy 2200 µF-os elektrolitikus kondival megszűröm vagy rakjak még rá egy kisebb kondit is?
(#) moltam válasza totti91 hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

Az nem szűrő lesz hanem puffer szoktak rakni pár száz nanos szűrőt is.
(#) besi99 válasza WaRL0 hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

sok lednél kimúlik az555
(#) zoly15 válasza (») Jan 10, 2009 /

Nem!
Kell az a 2200µF-is az lesz a puffered... Evvel kell párhuzamosan a pár száz nanós koni ő majd a zavarokat szűri.. A puffer pedig adja a feszt míg a másik félhullám lesz..

Üdv!
(#) Bulldog1796 hozzászólása Jan 10, 2009 /

hogyan tudom meg egy kerámiakondiról hogy mennyi az értéke
(#) moltam válasza Bulldog1796 hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

Megméred vagy ha feliratos leolvasod
(#) Sanyesz5 hozzászólása Jan 10, 2009 /

Üdv!

Nem régen,operáltam ki egy halott fényképezőgépből,a vakut,plusz,a kondit hozzá,140mf/300v.A kérdésem az lenne hogyan tudnám életre kelteni? Három lába van a vakunak,piros,fekete,sárga,vezeték.Előre is köszönöm!
(#) Bulldog1796 hozzászólása Jan 10, 2009 /

és egy diódáról honnan tudom hogy milyen
(#) moltam válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

140mF annyi nem szokott lenni.Amit én láttam abba 100u köröl.
(#) moltam válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

Ami a cső két végén van kell a "töltött kondi" a burkolatára pár kV os gyujtóimpulzust.
(#) moltam válasza Bulldog1796 hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

Ezt hogy érted?Nagyfrekis vagy nem vagy melyik az anódja és katódja?
(#) Macsek71 hozzászólása Jan 10, 2009 /

Üdv Nektek !

Ha egy USB-s eszközt a windóz "az eszköz nem ismerhető fel" üzenettel fogad, az lehet-e a csatlakozó kábel hibája ?
D+,D- (adatvezeték) szakadása esetén milyen hibatünettel találkoznék ?

Köszi M.
(#) bbalazs_ válasza Macsek71 hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

Igen.

A fentivel.
Lehet, hogy rosszul van a kabel bekotve.
(#) moltam válasza Macsek71 hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

d+ d- megszakad szerintem nem is csinál semmit a gép vagy ha tul hosszu a kábel.
(#) bbalazs_ válasza moltam hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

Ha mindketto megszakad, akkor tenyleg nem csinal semmit.
(#) zoly15 hozzászólása Jan 11, 2009 /

Sziasztok!
Régebben kaptam ezeket a paneleket.. elvileg rádiótelefon panelek...
Valaki meg tudná mondani hogy használható-e valamire? Vagy mit tudok én evvel kezdeni?
Ha lehet vele valamit kezdeni hogyan lehet "beizzítani"?

Üdv!
(#) c27 válasza moltam hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Kösz.
(#) Frankye válasza zoly15 hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Lehet velük rádiót építeni, de ahhoz kell némi tudás, vagy alkatrésznek elbontod, esetleg eladod/elajándékozod valakinek.
Következő: »»   379 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem