Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » ATX táphoz kimenő 230-as aljzat
Lapozás: OK   1 / 2
(#) msca hozzászólása Feb 24, 2009 /

sziasztok!

a következő problémámra keresnék megoldást:

van egy ATX-es tápom, egyetlen 220as kábelt tudok rárakni értelemszerűen azon megy a betáp. A régebbi ATXes tápokon volt egy kimeneti 220V-as aljzat is amelyben akkor volt feszültség, ha a tápegység üzemelt. Sajnos az újakat már nem így készítik. Lehet hogy okkal, amiről nem tudok

Szeretném ha a számítógép bekapcsolásakor 220-at adna egy hálózati elosztóra (ezen lenne a router, erősítő, nyomtató) amik ekkor működnének. Ha leállítanám a gépet, akkor azok se kapnának tovább áramot. Nem fogyasztana, illetve nem villogna éjszaka

Új tápot nem szeretnék vásárolni.
Amire gondoltam egy olyan eszköz, ami a tápból kijövő +5, +12 V vezérelne, lenne rajta legalább 1 220as aljzat. Amikor megy a táp, lenne 220 benne, amikor nem megy nem.

bocsánat ha egyszerűen fogalmaztam meg.
nem igazán tudom mi a neve annak amit szeretnék, de valószínűnek tartom hogy valaki már kitalálta

létezik ilyen eszköz forgalomba?
vagy ha magamnak kell elkészítenem milyen dolgokkal kell megismerkednem?

köszönöm a segítséget
üdv
Szabi

(#) cimopata hozzászólása Feb 24, 2009 /

Végtelenül egyszerűen megoldod úgy hogy fogsz egy 2ÁK-s relét aminek a behúzója 12V.
A behúzót rákötöd a táp 12V részére a relé kapcsolórészét pedig bekötöd a fix 230V-os bemenetre valamint az új csatlakozóra.

Az egy másik dolog, hogy egyszerűbb gyorsabb biztonságosabb ha veszel egy kapcsolós elosztót és kész.
Sokszor jobb ha nem bonyolítjuk túl a dolgokat.

Amúgy már jó pár éve 220V helyett 230V jön a konnektorból
(#) potyo válasza msca hozzászólására (») Feb 24, 2009 /

A régebbi tápoknál sem volt ilyen kapcsolás dolog, egyszerűen ha a tápot bedugtad a konnektorba, akkor a tápon levő aljzatban is volt áram. Én is úgy tettem be egy relét a tápba, hogy kapcsolja a hangszórókat.

De én is a kapcsolós elosztóra szavazok.
(#) vizor válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Nem lenne biztonságosabb azt az 1N4148-as diódát inkább 1N4001-re cserélni ?

msca: Ilyet utoljára AT-s tápon láttam. Valóban kikapcsolt a másik csatlakozó is ha a táp nem kapott áramot. Arra volt kötve a monitorom és amikor a gép kikapcsolt, a monitor is. Praktikus volt, de a mai tápokon már nem látok ilyet, vagy ha igen, akkor a Potyo féle sima párhuzamos bekötéssel.
(#) potyo válasza vizor hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Elég oda az 1N4148 is, a lényeg, hogy a relén ne tudjon a feszültség ellentétes irányban felszaladni. A dióda árama a relé áramával egyezik meg, és az is rövid ideig tart. A táp kondenzátorai eleve nem engedik a feszültséget kikapcsoláskor elszaladni, ezért a diódának nem lesz szerepe, de ártani nem árt.

AT-nál is párhuzamosan volt kapcsolva a táp és a kimenő csatlakozó, csak a gép bekapcsoló gombja olyan volt a táp előtt, mintha ki/be dugtad volna a konnektorba.
(#) zolee1209 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Szerintem egyenesen kötelező, hogy mindkét vezetéket bontsa az áramkör. Ha csak bedugod a tápkábelt, ki tudja, melyik vezetéken megy a fázis?! Véletlen hozzá szeretne nyúlni a kapcsolt készülékhez, de úgy van vele, hogy le van kapcsolva (persze pont a nulla van megszakítva) és valami oknál fogva megfogja a fázist! Támogatom a relés ötletet, de csak szigorúan két áramkörös relével! :yes:
(#) potyo válasza zolee1209 hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Szerintem hülyeség ellen nincs orvosság. Ha ebbe belenyúl, akkor másba is belenyúlhat úgy, hogy áram alatt van... Ha azt akarjuk, hogy valami biztosan áramtalanítva legyen, akkor azt kihúzzuk a konnektorból.
(#) greatman válasza msca hozzászólására (») Feb 25, 2009 / 4

Szia! Igen létezik. Kifejezetten számítógépekhez lett kifejlesztve. Egy egyszerű hosszabbítós eloszó, amin van egy ún. Master aljzat, a többi Slave. A Master aljzatba csatlakoztatott eszköz bekapcsolásakor kerül a Slave aljzatokra feszültség. A kapcsoló áram általában egy trimmerrel állítható.

pl.:Bővebben: Link
(#) zolee1209 válasza greatman hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Ezekkel viszont az a gond, hogy kikapcsolt állapotban is fogyasztják az áramot. Illetve hallottam már olyat is, hogy nem tud kikapcsolni, mert a PC táp kikapcsolása után akkora áram marad fent, ami még "bebillentve" tartja az áramkört. De ezt nem tudom biztosra!

köbzoli: Viszont a kapcsolóknál mindig a fázist kötik be megszakításra! Legalább is így kellene! :yes:
(#) greatman válasza msca hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Mielőtt kérdeznéd, mivel lehet szabályozni a kapcsolási küszöböt, az ATX stand by nem fogja bekapcsolva tartani a többi fogyasztót. Mikor megnő az ATX áramfelvétele (bekapcsolod a gépet) akkor fog csak kapcsolni.
(#) zolee1209 válasza greatman hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

És mindez függ a PC táp stand by áramától, illetve az elosztó paramétereitől...

Elég nagy különbség van a készenléti áramfelvétel maximuma és a menet közbeni minimális áramfelvétel között. Tehát elég jól be lehet lőni a kapcsolási küszöböt.
(#) zolee1209 válasza potyo hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Fentebb írtam, hogy nem ismerek értékeket ezzel kapcsolatban. A linken is csak annyit láttam, hogy kapcsolási küszöb 8- 80W-ig. A 8W-ot meg ki lehet hozni szerintem a PC táppal, bár nem mértem! Úgy tudom van olyan lehetőség a BIOS-ban, hogy leállás után is kintmaradhat a feszültség az USB-n. Így az USB-n lévő fogyasztókkal együtt könnyen összejön a 8W... De ezt sem tudom pontosan!
(#) msca válasza greatman hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

köszi greatman,

ilyet kerestem )

Szerintem ez pont arra vonatkozik, hogy 8 és 80W között lehet állítani a küszöböt. A tápok készenléti 5V-ja 1,5-2A terhelést tud vinni. Ha 50% hatásfokkal számolunk, ez akkor is max. 20W. Ha a gép beindul, akkor 40W-ot simán benyel, tehát ha mondjuk 30W-ra van fixen állítva a szint, az is jó az esetek igen nagy százalékánál.
(#) dbase hozzászólása Feb 25, 2009 /

Master-slave kapcsolás
Valahol volt még egy kapcsolás, triak meg pár alkatrész de nem találom.
(#) dbase válasza dbase hozzászólására (») Feb 25, 2009 /

Hoppá, ugyebár van egy Master/slave elosztó-s témánk is.
(#) proba válasza msca hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Esetleg egy szabad usb port ,meg egy szilárdtest relé (vagy egy 5V jelfogó.)
(remélem az USB-n csak bekapcsoláskor van 5V)
(#) Skuld86 válasza zolee1209 hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

A PC tápok STBY ba nem ehetnek túlsokat szerintem hacsak nincs valami bajuk az alalapra egy 7805 ös adja a készenléti 5v ot.
Szal lehet az elosztó hiper érzékeny vagy egyszerűen hibás az áram átfolyás mérés.
Egyébként kérdés mennyire szeretik az áram tüskéket az inverterek pl: nyomtató táp megilyenek. nem egészen arra tervezték őket szerintem hogy mineden nap min 1x áramtüskét kapjon, ez ugyanúgy fent áll a relés és a hosszabbítós verziónális mondjuk talán a hosszabbítóban van valami védelem.
(#) potyo válasza Skuld86 hozzászólására (») Feb 26, 2009 /

Nem hiszem, hogy lenne a hoszabbítóban valami védelem. Tisztességes tápnak nem okoz gondot a sokszori indítás, inkább a merevlemezek azok, amik nem szeretik a ki-be kapcsolásokat. De ha a gépet kikapcsoljuk, akkor a merevlemez úgyis leáll, úgyhogy a hoszabbítóval ez nem függ össze.

