Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Témaindító: sound.man, idő: Nov 25, 2007
Témakörök:
Hali! Remélem tud nekem valaki segiteni! A következö problémákal küszködöm, van egy régebi tipusú erösitöm :Relastic STA-2000D nagyon klasz volt eddig, igazából kölcsön adtam és már így hozzták visza.
A következö proélmákat észleltem nem müködnek rajta a pálcika kivezérlés mérök, és nem szól az egyik oldala, tudnátok segíteni, vagy tanácsot adni hogy mi lehet a baja, ha végfok akkor azt hogy tudnám elenörizni hogy melyik esetleg müszerrel van rá lehetöség, és a kivezérlés mérök állapotát tudom-e müszerel elenörizni, és ha bármelyiket tudnám azt hogy kell végeznem, elörre is köszi! igazából nem sokat értek hozzá azért inkább infot kérek!
T-S paramétereket nem szeretnék még mérni...
Talán megteszi majd egy Rutse ládában 5 húros basszusgitárhoz ![]() Eddig 1 reflex dobozban volt , de nem voltam megelégedve vele. Még olvasgatom a fórumot építés előtt, hogy melyiket érdemes.
Ez a rajz egy kicsit elvan rajzolja a G vel jelölt lap rosszul áll benne
![]() ![]()
Szerintem számít! Először kinyit utána beszűkül
![]()
A hanghullámok kicsit másképp gondoják. Igazából a félkörösítés lenne a legrosszabb amit csak tehetsz, terelőlapokkal oldható meg jobban, de egy valódi tölcsérhez még mindig nem közelít az eredmény. Ezért írtam, hogy így sem jó igazán, meg úgy sem.
az hogy ívelt a "tölcsér"-féleség a végén, gondolom a magasabb tartománynak nem tesz jót. Találtam jobb rajzokat, ill. ami már tényleg összehajtogatott tölcsér, ITT .
Ebbe viszont kezd túl nagy lenni a 15"-os hangszóró :vigyor2:
Előszöris, egy tölcsért nem lehet összehajtogatni (vagyis nem büntetlenül), másodszor ha megnézed a szájnyílást, akkor rájössz, hogy ezek nem tölcsérek, csak táguló TL-ek, és aszerint is viselkednek.
Íveléssel kapcs. meg az gond, hogy a hanghullám nem fordul be a kanyarban. ![]()
Ezt a dolgot nagyon jól látod ! Ez egy úgynevezett T hangfal .Egyébként nagyon szép és nagyon jó hangzással .
![]()
És tele kiirthatatlan rezonanciákkal mélytartományban, a szoba berendezési tárgyai és az ablaküveg megmozgatására kiváló lehet.
![]()
Üdv!
Ez a magas egy tölcsérrel mennyire jó? Értem milyen szép a hangja, mennyire hangos? Köszönettel: Andreas89
Sziasztok!
Megbíztak a volt általános iskolámból, hogy írjak össze egy használható hangrendszert iskolai rendezvényekre. Probléma a keverővel lenne. Mégpedig az, hogy ami kapható a piacon - tolópotis - keverők azok túl sokat tudnak feleslegesen NEKIK!. Az iskolába nem lesz többé oktatástechnikus és igy a legtöbbet hozzáértő ember a suli egyik technika tanára lett, aki olyan szinten érti a dolgokat, hogy a jelenlegi AET-453-as keverőerősítőt hibásnak vélte. Ugyanis nem szólt és a suli 100V-os rendszerére van kötve, namost a 100V - 4-8 ohm kapcsoló a hangfal állásba volt. mindegy Kérdés: Van-e olyan keverő forgalomba ami: - min. 3 max. 6 miki bemenet - max. 2 nagyjelű (CD-nek) bemenet - tolópotis hangrők - csatornánként max! mély - magas forgópotik és semmi más ketyere ! (mert ha egyszer elnyomják véletlenül egy műsor alatt, valami effekt vagy más gombot-potit vagy akármi akkor nem lehetek ott, hogy visszaállítsam)
Nézd meg ezt a Tapco-t. Ha 4 miki elég, akkor egy ilyen is jó lehet.
Bár a Castone szerintem jobb, mert van benne efekt és tolópotisak a csatornák.
Nahát..
![]() Istenemre, hogy énis kutakodtam a zaj.hu-n is, de nem akadt meg rajta a szemem. Nagyon köszi!! Meg EZT néztem ki nekik mikrofon gyanánt ( fontos a tárolódoboz! miatt)
Tapso jobb mert nem 1 sztereo bemenete van, hanem 4, lehet laptop mp3 lejátszót kötni még rá. Bár a himnusz sem lesz jobb ha sztereo, vagy monoba hallgatjuk
![]() Amugy látszik az országban a csoroság, a végén a tanárok fognak takarítani is.
Még mindig itt vagyok egy kicsit
![]() Egy két véleményt szeretnék tőletek, hogy melyik láda lenne jó a pár hozzászólásommal előtti iskolai rendszerhez? - EZ a Somogyi (Nemtudom mit tudhat ennyiért 10"-os mélynél) - vagy EZ a T.box (Itt viszont alig van info) - netán EZ a Castone (Ez a legszimpatikusabb nekem) Ja az árfekvés nem véletlen max. 20E/db sajna (válság van, stb.) Köszi: Zoli
HY
Az ár változás jogától kezdve mindent láttam már,hogy fent tartják,de hogy a: "A műszaki adatok változtatásának jogát fenntartjuk! " Ez azért új nekem ![]() ![]() De legalább ők nyilvánosan vállalják ![]() (de ettől függetlenül én is castone-ra szavaznék,csak a piezo lehet majd(talán) zavaró)
Hát azért annyira nem vagyok szőrszálhasogató a paraméterek tekintetében 12" , papper-szél ebben az árkategóriában úgysem lesznek nagy különbségek az egyes termékek között.
Ja a másik: a fent linkelt piezos változat 18500 Ft netto, viszont 20000 Ft netto-ért dinamikus driverrel szerelik a tölcsért benne. Azt mondod megérné darabonként + 1800 Ft bruttó-ért ez a 'D'-változat?
Hmm
![]() Ezis érdekes, köszi! De ha már itt tartunk, mi lehet az a 7-8 kiló különbség a tömegében a Castone 19 kilójához képest? ![]() ![]() itt Snowsea néven van Snowsea - kínai cég ![]() Hát :no: és itt csak 95dB az érzékenysége, érdekes.. A kérdésedre válaszolva, a castone MDF-et használ, ami nehéz faanyag, a pozdorja 18mm, 16mm.. ami kevésbé tömör ez által könnyebb. (A castone, legalább magyar cucc ![]()
HY
Ha azt a 3-at nézzük és lehetne drivert választani,akkor szerintem driveres castone. Rossz biztos nem lehet,maximum más...De a sal-t biztos kihagynám.... Most tanultam meg T-S paramétereket mérni és nem kecsegtet sok jóval ![]() Meg kell kérdeznem,hogy pl lesz-e limiter a rendszeretekben? Mert pl egy piezo-t sokkal nehezebb kilőni,mint egy drivert.... De én mindenképpen drivereznék,nekem igaz az MNC-től,de van két nagy driverem és egy ismerősömnek meg van két nagyobb piezoja,amit egyszer hallottam és továbbra is óckodok a hangjától ![]()
Az erősítőt én "gyártom le" nekik ami egy ST151 alapú végfok lesz: Attila86 féle hővédelemel, koppanásgátlóval és egyenfesz figyelővel meg még a clip-LED és a két poti előre. Nos: limiter nemhiszem hogy lesz benne mert azzal még nemnagyon foglalkoztam.
Mindenről számla kell nekik - lévén hivatalos intézményről van szó; de ezt úgy oldjuk meg, hogy mazsolázgatok + a munkadíjamért még valamit az anyagáron felül a boltból, ahol veszem hozzá a cuccokat. Nos mielőtt még sokan megint csak hümmentenének: hogy vegyél nekik gyárit! meg enyém majd a felelősség a áramütés veszély miatt: (mondjuk ez utóbbira nincs megfelelő érvem, de az előbbire igen): 1. van itthon: dobozom, panelom, trafóm, potim 2. szeretnék alkotni végre 3. nekik is jobb hogy 20 - 25E-vel kevesebb megy el a költségvetésből erre nekem is hogy az itthon lévő fölös cuccok árának beszámításából olyan cuccokat veszek ami kell.
Ok engem meggyőztél....én is most adtam el egy clubnak egy javított erősítőmet,és megbízok magam szakértelmében.
De ma pl egy limiter hiánya egy potenciálisan maxra kivezérelt rendszer esetén =öngyilkosság. Főleg ott,ahol butákat engednek oda,csak mert rokona valakinek. Ha elejti valaki a mikrofont,akkor mi van? ![]() Én azért erőltetnék egy limiter-t,ha nem piezo van a hangfalban....még,ha időben nem egyszerre,de tartós távon hiányozni fog. Részemről ennyit tudtam ![]() ÉV jah meg ez az érintésvédelmi izé ![]() ![]()
Hangosítás:
Itt a faluban '80-'90-ig az un. népművelő foglalkozású emberke (aki egyben a művház igazgatója is volt) csinálta a hangosítást (természetesen a korabeli magyar gyártmányú készülékekkel ládákkal mint mindenhol akkoriban. Felhalmozott kábelkötegeket, ládákat stb. '90-től 2002-ig folyamatosan fejlesztette a rendszert 16 csat. Boss keverő, Technics deck, JVC CD player, effekt, erősítőnek 2x100-as QUAD, és ez mind egy rack-be. Mikik terén egy-két olcsóbb árketegóriás Shure-al keztek, aztán egyre lejjebb ment a szinvonal. Vett rádiós dB gyártmányú VHF mikrofonokat is vevővel (ezek azóta szépen "elpárologtak ![]() Egy Opera aktív ládát szerzett be kb. '99-ben meg két db 300-as szélessávú passzív (12") láda volt már kb. '96-tól (nemtudom milyen gyármány). Továbbá hangfal és miki állványok vannak még Na a kábelek ![]() ![]() A rendszer és az ürge szolgálta ki a sulit is rendezvényein. Ahogy teltek múltak az évek ő egyre jobban tojt a részletekre és egyre több dolgot bízott 7-8-adikos diákokra akik nagyrésze ugye érteni nem értett a cuccok kezeléséhez (főleg kábelek - hangfalak) de jó dumája volt. Nem untatnálak a további részletekkel de mára csak 2-szer rosszabb lett, az ipse nyugdíjba ment és átadta az önkormányzat egy olyan embernek a művházat aki (mellesleg nő) be tudja otthon tenni a CD-t a a lejátszóba és mehet a szombat-esti móka. Szóval a művház szakember nélkül maradt egy jelentősen elavult leromlott rendszerrel. Innentől el lehet képzelni egy rendezvényt a faluban manapság... Nekem fáj a szívem mert hozzájuk képest ! értek a hangosításhoz, de nincs jó dumám ezért hiába téptem a szám a polginak meg a jegyzőnek hogy ruházzon be legalább a rendszer fejlesztésébe, arról hogy szakembert erre a célra felvegyenek, höh majdnem hangosan röhögtek már. Aki elolvasta és ha lesz nyáron HE találkozó akkor ott fizetek neki min. egy sört! ![]() Limiter.. Hmm :nemtudom: Gondolom ez olyan mint a dinamikakompresszor; van kapcsolás is hozzá és hogy hová kell kötni az erősítőn belül, talán közvetlenül a végfok elé. De ez ügyben céltémában érdeklődök majd! Ne itt fogok.
Huh ezt így papírról olvastad be?
![]() ![]() A legnagyobb hiba (talán az én idegeimre nézve) a kontakthiba. Az önmagában felér a recsegés okozta károsodással és nem beszélve a 90%-os ciki helyzettel. De ettől még nem kell megijedni....rá kell szánni tízezret és venni dugókat és egy napig csak forrasztani ![]() A limiter? Az egy olyan eszköz,amivel egy gyakorlati maximumot lehet beállítani a hangerőn. Tehát egy általad beállított értéknél,ha szinte a 220at kötöd be,akkor sem fog átengedni a beállított értéknél nagyobbat. Némely eszköz kicsit négyszög jelesen oldja meg,hogy levágja a hullámok tetejét és egy áramkor meg négyszögeket letiltja és így megóvva,de van olyan készülék is,ami processorosan késleltet eleve és lehalkítja a jelet a beállított maximumra. Zalán ez a második az elterjedtebb...én mondjuk csak erről a kettőről hallottam. Az elektrosok sokat olvasnak ![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |