Fórum témák
» Több friss téma |
sziasztok!
a következő problémámra keresnék megoldást: van egy ATX-es tápom, egyetlen 220as kábelt tudok rárakni értelemszerűen azon megy a betáp. A régebbi ATXes tápokon volt egy kimeneti 220V-as aljzat is amelyben akkor volt feszültség, ha a tápegység üzemelt. Sajnos az újakat már nem így készítik. Lehet hogy okkal, amiről nem tudok Szeretném ha a számítógép bekapcsolásakor 220-at adna egy hálózati elosztóra (ezen lenne a router, erősítő, nyomtató) amik ekkor működnének. Ha leállítanám a gépet, akkor azok se kapnának tovább áramot. Nem fogyasztana, illetve nem villogna éjszaka Új tápot nem szeretnék vásárolni. Amire gondoltam egy olyan eszköz, ami a tápból kijövő +5, +12 V vezérelne, lenne rajta legalább 1 220as aljzat. Amikor megy a táp, lenne 220 benne, amikor nem megy nem. bocsánat ha egyszerűen fogalmaztam meg. nem igazán tudom mi a neve annak amit szeretnék, de valószínűnek tartom hogy valaki már kitalálta létezik ilyen eszköz forgalomba? vagy ha magamnak kell elkészítenem milyen dolgokkal kell megismerkednem? köszönöm a segítséget üdv Szabi
Végtelenül egyszerűen megoldod úgy hogy fogsz egy 2ÁK-s relét aminek a behúzója 12V.
A behúzót rákötöd a táp 12V részére a relé kapcsolórészét pedig bekötöd a fix 230V-os bemenetre valamint az új csatlakozóra. Az egy másik dolog, hogy egyszerűbb gyorsabb biztonságosabb ha veszel egy kapcsolós elosztót és kész. Sokszor jobb ha nem bonyolítjuk túl a dolgokat. Amúgy már jó pár éve 220V helyett 230V jön a konnektorból
A régebbi tápoknál sem volt ilyen kapcsolás dolog, egyszerűen ha a tápot bedugtad a konnektorba, akkor a tápon levő aljzatban is volt áram. Én is úgy tettem be egy relét a tápba, hogy kapcsolja a hangszórókat.
De én is a kapcsolós elosztóra szavazok.
Nem lenne biztonságosabb azt az 1N4148-as diódát inkább 1N4001-re cserélni ?
msca: Ilyet utoljára AT-s tápon láttam. Valóban kikapcsolt a másik csatlakozó is ha a táp nem kapott áramot. Arra volt kötve a monitorom és amikor a gép kikapcsolt, a monitor is. Praktikus volt, de a mai tápokon már nem látok ilyet, vagy ha igen, akkor a Potyo féle sima párhuzamos bekötéssel.
Elég oda az 1N4148 is, a lényeg, hogy a relén ne tudjon a feszültség ellentétes irányban felszaladni. A dióda árama a relé áramával egyezik meg, és az is rövid ideig tart. A táp kondenzátorai eleve nem engedik a feszültséget kikapcsoláskor elszaladni, ezért a diódának nem lesz szerepe, de ártani nem árt.
AT-nál is párhuzamosan volt kapcsolva a táp és a kimenő csatlakozó, csak a gép bekapcsoló gombja olyan volt a táp előtt, mintha ki/be dugtad volna a konnektorba.
Szerintem egyenesen kötelező, hogy mindkét vezetéket bontsa az áramkör. Ha csak bedugod a tápkábelt, ki tudja, melyik vezetéken megy a fázis?! Véletlen hozzá szeretne nyúlni a kapcsolt készülékhez, de úgy van vele, hogy le van kapcsolva (persze pont a nulla van megszakítva) és valami oknál fogva megfogja a fázist! Támogatom a relés ötletet, de csak szigorúan két áramkörös relével! :yes:
Szerintem hülyeség ellen nincs orvosság. Ha ebbe belenyúl, akkor másba is belenyúlhat úgy, hogy áram alatt van... Ha azt akarjuk, hogy valami biztosan áramtalanítva legyen, akkor azt kihúzzuk a konnektorból.
Szia! Igen létezik. Kifejezetten számítógépekhez lett kifejlesztve. Egy egyszerű hosszabbítós eloszó, amin van egy ún. Master aljzat, a többi Slave. A Master aljzatba csatlakoztatott eszköz bekapcsolásakor kerül a Slave aljzatokra feszültség. A kapcsoló áram általában egy trimmerrel állítható.
pl.:Bővebben: Link
Ezekkel viszont az a gond, hogy kikapcsolt állapotban is fogyasztják az áramot. Illetve hallottam már olyat is, hogy nem tud kikapcsolni, mert a PC táp kikapcsolása után akkora áram marad fent, ami még "bebillentve" tartja az áramkört. De ezt nem tudom biztosra!
köbzoli: Viszont a kapcsolóknál mindig a fázist kötik be megszakításra! Legalább is így kellene! :yes:
Mielőtt kérdeznéd, mivel lehet szabályozni a kapcsolási küszöböt, az ATX stand by nem fogja bekapcsolva tartani a többi fogyasztót. Mikor megnő az ATX áramfelvétele (bekapcsolod a gépet) akkor fog csak kapcsolni.
És mindez függ a PC táp stand by áramától, illetve az elosztó paramétereitől...
Elég nagy különbség van a készenléti áramfelvétel maximuma és a menet közbeni minimális áramfelvétel között. Tehát elég jól be lehet lőni a kapcsolási küszöböt.
Fentebb írtam, hogy nem ismerek értékeket ezzel kapcsolatban. A linken is csak annyit láttam, hogy kapcsolási küszöb 8- 80W-ig. A 8W-ot meg ki lehet hozni szerintem a PC táppal, bár nem mértem! Úgy tudom van olyan lehetőség a BIOS-ban, hogy leállás után is kintmaradhat a feszültség az USB-n. Így az USB-n lévő fogyasztókkal együtt könnyen összejön a 8W... De ezt sem tudom pontosan!
Szerintem ez pont arra vonatkozik, hogy 8 és 80W között lehet állítani a küszöböt. A tápok készenléti 5V-ja 1,5-2A terhelést tud vinni. Ha 50% hatásfokkal számolunk, ez akkor is max. 20W. Ha a gép beindul, akkor 40W-ot simán benyel, tehát ha mondjuk 30W-ra van fixen állítva a szint, az is jó az esetek igen nagy százalékánál.
Master-slave kapcsolás
Valahol volt még egy kapcsolás, triak meg pár alkatrész de nem találom.
Hoppá, ugyebár van egy Master/slave elosztó-s témánk is.
Esetleg egy szabad usb port ,meg egy szilárdtest relé (vagy egy 5V jelfogó.)
(remélem az USB-n csak bekapcsoláskor van 5V)
A PC tápok STBY ba nem ehetnek túlsokat szerintem hacsak nincs valami bajuk az alalapra egy 7805 ös adja a készenléti 5v ot.
Szal lehet az elosztó hiper érzékeny vagy egyszerűen hibás az áram átfolyás mérés. Egyébként kérdés mennyire szeretik az áram tüskéket az inverterek pl: nyomtató táp megilyenek. nem egészen arra tervezték őket szerintem hogy mineden nap min 1x áramtüskét kapjon, ez ugyanúgy fent áll a relés és a hosszabbítós verziónális mondjuk talán a hosszabbítóban van valami védelem.
Nem hiszem, hogy lenne a hoszabbítóban valami védelem. Tisztességes tápnak nem okoz gondot a sokszori indítás, inkább a merevlemezek azok, amik nem szeretik a ki-be kapcsolásokat. De ha a gépet kikapcsoljuk, akkor a merevlemez úgyis leáll, úgyhogy a hoszabbítóval ez nem függ össze.
Az 1x az mit akar jelenteni? Azt hogy egyszer vagy azt hogy tizenvalahány? Miért nem lehet tisztességesen leírni az ilyesmit...
Sziasztok! Kis segitség kellene. Egy pc tápról (+5v) szeretnék meghajtani egy fehér 5mm ledet. Milyen értékü ellenállást kell használnom.
köszönöm.
Fent a segédprogramokban van led előtét ellenállás méretező progi használd , ő majd megmondja .
Az 1x azt jelenti ,hogy naponta 1x megszünjön majd vissza jöjjön a hálózati fesz.
Amúgy az átlag tápok annyira kispóroltak alkatrész szempontból ,hogy nem csodálkoznák rajta ha egy év után kiégetné a gépet. Előfordul annélkülis ,hogy kapcsolgatják. Szervízben dolgozom és általába nincsenek oda a számítás technikai alkatrészek az ilyen jellegű kibe kapcsolgatásért. Ez tapasztalat mások kárán.
Elolvastad egyáltalán, hogy mit kérdeztem?
ja... még most se érteni, a hanyag mindened!
Mond, mikor láttál utoljára tápot belülről? Kb. 8 éve nem raknak lineáris stabic-t a készenléti körbe, azelőtt is jellemzően a leggagyibb megfejtés volt a skyhawk és társaiban. A készenléti kör azóta rendesen visszacsatolt, egyszerű PWM-es megfejtés, jobb helyeken TO220-as kettős diódával, a szekunder bordára csavarozva.
Ennek fényében javallom átgondolni a napi egyszeri kibekapcsolási dolgot is. Márkás tápok nem szoknak ettől tönkremenni, de egy élete végén járó alkatrész (elkó), vagy forrasz jellemzően akkor okoz gondot, amikor a panel, az elektronika nagyobb hőmérsékleti változást szenved el. Vagyis, amikor üzem után kihűl, majd hidegen elindul. tehát maga a fesz alá helyezés nem közvetlen ok. És semmi esetre sem jó érv amellett, hogy napi többtíz Wh-val terheljük feleslegesen a hálózatot.
Nem de nemis figyeltem hoyg már 2 oldalas a hozzászólás bocsi.
Viszont azt írtam hogy az átlag tápok ugyebár átlagtáp kategória 3500Ft 9000Ft ig.
A márkás tápok a Chieftec nél kezdődnek és általában az emberek ami alsó hangon 10EFt körülvan. Ezek már rövidzárvédettek meg rendelkeznek pár egyéb védelemmel amik megakadályozzák meghibásodás esetén a számítógép kiégetését. Egyébként a nagyobb hőváltozások elég nagy % ban valószínűsíthető mivel nem szokták félórás ebéd szünet miatt áramtalanítani. viszont 1óra alatt az üzemi 30-40° ról már drasztikusan képes lehűlni. Az mástészta ,hogy 1-2 óráért nem túljó dolog kikapcsolni a gépet mivel televan finom elektronikával főleg az alaplapok és most elkerülném annak a gyártónak a megnevezését aki már csak a nevéből tud megélni mert normális ember nem veszimeg . NA még kitérve az 1x re abban a mondatban azt jelenti 1 ki-be kapcsolási ciklus a min pedig minimumot jelent. mondjuk az 1 el lehet kicsit túloztam de annál többet meg nem érdemes csinálni. . Huhh na kicsit bepörögtem a szövegelésbe
Üdv.
Az áramimpulzus elkerülésére nem jelentene megoldás egy nullátmenetes (triac kimenetű, pl.moc3030,moc3040) optocsatolóval felépített szilárdtest relé beépítése? Így elhárulna minden aggály. |
Bejelentkezés
Hirdetés |