Az 1x az mit akar jelenteni? Azt hogy egyszer vagy azt hogy tizenvalahány? Miért nem lehet tisztességesen leírni az ilyesmit...
(#) asprey hozzászólása Feb 27, 2009 /

Sziasztok! Kis segitség kellene. Egy pc tápról (+5v) szeretnék meghajtani egy fehér 5mm ledet. Milyen értékü ellenállást kell használnom.
köszönöm.
(#) kaqkk válasza asprey hozzászólására (») Feb 27, 2009 /

Fent a segédprogramokban van led előtét ellenállás méretező progi használd , ő majd megmondja .
(#) Skuld86 válasza potyo hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Az 1x azt jelenti ,hogy naponta 1x megszünjön majd vissza jöjjön a hálózati fesz.
Amúgy az átlag tápok annyira kispóroltak alkatrész szempontból ,hogy nem csodálkoznák rajta ha egy év után kiégetné a gépet. Előfordul annélkülis ,hogy kapcsolgatják. Szervízben dolgozom és általába nincsenek oda a számítás technikai alkatrészek az ilyen jellegű kibe kapcsolgatásért. Ez tapasztalat mások kárán.
(#) potyo válasza Skuld86 hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Elolvastad egyáltalán, hogy mit kérdeztem?
(#) deguss válasza Skuld86 hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

ja... még most se érteni, a hanyag mindened!
(#) didyman válasza Skuld86 hozzászólására (») Márc 1, 2009 /

Mond, mikor láttál utoljára tápot belülről? Kb. 8 éve nem raknak lineáris stabic-t a készenléti körbe, azelőtt is jellemzően a leggagyibb megfejtés volt a skyhawk és társaiban. A készenléti kör azóta rendesen visszacsatolt, egyszerű PWM-es megfejtés, jobb helyeken TO220-as kettős diódával, a szekunder bordára csavarozva.

Ennek fényében javallom átgondolni a napi egyszeri kibekapcsolási dolgot is. Márkás tápok nem szoknak ettől tönkremenni, de egy élete végén járó alkatrész (elkó), vagy forrasz jellemzően akkor okoz gondot, amikor a panel, az elektronika nagyobb hőmérsékleti változást szenved el. Vagyis, amikor üzem után kihűl, majd hidegen elindul. tehát maga a fesz alá helyezés nem közvetlen ok. És semmi esetre sem jó érv amellett, hogy napi többtíz Wh-val terheljük feleslegesen a hálózatot.
(#) Skuld86 válasza potyo hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Nem de nemis figyeltem hoyg már 2 oldalas a hozzászólás bocsi.
(#) Skuld86 válasza didyman hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Viszont azt írtam hogy az átlag tápok ugyebár átlagtáp kategória 3500Ft 9000Ft ig.
A márkás tápok a Chieftec nél kezdődnek és általában az emberek ami alsó hangon 10EFt körülvan. Ezek már rövidzárvédettek meg rendelkeznek pár egyéb védelemmel amik megakadályozzák meghibásodás esetén a számítógép kiégetését. Egyébként a nagyobb hőváltozások elég nagy % ban valószínűsíthető mivel nem szokták félórás ebéd szünet miatt áramtalanítani. viszont 1óra alatt az üzemi 30-40° ról már drasztikusan képes lehűlni. Az mástészta ,hogy 1-2 óráért nem túljó dolog kikapcsolni a gépet mivel televan finom elektronikával főleg az alaplapok és most elkerülném annak a gyártónak a megnevezését aki már csak a nevéből tud megélni mert normális ember nem veszimeg .

NA még kitérve az 1x re abban a mondatban azt jelenti 1 ki-be kapcsolási ciklus a min pedig minimumot jelent. mondjuk az 1 el lehet kicsit túloztam de annál többet meg nem érdemes csinálni. .

Huhh na kicsit bepörögtem a szövegelésbe
(#) tibi0531 válasza Skuld86 hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Üdv.

Az áramimpulzus elkerülésére nem jelentene megoldás egy nullátmenetes (triac kimenetű, pl.moc3030,moc3040) optocsatolóval felépített szilárdtest relé beépítése?
Így elhárulna minden aggály.
(#) didyman válasza tibi0531 hozzászólására (») Márc 2, 2009 /

Felesleges bonyolítás imho.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem