Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   35 / 221
(#) CIROKL válasza Doncso hozzászólására (») Feb 18, 2009 /
 
Még én sajnos szegényebb vagyok csak dobozom van , panelem meg még nincs .Akkor most mi lessz? De igérem most már megtöltöm azt a fránya dobozt egy két JLH val.
(#) igi válasza hapro hozzászólására (») Feb 18, 2009 /
 
Szia!
Köszi a segítséget, azért írtam "MV+-t mert ezt látom a tr. fedlapján, mint a Te paneleden is.
Átnyálazva világhálót, viszont már egyik tr.-ről sem találtam semmit.
Marad a próba
(#) Moszkvai válasza bbazs hozzászólására (») Feb 18, 2009 /
 
Az ott egy MOTOROLA tranyó.Az tranyó megfelelne ha van belőle 4db.A tápfesz lehet 45-50volt is de akkor olyan tranyókat kell beépíteni amik tudják ezen feszültségeket. A trafó legalább 150-160Wattos legyen csatornánként/ függ a beállított áramtól is/.
Ezt az erősítőt úgy kezd, hogy végy egy nagy hűtőbordát.....
(#) zöldhegyikecske hozzászólása Feb 18, 2009 /
 
sziasztok
lenne egy kérdésem a vermonákba nem JLH erősítő van
(#) CIROKL válasza zöldhegyikecske hozzászólására (») Feb 18, 2009 /
 
A vermonában : vermona erősítő van ! Az ab osztályú , és némelyik eléggé érdekes kapcsolástechnikával van megáldva !
(#) Moszkvai válasza vendelkiraly hozzászólására (») Feb 18, 2009 /
 
De nagyon egyre godoltunk!
Nekem a trimmerek szétégtek, úgyhogy cserélni kellett ellenállásokra.
(#) bakos13gab válasza hapro hozzászólására (») Feb 18, 2009 /
 
Nem akarok magamnak ellent mondani, de az első JLH változatomat nyáron úgy építettem meg, hogy fogtam egy falapot, egymástól 4-4cm-re behajtottam 2-2 csavart és ezek közé kifeszítettem 1-1 vastag rézdrótot, az egyik volt a + táp, a másik pedig a föld. Ennél légszereltebben nem lehetett volna . És láss csodát, az a változat üres bemenettel is tök csendben volt, míg a mostani ,amiről meséltem, hogy bénázott nyákú, rettenet gerjed üres bemenettel, de annyira, hogy le kell húzni a hangfalat róla. És a mostani két nyák közötti alapvető eltérés ebben a gerjedésben van. Viszont szerettem volna szépen, normálisan megépíteni a dolgot, ha már végleges, legyen szép is, bár a dobozban úgysem látszik majd. Amúgy most furkáltam ki a nyákod, majd meglátom, de ma már nincs energiám beültetni.
(#) bakos13gab hozzászólása Feb 18, 2009 /
 
Sokan írtátok a BDY73-at, mint a 2N3055-nél jobb alternatívát. Nézegettem, hol lehetne ilyet beszerezni. A HQVideo helyettesítőnek a BD317-et írja, MEV gyártmánnyal. Ez lehet olyan jó, próbálta már valaki?
(#) Cirboja hozzászólása Feb 18, 2009 /
 
Nagyon beindult a fórum,mióta itt jártam.
Annak én is jobban ,örültem volna ha túl lelkes emberek nem egyből nyákok tervezésével és kipróbálás nélküli közkinccsé tételével kezdik el még a fórum elején...
Na de én nem voltam elég alapos,nem olvastam végig az összes oldalt.
Az a helyzet,hogy már megvolt a beültetett hibás(!) nyák (a végtranyók nélkül),lusta vagyok most újat csinálni.
Ma azt csináltam,hogy megfordítottam a két 3055-öst+a BC141-et+a 220K potit és rögzítettem a hűtőbordán.
Elvileg így működnie kéne.Drukkoljatok.
Holnap összerakok egy táppanelt,és megpróbálom feléleszteni az egyik csatornát.
Ha nem jön össze,csinálok jófajta Hapro félét,kezdem előről...
(#) Doncso válasza Cirboja hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 
Szia, a hapro félével semmi gondod nem lesz, ha jó alkatrészeket teszel bele, összerakod, beállítod és hallgatod, ennyi az egész.
Üdv.
(#) hapro hozzászólása Feb 19, 2009 /
 
Sziasztok!

valamelyikőtök már megépítette ezt a JLH kapcsolást?
Nekem nagyon izgatja a fantáziámat már régóta.
Csak a 3,5-4A nyugalmi amit javasol hozzá...
(#) bbazs válasza Moszkvai hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 
A motorola tranyobol viszont csak egy van amiröl még a tipusát se lehet leovasni :no: , a többi régi SFT214, és Asz18-as, amiröl szintén nemtalálni sokat, csakhogy régi ger. tranyó.
2n3055röl aztirják birja az 50Vot vagy rosszul olvastam?
Ezen a képen látszik jobb oldalon egy külön tranyós panelrol kapják a csatornák a tápot, ez mi lehet, vmi szűrő, vagy stabilizáló?
(#) zöldhegyikecske válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 
köszi a választ de lenne még egy kérdésem
a vermona regent 300 n be hány wattos erősítő lehet
(#) cua válasza fazksg hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 

Tranyókat válogattam minap és beugrott hirtelen, hogy mikor találkoztam ilyesmivel. Eredetileg 2n3055-el építettem meg de nem volt csak valami nagyon egzotikus(nak tűnő) mexikói eredetű tranyóm. Működni működött, viszont nem ment a nyugalmi áram 1.05A fölé. A hangja sem volt meggyőző, ezért kicseréltem bd245-re amit sokan szidnak, nekem viszont bejött. Az is maradt benne, már lassan két éve várja, hogy elkészüljön a doboza
(Cserébe kiváló a hűtése )
Ja, ez az 'Ágoston' féle könyvben megjelent változat.
(#) CIROKL válasza zöldhegyikecske hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 
Ha minden igaz akkor 30 watt !
(#) CIROKL válasza hapro hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 
Szia hát én most pont ezzel szemezgetem !Talán ennél maradok ?
(#) fazksg válasza cua hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 
Szia Cua!
Kösz az ötletet! Ezt mindenképpen ki fogom próbálni, mert az én problémám is teljesen hasonló (kevés nyugalmi->nem meggyőző hang...). Mellesleg eddig senki nem tudott rá mondani semmit (mondjuk nem is tudtam igazán bő információkkal szolgálni...). A BD245-öt ugye minden módosítás nélkül bele lehet tenni ebbe a kapcsolásba (persze a tokozása más, ezt tudom)???
Üdv: FazksG
(#) cua válasza fazksg hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 

Persze, simán berakhatod helyette. Nálam BD245C ketyeg.
Előtte kipróbálhatod más gyártmányú 2N3055-el is (ha már arra készült a nyák).
Tervezem idén bedobozolni (lassan lesz már műhelyem, tehát kiszabulhat a szellem a palackból ;-D ) előtte megnézem még más végtranyókkal is.

(#) fazksg válasza cua hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 
A vicc az, hogy lassabb, "puhább" zenék, pl. Eric Clapton, Dire Straits állati jól szólnak de ha valami metált teszek be (Rhapsody, Nightwish), akkor kész, vége, sírva menekülök... És ezt nagyon nem értem, hogy miért van. Nem kis különbség van, hanem ég és föld. Vagy én vagyok hülye .
Üdv: FazksG
(#) lamalas válasza fazksg hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 
A nyugalmi aram erteke fugg a vegtranzisztorok aramerositesi tenyezojetol! Amikor en az elso verziot 2N3442-es tranyokkal elkeszitettem nem lehetett a ny.aramot kb. 6-700mA fole emelni. Aztan masfele vegtranyoval mar magasabb nyugalmi aramot is be lehetett allitani. A masik tenyezo amitol a vegtranyok nyugalmi arama fugg az az aramgenratornak a maximalis beallithato arama ami tulkepp a vegtranyok bazisaramat szolgaltatja.

Szoval probalj meg tobbfele vegtranyot kiprobalni. A legjobb az lenne ha egy beta merovel sikerulne valogatnod a vegtranyokat es a legnagyobb betajuakat tenned a kapcsolasba.
(#) cua válasza fazksg hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 

milyen tápot használsz hozzá? (trafó, kondik?)

(#) KD mester válasza fazksg hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 
Egyszerűen a + tápfeszen lévő végtranyó bázisáramát kell megnövelni a szükséges ellenállások módosításával.

A kimenőáram max 1,5 x-ese a nyugalmi áramnak. Ha kicsi, akkor az erősítő már kis teljesítménynél elkezdi vágni a kimeneti jelet. (De pl: gerjedés is lehet a siralmas hang oka.)

A jelvágás magas dinamikájú zenéknél csúnyán kijön, úgyhogy nagy nyugalmi áram kell (2-3A).
(#) Dióda válasza fazksg hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 
Megmondom én neked mivel az enyém 2n3055-el megy de próbálgattam sokfélével de ezzel a legjobb a hang. A kimeneti csatoló 4700mikró és azzal párhuzamosan egy 10mikrós olajpapír ez így eléggé szép hangot ad .A táp meg nekem egy 400W-os toroid két különálló szekunder egyenrángatva és rajta 2-2 22000mikró azaz csatornánként kettő és a trafó kivételével monoblokk 30V-on kereken 1A nyugalmival és így is tökéleteset hajt a ládákon. Kell neki a táp rendesen mert előtte a 160-as toroidot megette és fulldoklott a hangja.
(#) fazksg válasza KD mester hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 
Először is köszönöm a tanácsokat mindannyiotoknak!
Cua: Szerintem a táppal nincs baj. Igaz, jelenleg csak 4000 u körüli puffer van benne, de amikor 3-szor ennyi volt, meg volt egy 4u7-es fóliakondi, akkor sem lett jobb. Több kisebb elkóból van összerakva (igazából a vf2-höz készült szimmetrikus táp egyik feléről megy az tesztek idejére). A trafó 160 VA-s, nagyon enyhén langyosodik, a greatz-et nem tudom, de kis hűtőlemezzel kézmeleg.
Lamalas: Legjobb lenne ezekből a tranzisztorokból építkezni (2N3055), van itthon 5 darab, nincs most forrásom rá, hogy vegyek BD245-öt (pedig szívem szerint kipróbálnám!!!).
KD mester: Sajnos elektronikából (mint az eddig is kiderült ) nem vagyok egy nagy ész. Szerintem a rajzon pirossal keretezett ellenállást kellene csökkenteni. Jól gondolom?
Üdv: FazksG
(#) cua válasza fazksg hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 
Jól látod, azt hittem azt már megtetted
Igazából felesleges a trimmer+ellenállás együttes, nekem a beállítás idejére egy poti volt berakva, majd miután jól működött cseréltem le egy ellenállásra.


(#) fazksg válasza Dióda hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 
Köszi az infót, Dióda! A 10 u-s olajpapír kondit hol lehet beszerezni, ill. kitermelni (ahol vásárolni szoktam, 1 vagy 2,2 u felett csak elkó van ) . A tesztek erejéig szerintem elégnek kell lennie a 160 VA-s trafónak, 3,8 A-t tud (24 voltos szekunder), és ilyen tekercsből van 2 db... Egy 2-4-szeres túlméretezésnek meg elégnek kellene lennie. Ez a trafó szerintem tudni is fogja, amit ráírtak, mert egyrészt magyar gyártmány, másrészt meg olyan nehéz, mint egy nagyobbacska tégla->van benne anyag rendesen...
Üdv: FazksG
Basszus, megint kicsit elhaladt az idő a hsz-em felett mire leírtam...
(#) Dióda válasza fazksg hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 
Például itt Bővebben: Link

Nagyban függ tőle a kimeneti hang és a bemeneten ha lehet mkp legyen illetve hangfal ha lehet minnél jobb érzékenységű legyen.
(#) fazksg válasza Dióda hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 
Kösz szépen! De most jutott eszembe, ahogy megláttam, hogy majd rádióamatőr-börzén is utánakérdezek...
(#) Cirboja hozzászólása Feb 19, 2009 /
 
Üdv!
Megtörtént az egyik csatorna élesztése.Félsikernek mondanám...
Beállítottam a féltápfeszt(32,88V/2=16,44V)+a nyugalmi áramot 1,2A-ra,vártam,utánállítottam,stb.,mindig elmászott.A P1-nek egy 47k-s trimmer van betéve,és kb. 0,2mm tekerésre is több volt változással reagált.Ezt ha kicserélem a rajzon lévő 220k-ra,pontosabban lehet majd beállítani?
Ja és azért "félsiker",mert kb. egy óra állítgatás után egy túlzott csavarintás után elfüstölt a BC212!(ez más alkatrészt is kivégez?)A hűtőbordát sztem még túl is méreteztem,mert kb. 45 fokos volt a végén.
A kimenetre nekem is lenne 10 mikró/160V fémházas Remix olaj-papír kondi,vagy 30 éves és akkora mint két cigisdoboz.Ez a jobb vagy az MKP?
Help plz.
(#) hapro válasza Cirboja hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 
Nem kötötted be véletlenül rossz lábkiosztással valamelyik kis tranyót? Szerintem a bc212-nek nem szabadna attól elfüstölnie, hogy hirtelen nagy lesz a nyugalmi áram.
Következő: »»   35 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem