Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Lapozás: OK   36 / 123
(#) Gyurix hozzászólása Dec 11, 2008 /

Annak a foglalatnak mi a neve amibe a kijelzőket kell tenni és hány kell belölle?
(#) MolnarG válasza Gyurix hozzászólására (») Dec 11, 2008 /

minden le van írva

30p hüvelysor 2,54mm precíziós 1 db 192 Ft
(#) Gyurix válasza MolnarG hozzászólására (») Dec 11, 2008 /

ok kössz!
(#) Attila86 válasza Gyurix hozzászólására (») Dec 12, 2008 /

Csak az alkatrészlistát kellett volna megnézni...
(#) Gyurix válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 12, 2008 /

megnéztem gondoltam hogy az lehet az de beütöttem egy bolt keresőjébe és nem találtam aztán szép lassan megkerestem.
(#) ZPKing hozzászólása Dec 18, 2008 /

Sziasztok
az lenne a kérdésem ehhez a szabályzóhoz melyik páka kell?szabályzó
ez: páka 1
vagy: páka 2
vagy mindkettő? és mi a különbség a kettő között?
Ez a szabályzó és páka ugye váltó ármról megy és elég neki egy 24V 50VA-es trafó ugye?

Köszönöm PeTi
(#) Attila86 válasza ZPKing hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Üdv.!

A két páka közt az a különbség, hogy az egyiken sárga gumi van a másikon pedig kék. Illetve utóbbit RoHS-ként hirdetik, azaz ólommentes. De valójában a sárga gumis páka is ólommentes. Azt vedd meg amelyik jobban tetszik, én speciel a kék mellett döntöttem. A szabályozó áramkörhöz minden esetre jó mindkét páka.

Üdv.: Attila
(#) ToXeN hozzászólása Dec 25, 2008 /

Üdv!

Mitől lehet az hogy a pákám nem akarja elérni a 400 fokot se? 25V-os a trafó (100VA) és megmértem 1,6A-t vesz csak fel a páka, próbáltam direktbe kötve is a trafóra ugyanaz, próbáltam a páka vezetéke nélkül (bár váltóáram nem veszik el annyira ha jól tudom) is ugyanaz. Lehet hogy halálán van már? mert emlékszem régen még vitte (1 hónapos kb a páka), nem azt mondom hogy kellene a 400 fok, de be akartam skálázni az előlapot...
Köszönöm
u.i.: bírná esetleg a páka a 30V-ot?
-ToXeN-
(#) vzoole válasza ToXeN hozzászólására (») Dec 25, 2008 /

Hát nekem 22 voltról is felment közel 450 fokig.
Szerintem bírná rövidtávon, de hosszútávon biztos nem szereti.
(#) Shoo hozzászólása Jan 8, 2009 /

Hali!
Kinéztem két kapcsolást is.
1.Páka 1
2.Páka 2

Mindkettő tetszik mert mikrokontrolleres.
Az elsővel azért vagyok bajba, mert már az alkatrészlista olvasásával is gondom van. Pl, hogy milyen trafók kellenek bele.
A másodiknál gondolom a PSON jelű láb kapcsolja be a fűtést, de nem tudom, hogy hova kell kötni. Érdekelne, hogy ki lehet-e váltani a tápot egy saját építésűvel? Akkor egy másik dobozba is bele lehetne rakni. És ha igen, akkor tudtok-e mutatni olyan kapcsolást, ami jó hozzá? Ha nem lehet kiváltani, akkor minimum mekkora legyen a táp és melyik részeken kell a változtatásokat végrehajtani? Ez sajna kimaradt a doksiból.
Előre is köszi!
(#) vzoole válasza Shoo hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Mivel az első inkább eladásra készült így nam annyira publikálták a dokumentációját. De lehet privátban kapsz segítséget a tervezőjétől, már elég régi projekt.

A második azért tűnik jobb választásnak, mert azt fórumtársunk csinálta, és biztos segít benne.

Mindkettő kapcsolóüzemű táppal van hajtva...
Az első projekt egy "saját" tervezésűvel.

A második projekt egy sime PC tápra van kötve.

DE! azt vettem ki a hozzászólásodból hogy nem sok ismereted van tápegység téren, így nem javaslom a kapcsolóüzemű táp építését.
"Nagyon mély víz... előtte rendesen meg kell tanulni úszni"

Inkább használj trafót (230V/24V 50VA) vagy egy régi PC tápot.
(#) Shoo válasza vzoole hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Hát van egy kis tapasztalatom a tápegységekkel, csak a PC táp az speciel nem érdekelt, ha ment akkor jó, ha nem akkor csere

De ha tényleg olyan nagyon nehéz, hogy egy kis utána olvasással és fórumban kérdezgetéssel nem megy akkor az elsőt próbálom meg megkérdezni. Sajna az a gond, hogy nincs felesleges tápom, tehát venni kéne, és tuti nem tudok olyan dizájnos dobozt csinálni neki, mint szilva.

Ha csak kitartás kérdése az egész, akkor az megvan. Nem azonnal kell ugyse.
(#) denes44 hozzászólása Jan 9, 2009 /

24V 50VA trafó helyett megtenné egy ilyen táp: 24 V 1.875A 45W ?
(#) Attila86 válasza denes44 hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Egy páka fűtéséhez? Persze. Legfeljebb egy picit lassabban fűt fel.
De hogyha a forrasztóállomásnak más feszültség is kell a 24V-os kívül, akkor nem biztos hogy elég az az egy trafó.
(#) szilva válasza Shoo hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

No, ha már szemezgetsz ezzel a digitális pákaszabályozással, akkor megemlítem, hogy van ennek a PIC-es pákának egy kicsit egyszerűbb változata, amit a gyakorlatban is kipróbáltam. Az alábbi helyen nézelődj:

Bővebben: Link

A képeken láthatod, hogy meg lett építve az egész kütyü tisztán furatszerelt cuccokból is egy 16F684 köré, valamint készült belőle egy 18F2321 alapú, SMD alkatrészekből megépített verzió. Az SMD-s gyakorlatilag annyival tud többet, hogy abba elhelyezhető egy bootloader, aminek segítségével a soros porton keresztül lehet a pákavezérlésben firmware-t frissíteni, de tulajdonképpen erre nemigen van szükség Valójában az SMD-sben van egy ,a környezeti hőmérsékletet mérő diódás hőmérő is, ami a hőelem jelének kompenzálásához kell, az egyszerűbb változatban a környezeti hőmérséklet egy setup-ból állítható, fix paraméter. Ez csak minimális pontatlanságot jelent, normál, szobai körülmények között.

A rajzokon a PSON jel az ATX típusú PC-s táp felé menne és azt kapcsolná ki/be.

A másik jó hír, hogy nem feltétlenül kell PC-s táppal bajlódni, van a képek közt egy 230/18V-os, hagyományos lemeztrafóval felépített tápegységrajz, aminek a megvalósítása is látható a fényképeken. Természetesen a készenléti állapot ennél a megoldásnál nem kapcsolja ki a tápegységet csak a pákafűtés áramköreit. A gyakorlatban ezt a megoldást én egy 230/2x18V, 35VA-es példánnyal próbáltam (szekunderek párhuzamosan kötve), teljesen jól működött. Mivel a páka fűtése 300 fokon 20% körüli teljesítményt igényel, és masszív hőelvonáskor (bádogforrasztás) sem megy tapasztalataim szerint 60% fölé, így a 35VA-es trafó sincs túlterhelve, hosszú távon is megbízhatóan működik. Persze ha van rá lehetőség, akkor talán érdemes 45 vagy 60 VA-es trafót venni.

A komplett mintakészüléket egy barátomnak ajándékoztam, aki azóta is a legnagyobb megelégedéssel használja. A rajzok és paneltervek Eagle-ben készültek, ha kell valakinek, akkor összeszedem őket és elérhetővé teszem.
(#) Shoo válasza szilva hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Hali!
Köszi ezt a kimerítő írást. Azt hiszem akkor ezt fogom megépíteni. Ha 45VA-s trafót választok akkor 2x24x0,9-est vagy 24x1,87-es legyen?
Idő közben sikerült volna szereznem PC tápot, de azzal gondom lenne a dobozolással.
2x16-os LCD-t lehet bele tenni?
Gondolom a PIC18-ast célszerű SMD-vel megépíteni, ha jól láttam csak olyat lehet kapni a Chipcadban. A második gombnak még mindig nincs funkciója? Ötletem lenne rá, de elég durva és talán kivitelezhetetlen...(vmi mérőműszer, pl LCF mérő) Bár lehet ehhez több gombra lenne szükség, meg talán nincs annyi lába sem Talán a nagytesója jó lenne ilyenre(4321) csak pár forinttal lenne drágább
(#) szilva válasza Shoo hozzászólására (») Jan 9, 2009 /

Ha jobban megnézed, az egyszerűsített tápegységemben a transzformátor szekundere egyenirányítva van, és az egyenfeszültségről fűt a páka. Azért írtam 18V-os trafót, mert az egyenirányítva és terhelve 22-23V körül van. A 24V-os trafóból 32-33V lenne, ami sok a pákának. Én úgy látom, PIC18F2321-I/SP kapható, és az DIP tokos.

Többek között azért nem született még cikk-féle ezekről a vezérlésekről, mert a firmware sokat alakult az idők során, gyakorlatilag egy felhasználói kézikönyvet kellene már írnom hozzá

Mind a négy gombnak van jelentése, alaphelyzetben balról jobbra: készenlét/bekapcsolva, működési mód, hőmérséklet le, hőmérséklet fel. Ezen kívül készenléti módban (ha jól emlékszem) a "fel" és "le" gombok együttes megnyomásával lehet a setup menübe belépni, ahol a "mód" gombbal lehet a paraméterek között váltogatni és a "fel"-"le" gombokkal beállítani az aktuálisan kiválasztott paramétert.

A progi 1x16 karakternyi képernyőt kezel. Mivel az 1x16-os képernyők léteznek 1x16 és 2x8 soros szervezésűben is, ezért ez is egy setup-paraméter, sőt, bekapcsoláskor a "fel" vagy "le" gombot nyomva a setup-paramétert kikerülve lehet 1 vagy 2 soros üzemmódba váltani a vezérlést.

Ha 2x16-os kijelzőt teszel rá, akkor is így fog működni, vagy 1x16 karaktert fogsz látni a felső sorban, vagy 2x8-at a két sor elején. Működik vele, csak pazarlás.
(#) Shoo válasza szilva hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

Igen...ezt a pazarlásos dolgot én az LC mérős fórumban említettem, hogy 5 karakterért 2x16os kijelzőt használnak, és jól megszóltak, hogy miért akarok azon spórolni, mert én ugy gondoltam, hogy 5db 7szegmensessel jobb lenne.
Azért kérdeztem a 2x16ot, mert Chipcadnál csak 900Ft és eddig ezt találtam legolcsóbbnak Mo-n.
Azért bátorkodtam ötlettel szolgálni a gombra, mert én még nem láttam, hogy lett funkciója.. lehet, hogy csak az én figyelmem kerülte el.
Akkor a 45VA-ből 1x18V-os legyen ugye?
(#) kavkar hozzászólása Jan 10, 2009 /

Üdv.
Megépítettem egy ilyet, pontosan MaSTeRFoXX által készített kapcsolást, de nem teljesen jó, nem fűt elégségesen, megmértem hogy mennyi fesz van a pákán, és meglepetésemre csak 14V. A trafó 26Vot ad (terhelve), de mire a pákához ér már csak 14v lesz.. Valakinek vmi tippe?
(#) vzoole válasza kavkar hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

Nem tökéletes a triak meghajtás, cseréld le optotriakos megoldásra.

Itt az oldalon van 3 forrasztóállomás cikk is, mind azt használja.
(#) kavkar válasza vzoole hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

Értem, az szívás.
Szerinted ha árfabrikálom a jelenlegit olyanra mint amit csatolok, akkor jó lesz?

re.jpg

(#) kavkar válasza kavkar hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

Mennyire számít hogy a 2 terminal hova van kötve? Mert ha felcserélném a 2-t akkor egyszerűbb lenne az átszerkesztés..

Rajz szerint jó lesz.
ui.: leszámítva azt hogy a LED az optotriakban fordítva van bekötve.

Ha felcseréled a triak lábait (A1, A2) akkor nem működeik, de baja nem lesz.

Tehát a triak lábai sorba: bemenet-A1, kimenet-A2, Gate

Értem, majd hétfőn akkor veszek egy optosat és kirpóbálom.
Köszönöm a segítséget.

Közbe módosítottam a hozzászólásom, remélem észrevetted.

Dióda bekötését én így jegyeztem meg ˇˇ

Dioda.gif

Ok, köszi.
(#) Hehehe hozzászólása Jan 13, 2009 /

Hello. 3 nap alatt sikeresen átrágtam magam e topik 72 oldalán. Én is valami olcsóbb, de mégis jó forrasztóállomást keresek. Többen is elégedettek a JLT-02-vel. Nagyrészt arról írnak sokan, hogy hogyan lehetne utánépíteni a JLT-02-t, vagy 1 ehhez hasonló forrasztóállomást, és hogyan lehetne az XY félét megjavítani. Többen saját fejlesztésű állomást is csináltak (hőmérséklet kijelzéssel is), vagy adtak linket rá, amit többen meg is építettek vegyes eredménnyel. Tényleg megéri saját kezűleg összeszedni több boltból az alkatrészeket, érdeklődni, elmenni minden boltba külön, vagy a postát fizetni, NYÁK-ot csináltatni, kölcsön pákával összerakni, szívni vele sokat, tesztelgetni, 2000-ért pákát, hegyet venni, mindezt gari nélkül, egy JLT-02 vagy hasonló állomáshoz, amikor itt bruttó 10000-ért készen lehet venni garival? A linket e fórumban találtam:
http://elektroexpressz.hu/shop_artdet.php?shop_id=5495&cikk=unas_315621
Máshol is 10-13000-ért van. Ahogy nézem nem valószínű, hogy sokkal kevesebből össze lehet rakni saját kezűleg a befektetett munkát is nézve. Ez is jelzi LED sorral a páka hőmérsékletét.
(#) Attila86 válasza Hehehe hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Üdv.!

Kb ugyan annyiból, de szerintem egy kicsit kevesebből jön ki egy saját készítésű forrasztóállomás. A dolog viszont nem azért jó mert spórolunk az építéssel, hanem az "építés öröme" miatt, illetve hogy elmondhassuk hogy mi magunk építettük a forrasztóállomásunkat.

Az építésbe befektetett idő megtérül azzal, hogy tanul az ember az építés és az élesztés folyamán.
A garancia meg személy szerint engem egy ilyen egyszerű elektronikai eszköznél teljesen hidegen hagy. Hiszen ha elromlik akkor én magam megjavítom és így még a szervizbe sem kell elvinni, pláne nem otthagyni napokig mert itthon is pár perc alatt megjavítható.

Üdv.: Attila
(#) ZPKing válasza Hehehe hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Szia! Én maradok az építésnél az mégis csak az én sikerem ha működik. nekem csak egy pákát kellett venni hegy meg 300ft hozzá.
itthon van egy 22Voltos 40VA-s tápom alkatrész költség nagyon max 800FT- szóval 2800-3000 ből van egy pákám ami ugyan ezt tudja led sor nélkül. Arra meg ott a jó öreg poti skála. Azt meg egyszerüen meg lehet csinálni nekem hőmérős a multimeterem "teker > mér > berajzol"
Ennyi
(#) Hehehe válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 13, 2009 /

Max. 2-3000-t spórolsz, ez nem sok pénz. Én a bolti pákával elvégzett forrasztási, építési munkát szeretném inkább élvezni, mint a pákagyártást. A bolti pákámat is meg tudom javítani az itteni leírások, és pl. a te segítséged alapján pár 100 Ft-os alkatrészköltséggel. Van egy 230-ba dugható 1000 Ft-os pákám, ez jó lesz erre, eddig ezt használtam, de vicc volt.
Következő: »»   36 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem