Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Lapozás: OK   27 / 72
(#) vendelkiraly válasza hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Egy tranzisztornak valószínű elég lenne. Ha van ebből a bordából 4 db akkor jó lesz. Ha nincs, akkor jó a ventillátoros hűtés alacsony fordulaton.
Nos nekem csak 9800µF-os Spraguék vannak oldalanként, de elegendőnek bizonyulnak. Ha jóféle Spraguéd van, akkor szerintem nem lesz gond az ESR értékkel. Állítólag ezek a kondenzátorok jó minőségűek. Egyszer látta valaki a DoZ-m belsejét, és rögtön azt mondta, hogy az egész erősítőbe a 2 db Sprague ér a legtöbbet. Én nem tudom mi az értéke, mert cserebere úton került hozzám.
Sajnos nehéz találni óriási hűtőbordát. A nagy ide nem elég.
Még úgy lehet kicselezni a dolgot, ha több darabból rakod össze, ahogy CIROKL.
A nyugalmi áramot viszont érdemes 1,7-re választani. Már hangoztak el itt olyan vélemények, hogy a javulást az 1,7A-ra való növelés hozta meg. Igaz ennek az ellenkezőjét is mondták már, hogy 1A felett semmi sem változik. Próbálgatni kell. Ez benne a szép
(#) CIROKL válasza vendelkiraly hozzászólására (») Márc 15, 2009 /

Idézet:
„Még úgy lehet kicselezni a dolgot, ha több darabból rakod össze, ahogy CIROKL”
Ez így van ez a legjobb megoldás mert igy akkora méretet rakol össze amilyent csak szeretnél ? Bár ehhez kell egy pici technikai háttér , mert othon a konyha asztalon nem igen lehet összehozni! De nálam már egy darab borda is önmagában igencsak tekintélyes méretű , és ebből 10 darab az már szép .Ekkorák már biztan elegendőek bármekkora A -osztályú erősítőhöz!
(#) Beachway hozzászólása Márc 19, 2009 /

A fórum elején lévő eredeti Fet-es DOZ Tükrözött panel rajza véletlenül nincsen meg valakinek? Szeretném kipróbálni!Összehasonlítanám a tranyós változattal, és amelyik jobbnak bizonyul abból 2xer 2 panelt építenék! A hangfalaim alkalmasak csatornánként külön vezetékelésre, és megpróbálnám külön végfokkal erősíteni a csatornákat! Ha valaki tudna ebben segíteni azt megköszönném!A dobozom is készül! Majd felteszem ha teljesen kész lesz!
(#) vendelkiraly válasza Beachway hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

Szia! Ennek a zennek van több féle variációja. Ez az eredeti. esetleg nézd meg a többit is.
A pdf-ben nem túl jó minőségű a panelrajz. Onnan ollóztam ki és csak simán Paintbe betükröztem. Gondolom filctollas nyákot fogsz csinálni, ahhoz jó lesz. A méretarányt meg majd lődd be.
(#) Beachway válasza vendelkiraly hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

Köszönöm szépen! Majd átbogarászom a többit is! Nem filctollas rajzot készítek, hanem fotózottat.Tényleg nem a legjobb a minőség, de szerencsére ez egy elég ritka rajzolatú panell ,és így szerintem meg fog felelni jobb híján.Esetleg neked van valami tapasztalatod valamelyik eredeti kapcsolás terén? Vagy ötleted arra vonatkozólag, hogy melyik a legjobb minőségű?
(#) vendelkiraly válasza Beachway hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

Szia!

Ezen a fórumon pont ezzel az erősítővel foglakoznak. Szerintem nyugodtan regisztrálj, és kérdezz tőlük bátran. Sajnos nekem csak a DoZ-vel vannak tapasztalataim. A fentebb említett fórum Zen-es topikjában találsz pár hasznos liket is. Ott van egy jobb minőségű pdf is.
De Itt megtalálod a Zen erősítő élettörténetét
Kíváncsi leszek majd a véleményedre, ha elkészül.
(#) CIROKL válasza vendelkiraly hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

Idézet:
„Ezen a fórumon pont ezzel az erősítővel foglakoznak. Szerintem nyugodtan regisztrálj, és kérdezz tőlük bátran.”
Szia : hát ezektől már nem igen kérdezel mert a z a bizonyos hozzászólás a legutolsó is már három éves!
(#) Beachway válasza vendelkiraly hozzászólására (») Márc 20, 2009 /

Köszönöm szépen az útbaigazítást!Én még nem találkoztam ezzel a fórummal, hogy az őszintét megvalljam!De majd megnézem ,és kérdezek tőlük!
(#) vendelkiraly válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 21, 2009 /

A dátumot nem is figyeltem.
Tényleg jó régen szóltak hozzá a témához.
De talán ha ír valaki, újból felfigyelnek rá, valaki csak észreveszi majd.
Vagy esetleg itt a Hobbielektronikán is lehetne indítani egy topikon a Zen erősítőknek, vagy a Nelson Pass féle erősítőknek, persze csak akkor, ha már valakinek van egy kész erősítője tapasztalatokkal.
(#) CIROKL válasza vendelkiraly hozzászólására (») Márc 21, 2009 /

Már azt a fórumot az a-tól végig olvastam anno mert amikor elhatároztam az A-oszályú erősítő építését akkor megtaláltam . A Zen erősítőkről is az összes hozzászólást kiveséztem , meg eggyáltalán az összes A- osztállyal foglalkozó bejegyzést !
Idézet:
„De talán ha ír valaki, újból felfigyelnek rá, valaki csak észreveszi majd”
Meglehet próbálni hátha valaki még az akkori emberkékből figyelemmel kiséri ?
(#) hapro hozzászólása Márc 21, 2009 /

Sziasztok!

akik már megépítették, azoktól kérdem, hogy van egy a képen látható kb4-5kg-os hűtőbordám.
1,7A nyugalmit szeretnék belőni a DOZ-nek, viszont a problémás az a trafó, mert csak olyanom van, amiből 2X38V váltó jön ki. Namost ez már 50 fölött lesz. Kérdésem az, hogy szerintetek ez a hűtés elegendő-e neki? Nem baj ha 60-80 fokig is fölmegy a hőmérséklete a bordának.

huto.jpg

(#) vendelkiraly válasza hapro hozzászólására (») Márc 21, 2009 /

Szép "kis" darab!

Szerintem ennek elégnek kell lenni mindkét csatornára. A mérete is nagy és ami még jobb, hogy sűrűn bordázott. Milyen doboz lesz hozzá?
(#) vendelkiraly válasza hapro hozzászólására (») Márc 21, 2009 /

Szerintem a tápfesszel se lesz gondod. Ezek szerint akkor nem akarod az 50V-ot 40V-ra levinni valamiféle stabilizátorral. Elvileg a szerző 20-60V -os tápfesztartományt ír, csak arra figyelmeztet, hogy a nagyobb feszültségnél nagyon nagy lesz a hődisszipáció, de a hűtőbordádat nézve ezzel nem lesz gond.
(#) CIROKL válasza hapro hozzászólására (») Márc 21, 2009 /

Idézet:
„képen látható kb4-5kg-os hűtőbordám”
Nos te is tudod hogy nem a hűtőborda sújja számit ? annál inkább a felülete ! De ebben az esetben azok a hűtőbordák szerintem tökéletesen megfognak felelni a DoZ számára . Menni fog az 50 DC -vel is csak egy csöppet több lessz a hűtőbordákon a hő disszipáció!Ha ezt nem akarod akkor lehet alkalmazni feszültség csökkentésére áteresztő stabilizátort , vagy egyszerűen két puffer közé tett ellenálásssal is lehetséges ? Csak ennél a megoldásnál az ellenáláson is fog némi disszipáció lenni ! /CRC szűrés / Az 1,7 Amper nyugalmi áramhoz nem is kell olyan nagy teljesítményű soros ellenálás ! Elég már 10Wattos is , ezen az ellenáláson egyszerűen ejthetsz egy pár voltot ?
(#) hapro válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 21, 2009 /

Na ez egy nagyon jó ötlet...Így a káposzta is megmarad, és én is jól lakom, a táp is jobb lesz ettől. Ugyanezt az CRC szűrész alkalmaztam a hiraga-nál is "gyári" ajánlás után.
Áteresztő tranyós stabilizálást nem szeretnék hozzá JLH-nál jobban tetszett a hangja miután kiszedtem a stabilizálást belőle és csak pufferolva volt. Ha anélkül nem fog megfelelni nekem akkor egye meg a fene.
(#) Beachway hozzászólása Márc 21, 2009 /

Sajna az az oldal közel sem annyira aktív mint ez! Feltenném ide is a kérdésem hátha... Találtam két fajta ZEN erősítőt is ami felkeltette az érdeklődésem.Zen1 és Zen2 néven van fennt.Hasonló a két kapcsolás, mindössze a vége tér el abban, hogy az 1 nél mind 2 fet azonos ,és a 2 nél pedig 1-N csatolású és 1 P-csatolású.Feltételezem a második egy továbbfejlesztett verzió lehet.De az is lehet, hogy egy teljesen más kritériumoknak megfelelő erősítő.Azt már tudom, hogy 10W-os, és csak olyan hangszóróra elegendő ez a teljesítmény ami legalább 92dB érzékenységű!Esetleg ha valaki tud valamit ami segíthene a döndésben azt megköszönném!
(#) Beachway hozzászólása Márc 21, 2009 /

Megjöttek a LOW ESR konijaim! Beraktam egy pici panellra amit a régi kondi helyére. A doboz is készen van. Már csak a 20 réteg politúr felfitelére kell várnom kb 2 hetet, és rakhatom össze. Rózsafából lessz ,és a hegedűhöz hasonó bebonat lesz a végeredmény .Ha beválik hasznosítani fogom más dobozoknál is ezt a technikát. A ZEN erősítők tápjánál mindenhol van tekercs a két kondi között! Tudjátok olyan amit az iskolában elektrotechnika órán tanítanak mint aluláteresztő szűrő. Mostanában leszoktak erről a gyártók. Pedig közel olyan hatékony megoldás mint ha lenne még egy nagy kondi!
(#) vendelkiraly válasza Beachway hozzászólására (») Márc 21, 2009 /

Hát én nem sokat tudok ebben neked segíteni, de azt már több helyen is olvastam, hogy ennek a zennek nagyon nagy bemeneti jelszit kell, tehát egy előerősítővel nyugodtan számolhatsz. Neten keress még rá, hátha találsz pár fórumot, vagy oldalt, ahol többet írnak.
(#) ngyzoli válasza hapro hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Akármi legyek,ha ez a hűtőborda nem lesz elegendő a DoZ-hez,még 50 voltos tápnál is... A stabilizálás A-osztályú végfokoknál nem ajánlott,mert (általában)ront a hang minőségén,mintahogyan az R-C szűrés is,mert növeli a táp statikus belső ellenállását.Esetleg fojtótekercs jöhetne szóba,na de ekkora áramnál..??
(#) ngyzoli válasza Beachway hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

"A ZEN erősítők tápjánál mindenhol van tekercs a két kondi között!"
No igen(!!) Úgy látszik Nelson Pass úr mégiscsak sejtett(tudott?)már valamit...
Ez a megoldás nemcsak olyannyira hatékony,mint még egy puffer,annál SOKKAL hatásosabban szűri ki a brummot,s egyéb zajokat.
Régebben egy barátom azzal kísérletezett,h félvezetős(egytápos)végfokhoz C-L-C szűrést alkalmazott.Azt mondta,drasztikusan változik(értsd:javul)tőle a hangzás,és inkább legyen egy fojtó két kisebb kondival,mint egy hatalmas...bár akkor ezt nem vettem túl komolyan.Jelenleg úgy vélem,a dolognak mindenképp lehet létjogosultsága,viszont egy ilyen tekercs realizálása,-főleg nagy áramra,-nem épp problémamentes,és nagy méretet/súlyt eredményez.Valószínű,ezért is nem alkalmazzák a gyártók.
Egy saját konstrukciónál egy-két kísérletet megér a dolog még deszkamodell szinten,és ha tényleg javulást hoz,méret szempontból még betervezhető a dobozba.
(#) Beachway válasza vendelkiraly hozzászólására (») Márc 22, 2009 /

Egy CD lejátszónak elég magas a kimeneti jelszintje, gondolom ez már elegendő a meghajtásához.Ha esetleg még sem akkor jön a "B" terv.Megépítem a hozzá való előerősítőt is, ami épp olyan egyszerű mint maga a végfok.Nekem a Zen2 szimpatikusabb.Talán mert az alkatrészek értékei pontosabbak mint az elsőnél.A hangfalaim elég érzékenyek(94) (96)Db, ezért nekem elegendő lesz a 10W.Főként ,hogy ha 2X2 csatornásra építem meg.A hűtőborda szükséges mérete még kérdéses számomra.Csak viszonyítani tudok a Doz-hoz.Megvan minden alkatrészem hozzá, így hamarosan megépítem.Aztán majd megosztom a tapasztalataimat veletek.
(#) ngyzoli válasza Beachway hozzászólására (») Márc 24, 2009 /

Helyes.Kíváncsian várjuk!
(#) kefe13 hozzászólása Márc 26, 2009 /

Sziasztok .
Erről valami vélemény ?

Kép 017.jpg

(#) kefe13 hozzászólása Márc 26, 2009 /

re
Még egy kérdés, hűtés: ebből tranyónként 6 cm elég kenne? 32 - volt tápfesz, 2 A körüli nyugalmi.

Bővebben: hűtőborda adatok
(#) válasza kefe13 hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Szia!

Mire vagy kíváncsi vélemény alatt?
Az én DoZ végfokom legelső példánya majdnem pont ugyanígy nézett ki; ezen a rajzon az enyémhez képest csak annyi változtatás van, hogy T4 emitterkörébe bekerült egy 0.1 ohmos ellen, illetve egy Zobel-tag a kimenetre. Igazából mindkettő elhagyható, nem feltétlenül szükségesek a helyes működéshez (jelenleg nekem sincsenek beépítve).
Azóta egy-két apróságot még változtattam az áramkörön (az eredeti ajánlás szerint; lásd a legelső hsz-t ebben a topikban), de az ajánlott módosítások közül nem mind került bele a végleges felépítésbe (pl a fent említett Zobel-tag vagy a 0.1 ohm T4 emitterén) - viszont C4-et 1000µF-ra, C5-öt pedig 9400µF-ra (2x4700uF) növeltem.

Bár az eredeti ajánlás szerint C2-t is kb felére kellene csökkenteni (220µF-ra), ezt a módosítást nem végeztem el anno (valószínűleg azért, mert már akkor sem voltam tisztában vele hogy pontosan mi is az R4-C2 páros szerepe).
Nagyjából ennyi jutott most eszembe...

Hűtőbordának pedig szerintem kevés abból a profilból a 6cm/tranyó, pláne 2A nyugalmival. Ha ismered a borda adott mérethez tartozó hőellenállási tényezőjét, akkor kiszámolhatod hogy mekkora darabra lesz szükséged. Egyébként én minimum 12-15 cm-es darabokat vágnék abból az aluprofilból a tranyók darabjához hűtésnek.

szerk.:egyszerre két topikba pedig nem szokás szóról szóra ugyanazt a kérdést feltenni!
(#) kefe13 válasza hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Köszönöm válaszod, közben alakulamolekula

Kép 020.jpg

(#) CIROKL válasza kefe13 hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Szia : Üdv a Doz építkezők táborába !Szép az elkészített paneled,csak kérdezném a végtranzisztorok azok milyen tipusúak , Meg ha 2 Amper nyugalmi áramot akarsz akkor máris mondanám hogy a 100 ohm -os ellenálásokat cseréld picit nagyobbakra ! És a p2- nek elég a 47k trimer potméter
(#) kefe13 válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

re.
A végtranyók BD 249A, gyártmányt nem tudom , a 2 A nyugalmi csak tervezet, 1,5 1,7, majd meglátjuk, lassan készül ez, luca széke
(#) CIROKL válasza kefe13 hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Nos majd azért csak elkészül ? kiváncsian várjuk majd a véleményed erről az erősítőről ? /Bd 249/csak nehogy valami hamis példány legyen mert akkor a nyugalmi áramot lehet nem viseli el /1,5-1,7/ De majd a próba üzem megfogja mutatni ? a tervezett tápfeszültség az mennyi lessz ? Azokból a bordákból meg tranzisztoronként kellene min 15 cm -es darab!

(#) kefe13 válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 26, 2009 /

Véleményem az akad, már ha összehasonlítható egy JLH monoblokkal amit kukázott alkatrészekből pakoltunk össze egy nagyon zúgós 24 V os trafóval; a tranyókban csak reménykedni tudok ; a borda, hát az komoly kérdés tekintve hogy nyitott (20 mm mdf lapra szerelt) dolog lesz majd egyszer belőle és nem akarok "toronyházat" , 10- 15 centi közt megállapodok valahol, de arra alszok még párat
Egyébként köszönöm a dicséretet, az érdeklődést s az építő kritikákat.

Következő: »»   27 / 72
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem