Fórum témák
» Több friss téma |
üdv mindenkinek!
Fontos kérdésem lenne: Ez a fényerőszabályzó kapcsolás BT138-as triac-al, mennyire biztonságos? Azért kérdezem, mert a boltban kapható változatok(pl. a prodax kapcsoló családból) valamilyen más kapcsolást használhatnak. Valamilyen tekercses rendszerű a szerkezet és amikor letekerjük a fényerőt lehet hallani egy zümmögést. Ez a bt138-as kapcsolásnál nincsen. Elképzelhető, hogy amit a prodax használ kapcsolás, biztonságosabb? a zümmögés ellenére? A biztonságon én tűzvédelmi szempontot értek elsősorban. Tehát szerintetek nyugodtan lehet használni ezt a kapcsolást egy faházban is, ahol elég fontos a tűzvédelmi szempont? Vagy esetleg a BT139 es nagyobb teljesítményű triak ajánlott? Ha valaki tudja az okát, hogy miért nem alaklmazzák ezt a kapcsolást a boltban kapható változatokban, kérem írjon egy pár sort.
A tekercs (többek között) csak hálózati zavarszűrésnek van benne azért, hogy csökkentse a táphálózat felé menő áram-tűimpulzusokat. A vagyon/életvédelmi biztonságot ez nem befolyásolja.
Sokkal inkább az, hogy milyen minőségben milyen alkatrészekkel applikálod áramköröd a megfelelő áramkörbe (kapcsolóba, dobozába), illetve milyen óvintézkedéseket teszel a tűzveszély megelőzésére, pl. megfelelően kis értékű gyors biztosíték, jó érintkezések, bolondbiztos tokozás, jó elszigetelések, stb... Biztonságképpen a TRIAC-ra is tehetsz megfelelő hűtőfület, de 400 W (VA) alatt általában nem szükséges hozzá, de ha van ilyened és elfér, inkább méretezzük vele túl egy kicsit a terhelhetőséget. De a faházakra vonatkozó szabványi előírásoknak azért nézz utána, mert ami a villanyszerelési részét illeti - függetlenül ettől az egyszerű kis kapcsolástól - vannak megszorítások! Amúgy ettől vannak jobb (bonyolultabb) kapcsolások is, ami azért már valamilyen szinten a zavarszűréssel is foglalkoznak, de még nem feltétlen IC-sek.
Üdv minden fórumozónak. Úgy látom a fény erő szabályzás élő téma. Két módszert is ajánlanék:
1. Ez ugyan nem méltó egy igazi barkácsolóhoz, de bevált. Vagyis: irány a kínai piac, ott néhány ezer forintért lehet venni egy 230 V-on működő szenzoros kis asztali lámpát. Ez érintésre 3 lépésben vezérli a fényerőt. Ebből kiszereljük a vezérlést (1 db. 8 lábu DIP tokozásu IC és 1 hűtőborda nélküli tirisztor néhány passzív elemmel, egy minimális kis kis "nyákon".) és ezt aztán ott használjuk, ahol akarjuk. 2. Ha valaki meg tudná mondani egy hasonló funkciójú IC típusát, -valamelyik ismert gyártótól- akkor azzal megpíteném a kapcsolást és beszámolnék az eredményről. ( a fenti ák.-ben lévő IC-n lévő kódszám teljesen ismeretlen az alkatrészkereskedők előtt ) Előre is kösz a segítséget.
Az "ismeretlen" kódszámot esetleg itt is közzétehetnéd, a lehető legnagyobb pontossággal!
Hátha mégsem anyira ismeretlen az a tipus...
Bővebben: Link
Szerintem... :gumicsirke:
Hello "Jani". Köszönöm az érdeklődést. A kérdéses IC-re írt kódszámok: TT 6061 A, ill. alatta P 80202. A ny.ák méret egyébként 3x4 cm. nagyon lazán beültetve.
OUT, IN, IN, SENS csatlakozási pontokkal. Induktivitás nincs, a tirisztort az IC direktbe hajtja meg. ha tudsz vaklami közelebbit, kérlek értesíts. Előre is köszönöm.
Vicsys gyorsabb volt...
Bővebben: Link
Hello vicsys! Köszönöm a kűldött anyagot. Nyomozok az ák.-ban lévő S 566B IC és a katalóguslapja után.
Hello kobold, és vicsysz! A gyorsaság nem boszorkányság, de azért lemerevedtem! Vannak még csodák. Abszulut ráismertem az áramkörömre. alkatrészeire. Úgyhogy ezer köszönet, és remélem majd mások is hasznosítják az infókat.
Sziasztok!
Lassan 2,5 éves "HE fennálásom" óta szokásomhoz híven, még mindig nem nyitottam új topikot ![]() Anyám folyton nyaggat, hogy "gyorsan" kiégnek az égők bekapcsoláskor a csillárba. Lehet kicsit off a dolog, de nem akartam új témát nyitni, mert ehhez is van némi köze a dolognak. Kívánalmam: A LEGEGYSZERŰBB nullátmenet kapcsoló megépítése. Ugyanis ha jóltudom, pl. az optotriakos fényorgonákban mindig nullátmenekor kapcsolja rá a feszt az izzóra a triak. Ezt akarom egy csillárba beépíteni, szóval remélem már maga a diac és a triac is megoldják egyedül ![]() És nincs szükségem semmi szabályzásra, mindössze a fenti dologra. Itt az egyik rajz a topikból, mondjuk kiindulási alapnak. Kérnék valakit, hogy szedje ki a számomra felesleges alkatrészeket! ![]()
Szerintem rossz kiindulási alap.Ez a szinusz csúcsán is hajlandó bekapcsolni.
Én hirtelen egy nullátmenet detektoros optotriakkal tudnám elképzelni, pl MOC3041 az adatlapján ajánlott kapcsolással + a ledet meghajtó alkatrészek.
Üdv!
Egy egy ilyen szabályzó energiatakarékos izzóval működik?? Vagy az teljesen más elven üzemel?? uli
Nekem ez a kapcsolás frankón üzemel, most éppen a karácsonyfa fényerejét állítgatom vele
![]() Ráadásul még megépíteni sem kellett, egy rossz AEG porszívóból mentettem ki és bedobozoltam. ![]()
Ha csak a nullátmenet bekapcsolást kérded az szerintem igen,ha a fényerőt is szabályozni akarod akkor csak a dimmerelhetők ,de olyat még nem láttam.
Sziasztok !
Fényerőszabályzót és SLB 0587-es ic.-vel csináltam próbaképpen. Valamelyik elektorban és HE-ben is van építési leírás.
Helló! Van egy kapcsoláspm,melyben egy fénykapcsoló működik 230V-ról.A rajzot lejjebb mutatom.Egyszerű a rajz,csak az nem világos,hogy a diak,triak és a fotoellenállásnál nincs tipus(tehát mindegy,hogy milyen?).Tehát a boltba se úgy mész be,hogy kérek egy ellenállást,hanem megmondod,hogy hány Ohm-os legyen.
Remélem érthető ![]() Rajz:
Sziasztok! Lehet, hogy buta kérdés (de lehet, hogy nem), hogy figyelni kell-e, hogy a dimmer szabályzós részére (potméter, diak, triak...) a fázis kerüljön, vagy mindegy. Mert egy szabályzó áramkört csak ideiglenesen "levegőbe" forrasztottam össze, a potmétert kb. középállásba állítottam. Bedugtam a konnektorba, halványan világított az izzó. Mivel még nem volt leszigetelve, ezért kihúztam, feljebbtekertem a potit, visszadugtam (<-lehet, hogy a dugót másik irányban?), ekkor a triakból kicsi füst jött kis és nem világított. (A triak nyugodjon békében) Szóval okozhatja ez egy triak tönkremenetelét, vagy számít a "fázis-nulla"? Előre is köszönöm a választ!>
Lengővillás szabályzóknál a fázis és nulla helyzete
közömbös. Helyileg telepített dimmer esetén a fogyasztó legyen a nulla ágon, s a szabályzó a fázist szabályozza. Úgy, mintha a szabályzó egy sima kapcsoló lenne... A triak, a vezérlőkőr hibája, vagy méretezési probléma miatt adhatta vissza a lelkét az alkotójának. Ellenőrizd le hogy nincs-e felcserélve a triak valamelyik lába felcserélve. Gyanús az M1 - M2 felcserélése. Jellemző hibaforrás szokott még lenni, hogy a szénréteg potenciométerek a MIN állásnál kiégnek. Ezen én egy 1K-ohmos soros ellenállással segítettem. ( DIAK-tól függően az értéke csökkenthető. De 100ohm alá nem célszerű lemenni... )
ok. köszönöm a választ
![]() ![]()
Üdv
Haver kitalálta hogy kell neki egy kapcsolás ami négy égőt vezérelne,(szerencsére egyszerre) beállítható idő alatt 0-ról teljes fényerőre és vissza. Ez utóbbi 2 időtartam is azonos. Az intervallum kb 10mp-2perc Szeretnék támpontot kérni, hogy honnan induljak el. Gondolom PIC es megoldás a célravezető, a programot még valahogy megoldom majd, de mi kell még hozzá? diac+triak? Ez utóbbikat hogy lehet vezérelni? A jel frekvenciáját kéne változtatnom, vagy a kitöltési tényezőt? Előre is köszi.
Fázishasításos vezérlést kell megvalósítani.
Azaz figyelni a nullaátmeneteket és késleltetve begyújtani a triakot... A hardverhez itt egy kis segítség! Már csak a szoftvert kell kifejleszteni hozzá! ![]()
Köszönöm szépen. Ezzel már talán el tudok indulni valamerre
![]()
Sok sikert hozzá!
![]()
Sokat agyaltam ezen a triakos dolgon, nemnagyon sikerült felfognom a szabályzás elvét, és a megvalósítás PIC el is kicsit nehézkes így, ezért a PWM szabályzásra gondoltam.
Erről mi a véleményed? Ez a rajz így a valóságban is megfelel? A Multisim jó program de miután rákötöttem egy LM7805öst 300V-ra és hiba nélkül leszimulálta, nem bízok benne....
A pic a 230V nullátmenetét detektálja ,és minden nullátmenet után a fényerőtől függő késleltetéssel begyujtja a triakot.Ez a következő nullátmenetig begyujtva marad .Ennél jobbat szerintem nem tudsz kitalálni.A PWM-mel megvalósított változat sokkal drágább kapcsolóelemet kíván szerintem ,és a keletkező nagyobb frekvencia sem igazán kedvező.(valamiért a fényerőt is hullámzónak gondolom ,a PWM frekvencia és az 50 Hz modulációja miatt ,bár lehet ez nem látszik. )
Dehát PWM-nél mi a fenének nullátmenet-detektálás? Ez a kapcsolás így egy kész felharmonikusgyár a triakhoz képest is, hatásfokában meg a triak sem éppen rossz, a vezérlése ellenben egyszerűbb..
Hullámzó fény nem lesz, az izzó tehetetlensége miatt nem is lehetne, de egyébként akkor a triak által adott 100Hz-es hullámzást méginkább látni lehetne. Közben látom, hogy két témakört összekevertem. ...és még egy harmadikat is ![]()
Köszi. Ha lesz időm akkor megpróbálom ezt a trikakos programot megírni, csak programozás szempontjából egyszerűbbnek bizonyult ez a változat, és ahogy didyman kollega említette az izzó tehetetlensége miatt nemfoglalkoztam a hullámással.
A tranyó ahogy néztem 200-300 ft körül kapható már(nem ez a típus de hasonló)
Én már megírtam 16f628a-ra. A kapcsolások között találjátok a cikket (2006.02). A forrást is csatoltam. Ha kérdés van akkor meg kérdezzetek bátran. Felmerült az igény egy potméteres (A/D)-s verzióra is, de odáig még nem jutottam.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |