Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Lapozás: OK   29 / 72
(#) kefe13 válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /

Hőfokot hétvégén vagy jövő héten, benn van nagyobb müszi melóba, hát akár hogy nézem ez egyforma :S Mi nuni lehet ?
(#) CIROKL válasza kefe13 hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /

Kösd már át a bemenetet MONO ra ! gyakorlatilag kösd össze a két bemenetet és akkor mi a helyzet ? Arra lenék kiváncsi hogy ekkror egyforma - e, vagy van külömbség a két oldal közt .

LOL, megvan, egy kondi lába, C3 é lógott, volt kis baleset összeszerelés közbe mosmár szól mint a vöcsök
(#) CIROKL válasza kefe13 hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /

Nos erre nagyon vigyázz a forrasztásokra mert ITT foplyamatosan megy a beállitott nyugalmi áram . Ha van valahol forrasztási kontaktod akkor az akár végzetes is lehet ? De most örülök hogy megtaláltad ezt a picike gondot bár lehetet volna nagyobb is . És a hangzásáról vélemény . Milyen hangfalon és mivel hajtod meg ?

Most próbára pc, X-FI hangkari, foobar2000, nagyrészt flac, ape állományok, doboz: heco vitas 300 , 6 ohm, A 1,5 A kevésnek tűnik, 1,7 el szebben muzsikál, a hangja megnyerő, már amennyit egy oldalból lehet hallani, de a dinamika, átvitel lenyűgöző, még szedetvetett trafóval is, és bivalyerős
Jó masina lesz ez !
(kontrukciós hiba 1 : az egészet ketté kellene vágjam, állítva szépen el megy a meleg, így fekve tényleg forró, bár előbb mérek hőfokot sztereóba, fekve)

köszi a segítséget
(#) vendelkiraly válasza kefe13 hozzászólására (») Ápr 9, 2009 /

Örülök, hogy megszólalt az erősítő, és hogy teccik a hangja. Persze majd sztereóban más lesz. A hűtőbordád valóban nem túl nagy. Fekve semmiképp sem lesz jó. Állítva esetleg, de úgy is nagyon izzadni fognak a BD-k. De majd kikísérletezed. Ez egy tipikusan olyan erősítő, amivel el lehet "játszadzni" egy darabig. Lehet próbálgatni így-úgy, ilyen tranzisztorral, olyan tranzisztorral, a kondenzátorokat is lehet csereberélni. Aztán a végén összeáll egy olyan hangzás, ami a te fülednek tetszik és akkor úgy hagyod.
Esetleg "kukázz" még ilyen, vagy ehhez hasonló bordákat. Egy tranzisztorra egy borda, úgy biztos jobb lenne.
A féltápfeszt pontosan be tudtad állítani?
Még arra lennék kíváncsi, hogy az az 5 W-os ellenállás mennyire melegszik?
(#) kefe13 válasza vendelkiraly hozzászólására (») Ápr 10, 2009 /

Szia, kezdem a végéről , 5W os ellállat meleg volt, de még kézzel bírható, féltápot hát igen elég nehézkesen de 0,5 V pontossággal sikerült beállítani, a borda kevéske, vagy egy tranyó 1 ilyen , akkor ugye kell kukázni még egy 65 centis darabot, vagy az 5300-as bordából 10 centi / tranyó , sajnos válság van, ugyhogy most némi asztalosmunka meg kis gyülytögetés következik a trafóra + bordára. Egy biztos, megépül
Ha valami alakul majd jelentkezek
Addig is
(#) Beachway hozzászólása Ápr 14, 2009 / 1

Elkészült a DoZ erősítőm doboza végre! Van még rajta teendő, de a külseje nem változik.
(#) kefe13 válasza Beachway hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /

Gútos ! , Gratulálok, szép, egy két kérdés.
Tápfesz ? , Nyugalmi ? , Mit hajtasz vele , mivel hajtod ?
Ha már írtad itt bocs.

(Asszony nem nyekereg hogy fűt, meg nagy, meg ilyenek ?)

hja meg Boldog Nyulat !
Meg kérdeznék a bordákról is, mekkora zászlók? meg milyen tranyók dolgoznak?
(#) CIROKL válasza Beachway hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /

Szia : nos gratulálok a végeredményhez , nagyon frappánsan megoldotttad . Mennyi lett a sújja ?
(#) Beachway válasza kefe13 hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /

Nos hát 13kg. Motorola 2n3055 tranyók, 1,7Amper nyugalmi áram. 3kg-os hűtőborda.20x30cm-es borda. 55-58C fok üzemi höfok. Triange zafir hangfal vagy Wharfedele modus hangfal. Onkiyo DX-7510 Cd, Audio note kábel. Ezt az erősítőt csak is kizárólag HI-FI re használom.A mindennapi zenére van másik erősítőm. A gardános poti hajtása nem a legjobb! Erre kellene valami megoldás.Most festo pneumatika csőből van ami nem tökéletes.Megpróbálom rúgóból.
(#) CIROKL válasza Beachway hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /

A potira esetleg fém bovden spirált kéne tenni ? Ez Jó lenne csak tudom eléggé maceráns megoldani .Ezek szerint megvagy a DoZ minőségével elégedve ha ilyen szépen bedobozoltad ! Viszont az a 58-fok az kicsit elrettent az nyáron a nagy kánikulában sajnos még több lessz . De majd a használat során kiderül hogy hogyan és miképpen viselkedik?
(#) kefe13 válasza Beachway hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /

re, Válaszod több mint kielégítő, a rendszer leírásra kifogástalan. Nekem sajnos szerényebb körülmények közt fog muzsikálni. Ha megtaláltad benne amit kerestél akkor sok boldog évet kívánok!
(remélem egyszer eljutok én is ide, őő hova is ? )
(#) kefe13 hozzászólása Ápr 14, 2009 /

Trnyó, borda közti mérésnél , hány fokig leget elmenni ? , tapasztalat érdekelne nem az adatlap.
(#) Beachway hozzászólása Ápr 14, 2009 /

A bofdent megpróbálom! Köszi! Igen nagyon tetszik! Addíg még nem lesz jobb ezt fogom használni. Szerényebb cuccal is feltűnik a hatalmas dinamikája az erősítőnek. Olyan elsöprően brutális! Megpróbáltam Videoton ládával is. Érzékelhető a hatalmas dinamika. Nem aggódom a nyártól sem, mert én ezt a szobában fogom használni ,nem pedig kint a szabad napsütésben. A szobám nyáron sem sokkal melegebb! Köszönöm a jókívánságokat. A tranyó hűtőborda közti mérésen mit értesz? A hőmérséklet külömbséget? Nem tudom hány fokig lehet elmenni! Nem akarok nagyobb teljesítményt kihozni. Tulajdonképpen a 10w is elegendő lenne! A hangládák elég dinamikusak. 92DB! A hűtőborda és a tranyó közé a lehető legvékonyabb csillámot tettem. Szerintem 80 fokig elmehet.
(#) Beachway hozzászólása Ápr 14, 2009 /

Még egy észrevétel. Minél kisebb a termikus instabiláció annál jobb a minőség. Ezt az olvasottak, és a személyes tapasztalataim alapján írom. Ezért építem meg az eredeti Zen erősítőt. Érthetőbben. A félvezetők mikor nyitogatnak minden pillanatban más a belső hőmérsékletük. És ezért más paramétert produkálnak minden időpillanatban. Ez az erősítő alapban is ezerrel disszipál, így nem sokat változik a belső hő. De minél többet disszipál, és a hőveszteséghez képest minél kisebb a kimeneti teljesítménye annál jobb a hangminőség! És ez a lényege. Az eredeti Zen 90w disszipáció mellett 10w-ot ad le. Ez a DoZ nál 80-20! De ezt az arányt lehet úgy is változtatni, hogy nem hajtom ki teljesen.
(#) vendelkiraly válasza Beachway hozzászólására (») Ápr 14, 2009 /

Valóban szépen oldottad meg! Ügyes munka!
Amiket írtál és ahogy megépítetted, csak megerősít abban, hogy igen is van létjogosultsága az ilyen és ehhez hasonló A osztályú erősítőknek.
Mit is írhatnék még mást; Jó zenehallgatást. Persze a tapasztalatokat azért egy-egy zeneszám után megoszthatnád velünk
(#) MolnarG hozzászólása Ápr 15, 2009 /

Nagy szentségtörés lenne aktív hűtést használni ehhez az erősítőhöz? Vagy a motor zaja bezavarna a kimenetbe?
(#) lamalas válasza MolnarG hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Sztem nem szentsegtores egyetlen erositohoz sem aktiv hutest hasznalni. Ha az ember okosan tervezi meg a hutest akkor nem is kell hozza hatalmas ventillator nagy fordulatszamon es teljesen halk marad, nem fog zavarni a hutes. Masreszt ha teljesen kulon aramkorrol hajtod a ventit akkor elektromosan sem fog bezavarni.
(#) MolnarG válasza lamalas hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Ezt örömmel hallom, mert én is terezgetek építeni egy DOZ-t, és hát lehet, hogy bajban lennék a hűtőborda beszerzéssel, meg szeretném minél kisebbre is építeni. De ez még a jövő zenéje egyelőre, majd elválik még.
(#) Beachway válasza MolnarG hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Szerintem is egyfajta megoldás az aktív hűtés. Csak két dologra kell odafigyelni! Az egyik a ventilátor és a levegő áramlásának hangja! A másik a kefés motor zavarásának kiküszöbölése. Ha ezeket normálisan meg tudod oldani érdemes vele foglalkozni! Az eredeti Zen-nél is aktív hűtéssel van megoldva! Az pedig egy igazi minőségi ketyere. Tehát van realitása. Alacsony fordulatú ventilátort kell használni, és a borda profilja megfelelő legyen. Most a Zen-nél pont ezzel küszködök. Ha van valami eredmény beszámolok nektek!
(#) MolnarG válasza Beachway hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Úgy tudom a modern PC ventilátorok "brushless" EC motorok, azaz elektronikusan kommutált motorok. Ennél biztos, hogy nem okozhat gondot az említett probléma.

Erről én annyit tudok, hogy 3 vezetékes motor amiben a motorszabályozó is bele van építve a mociba. És 0-5 voltig egy szabályozó feszültséggél tudod a motorfordulatot vezérelni. Szerintem erre semmi szükség. Én ezt úgy terveztem, hogy tök tápfesszel (12V) hajtom meg , és miután érzékelem a disszipáció mértékét a motor tápfeszt folyamatosan csökkenteni fogom amíg csak lehet. Egy primkó hajtásszabályozót terveztem erre a célra. De gondoltam arra is ,hogy egy hőérzékelővel szabályozom, ami kezdetben nem is működtetné a motort, csak amikor a borda bemelegszik. Viszont ha ezek az aktív hűtésű rendszerek valami oknál fogva meghibásodnak a végtranyók tutira füstbe borulnak! Ezt nem szabad elfelejteni. Gondoltam még egy független hőérzékelőre ami a tápot elveszi ha a borda 80 fok fölé menne. A kérdés csak az, hogy mennyire ésszerű belemenni a védelmekbe?
(#) MolnarG válasza Beachway hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Én konkrétan az egyszerű 2 vezetékes 12V -os rendszerhűtő ventire gondoltam. Egyszerűek az ilyen hőfok vezérlésű venti meghajtó áramkörök, ilyen alapon maga az erősítő is meghibásodhat! Egy egyszerű kis hővédelem, ami probléma esetén leoldja a tápot nem hinném, hogy túlbonyolítja a dolgot.
(#) Beachway válasza vendelkiraly hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /

Köszönöm! Örülök ,hogy tetszik a munkám. Természetesen van létjogosultsága! Két fajta ember létezik.Az egyik a minőségre hajt, a másik a mennyiségre.Ez nem az a fajta erősítő amivel discozni szoktak.De ahoz kíváló amihez tervezték.Viszont ha a rossz tulajdonságai is érdekelnek elmondom szívesen.Minden erősítőnek megvan a maga stílusa ,karaktere.Ennek nem nagyon van.Olyan semleges.Egy vájt fülű hifi-s barátom úgy jellemezte, hogy olyan a hangja mint az olcsó kínai highend cuccnak amit 5-600 ezerért lehet venni. Én ennek még a töredékét sem költöttem rá! De a dinamikája brutális. Ha majd felhangoltam a kimeneti R-C tagot és a táp MTF kondit majd írok még róla!De ehez sokat kell még hallgatni a ketyerémet! Én hiszem, hogy ha igazán meg akarjuk közelíteni a tökéletes erősítőt azt csak is A osztállyal fogjuk tudni!

Igen! Szerintem is ez így jó lesz! Mondhatni tökéletes. Egyszerű és nagyszerű!
(#) Tibi98 hozzászólása Ápr 17, 2009 /

Sziasztok!
Pár hete megépítettem a topic elején belinkelt magyar nyelvű oldalon található DoZ kapcsolást.
Nagyon meg voltam vele elégedve, bár az ajánlott 40V helyett, csak 31V-ról üzemelt...
Probléma nélkül üzemelt is pár napig, a melegedéssel sem volt gond, max 70fokot mértem a tranzisztorokon, 1,6A nyugalmi mellett...
Javarészt számítógépről hajtottam, és tegnap este, mikor kikapcsoltam a PC-t (és nagyjából ezzel egy időben bekapcsoltam a TV-t, a hangfal elkezdett közepes hangerőn, 80Hz körül zúgni pár mp-ig, aztán az erősítőn 2-3cm-s láng kíséretében elégett az alsó BD139-et földre kötő 100ohmos ellenállás...
Még csak beépítve mértem, de az alapján a végtranyók is elszálltak...
Szerintetek mi lehetett a probléma? a Búgás alapján gerjedésre gondolok, csak nem tudom, hogy ez milyen kapcsolatba van a PC ki-, vagy a TV bekapcsolásával
(#) CIROKL válasza Tibi98 hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

Nos ha az a 100 ohm -os ellenálásod nem volt minimum 1 wattos akkor az okozta a problémádat ! Szedj ki belőle minden félvezetőt alaposan ellenőrizd mind és ha tuti minden akkor mehet a zene tovább !
(#) Tibi98 válasza CIROKL hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

Nem volt 1W-os, csak 0,6os, vagy még kevesebb...
De az hogy lehet, hogy több napig kifogástalanul működött, és pont azután adta meg magát, hogy csökkentettem a nyugalmit... (kb 1,5A-re)
Hova kell még nagyobb ellenállás? Csak hogy a későbbiekben elkerüljem az ebből adódó problémákat...
Köszi, üdv:
Tibi!
(#) CIROKL válasza Tibi98 hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /

Csak oda de viszont ha maradsz az 1,6-1,7 ampernál akkor elég az 1 wattos! Ezt a témát már pedig forszíroztuk itt anno ? További jó zenehallgatózást ezen az erősítőn , egyébként még működőképes volt , addig mi a te személyes megitélésed róla ?
Következő: »»   29 / 72
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem