Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Tetszik a táp felépítésed, olyan "kompakt" modul. Viszont a lágyindító ellenállások nagyon egy kupacban vannak, és túl közel a reléhez, nincs elég szellőzése. Ha rövid időn belül nem kell újra indulni, így is jó. Viszont én nem ajánlanám egy hálózati/hosszabbító/egyéb okból pár percen belüli újraindítást, mert az ellenállások nem hűlnek vissza, egymást fűtik, és leolvaszthatják a relédet is. A próbákhoz jó lesz, de szerintem próbáld meg majd vele az ujraindulásokat, hogy mennyire fűtenek be az ellenállások. Egy tömbben használva már nem érvényes az 5W , ami a disszipációja. A legjobb megoldás ami tetszene nekem, ha az ellenállások szintén a bordához lennének csavarozva. Így csökkenteni lehetne a méretüket is talán 3W-osra. Egyébként szép munka !
Van nagyobb gép,200 és 250A áramú,rezonáns ,teljes hidas és a két tranyós nyittó.
A másik kérdésedre nem tudok válaszolni,nincs infóm.
Teljes mértékben igazad van, ezt kifelejtettem mert külön-külön kaptam a részeket és igen a főtrafóval sorba volt egy fojtó v. rezonáns tekercs! Elnézést kérek!
Helló!
A 150A is bőven lég csak azt nem tudom melyik kapcsolás a legjobb. És olyat keresek ami kapcsolható AC/DC kimenetű. Köszi!
Köszi, tényleg melegszenek az újraindításokkor, egyébként 5db 10ohm 5W van bent. Az igazat megvallva engem is zavart de többszöri próbák alatt nem volt vele baj, de ha később úgyis sok próba lesz akkor már lehet nem fogják szeretni az életet egymás oldalán
Szerintem a végleges verzióban működne a dolog ott egyszer beindítja az ember aztán hegeszt, de a végleges verzióig sok idő fog eltelni és pár IGBT eldurranni. Eddig 3 garnitúra félvezetőt sikerült szereznem a próbákra, most jön a vezérlés megépítése bemérése. Üdv
A 10 ohm /5W ellenállások milyen kapcsolásban vannak,soros,párhuzamos vagy vegyes?
Soros kapcsolásban vannak. A lágyindítás késleltetése kb. 2 másodperc. Egy kérdésem lenne a vezérlést kell később lekapcsolni mint, ahogy kifogy a puffer majd menet közben mikor leállítjuk a gépet ?
A gép kikapcsolásakor a vezérlés előbb leáll mint ahogy a pufferok kifogynának.A kondik kisütésére érdemes berakni kisütő ellenállást,80-100k értékűt használunk.Lehetne egy kisebb kapcs. üzemű tápot is működtetni a pufferokról a ventilátort hajthatná és egyben megoldaná a pufferok kisütését is,csak ötlet.
jó köszi, nem nagyon volt még kapcsolatom az áramváltókkal előtte körül kellet volna nézni ezt most meg is tettem, és megnéztem a régi kapcsolásod, a macit. az ott lévő áramvátóból mekkora fesz jön ki? néztem az icnek oda max 1v mehet, + a soros dióda.. vagy attól függ, hogy milyen ellenállást teszek be, hogy mennyire van leterhelve?
Okés értem! Persze kisütőt raktam be 100k / 2W.
Végülis a kondival méreteztem a relére jutó feszültséget 330n-val 16V jutott rá, 470n-val pedig 25V aztán ráraktam egy 24V-os zenert meg a kondik is csak 25V-osak azok is maxon vannak járatva majd kiderül.
Valakinek hiba van a készülékében...
Ha jól értem te úgy képzeled el az áramváltót, hogy egy vezetékre (primer) rátekered a szekundert? Mert ha igen, akkor azt nem áramváltónak hívják! Az áramváltóhoz kell egy gyűrű alakú vasmag, ami azért elég zártnak tekinthető, (kis AL értékű ferrit, ami ebben az esetben igazából porvasmag hogy ne menjen telítésbe) amire a szekundert szépen rátekercseljük és a primer meg egy egyszerűen átbújtatott vezeték (célszerűen a trafó kivezetése) Az itt forgó "Bocs" és "Maci" kapcsolásokon érthetően van megrajzolva. Látom, közben már leesett a tantusz...
A litze préselés helyett miért nem tekered a szekundert rézlemezből? Szerintem azzal egyszerűbb és tényleg elférsz kis helyen, habár a másik fórumon azt írták sok gondot okoz a lemezes tekercselési módszer... Gábor neked erről mi a véleményed?
Ha profilra akarod préselni a sk. litzét, akkor inkább szigetelőlakkal (teflon szalag helyett) lehetne megoldani, hogy úgy is maradjon.
Egyébként úgy tervezem, hogy nem túl szorosra tekert litzével óvatosan egymásnak nyomva és lesimítva tekerem meg a rétegeket, rétegenként lakkozva.
Nem engem kérdeztél, de a lemez csak a szekunderre lehet igazán jó megoldás hat nyolc menetig és max. 0.1-0.2 mm-ig. (nagyobb keresztmetszetnél párhuzamosan fogva)
Persze vannak gépek vastagabb lemezzel tekerve, sőt profil huzalból is, de ezek a megoldások igazából a költségcsökkentés okán léteznek.
Egy hasznos anyag:
KÁBELTECHNIKAI SZAKKIFEJEZÉSEK gyűjteménye (PDF) (magyar/német/angol) Egy újabb este után amiből több órát litze beszerzés keresésével töltöttem, oda jutottam, hogy végleg feladom a beszerzés reményét végleg. Ha valaki még is ráakad valami normális forrásra, írja meg, bár ennek esélye közelít a lottő ötös felé. Az árak csillagászatiak, ha van is valahol. Tegnap is láttam EU-n belüli helyet: kiszerelés 100m. Van a németeknél is litze gyár, de beszerezhetőségről szó sincs a honlapon. Kár is vesződni velük. Mindent összevetve marad a házi litze számomra. A szekundert is megcsinálom minőségi anyagból, ha sok meló, akkor is. 0,12-es anyagom van, 3500 szálra jött ki a szekunder ! Még jó, hogy csak egy rövid darab kell ! Ez 8mm-es átmérőre jön ki tökéletesen egymás mellé fekvő szálak esetén (ami eleve utópia, lehetetlen ). 35db 100-as pászmából viszont már elég jól kivitelezhetőnek tartom. Persze a 100-as pászmák már a végeiken rögzítve, forrasztva kerülnek egymás mellé. Egy ilyen szövögetés után a pókok csak jelenthetnek nekem !
Nem mértem mekkora fesz. megy oda,csak után építettem az áramváltót.Gondolom,függ a toroid szek. menetszámától a lezáró ellenállástól a primer áramtól és még mástól is.Valóban számolni kéne,mint az orosz kolléga,nekem ez magas! Ha Te értesz az efféle számításhoz és megcsinálod s aztán közzé teszed,hogy mi kis tudásúak (nem sértés! a magamhoz hasonló tudású kollégákra gondolok! ) is megértsük,azt megköszönnénk! Biztosan hasznát vennénk!
Rézlemezből csak egy fojtót tekertem a Bocs gépembe U57 magra 18 menet.Ez a fojtó jobb,szebb a varrat,simább,mint a Maciban az ugyancsak U57 magon a 12 menet.Ez utóbbira nem tudtam többet rátekerni,gond lett volna az összefogatással.Főtrafót nem tekertem lemezzel,nem volt.
Mekkora keresztmetszetre számoltad? 20mm2-re nekem 1769,2852 jön ki,na ez is tetemes.
Üdv!
Urak érdeklődni szeretnék a kimeneti munkakábelnek milyet válasszak? Mit érdemes? Az igazat megvallva 2,5-es pálcát szeretnék használni akár egy-egy óra hegesztésre ha netán valami olyan meló van, de inkább szakaszos üzemre lesz csak nem egy ipari gép És tudnátok valamit ajánlani hol lehetne körülnézni csipesz és pálcafogóért? 20mm^2-es kábel elég lenne a 2,5-es pálcához hosszabb üzemben és ha igen hol lehet ilyet beszerezni? Gondoltam MÉH-telepen való szétnézést hátha olcsón hozzájutnék. Ami nekem van itthon egy Hetra 130-as gép azon böszme vastag kábel van azt kicsit sokallom az invertereshez
Én nem értek ilyenekhez, itt a mérés is nehézkes szerintem. Majd úgy csinálom, hogy komparátorra megy az egész, a komparátor másik bemenetén meg lehet szabályozni a referenciát, így finoman állítgatva talán nem fog tönkre menni egyből. Most ezerrel dolgozok rajta, mert van rá időm
Sok sikert hozzá és jó, hogy van időd Én meg az érettségire készülök ezerrel. De közbe jut kis idő a vezérlés tervezésére is
Én nem vagyok teljesen kompetens a témában, de csak egyet tudok ajánlani: a munkakáblet ne hegesztési szaküzletben, hanem villanyszerelési boltban vegyél! Vannak ott is izmos vezetők Egy ismerősöm már megjárta ezzel. A vill. boltban kb. fele annyi, mint a szaküzletben, és így egész olcsón kijössz.
Két éves adatom van kábel ügyben,2x3 méter 16-os heg. kábel + csipesz és fogó,pesti ocsú boltban 10 000 kemény magyar forint. Vill. szerelő boltban 16-os vezeték egy évvel ezelőtt,470 forint/méter.Nekem a kisebbik gépen ilyen van, 2x1,5 méter,erre felesleges lett volna más. Kedves kurtyka,tessék tisztességesen felkészülni a vizsgára ,bár annak idején én is tanulhattam volna tovább . Megkérdezhetem,milyen iskolába jársz ?
Köszi majd szétnézek a villanyszerelési boltokban!
Most szakközépbe jártam elektronikát tanultam, tovább szeretnék tanulni a Kandón, villamosmérnöknek. Üdv
2 hete vettem a Trakis Hetra cégnél 2X3m 16mm2-es kábelt 300A-es elektróda fogóval, csipesszel, összeszerelték és 11100Ft-ot (vagy 11500Ft-ot, már nem emlékszem) fizettem érte.
Ja, meg még ebben benne volt 1-1db (1-1pár) Dinse csatlakozó is, aminek darabja 950Ft, az elektróda fogó ami talán 2200Ft volt a csipesz meg valahogy 1000-1500Ft. A kábel volt a legdrágább az egészben, és mintha az összerakásért nem kértek volna semmit.
A Trakis hetránál lehet kapni 16mm2-es kábelt test csipesszel és fogóval 3-3m elég ! Ott össze is szerelik, kérésre dinse csatlakozó párt is szerelnek rá ami a gép csatlakoztatásához kell!
Köszönöm szépen a válaszotokat!
Akkor ezek után gondoljunk bele némelyik "inverteres hegesztőnek" nevezett gépet adják 20-30 ezer forintért, ebből a kábel a gép fele, harmada Érdekes dolgok ezek... Kicsit sokallok 10 ezer forintot kiadni a kábelekért az igazat megvallva, gondolkodtam bikázó kábelen csak a kábel hátha olcsóbbra jönne ki majd szétnézek minden téren! De csak jobb lenne ez a Trakis-Hetra a dinse-vel. Most milyen jó, hogy dinse aljazotom van itthon
Vigyázz a bikázó kábellel,mert ha gazdaságos bolti akkor az szart sem ér! Esetleg eredeti,az talán,de ebben nem vagyok biztos.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |