Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 7406

Témaindító: julius-deXTer-, idő: Aug 3, 2006
Lapozás: OK   1 / 1
(#) julius-deXTer- hozzászólása Aug 3, 2006 /

Helló!

Egy rajzgépet építek, és a következő problémába ütköztem: már megvan az LPT-porthoz csatlakoztatott logika nagy része, azonban mielőtt a jeleket felerősíteném +12V-ra, invertálni kellene azokat. (A léptetőmotorhoz menő jeleknél 1110 helyett pl 0001 kellene, hogy legyen). Egy 7406PC-s IC-vel akartam megoldani a problémát, mert abban ugye van 6 db inverter, azonban nem ad le csak 3,6V-ot, amikor 5V körülit kellene. Kipróbáltam egy 74LS08-at, ami nekem nem jó, csak kíváncsiságból, és működött. Vajon a PC és LS közti különbség lehet a probléma? A 7406-osra köthetek majd Bc139-es tranzisztorokat, amivel a léptetőmotorokat meghajtom? A válaszokat előre is köszönöm.
(#) Lucifer válasza julius-deXTer- hozzászólására (») Aug 3, 2006 /

Helló!
Ha rám hallgatsz akkor raksz bele 7406-ot amilyen van, mögé meg optokaput. Biztonságosabb.

Idézet:
„Használd hacsak nem szereted a drága füst illatát.”

by majosoft
(#) julius-deXTer- válasza Lucifer hozzászólására (») Aug 3, 2006 /

Köszönöm a segítséget, megfontolom.
Amúgy a tranzisztor BD239, elírtam.
(#) Sebi válasza julius-deXTer- hozzászólására (») Aug 3, 2006 /

7406 az open kollektoros, kell neki felhúzó ellenállás, ami mehet akár 12V-ra is.
Az optós megoldást én is biztonságosabbnak ítélem, ráadásul a leválasztás miatt úgy kötöd be a kimeneti tranyót, ahogy akarod: invertálhat is.
(#) julius-deXTer- válasza Sebi hozzászólására (») Aug 3, 2006 /

Az ellenállásokat hogyan kössem be?
A tranzisztorokkal most ismerkedek, hogyan lehet máshogy bekötni? Jelenleg úgy van, hogy bázison a vezérelt 5V, emitteren GND, és kollektoron a 12V táp. De ez nem jó, mert pont rosszkor nyit. Tehát hogyan kössem be, hogy a 7406-osat kihagyhassam?
(#) Programmer válasza julius-deXTer- hozzászólására (») Aug 3, 2006 /

Ha muszáj invertálni, akkor miért nem teszed szoftveresen? Nagyságrendekkel egyszerűbb semmi plusz alkatrace.
(#) julius-deXTer- válasza Programmer hozzászólására (») Aug 3, 2006 /

Azért nem, mert a logika egy 74139-esből és egy 74191-esből áll, az LPT-n egy motorhoz 2 bitet használok: irány és ütem. A négy kimenő jelet nem tudom szoftveresen invertálni.
(#) Programmer válasza julius-deXTer- hozzászólására (») Aug 3, 2006 /

Értem. Nem szóltam.

Rajzold le, majd belejavítok...
gif képet szeretjük, az kicsi helyet foglal.

Hejj kedves barátom!
Mesélj nekünk erről a kapcsolásról!
Mióta vadászok ilyenre!

Felhúzó ellenállás: egyik vége +-on másik az ICadott kimenetén.

A BD239-es mellé mindenképp kell egy inverter, ha nem akarsz inverter, akkor használd a PNP párját a BD238-at
bázis -> vezérlés, emittel a +12V on, collector a fogyasztón. Fogyasztó másik fele a GND-n.
Javítsatok ha hülyeséget írtam!

Itt van a kapcsolásom. Logikailag eddig jó, LED-ekkel teszteltem.

vezerlo.GIF

(#) julius-deXTer- válasza julius-deXTer- hozzászólására (») Aug 3, 2006 /

A pirossal bekarikázot biteket kellene invertálni.

Hálás köszönetem!
A nyákot mivel csináltad? Tudom nem kívánságműsor, de nekem 3 tengelyeshez kellene, és a képet elég sok meló lenne átszerkesztgetni. Szóval ha nem sértene szerzői jogokat a nyáktervet is fel tudnád rakni valamilyen szerkeszthető formában? Végtelenül hálás lennék!

A nyáktervet anno Eagle-lel készítettem, az a fájl, amit át tudnál variálni már nincs meg sajnos, mert nem volt rá szükségem, de van 1 bmp képem, hatha az segít. Cserébe rajzold le légyszi a felhúzóellenállást, meg hogy mi az elve, mert még olyat nem csináltam.

Ne BMP formátumú fájlt csatolj! Köszi szabi83

ki1.gif

A PC-ből veszed a 12V-ot is? (a négypólusú csatiból gondolom).
A motor tekercsek egyik vége a GND-van, vagy a +12V-on? (vagy mindegy milyet rajzolok?)

Igen, PC-ből veszem (386-os, mind1). GND a tekercsek 1ik vége.

A felhúzó ellenállást én így ismerem. Értékét nem tudom, majd az okosok kiszámolják. ~10 Kohmra tippelek.
//A rajz absztrakt lett, kissé álmos vagyok.

felhuz.JPG

OK, köszönöm a segítségedet.
(#) Sebi válasza julius-deXTer- hozzászólására (») Aug 4, 2006 / 4

Ha a tekercsek talajon vannak, PNP teljesítménytranyó kell.

meghajt.GIF

(#) julius-deXTer- válasza Sebi hozzászólására (») Aug 4, 2006 /

Köszönöm.
(#) lev07 hozzászólása Jún 30, 2009 /

Kérdésem lenne hogy működik a 7406 os inverter? mik a bemeneti megengedett feszültségek, és mik a kimeneti feszültségek? A kimeneti feszültséget a Vcc szolgátatja?
össze lehet illeszteni egy 5 voltos bemenő és egy 24v os kimenő kapcsolást? vagy van más jobb megoldás is erre?
(#) titi válasza lev07 hozzászólására (») Jún 30, 2009 /

Mivel TTL áramkör, 5V-ról működik, ennyi lehet a be, ill. a kimenetén is.
Persze meg van szabva a kimenet terhelhetősége is.
Javaslom olvass utána a TTL szinteknek.
De a kimenetre teszel egy megfelelő tranzisztort, amivel aztán már 24V-ot kapcsolgathatsz. röviden
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem