Fórum témák
» Több friss téma |
bocsi ne az IntOsc-ot hanem a IntRC I/O-t állítsd be. (az Oscillatornál, jobb oldalt az ic-progban.
és csak a WDT-nél legyen pipa a Fuses-nél
Nagyon szépen köszönöm... a tápfesz egy pc tápból fog jönni,a ledet rákötöm,beégetem és kipróbálom h műxik-e a cucc...majd jelentkezem ha végeztem vele...
![]() ui.:Az az IntOsc ha minden igaz akkor a frekvenciát állít v kikapcsol? Vagy vmi köze azért van az oszcihoz ugye? ![]()
IntRC I/O-ra gondoltam mikor IntOscot-írtam... Internal Oscillator rövidítése (belső oszci, így nem kell kvarc a pichez), de fejből irtam és csak utána néztem meg mi a neve Ic-Progban... Ha ezt nem erre állítod akkor kell neki valami ami rezeg kivülre pl: kvarc, rezonátor)
F628 belső frekijét (IntRC) nem állíthatod, gyárilag 4Mhz.
IGEEEEEEN!!! SIKERÜLT!!!!!
![]() ![]() először ugyan szívtam vele mert azt az oszcit elfelejtettem kapcsolni ![]() ![]() ![]()
megőrülök..
![]() ![]() ![]()
A hex-ekkel egyenlőre ne foglalkozz....
Először próbálj meg egy egyszerű progit megnézni, átírni. Aztán ha kész lefordítod hexre és égetheted... A hexet visszafordítani asm-be nem valami jó dolog, mert eléggé értelmetlen dolgok jönnek vissza és kommentek is hiányozni fognak. Kezdj el egy meglévő felkommentezett forrásból elindulni.
Igen,nekem is az lenne a tervem előszörre...
szal Báddzsó ledvillogtatóját akartam visszaforgatni aztán átrakni mondjuk másik lábra más villogási sebességgel aztán ha menne akkor több lábra másmilyen villogási sebességgel...és akkor még a végén egész jól is nézne ki ![]() Amúgy nincs vmi ilyen ledvillogtató szintű prog asmben amivel lehetne játszani?
Mondom:a hexet ne forgasd vissza...
Keress forrás fájlokat (.asm) és ezeket nézd át. Ha nagyon akarod hasonlítani vmihez, akkor inkább azt mondanám, hogy a hajdani batch fileokhoz hasonlít, ahol utasítások vannak egymás után sorban és ezeket soronként hajtja végre a kontroller. A hex file ugyanaz mint a forrás (asm) de le van fordítva egy olyan (gépi) kódra amit a kontroller közvetlenül megért, mert az angol kifejezések rövidítését (mint pl. a basicnél) nem érti és amúgy is hosszúak. Nos itt 1 link nézegesd: [link=http://home.sch.bme.hu/~slacee/elektronika.html]http://home.sch.bme.hu/~slacee/elektronika.html[/link]
értem én..akkor viszont : Bádzzsó ! fel tudod rakni az asm file-ját a ledvillogtatónak? mert akkor azzal megpróbálnék játszadozni
![]() vicsys : a linket nézegettem,de sokkal okosabb nem lettem ![]() (amúgy az pl rossz h a linken is f84re és f627re vannak írva a dolgok,még nem találkoztam olyan oldallal ahol ilyen 1xű dolgok letek volna fent és 628ra írták volna őket...)
Szia!
Adok egy mellékletet, amiben az MPLAB, és az IC-prog kezelése van részletesen leírva. Az egyik haverom írta pár évvel ezelőtt. Nekem nagyon sokat segített amikor a PIC-elést tanultam
Sőt találtam 628-ra LED villogtató ASM-et
[link=http://www.oz1bxm.dk/PIC/628LED.htm]http://www.oz1bxm.dk/PIC/628LED.htm[/link]
köszi mindenkinek a segítséget de most ott tartok h felrobbanok mérgemben
![]() ![]() ![]() Nagyba égetem a MaSTeRFoXX áltl linkelt ledblinket és kész..kipróba,tök jó me műxik...aztán szépen fogom,vissza égetőbe a pic,kicsit módosítva újra próbálom és hiba...1ik progi sem égeti mostmár bele és a winpic hardver decetnél azt írja h unknow ![]() ![]()
vagy pic vagy a progizó halt meg, én nekem meghalt a progizóm és elcseszett 3 picemet.... én hülye..
-nemjó a pic ![]() ![]() - másik pic, nahát ez sem jó?? ![]() nemjó. akkor progizó szét, látom elkók fordítva. ![]() -új elkók jól bele, új pic bele:yes: , ![]() ![]() égető teljes alkatrész csere, régi picek bele: xar, ![]() ![]() ![]() új pic jó......:zavart2: szorry a sok izéért... ![]() Kicsa nézd meg, hogy picpgm látja e a progizót mikor nics és mikor van benne pic....
nevetséges..1xjó 1x nem...
![]() winpic is..ugye ott ellenőriz mielőtt ír..egyszer unknown máskor meg látja h pic16f628...ic prog is néha megcsinálja néha nem
milyen alaplapod van?? nekem abit és miközben szólt a zene nem mőködött rendesen a sorosport!!!! le kellett tiltanom a bemenetet meg néhány dolgot.... picpgm mit szól hozzá??? picpgm
kábel jó? nincs megtörve? valami zárlatocska?
Hát ez 'vicces'...
![]() ![]() ![]() hát a kábelhez jóformán nem nyúltam hozzá.. ugyanez az égetővel.szal nemtudom h magától kialakulhat-e zárlat... ![]()
nah megnit én...átírtam a ledblink asmjét úgy hogy a port az 1es láb legyen (A2) Namost lefordítottam,beégettem...az volt a tervem hogy az óra 1 szegmensét strobiszerűen villogtassam vele...megvan a meghajtó rész is,gondoltam h átírom a progit és menni fog.namost picet beraktam a céláramkörbe,bekapcs és semmi.kerestem hiba okát...pic kap 5 V-t,tápot meg mindent amit kell...megnéztem az 1es lábot..hát megvan a jel rendesen,egy kis leddel villog ahogy kell.megyek tovább és kiderült hogy a tranzisztor bázisánál 1 ellenállás ugye sorba van kötve..az ellenállás pic felöli részén még mindig ok (tehát nem aközte lévő nyák sz@r....)és az ellenállás másik felén meg már semmi jel sincs...lehet h az ellenállás túl nagy? mert szerintem nem éri el a feszültség a bázis nyitófeszét így nem tud kinyiti a tranyó ami kapcsolná a ledeket...az ellenállást kéne csökkentenem? ha igen akkor kb megkorára h ne nyírjam ki a tranyót?
Heló
Mérd meg a pic lába, és a tranzisztor bázisa közti ellenállást! (ha jó az érték, akkor a vezetősáv szakadása ki van zárva) Mekkora a bázis előtt az ellenállás?
4.6 kOhm az ellenállás és a mérés is ennyit mutat,ergo szakadás nincs csak sztem túl nagy oda az ellenállás...amúgy elvileg 4.7 Kohmos db de 4.6ot mutat a műszer...
elvileg mennie kellene pedig. A Propellerclock kapcsolási rajzban 10K ohmos ellenállások vannak a pic lábai, és a tranzisztorok bázisai között. Vedd ki a foglalatból a pic-et, és adj 5V-ot az ellenálláson keresztül a tranzisztor bázisára, és akkor világítania kell a lednek. Ha nem világít, akkor a tranzisztor lehet a rossz.
az elektronika ilyenkor olyan 'szép'...nem műxik...de nembaj..fogtam vadiúj tranyót... 'légszerelve' : bázisára 4.7 kohmon kerestül rámegy az 5 V...collektorra megy 180 ohm és a ledek,emiterre a föld..bekapcs..semmi...és most jön a LOL rész...ha leforrasztom a testet...szal bázison 4.7 kohmal 5 volt van,a kimenetem (kollektor) meg a ledek akkor nagyon halványan pislákolnak...szal nemtom..ahogy hozzáérintem a földet a 3. lábhoz,egyből meg se nyikkan...ilyenkor mi van? vadi új a tranyó....
Ja és tranyóvizsgálóban multiméter sípol folyamatosan..az jó v rossz? a novi újnál is meg amit próbálgattam annál is...
nem lehet, hogy véletlenül a tranyó pnp és nem npn???
tranyóhoz keress adatlapot és nézd meg hoyg npn-e, melyik lába mi, mert az is lehet rosszul kötöd be...
BC182B....elvileg jól kötöttem be,több adatlapban is ugyan az a c-b-e jelölés ugyanolyan sorrendben...ugyanúgy jól kötöttem be...és lap szerint npn
de azt kéne tudni h ha sípol a multiméter akkor jó v rossze a tranyó... namost a tokon van még 1 szám : 544.Mind 1 sorozatból van,1xre rendeltem őket így mind1iken ez a szám van...de van 4 db szintén bc182 b-s tranyóm,125ös számmal...ezek mit jelenteken?
vicsys köszi szépen h lerajzoltad....
nemértem...így összerakva működik ahogy kell... ilyenkor most mivan? (4.5 v helyett 5 voltos pc tápot használtam)
Nah megint én...nemtudom h mi történt de mostmár jó
![]() ![]() Lényeg h műxik...szal most megpróblom átírni a progit hogy mondjuk h lábán ugyan úgy jöjjön ki a 'strobis jel' Azt megtudom úgy hogy azt a néhány sort az elején a progiban ctrlc vel alá bevágom és megváltoztatom a portot? szóval egymás után fűzni őket?
Bocsi a sok HSZ-ért csak 1 idő után nemtom már szerekszteni...
![]() ![]() ![]()
nah a rosszul kötögetést megoldottam,átforrasztottam az összes ledet és már jó is...közben viszont támadt 1 5letem : a 4 kis led helyett ami lent van...szóval az megoldható lenne hogy ugye a picnél 4 láb azt a 4 ledet kapcsolja ellenálláson keresztül..szóval a led helyére tranzisztort bekötni (mondjuk a bc182b-t
![]() ![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |