Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Témaindító: vendelkiraly, idő: Dec 17, 2007
Témakörök:
Hőfokot hétvégén vagy jövő héten, benn van nagyobb müszi melóba, hát akár hogy nézem ez egyforma :S Mi nuni lehet ?
Kösd már át a bemenetet MONO ra ! gyakorlatilag kösd össze a két bemenetet és akkor mi a helyzet ? Arra lenék kiváncsi hogy ekkror egyforma - e, vagy van külömbség a két oldal közt .
LOL, megvan, egy kondi lába, C3 é lógott, volt kis baleset összeszerelés közbe mosmár szól mint a vöcsök
Nos erre nagyon vigyázz a forrasztásokra mert ITT foplyamatosan megy a beállitott nyugalmi áram . Ha van valahol forrasztási kontaktod akkor az akár végzetes is lehet ? De most örülök hogy megtaláltad ezt a picike gondot bár lehetet volna nagyobb is . És a hangzásáról vélemény . Milyen hangfalon és mivel hajtod meg ?
Most próbára pc, X-FI hangkari, foobar2000, nagyrészt flac, ape állományok, doboz: heco vitas 300 , 6 ohm, A 1,5 A kevésnek tűnik, 1,7 el szebben muzsikál, a hangja megnyerő, már amennyit egy oldalból lehet hallani, de a dinamika, átvitel lenyűgöző, még szedetvetett trafóval is, és bivalyerős
Jó masina lesz ez ! (kontrukciós hiba 1 : az egészet ketté kellene vágjam, állítva szépen el megy a meleg, így fekve tényleg forró, bár előbb mérek hőfokot sztereóba, fekve) köszi a segítséget
Örülök, hogy megszólalt az erősítő, és hogy teccik a hangja. Persze majd sztereóban más lesz. A hűtőbordád valóban nem túl nagy. Fekve semmiképp sem lesz jó. Állítva esetleg, de úgy is nagyon izzadni fognak a BD-k. De majd kikísérletezed. Ez egy tipikusan olyan erősítő, amivel el lehet "játszadzni" egy darabig. Lehet próbálgatni így-úgy, ilyen tranzisztorral, olyan tranzisztorral, a kondenzátorokat is lehet csereberélni. Aztán a végén összeáll egy olyan hangzás, ami a te fülednek tetszik és akkor úgy hagyod.
Esetleg "kukázz" még ilyen, vagy ehhez hasonló bordákat. Egy tranzisztorra egy borda, úgy biztos jobb lenne. A féltápfeszt pontosan be tudtad állítani? Még arra lennék kíváncsi, hogy az az 5 W-os ellenállás mennyire melegszik?
Szia, kezdem a végéről , 5W os ellállat meleg volt, de még kézzel bírható, féltápot hát igen elég nehézkesen de 0,5 V pontossággal sikerült beállítani, a borda kevéske, vagy egy tranyó 1 ilyen , akkor ugye kell kukázni még egy 65 centis darabot, vagy az 5300-as bordából 10 centi / tranyó , sajnos válság van, ugyhogy most némi asztalosmunka meg kis gyülytögetés következik a trafóra + bordára. Egy biztos, megépül
Ha valami alakul majd jelentkezek Addig is
Elkészült a DoZ erősítőm doboza végre! Van még rajta teendő, de a külseje nem változik.
Gútos ! , Gratulálok, szép, egy két kérdés.
Tápfesz ? , Nyugalmi ? , Mit hajtasz vele , mivel hajtod ? Ha már írtad itt bocs. (Asszony nem nyekereg hogy fűt, meg nagy, meg ilyenek ?) hja meg Boldog Nyulat ! Meg kérdeznék a bordákról is, mekkora zászlók? meg milyen tranyók dolgoznak?
Szia : nos gratulálok a végeredményhez , nagyon frappánsan megoldotttad . Mennyi lett a sújja ?
Nos hát 13kg. Motorola 2n3055 tranyók, 1,7Amper nyugalmi áram. 3kg-os hűtőborda.20x30cm-es borda. 55-58C fok üzemi höfok. Triange zafir hangfal vagy Wharfedele modus hangfal. Onkiyo DX-7510 Cd, Audio note kábel. Ezt az erősítőt csak is kizárólag HI-FI re használom.A mindennapi zenére van másik erősítőm. A gardános poti hajtása nem a legjobb! Erre kellene valami megoldás.Most festo pneumatika csőből van ami nem tökéletes.Megpróbálom rúgóból.
A potira esetleg fém bovden spirált kéne tenni ? Ez Jó lenne csak tudom eléggé maceráns megoldani .Ezek szerint megvagy a DoZ minőségével elégedve ha ilyen szépen bedobozoltad ! Viszont az a 58-fok az kicsit elrettent az nyáron a nagy kánikulában sajnos még több lessz . De majd a használat során kiderül hogy hogyan és miképpen viselkedik?
re, Válaszod több mint kielégítő, a rendszer leírásra kifogástalan. Nekem sajnos szerényebb körülmények közt fog muzsikálni. Ha megtaláltad benne amit kerestél akkor sok boldog évet kívánok!
(remélem egyszer eljutok én is ide, őő hova is ? )
Trnyó, borda közti mérésnél , hány fokig leget elmenni ? , tapasztalat érdekelne nem az adatlap.
A bofdent megpróbálom! Köszi! Igen nagyon tetszik! Addíg még nem lesz jobb ezt fogom használni. Szerényebb cuccal is feltűnik a hatalmas dinamikája az erősítőnek. Olyan elsöprően brutális! Megpróbáltam Videoton ládával is. Érzékelhető a hatalmas dinamika. Nem aggódom a nyártól sem, mert én ezt a szobában fogom használni ,nem pedig kint a szabad napsütésben. A szobám nyáron sem sokkal melegebb! Köszönöm a jókívánságokat. A tranyó hűtőborda közti mérésen mit értesz? A hőmérséklet külömbséget? Nem tudom hány fokig lehet elmenni! Nem akarok nagyobb teljesítményt kihozni. Tulajdonképpen a 10w is elegendő lenne! A hangládák elég dinamikusak. 92DB! A hűtőborda és a tranyó közé a lehető legvékonyabb csillámot tettem. Szerintem 80 fokig elmehet.
Még egy észrevétel. Minél kisebb a termikus instabiláció annál jobb a minőség. Ezt az olvasottak, és a személyes tapasztalataim alapján írom. Ezért építem meg az eredeti Zen erősítőt. Érthetőbben. A félvezetők mikor nyitogatnak minden pillanatban más a belső hőmérsékletük. És ezért más paramétert produkálnak minden időpillanatban. Ez az erősítő alapban is ezerrel disszipál, így nem sokat változik a belső hő. De minél többet disszipál, és a hőveszteséghez képest minél kisebb a kimeneti teljesítménye annál jobb a hangminőség! És ez a lényege. Az eredeti Zen 90w disszipáció mellett 10w-ot ad le. Ez a DoZ nál 80-20! De ezt az arányt lehet úgy is változtatni, hogy nem hajtom ki teljesen.
Valóban szépen oldottad meg! Ügyes munka!
Amiket írtál és ahogy megépítetted, csak megerősít abban, hogy igen is van létjogosultsága az ilyen és ehhez hasonló A osztályú erősítőknek. Mit is írhatnék még mást; Jó zenehallgatást. Persze a tapasztalatokat azért egy-egy zeneszám után megoszthatnád velünk
Nagy szentségtörés lenne aktív hűtést használni ehhez az erősítőhöz? Vagy a motor zaja bezavarna a kimenetbe?
Sztem nem szentsegtores egyetlen erositohoz sem aktiv hutest hasznalni. Ha az ember okosan tervezi meg a hutest akkor nem is kell hozza hatalmas ventillator nagy fordulatszamon es teljesen halk marad, nem fog zavarni a hutes. Masreszt ha teljesen kulon aramkorrol hajtod a ventit akkor elektromosan sem fog bezavarni.
Ezt örömmel hallom, mert én is terezgetek építeni egy DOZ-t, és hát lehet, hogy bajban lennék a hűtőborda beszerzéssel, meg szeretném minél kisebbre is építeni. De ez még a jövő zenéje egyelőre, majd elválik még.
Szerintem is egyfajta megoldás az aktív hűtés. Csak két dologra kell odafigyelni! Az egyik a ventilátor és a levegő áramlásának hangja! A másik a kefés motor zavarásának kiküszöbölése. Ha ezeket normálisan meg tudod oldani érdemes vele foglalkozni! Az eredeti Zen-nél is aktív hűtéssel van megoldva! Az pedig egy igazi minőségi ketyere. Tehát van realitása. Alacsony fordulatú ventilátort kell használni, és a borda profilja megfelelő legyen. Most a Zen-nél pont ezzel küszködök. Ha van valami eredmény beszámolok nektek!
Úgy tudom a modern PC ventilátorok "brushless" EC motorok, azaz elektronikusan kommutált motorok. Ennél biztos, hogy nem okozhat gondot az említett probléma.
Erről én annyit tudok, hogy 3 vezetékes motor amiben a motorszabályozó is bele van építve a mociba. És 0-5 voltig egy szabályozó feszültséggél tudod a motorfordulatot vezérelni. Szerintem erre semmi szükség. Én ezt úgy terveztem, hogy tök tápfesszel (12V) hajtom meg , és miután érzékelem a disszipáció mértékét a motor tápfeszt folyamatosan csökkenteni fogom amíg csak lehet. Egy primkó hajtásszabályozót terveztem erre a célra. De gondoltam arra is ,hogy egy hőérzékelővel szabályozom, ami kezdetben nem is működtetné a motort, csak amikor a borda bemelegszik. Viszont ha ezek az aktív hűtésű rendszerek valami oknál fogva meghibásodnak a végtranyók tutira füstbe borulnak! Ezt nem szabad elfelejteni. Gondoltam még egy független hőérzékelőre ami a tápot elveszi ha a borda 80 fok fölé menne. A kérdés csak az, hogy mennyire ésszerű belemenni a védelmekbe?
Én konkrétan az egyszerű 2 vezetékes 12V -os rendszerhűtő ventire gondoltam. Egyszerűek az ilyen hőfok vezérlésű venti meghajtó áramkörök, ilyen alapon maga az erősítő is meghibásodhat! Egy egyszerű kis hővédelem, ami probléma esetén leoldja a tápot nem hinném, hogy túlbonyolítja a dolgot.
Köszönöm! Örülök ,hogy tetszik a munkám. Természetesen van létjogosultsága! Két fajta ember létezik.Az egyik a minőségre hajt, a másik a mennyiségre.Ez nem az a fajta erősítő amivel discozni szoktak.De ahoz kíváló amihez tervezték.Viszont ha a rossz tulajdonságai is érdekelnek elmondom szívesen.Minden erősítőnek megvan a maga stílusa ,karaktere.Ennek nem nagyon van.Olyan semleges.Egy vájt fülű hifi-s barátom úgy jellemezte, hogy olyan a hangja mint az olcsó kínai highend cuccnak amit 5-600 ezerért lehet venni. Én ennek még a töredékét sem költöttem rá! De a dinamikája brutális. Ha majd felhangoltam a kimeneti R-C tagot és a táp MTF kondit majd írok még róla!De ehez sokat kell még hallgatni a ketyerémet! Én hiszem, hogy ha igazán meg akarjuk közelíteni a tökéletes erősítőt azt csak is A osztállyal fogjuk tudni!
Igen! Szerintem is ez így jó lesz! Mondhatni tökéletes. Egyszerű és nagyszerű!
Sziasztok!
Pár hete megépítettem a topic elején belinkelt magyar nyelvű oldalon található DoZ kapcsolást. Nagyon meg voltam vele elégedve, bár az ajánlott 40V helyett, csak 31V-ról üzemelt... Probléma nélkül üzemelt is pár napig, a melegedéssel sem volt gond, max 70fokot mértem a tranzisztorokon, 1,6A nyugalmi mellett... Javarészt számítógépről hajtottam, és tegnap este, mikor kikapcsoltam a PC-t (és nagyjából ezzel egy időben bekapcsoltam a TV-t, a hangfal elkezdett közepes hangerőn, 80Hz körül zúgni pár mp-ig, aztán az erősítőn 2-3cm-s láng kíséretében elégett az alsó BD139-et földre kötő 100ohmos ellenállás... Még csak beépítve mértem, de az alapján a végtranyók is elszálltak... Szerintetek mi lehetett a probléma? a Búgás alapján gerjedésre gondolok, csak nem tudom, hogy ez milyen kapcsolatba van a PC ki-, vagy a TV bekapcsolásával
Nos ha az a 100 ohm -os ellenálásod nem volt minimum 1 wattos akkor az okozta a problémádat ! Szedj ki belőle minden félvezetőt alaposan ellenőrizd mind és ha tuti minden akkor mehet a zene tovább !
Nem volt 1W-os, csak 0,6os, vagy még kevesebb...
De az hogy lehet, hogy több napig kifogástalanul működött, és pont azután adta meg magát, hogy csökkentettem a nyugalmit... (kb 1,5A-re) Hova kell még nagyobb ellenállás? Csak hogy a későbbiekben elkerüljem az ebből adódó problémákat... Köszi, üdv: Tibi!
Csak oda de viszont ha maradsz az 1,6-1,7 ampernál akkor elég az 1 wattos! Ezt a témát már pedig forszíroztuk itt anno ? További jó zenehallgatózást ezen az erősítőn , egyébként még működőképes volt , addig mi a te személyes megitélésed róla ?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |