Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Commodore 64 perifériák
Témaindító: hadnagyakos, idő: Jún 10, 2008
Témakörök:
Hali!
Érdekelne, hogy esetleg C64-es gépet is javítottál? Van valahol belőle 3 vagy 4 db, de mindnek ugyanaz a hibája volt. (Nem volt kép csak egy "a" karakter futott függőlegesen a képernyő közepén. Annak idején a video chipet akartam kicserélni de az ára magasabb volt mint egy komplett gépé.( azért is gyűjtöttem össze az ismerősöktől az összes rossz gépet). Szerinted is az lehetett a hibája? Javíthatóak? Érdekes lenne újra beüzemelni, van hozzá kisebb, nagyobb floppy meghajtó, magnó, talán még játék kazetták és lemezek is.
Helló!
Most nincs módom átolvasni,hogy meglett-e a megoldás.és lehet az EXE sem szabályos itt,de biztosithatom,teljesen tiszta. Erről lenne szó: http://krock.demoscene.hu/wavprg.exe TAP,PRG ezeket ismeri,lehet kérni turbótöltőt az elejére,vagy szabványos kernal töltőrutinnal (jó sokáig tart) Beteszed,kifütyüli a cuccot,simán felveszed magnóra,AKA deck ![]() ![]() Remélem,tudtam segiteni. Sziasztok!
Én is hasonlóra gondoltam. Vagyis gyakorlatilag sima "magnóból" vagy cd-ből c64-es magnót csinálni.
Gondolom a CD-nél a vonal kimenetre szükség lenne. Sajnos nem találtam magyar nyelvű anyagot arra vonatkozóan, hogy hogyan is lehetne ezt megcsinálni. Főként arra találtam, hogy hogyan kell magnóra felvenni gépről, de a legfőbb probléma az, hogy semmilyen háttértáram nincs C64-hez.
Sziasztok
Mit szóltok ahhoz az ötlethez, hogy se nem magnó, se nem CD, hanem a C64 bővítő slotjáta kötni egy FLASHt. Azaz egy egszerű alkatrész esetleg uC-vel amin van egy kicsi FLASH és ezt lehetne PC-ről feltölteni (pár sec) Aztán bedugod a C64 hátuljába és megy. Nincs analog hang miatti hiba... 32-64k flash ram elég is rá. Újrahasználható és nem kellenek kazetták. Árban meg nem sok. Ha teszel a FLASHre memóriacímzéshez dip kapcsolókat, akkor több játék is felkerülhet a kártyára. hmmm?
Hi!
Csillió hasonló volt,MMC readertől kezdve. Jelenlegi helyzetemben mind borsos áron,bár ha eltudok vonatkoztatni,és figyelembe veszem azt,hogy mint privát fejlesztés,nem is sok.Flash? Ha olcsóba megáll,akár neki is kezdhetünk ![]() wq kezdőnek meg azt,hogy ha lesz kis plusz időm,megnézem ezt a _sense_ dolgot,azt leszámitva bármilyen vonalszintű jelforrás jó lehet magnó helyett.....legrosszabb esetben kézzel kell majd jelezni hogy 'IGEN,megnyomtam a playt!' Egyéb gond aligha lesz. Sziasztok!
Hát ha csak annyi, hogy megnyomta-e a play gombot akkor azt kézzel is lehet jelezni.
A folyamatot tudja valaki hogy megy? pl: load press play on tape - itt gondolom a c64 vár a sense-re. A sorrend a kérdéses: 1. megnyomom a gombot majd elindítom a lejátszást a cd-n 2. megnyomom a gombot ÉS elindítom a lejátszást a cd-n Bár végiggondolva anno mind1 volt, hogy éppen hol van a kazetta mivel mindig megkereste a köv. programot.
Találtam egy kapcsolási rajzot a véleményetekre lennék kíváncsi:
C64 program betöltése PC-ről Ahogy néztem a sense-vel nem foglalkozott. Feltétlenül szükséges ilyen bonyolult módon megcsinálni vagy lehet egyszerűbben is? (Sajnos ezt az erősítő témát nem nagyon értem mármint a rajzból nem biztos, hogy próbapanelen össze tudnám rakni és kicsit féltem a C64-esem ![]() Maga az oldal: C64 program betöltése PC-ről
Hali!
Szerintem a sense-vel azért nem foglalkozott, mert itt úgysem használsz tekerést, felvételt, stb., tehát nyugodtan maradhat mindíg abban az állapotban, mintha a play lenne lenyomva. Miután kiadod a load parancsot, a C64 áramot ad a motornak, jelen esetben egy lednek, amiből látod, hogy a C64 készen áll az adatok fogadására, erre te a bemeneten szépen elkezded neki küldeni. Másrészt mi neked a bonyolult? ![]()
Anno lehetett kapni a C64-re különféle bővítőkártyákat, amik epromban tárolták a programot.
Szóval egy kis ügyeskedéssel szerintem nyugodtan megoldható az elképzelésed.
Eddig csak egyszerű dolgokkal foglalkoztam.
AVR, H-Híd, IR adó-vevő. Ezekben nem volt más egy chip és néhány ellenállás meg hasonló. Jó részét úgy ollóztam össze. Ez a rajz pedig tartalmaz olyan elemekt (OP) amit nem tudom hogyan kéne bekötni. A 4049-est még csak-csak megoldom, de ez az OP-741-es..... Mondjuk nem is nagyon van itthon. EZért kérdeztem, hogy feltétlenül fontos-e ilyen bonyolultan megcsinálni.
Műveleti erősitő a magnóból jövö jel felerősitésére szolgál a datasheetjébe benne van a lábkiosztás a + láb a non-inverting input a - az inverting input a "csúcsa"az output a teteje a táp+ az alja a táp-.
OFF
Mire rájöttem, hogyan kell az epromokba feltölteni az átkonvertált programot,.... de nem az urbános eprom égetővel, mert az nekem soha sem működött egyik sem, kettő is volt. A CIA chippek jók voltak, mielött megkérdeznéd. ![]() ON
És mi történne, ha a CD lejátszó fülhallgató kimenetét raknám a read lábra?
Urban-os égetőm nekem nem volt, de volt tőle az az eprombank, vagy valami ilyesmi, azthiszem 8 epromot tudott fogadni, na az nekem se működött.
![]()
Ha a cd re ki lenne irva a progi hangfájl lehet olvasná de azok az inverterek "Négyszögösitésre"vannak szerintem azaz nem nagyon hiszem.
Nos ezt nem értem:
Mondat első fele: Ha cd-re ki lenne írva a progi hangfájl (ki van) lehet menne... Második fele: azok az inverterek "Négyszögesítésre" vannak azaz nem hiszem, hogy menne?
Na módositottam mert rájöttem hogy én se értem
![]()
Vagyis, hogy tiszta legyen a hang?
(úgy is mondhatnám, hogy "bináris?") Mert akkor hurrá AVR-re fel.
Én valahogy ugy gondoltam de nem bisztos valaki okosabbat is kérdezz meg
![]()
Sziasztok!
A commodore Datassette magnók nem egyszerű audio magnók voltak.... azaz nagyjából igen de nem vonalszintű jeleket bocsátottak ki a gép flé... hanem komparátorokkal meg egyéb trükkökkel TTL-esítették a kazettáról jövő jelet... valahol van kapcsolásom is róla ha érdekel valakit előkeresem... meg csináltam annak idején Datassette fejbeállító elektronikát is ami LEDdel jelezte ki ha a legjobb volt a fejállás... a sima vonaljeles CD és egyéb cuccok nem mennek így magukban, ha szereztek egy mechanikailag döglött, vagy egyéb Datassette magnót azt már át lehet buherálni Line In-re... Sajnos C64-et nem javítottam akkoriban csak plus/4-et és C16-okat, azok meg ugye mások... ha valakit érdekel van egy plus/4 és egy ZX spectrum cuccosom, én már nem igazán foglalkozom velük... Üdv!
Ez is egy olyan áramkör csak itt 5V os cmos ositott a kimenet
![]()
Nekem még megvan az eprom bankom, csak a vezérlő epromját megsütöttem egyszer és azóta nem megy
![]() Esetleg neked meglenne? Régebben floppyn is meg lehetett venni! Vagy le tudnád menteni az epromból a bin fájlt? Már ha megvan....
Vagyis, ha jól értem akkor mikor menti az adatokat akkor a kimeneten TTL jelek jönnek és amikor pedig be akarok valamit tölteni akkor lehetne közvetlen TTL jelet küldeni neki?
(mondjuk AVR-el vagy PIC-el?)
Szerintem meglehet ha ttl jelszntű a read
A TTl az 5V, ha jól emléxem?
Vagyis, ha 5V-ra kötöm az AVR-t és így 5V-0V-ot kapcsolgatok akkor jó? A C64-ből kijövőt pedig ráköthetem egy 4N25-re és onnan az AVR-re?
Hi!
Szerintem jó az,csak szét kell hajtani! Nekem normál kazin is +3 +4dB volt,szóval volt torzitás rendesen ![]() Hello!
Heh? Ram? MInden elfut 64k-n,vagy amennyi marad belőle egy ilyen upgrade után.....talán 0.5% soft nem,de azok meg S-CPUra vannak irva,ami frankó,de már rég nem C64
![]() By.
Átolvasta egyre bíztatóbb a helyzet.
Ezek szerint TTL jön ki és megy be a C64-be. |
Bejelentkezés
Hirdetés |