Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   142 / 842
(#) lidi válasza slogan hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Hehe, a hegesztés nyilván csak egy apró tulzás volt a részemről A lényeg hogy megnézed mennyit bír a tranyód (pl ha 25 fokon 120W, akkor kb 60W ra terhelheted le) és ha ez nem elég akkor más tápoknál látott módon többszörözheted. Nálam a 2N3055 + 2N3054 helyett 1db TIP142 van ha jól emlékszem. Ez volt a fiókban. 2.5*24=62.5 ez még belefér.
(#) Alkotó válasza lidi hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Mit is lehet erre válaszolni? Inkább csak filozofikusan, mint érdemben, de ez is viszi a dolgokat előre.
1. Csak 2,5A! Az már nem 5, és itt korábban igény volt az 5A-re. Csak érdekesség képen jegyzem meg, nekem több labortápom is van, elég sok félék, és talán még sosem volt arra szükségem, hogy 1-2 A-től nagyobb áramkorlátot állítsak be. Sokkal inkább a feszültséghatár szokott gond lenni, ide a 0-24V tartomány az elég karcsú. Nem nevezném univerzálisnak.
2. "Kontaktos poti"! Természetesen nem vitatom, hogy ha valami miatt kontakthibás lenne a poti, akkor nem tudni mi megy a kimenetre. Akár a max. feszültség is megjelenhet. Csak futólag rápillantottam a "ti" kapcsolásotokra, és azon is azt látom, hogy ha a poti csúszkája "fellebeg", akkor a műveleti erősítő lába is lebegni fog, és szintén bizonytalan hová is fog billeni a kimenet.
De! és talán ez a lényeg! Nekem még egyszer sem volt olyan tapasztalatom, hogy a poti hibás lett volna, sőt használat közbeni kopásból kialakuló hibával sem találkoztam még. (elég jelentős mennyiségű labortápot gyártottam már, kb. 100-as nagyságrendben). Természetesen ide nem a leggagyibb minőségeket kell használni, de azért ALPS-ra sincs szükség. Lehetőleg nagy méretű, stabil mechanikájú poti kell, mint pl. a régi, grafitcsúszkás REMIX-ek, vagy azok trimmer változatai.
3. Végül mindenki maga választ tápegységet, és csak feltételezem, hogy ekkor mérlegeli a várható igényeket.
Nekem már volt olyan megrendelőm, aki kizárólag arra használja a tápot (még ma is), hogy egy reflektorizzó fényerejét tudja vele szabályozgatni, akár a feszültséggel játszik akár az árammal, és neki ez nagyon tetszik.

Alkotó
(#) patexati válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Aki javít erősítőket,autórádiókat annak nem igen elég a 2A de aki pic-et éget vagy ledvillogót stb-t üzemeltet annak elég a 2A bőven! Én töltöttem a sajátommal már az autóm akkuját is 12 órát és nagyon frankón bírta a folyamatos 4Ampert (ez csak a megbízhatósági teszt volt) szóval mire használja az ember és mennyit ettől függ! Azonban nem szabad csak a mára gondolni érdemes a késöbbi használati igények felmérése is tervezéskor!
(#) Pioneer válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Igazából ennél a kapcsolásnál nem beszélhetünk 5A maximális áramról, valószínűleg a szerző elírta ezt az értéket. Ezekkel az alkatrészekkel max. 3-3,5A tud. Akkor lehetne kinyerni belőle 5A -t, ha az Rx ellenállás értékét 0,12ohm -ra csökkentenénk, feltételezve a D2 dióda 0,64V nyitóirányú feszültségét.
Nekem meg van építve ez a kapcsolás, már régóta használom és tökéletesen működik. Most gondolkodom rajta, hogy megépítem szimmetrikusra és egy szebb dobozolást kap. Ha kész leszek vele, teszek fel róla képeket.
(#) oregtamas0202 válasza patexati hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Üdv. Alkotó-val értek egyet.Időtlen-idők óta használok egy 0-30V és 0-2.5A tápot. Szinte mindent megtudok javítani vele, az autó erősítőket is .Ha terhelni kell akkor meg az 5-10A táp is kevés. Költségben meg óriási a külömbség. Az autó erősítők terheléséhez meg kell egy fix13.7-14.4V-os stabil táp, ami tud 25-50A . Öreg T
(#) karpi válasza slogan hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Gondolom ha van hely a hutobordan jobb lenne legalabb ket tranzisztor parhuzamossan , csak vidamabban birna a 2A-t kulon kulon mint a 4A-t egy tranzisztor.
Van ket labortapegysegem ,ezekben egy darab atereszto tranzisztor egy aluminium lapon de van egy PC tapegyseg ventilator is .

(#) Dudus válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Idézet:
„Az autó erősítők terheléséhez meg kell egy fix13.7-14.4V-os stabil táp, ami tud 25-50A . Öreg T”


Én egy feltöltött 74Ah-s akkut tartok erre a célra, urak által levetettet.
(#) slogan válasza karpi hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
A kapcsolásban is 2 van ,annyit teszek én is ,természetes !

Viszont a 2n1613 helyett BFY-34 jó e ? (a BC 141 jó volt ,de most nem azt kaptam ,vissza tudom vinni ,ha nem jó )

Köszi
(#) lidi válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Én csak arra akartam reagálni, hogy ha valaki akarja, akkor meg tudja oldani az LM324 -es tápnál is hogy tartósan bírja az 5A -es kimenőáramot a legrosszabb terhelés esetén is. Bár magad is írod, hogy nem szoktál 1-2A nél többet kivenni a sajátodból. Kevesled még a 24V -ot, de a RIM féle is csak 30. Ennyit számít nálad az a 6V ? A kontakthibás poti esetén felugró feszt nem csak azon a kapcsoláson tartom veszélyesnek. Majd egyszer kipróbálom az enyémen, hogy lebegő opamp bemenet esetén hogy alakul a kimenő fesz. Bár azt hiszem az LM324 nem fet bemenetű, tehát ha nem folyik be áram, akkor szerintem nem tud "feltöltődni" ezért a kimenőfesz 0 lesz. De többen megépítették már ezt a tápot, és ez a probléma ennél fel se merült, míg egy másik típusú táp esetén meg többen szenvedtek ettől a problémától. De tényleg az a legjobb ha mindenki eldönti magának hogy melyiket szeretné.
(#) Alkotó válasza lidi hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
A 24V az akkor kevés, ha ettől többre lenne szükség. Aztán a mennyivel az már más kérdés. A RIm táp 30V-ját említed, ami nálam éppen 40V, de azt hiszem ez tényleg mindegy, kizárólag a felhasználási igény a meghatározó.

A potméter hiba, az én tapasztalatom alapján csak elméleti probléma. Gyakorlatilag nem találkoztam vele egyetlen esetben sem. Ennek ellenére tény, hogy a gond ELVILEG megvan.

Abszolút osztozom abban a véleményben, hogy mindenki olyat választ, amilyet akar.
Talán abban látok némi kis bölcsességet, hogy lehetnek olyanok közöttünk, akik esetleg jobban rálátnak erre a problémakörre, ezért esetleg azoknak is adhatnak tanácsokat, akik még nem tudják pontosan mit is akarnak.

Alkotó
(#) patexati válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Igen ha jó is az erőlködő! Hol van az áramkorlát ha véget cserélsz az erőlködőben és ha újat élesztesz és van egy zárlat? Megy minden az örök vadászmezőkre mi szilícium Én elég sok erősítőt javítok de csak 2x30v-os labortápom van mivel ezeket próbálom 5 A-ről most egy olyasmin gondolkodom,hogy 2x50V 7-8A persze rendes áramkorláttal! Kinek a pap kinek a papné
(#) Pioneer válasza slogan hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Szerintem nem jó a BFY 34, mivel az adatlapja szerint max 30V-ot visel el. Inkább a BC337-et ajánlanám.
(#) slogan válasza patexati hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Esetleg nem talált valaki olyan kapcsolást ,ahol HD44780 LCD ,valami PIC -el ,mint Amper és Volt mérő egyszerre ?
Meg aztán ez van olyan pontos ,mint az ICL7107 ?

Így nem kellene a dobozon annyit reszelgetni ,kevesebb táp ,stb
(#) slogan válasza Pioneer hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Hülye kérdés ,de van ott 30V ?
(#) lidi válasza slogan hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Én is ilyesmin filózom. Picekben általában 10 bites az AD, tehát egy adott tartományt kb 1000 részre tud felosztani. Tehát 3 digitnek felel meg. Kicsit lehet trükközni, mondjuk hogy több mérés átlagát jelzed ki.
Meg még egy olyan elvetemült ötletem is támadt, hogy 6V os trafókból fogom összerakni a 30V váltót, így nem nagyon fog melegedni az áteresztő tranyó. (relével mindig annyi trafót kapcsolok be amennyit kell)
(#) Pioneer válasza slogan hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
A 35V-os tápfeszültségen van a tranzisztor kollektora Nézd meg a kapcsolási rajzon.
(#) slogan válasza Pioneer hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Nézem, köszi !

Más : kicsit off de tettem fel a hírdetések közé egy ilyet ,hátha érdekel valakit !
(#) slogan válasza lidi hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 

Idézet:
„6V os trafókból fogom összerakni a 30V váltót”

Ezt szokták így ?
(#) spikk válasza lidi hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Esetleg úgy, hogy 6+12+24V? Akkor csak 3 trafó és relé kell és egy kis tartalék is marad a félvezetők feszültségesésére. (Gondolom 2 dióda és egy tranzisztor minimum útba fog esni.)
(#) proli007 válasza slogan hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Hello!
Inkább dobáld el ezeket a BFY34-eket. Több tucattal találkoztam már, aminek minden ok nélkül megszakadt a bázisa. Elég szívatós kis hiba, ha felmelegszik és megszakad. :yes:
üdv! proli007
(#) slogan válasza proli007 hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Nem teszem be ,köszönöm !
(#) oregtamas0202 válasza patexati hozzászólására (») Máj 5, 2009 /
 
Üdv Patexati.Pont az a lényege a tápegységnek hogy a zárlat miatt nem égeted szét az egész erősítőt és nem cserélsz 10-20db biztositékot. A zárlat védelem letilt és megvédi az erősítőt a további károsodástól. A forgalomban lévő erősítők közel 80% javítható egy 2.5A tápegységről. A nyugalmi árama mindnek 0.6.és 1A között van. A legtöbb az 0.8A. Természetes vannak nagyobb erősítők amik kérnek 3-5A indúló ill. nyugalmi áramot de azok valós KW-os erősítők. Akkumulátorról javítani a legnagyobb hiba, hisz nem tudod kontrolálni a áram válltozását ami az erősítő esetleges megfutására utal. Ha minden jól működik akkor lehet nagyobb tápra vagy akkumulátora tenni hogy lehetőleg üzemi állapotot is előállíts. Öreg T
(#) karpi válasza slogan hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
datasheetcatalog

Itt meg kell nezni az adatlapokat ,feszultseg,aram,frekvenciahatart,h21 -erositesi tenyezot .Ha kb ugyanaz akkor OK ,Normalisan ha nagyobb ertekek vannak az is OK.
Nem neztem most a rajzot ,egyes erosito kapcsolasnal nem mindeg jo ha tul "ideges" a tranzisztor ( tul gyors , magas hatarfrekvencias es nagy "beta"-ja is van) de le lehet csillapitani egy parszor tiz pikos kondenzatorral hogy ne kezdjen oszcillalni adot polarizatio eseten.Ez attol fugg hol van a tranzisztor a kapcsolasba , mi a szerepe.Hibaerositonel altalaba "lehidegitik" kondenzatorral nehogy bergerjedjen a kapcsolas.Valamint a nyak-ot ugy tervezik hogy ne legyen foldhurok.
Nekem eddig csak IC-s stabilizator oszcillalk de megtortenhet tranzisztoros diszkret ellemekel epitett kapcsolasnal is .(hasonloan mint egyes vegerosito kapcsolasok esetebe is)

(#) karpi válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Egy auto erosito konverteret nem birtam beinditani 12V 2A-rel .Nem foglalkoztam aztan vele mert en transzformatorrol mukodtetem az erositot hidkapcsolasba monoba.Megszakitottam a tapegyseg vonalat es 2X16V-al taplalom halozati traforol.
Lehet hogy nem jo a konverter de lehet hogy nem volt eleg aram inditashoz , csak kivancsisagbol akartam 12V-rol kiprobalni.
Menyi aramot vehet fel inditaskor vajon? Az erosito 2 x 70W Sony .
12V x 5A az csak 60W enyit kene vigyen egy proba tapegyseg ,sot egy 100VA nem art.
(#) lidi válasza spikk hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Persze, jó lenne így is, de 6V 3A-es trafót tudok venni olcsón. Meg lehetne 2 4 8 16 volt is, és akkor egy bináris számlálóval szépen lehetne vezérelni. Vagy tekertethenék is ilyen toroidot, de az árakat is figyelembe szoktam venni mikor csinálok valamit, ezért esett a választás a 6V -os trafókra. 30V / 3A kijön kb 1250 ftból. Azért az nem rossz szerintem.
(#) oregtamas0202 válasza karpi hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Üdv.Mint említettem zenei 1000W ig még minden erősítőt elindítok 2.5A -rel igaz először a nagyoknál kap egy lökést míg a kondik feltöltenek .Érdekes hogy a kis Sony erősítők amikkel találkoztam még kisebb nyugalmi árammal dolgoznak , ugy 0.6A körül. Természetes a nagyobb táp mindíg jó, de a kölségek aránytalanúl nagyobbak. Öreg T
(#) patexati válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Azért ne mond,hogy rossz ha van egy komoly táp miről lehet próbálni és közben figyelni az áramfelvételt is ,hogy szimetrikus e stb! Én szeretem terhelve is megnézni és jó ha látom közben a feszeket és az áramokat nekem ezért kell nagy táp
(#) oregtamas0202 válasza patexati hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Üdv. Nem is mondtam ,csupán azt állítottam hogy elboldogúlok egy kis táppal is főleg a fórumozók többségét veszem alapúl az ár döntő. Viszont azt meg állítom hogy 5-10 A is kevés az átlagos erősítők terheléséhez. Mivel a jó táp az gyors védelemmel rendelkezik .Ha kicsit vissza olvasol akkor láthatod hogy a javítás után egy nagy táp következik.Ha az erősítő jó a javítás után (gerjedés-jel-áramfelvétel stb) akkor igen-igen ritkán fordúl elő hogy terhelésnél eltérés legyen. Természetesen az elektronikában is minden előfordúl. Példa: van egy erősítő, óra pontosságal 1ÓRA múlva mindíg kikapcsol protect. De csak az autóban. Ha vissza kapcsolják újra működik minden alkalommal félórát. Mindezt 4Óhm-os rendszerben csinálja.Asztalon 2Ohm-os terhelésnél főzve sem tudom előállítani. Végfok tápok jók de cserélve.Öreg T
(#) proli007 válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Hello!
Idézet:
„Példa: van egy erősítő, óra pontosságal 1ÓRA múlva mindíg kikapcsol protect. De csak az autóban.”

Végre egy értelmes erősítő, akinek van önkritikája! Mert nem is normális az, aki egy órán keresztül ordíttatja a kocsiban a rádiót.
Viccet félretéve, lehet beépített tudás is, hogy ne merítse le az aksit. Más kütyü is kikapcsol, ha ottfelejtik.
üdv! proli007
(#) oregtamas0202 válasza proli007 hozzászólására (») Máj 6, 2009 /
 
Üdv Proli007.Vicnek jó de nekem nem mert egy újat kellet betenni helyette ugyan ilyet, az meg működik azóta is.Ez nem állóhelyzet és nem akkumulátor merülés mert utazás közben és nem egy döngetés miatt. Ez egy 4 csatornás erősítő 1szettet és egy subwoofert működtet. Öreg T
Következő: »»   142 / 842
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem