Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LED-es kivezérlésjelzők
Témaindító: KeserűCukor, idő: Márc 27, 2006
Témakörök:
Hello!
Én ugyan nem készítettem még ezzel az IC-vel kijelzőt, de elég illetlenségnek tartom, hogy az egyenirányító közvetlenül bele megy az IC-be. Ugyan is, egy végfoknál teljesítmény is van, tehát a bemeneti egyenirányító, akár "meg is táplálhatja" a kapcsolást a bemeneten keresztül, ha az egyenirányított jel nagyobb mint a tápfeszültség. És csak az ég tudja, ilyenkor mi van az IC-ben. Akár tönkremenni is joga lenne. - Szóval a helyedben egy 10kohm-os ellenállást tennék sorba, a az R1 és az IC 5. lába közé. Valamint a biztonság kedvéért, egy kis diódát az IC 5. lábáról, a +12V tápra. (Katód a +12V-ra) Így biztos nem kap túlfeszültséget az IC. - Nem tudom mekkora erősítő kimenetére tetted a kivezérlésjelzőt, de a leírás szerint 8ohm-os hangszóró mellett, már 3..4W-nál maximumot jelez a kijelző. A bemenet jelszintet hozzá kellene igazítani az IC érzékenységéhez (kb. 10V). Így célszerű lett volna az R1 ellenállást egy potira cserélni, és maximális hangerő mellett beállítani a maximális kijelzést. (Akkor a jelentős túlvezérlés is megszűnne.) (Miért nem írtad meg, hogy mit tettél a mély hangok "hiánya" miatt. Hogy mások is okuljanak belőle.) üdv! proli007
Üdv!
Nézegettem a ledmátrixos spektrum analízátort a kapcsolások között. A kérdésem az lenne, hogy a multiplexálás miatt, a ledekre 10%os kitöltésű jel jut, nem látszik meg ez a fényerőben?
Meglátszik biztosan, de sajnos nem tudom milyen analizátorról van szó.
Hello!
Természetesen meglátszik, ezért célszerű kis áramú ill. nagy fényerejű Led-ek alkalmazása. (Egyébként a kitöltési tényező csökkenésével a fényerő (valószínűleg a szem integrálási tulajdonsága miatt) nem csökken arányosan) Ja és ne türelmetlenkedj! üdv! proli007
Az a baj próbálgattam és nagyon siralmasak voltak az eredmények, a szem integrálása ugye csak annyiban játszik szerepet, hogy a villódzást nem látjuk bizonyos freki felett. Egy sima leddel kipróbáltam 10%on alig világított.
5v esetén a középérték 0,5 effektív 1,58 6,32 > 7Vnál lenne 2V feletti az effektív a középérték meg ugye 20V nál.. Előtét nélkül persze. Olcsó ledeket akarok használni mert 450-500darabnál már 10 ft se kutya.... Melyikkel kéne számolni szerintetek?
Hello!
Hát ha előtét nélkül próbálgatod, akkor neked tényleg olcsó Led-ek kellenek! De nem értem a fejtegetésedet. A Led-re áramot kell adni. A kutyát nem érdekli a feszültség. Ha a kitöltés 10% és az áram állandó, akkor az átlagáram is 10%-lesz, méregetni sem kell. (Ha meg ezt feszültségekkel akartad szimulálni, az meg teljesen vakvágány. Remélem is hogy tévedek.) De valamit - valamiért. Azért az MPX, hogy ne kelljen annyi meghajtó. Ha a diódák olcsók, akkor meggondolandó kihagyni az MPX-et. És hogy jön össze az az 450-500db a 10x10-es mátrixból? Valahol mindig "kakás" a menyasszony! üdv! proli007
Igaz, nagy hülyeséget írtam a led feszültség összefüggéssel kapcsolatban, csak a fényerő ÁRAM összefüggést akartam valahogy mélységeiben fejtegetni.
a 450-500 db úgy jön össze, hogy havernak egy 225ledből álló ábra kéne, és ez 2szer off: Ez a 40fokos láz kicsit megvisel agyilag....
Heló! Azt szeretném kérdezni hogy egy +-40v-os táphoz alakitás nélkül lehetne e illeszteni kivezérlésjelzőt, mert csak 12Vosban láttam?
Sziasztok! Az lenne a kérdésem hogy egy uaa180-as IC-re a LED-eket rá leheté úgy kötni mint pl az LM3915-re? Vagyis ne ez a szokásos 4 LED sorbakötve kapcsolás legyen ismételve 3xor hanem mind a 12 LED egyik fele pl egy +3 voltra lenne kötve? Vagy épp az hogy ez a kapcsolás titka hogy igy "megy" felfele folytonosan a jel? Nemtudom elég érthető vagyok-e Csatoltam egy hamarjában rajzolt képet hátha igy jobban megértitek. És pl ha 12 tranzisztort akarnék meghajtani a 12 lábbal, vezérelhetném igy mint a képemen ledeket vagy van valami szerepe annak a csatolásnak hogy 4 LED, vagyis a 4 kijövő láb közt (mint ahogy az összes kapcsoláson látható) van összefüggés azontúl hogy pl igy meglehet oldani a durván 4LED 12V feszültségleosztást a ledekre? Azt szeretném ha valaki elmondaná a lábokon kijövő jelek összefüggését ha egyáltalán van, vagy függetlenül müködnek mint az LM3915? Megnéztem az uaa180-as adatlapját de nem értettem meg ezt a felét. Köszi előre is válaszotok.
Hello!
Nem véletlen, mert a Led-ek számára elég sok a 40V az 1,5..3V nyitófeszültségükhöz képest. IC-ről nem is beszélve. De mivel az áramkör fogyasztása a Led-e miatt relatíve magas, ha 40V-ból állítunk elő analóg módon tápot a kijelzőnek, elég sok a veszteség azaz a "fűtés". De ha ez Téged nem zavar, akkor persze lehet tápot gyártani belőle. üdv! proli007
Hello!
Ezt mind ha már kérdezted volna! Alapvetően az UAA180-at tudomásom szerint be lehet kötni a fenn említett módon, csak van egy apró különbség. - Amíg a Led-eket négyesével csoportba kötöd, akkor "oszlopszerű" kijelzést kapsz. (Tehát a legmagasabb érték alatti Led-ek égnek) - Ha egyenként kötöd a kijelzőre, akkor "pontszerű" kijelzést kapsz. (Te hát csak az a Led ég, amely az aktuális szintnek megfelel) üdv! proli007
Sziasztok! És a csúcstartó funkciót tudja valamelyik ilyen ledmeghajtó ic?
Köszi szépen a válaszod, csak nekem volt már olyan esetem hogy a hagyományos bekötésben mindig a 4 ledből az elsők több áramot kaptak s jobban világitottak es olyan is volt hogy pár superflux ledet kilőttek me többet kaptak mint a hátsók (4 ledre értem). Ha az IC tökéletes akkor egyenletes a 4 leden a feszültségeloszlás, vagy mindig a 4-ből az elsők többet kapnak És tudom hogy kérdeztem és bocsi csak az a baj az értesitésem nem működik, egyszerűen nem jelez ha irnak a topikba, és nem beállitas a hiba, mindig minden oldalt minden nap át kell nyálazzak mert nem jelez, e-mailt küld te itt nem jelez s e-mailokat nem nézek. S ha pár napig nem vagyok itt akkor véletlenül ugorhatok át fontos hozzászólásokat mi lehet pont nekem szólt.
LB 1412 az utolsó 5 LED esetében tudja a Peak Hold funkciót.
Hello!
Elvileg minden kimeneten áramgenerátor van, tehát egyforma áramoknak kell folyni. De lehet ott volt a probléma, hogy a Led-ek nyitófeszültségének összege és az áramgenerátor maradékfeszültsége, már több volt, mint a tápfesz. üdv! proli007
Hello!
Hát mondjuk az lehet hogy a led-ek mivel az emlitett superfluxok voltak igy 3,2 voltosak voltak és a táp 12V. Mondjuk nemértem akkor hogy, ha még kevesebb a feszültség akkor hogy tolódhat el az eloszlás és az első kap többet... Vagy lehet az is hogy cinezéskor kaptak több meleget s ezek meg elég érzékenyek a melegre, s pusztán a véletlen műve hogy pont az első ledekre esett, nemtudom... Köszi
Szia! Már tegnapóta nézegettem a lehetséges megoldásokat és egy L78s00 fesz. csökkentő IC-t bekötök igy lessz 12V-om! Köszi azért
Sziasztok!
Szeretnék készíteni egy kivezérlés mérőt 5.1 es rendszer mélynyomójára 40HZ-200KHZ közé tehát az alja valahol 30Hz a teteje 200-250 HZ körül kellene hogy legyen. Milyen megoldással lehetne megoldani? Esetleg egy kapcsolása valakinek akinek csinált már ilyet. Köszi
Valamit elírtál!
200kHz az sok egy kicsit, elég a 200Hz. Bármelyik kapcsolás tudja ezeket a paramétereket hozni. Választani kell a LED-ek száma, és a kijelzés módja szerint, majd keresni hozzá egy szimpatikusat itt a topikban.
Szia!
Hát nemtudom ezt láttad-e, igaz én nem csináltam meg. Viszont ha valóban jól működik akkor itt le van bontva kisebb kapcsolásokra az egész és neked elég ha csak erre a tartományra csinálsz egy szűrőt (30-250 Hz). Itt elég jól le van irva melyik kapcsolás hogyan kapcsolódik a másikhoz és miért felel (előerősitő, szűrő, kivezérlésjelző stb).
Szia
szerintem kimaradt hogy mit építsek meg link vagy kép Szamóca! Tudom elírtam bocsánat az alatt lévő sorba már jól írtam.
Bármelyik kapcsolás megfelel hozzá, csak az a kérdés hogy a kivezérlésmérőt akarod nézni vagy a filmet?
Legegyszerűbb, ha az LM 3915-tel készíted el. Már ha megelégszel a 10LED-es kijelzéssel. Ha nagyobb igényeid vannak, akkor az 12 LED-es LB 1412-őt ajánlom, ami már csúcsértéktartást is tud. Igaz ezt csak rendelésre hoznak be a kereskedők. Ha extra hosszú LED-sort szeretnél, akkor kaszkádba is kapcsolhatod az IC-ket. A kapcsolási rajzokat megtalálod a alldata.com-on
(Még annyit megjegyeznék, hogy nem mindig szép /hasznosságáról nem is beszélve/ a hosszú jelzősor. Építettem egyszer jó 20éve ismerősnek, megrendelésre egy 4X 20LEd-es kijelzőt. Borzalmas volt, és teljesen haszontalan. )
Sziasztok!
Nem akarok nagy méretűt. Az LM3915 jó is lesz szerintem! Akkor nem kell semmilyen speciális változtatás a mélynyomóhoz elég ha csak a csűrő unán berakom? A 70deik oldalon van egy pdf-be egy LM 3915 ös kapcsolás. abból az egyik fele jó lesz nekem ugye? nem kell hozzá szint emelő estleg vagy valami vagy csak így naturba mehet a szűrő után? Köszi
Szia! Bocsi , most latom kimaradt, itt van Bővebben: Link
Szia!
Az általad linkelt oldalon van egy sávszűrő számító programocska. Abba a jósági tényező (kisebb vagy nagyobb érték a jó?) és sávszélesség mit jelent? Köszi
Köszi!
Azért ha nem nagy kérés 2 szóba összefoglalhatnád Amúgy te már építetted meg ezt a kapcsolást amit belinkeltél? PeTi |
Bejelentkezés
Hirdetés |